Regulamentul (ce) nr. 44/2001 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială. Aplicarea directă a normelor comunitare europene în dreptul naţional, cu privire la calea de atac împotriva hotărârii d

Decizie 197 din 07.11.2013


Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială. Aplicarea directă a normelor comunitare europene în dreptul naţional, cu privire la calea de atac împotriva hotărârii de încuviinţare a executării silite a unei hotărâri judecătoreşti pronunţate într-un alt stat membru al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 44/2001: art. 42-44

Codul de procedură civilă – art. 1102 - 1106

Referindu-se la încuviinţarea executării silite a executării hotărârilor străine, dispoziţiile art. 1102 – 1106 din noul Cod de procedură civilă nu prevăd o cale de atac împotriva hotărârii judecătoreşti pronunţate asupra cererii de încuviinţare.

În schimb, Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, statuează la art. 42 că hotărârea privind cererea de încuviinţare a executării unei hotărâri pronunţată într-un stat membru al Uniunii Europene, este adusă de îndată la cunoştinţa reclamantului, în conformitate cu procedura prevăzută de legislaţia statului membru solicitat (alin.1). De asemenea, hotărârea de încuviinţare este notificată sau comunicată părţii împotriva căreia se solicită executarea (alin.2).

În continuare, Regulamentul prevede la art. 43 că oricare dintre părţi poate introduce o acţiune împotriva hotărârii privind cererea de încuviinţare a executării (alin.1). Acţiunea se introduce la instanţa indicată în lista din Anexa 3 a Regulamentului  şi este examinată în conformitate cu normele care reglementează procedura contradictorie (alin.3).

În fine, acţiunea împotriva hotărârii de încuviinţare a executării se introduce în termen de o lună de la data comunicării acesteia, cu excepţia situaţiei când partea împotriva căreia se solicită executarea are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru, altul decât cel în care s-a pronunţat hotărârea de încuviinţare a executării, când termenul pentru depunerea acţiunii este de două luni de la data comunicării către persoana respectivă sau la domiciliul acesteia (alin. 5).

Articolul 44 din Regulament mai statuează că hotărârea pronunţată cu privire la acţiune poate face obiectul doar a căii de atac menţionate în Anexa 4 la acest act normativ, iar în privinţa României, aceste căi de atac sunt contestaţia în anulare şi revizuirea.

Regulamentul Consiliului este un act normativ care se aplică în mod direct în dreptul intern al României şi, prin urmare, dispoziţiile acestui Regulament referitoare la calea de atac împotriva hotărârii de încuviinţare a executării silite a unei hotărâri judecătoreşti pronunţate într-un alt stat membru, sunt obligatorii pentru judecătorul naţional.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia a II-a civilă,

Decizia civilă nr. 197 din 7 noiembrie 2013, dr. M.B.

Prin Încheierea nr. 562/19.07.2013 pronunţată de Tribunalul Caraş Severin în dosarul nr. 3980/115/2013 s-a admis cererea formulată de petentul Executor Judecătoresc F. s-a încuviinţat executarea silită a debitorului SC S. SRL la cererea creditorului E.C. s.a.s. D.M.G.&C, prin lichidator judiciar R.P., cu sediul în Rovereto (TN), Italia, reprezentat de avocat M.S., cu privire la titlul executoriu - Somaţia de plată nr. 437/2008 pronunţată de Tribunalul Roverto, Italia, pentru plata sumei de 6.300 EURO reprezentând debit restant şi 624 EURO cheltuieli legale, drepturi şi onorarii ocazionate de procedura somaţiei de plată; cu drept de apel la Curtea de Apel Timişoara în termen de o lună de la comunicare.

Pentru a hotărî astfel prima instanţă a reţinut că prin cererea formulată, petentul, Executor Judecătoresc F., a solicitat încuviinţarea executării silite a titlului executoriu Somaţia de plată nr. 437/2008 pronunţată de Tribunalul Roverto, Italia, pentru plata sumei de 6.300 EURO reprezentând debit restant şi 624 EURO cheltuieli legale, drepturi şi onorarii ocazionate de procedura somaţiei de plată ca urmare a formulării cererii de executare silită de către creditorul E.C. s.a.s. D.M.G.&C.

Din interpretarea per a contrario a prevederilor art. 665 alin. (5) Cod procedură civilă, rezultă că executarea silită poate fi încuviinţată în situaţia existenţei unui titlu executoriu ce îndeplineşte toate condiţiile de formă cerute de lege, cuprinzând dispoziţii ce se pot aduce la îndeplinire pe calea executării silite, precum şi a unei creanţe ce prezintă caracter cert, lichid şi exigibil.

Analizând înscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanţa constată că titlul executoriu este reprezentat de Somaţia de plată nr. 437/2008 pronunţată de Tribunalul Roverto, Italia, ce îndeplineşte cerinţele prevăzute de art. 53 din Regulamentul CE nr. 44/2001, fiind depus certificatul eliberat de Tribunalul din Rovereto Italia şi întocmit conform modelului din Anexa V la Regulament. Creanţa cuprinsă în titlul executoriu este certă, lichidă şi exigibilă, fiind determinată prin înscrisul a cărui executare se solicită.

Având în vedere cele expuse mai sus, în baza dispoziţiilor art. 665 alin. (2),  alin. (3) şi alin. (7) Cod procedură civilă şi art. 41 din Regulamentul CE nr. 44/2001, instanţa a constatat că cererea de încuviinţare a executării silite este justificată.

Împotriva Încheierii nr. 562/19.07.2013 pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr. 3980/115/2013 a formulat apel debitoarea SC S. SRL, Caransebeş prin care a solicitat admiterea apelului şi anularea hotărârii atacate, respingerea cererii de încuviinţare silită a somaţiei de plată nr. 437/2008, pronunţată de Tribunalul din Rovereto – Italia, formulată de către Executor Judecătoresc F. în dosarul execuţional nr. 189/2013.

În drept îşi întemeiază cererea pe dispoziţiile art. 43 din Regulamentul nr. 44/2001, coroborat cu dispoziţiile art. 466 şi următoarele Cod procedură civilă, art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, art. 34 pct. 2 şi art. 35 din Regulamentul nr. 41/2001, art. 45 din Regulamentul nr. 44/2001.

Examinând cu precădere legalitatea căii de atac formulată de către apelantă, în conformitate cu prevederile art. 457 noul Cod de procedură civilă şi art. 43 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, Curtea costată că pe de o parte prima instanţă în mod greşit a indicat calea de atac a apelului, iar debitoarea pârâtă în mod eronat, întemeindu-se pe menţiunile hotărârii primei instanţe, a declarat apel împotriva hotărârii de încuviinţare a exercitării hotărârii judecătoreşti străine.

Astfel, normele de procedură referitoare la recunoaşterea şi executarea hotărârilor străine sunt cuprinse în Titlul III (Eficacitatea hotărârilor străine), Capitolul I (Recunoaşterea hotărârilor străine) şi Capitolul II (Executarea hotărârilor străine) din noul Cod de procedură civilă.

Obiectul cauzei în faţa primei instanţe l-a constituit cererea de încuviinţare a executării Titlului executoriu intitulat „Somaţia de plată nr. 437/2008” emisă de Tribunalul Roverto Italia.

Referindu-se la încuviinţarea executării silite a executării hotărârilor străine, dispoziţiile art. 1102-1106 din noul Cod de procedură civilă nu prevede o cale de atac împotriva hotărârii judecătoreşti pronunţate asupra cererii de încuviinţare.

În schimb, Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, statuează la art. 42 că hotărârea privind cererea de încuviinţare a executării unei hotărâri pronunţată într-un stat membru al Uniunii Europene, este adusă de îndată la cunoştinţa reclamantului, în conformitate cu procedura prevăzută de legislaţia statului membru solicitat [alin. (1)]. De asemenea, hotărârea de încuviinţare este notificată sau comunicată părţii împotriva căreia se solicită executarea [alin. (2)].

În continuare, Regulamentul prevede la art. 43 că oricare dintre părţi poate introduce o acţiune împotriva hotărârii privind cererea de încuviinţare a executării [alin. (1)]. Acţiunea se introduce la instanţa indicată în lista din Anexa 3 a Regulamentului  şi este examinată în conformitate cu normele care reglementează procedura contradictorie [alin. (3)].

În fine, acţiunea împotriva hotărârii de încuviinţare a executării se introduce în termen de o lună de la data comunicării acesteia, cu excepţia situaţiei când partea împotriva căreia se solicită executarea are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru, altul decât cel în care s-a pronunţat hotărârea de încuviinţare a executării, când termenul pentru depunerea acţiunii este de două luni de la data comunicării către persoana respectivă sau la domiciliul acesteia [alin. (5)].

Articolul 44 din Regulament mai statuează că hotărârea pronunţată cu privire la acţiune poate face obiectul doar a căii de atac menţionate în Anexa 4 la acest act normativ, iar în privinţa României, aceste căi de atac sunt contestaţia în anulare şi revizuirea.

Curtea relevă că Regulamentul Consiliului este un act normativ care se aplică în mod direct în dreptul intern al României şi, prin urmare, dispoziţiile acestui Regulament referitoare la calea de atac împotriva hotărârii de încuviinţare a executării silite a unei hotărâri judecătoreşti pronunţate într-un alt stat membru, sunt obligatorii pentru judecătorul naţional.

Pentru a da eficienţă prevederilor Regulamentului Consiliului, Curtea a constatat că este necesară observarea dispoziţiilor art. 457 Cod procedură civilă referitoare la legalitatea căii de atac şi, în special, a dispoziţiilor art. 43 din Regulament.

Conform art. 457 alin. (1) Cod procedură civilă, hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei.

Dispoziţiile art. 43 din Regulamentul Consiliului, au caracter de lege aplicabilă căii de atac împotriva hotărârii de încuviinţare a executării unei hotărâri judecătoreşti străine pronunţată de un stat membru al Uniunii Europene.

Hotărârea primei instanţe prin care se admite cererea de încuviinţare a executării unei astfel de hotărâri este supusă căii de atac a acţiunii prevăzută de articolul 43 din Regulament, iar nu apelului prevăzut de art. 466 noul Cod de procedură civilă.

Prin urmare, în mod inexact, prima instanţă a indicat în dispozitivul hotărârii sale calea de atac a apelului. Consecinţa acestei inexactităţi a condus partea la exercitarea acestei căi de atac în mod greşit.

Totuşi, menţiunea inexactă din cuprinsul hotărârii primei instanţe cu privire la calea de atac deschisă împotriva acesteia, nu are nici un efect asupra dreptului părţii de a exercita calea de atac prevăzută de lege.

Exercitarea unei căi de atac neprevăzută de lege este sancţionată cu inadmisibilitatea.

În cauză sunt incidente dispoziţiile art. 457 alin. (3) noul Cod procedură civilă, potrivit cărora dacă partea interesată a exercitat în mod greşit o cale de atac în considerarea menţiunii inexacte din cuprinsul hotărârii atacate cu privire la calea de atac, instanţa de control judiciar dacă respinge ca inadmisibilă calea de atac neprevăzută de lege, hotărârea instanţei de control judiciar prin care se respinge ca inadmisibilă calea de atac exercitată în absenţa unei dispoziţii legale, se comunică din oficiu părţilor. De la data comunicării, începe să curgă termenul pentru exercitarea căii de atac prevăzută de lege.

În consecinţă, Curtea, a constatat că tribunalul în mod greşit a indicat în dispozitivul încheierii sale calea de atac a apelului, iar nu a acţiunii prevăzută de art. 43 din Regulamentul Consiliului, respectiv că debitoarea pârâtă în considerarea menţiunii inexacte a primei instanţe cu privire la calea de atac pusă la dispoziţie, a exercitat apelul, iar nu acţiunea mai sus arătată, că apelul este o cale neprevăzută de lege în privinţa hotărârii de încuviinţare a executării unei hotărâri pronunţată într-un alt stat membru decât cel în care se declanşează executarea, a constatat inadmisibilitatea apelului astfel declarat şi a respins apelul debitoarei pentru aceste considerente.

A dispus comunicarea prezentei decizii în vederea asigurării dreptului de a exercita acţiunea împotriva hotărârii privind încuviinţarea executării silite, potrivit prevederilor art. 43 din Regulamentul nr. 44/2001 al Consiliului European, privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materia civilă şi comercială, în termenul prevăzut de art. 43 alin. (5) din Regulament (CE) şi de la data prevăzută de art. 457 alin. (3) din noul Cod de procedură civilă.