Ieşire din indiviziune şi pretenţii

Sentinţă civilă 2724 din 12.12.2012


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA INEU, JUD. ARAD  OPERATOR  2826

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR. 2724/2012

Şedinţa publică din 12 decembrie 2012

Preşedinte: …

Grefier: …

S-a luat în pronunţare acţiunea principală formulată de reclamanta principală C. E. împotriva pârâtului principal S. P., pentru ieşire din indiviziune şi cererea reconvenţională formulată de pârâtul principal - reclamant reconvenţional S. P. împotriva reclamantei principale – pârâtă reconvenţională C. E. pentru ieşire din indiviziune şi pretenţii.

La apelul nominal nu se prezintă nimeni.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei după care se constată că dezbaterea în fond a cauzei a avut loc în şedinţa publică din 10 decembrie 2012, şi s-a amânat pronunţarea hotărârii  pentru termenul de azi, pentru care ambele părţi au depus concluzii scrise precum şi înscrisuri doveditoare privind cheltuielile de judecată.

J U D E C A T A

Constată că prin acţiunea principală legal timbrată, reînregistrată la această instanţă la data de 17 mai 2012, ca urmare a casării sentinţei civile nr..../2011, prin decizia civilă nr..../2012, şi trimiterea cauzei pentru rejudecare, reclamanta principală C. E., domiciliată în ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ..., din ..., a solicitat în contradictoriu cu pârâtul principal S. P., domiciliat în ..., să se dispună ieşirea din indiviziune asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în masa succesorală a defuncţilor S. F. şi S. M., conform sentinţei civile nr. .../2010 a Judecătoriei Ineu, coproprietatea părţilor, în cotă de ½  parte, prin  formare de loturi şi atribuire în natură, respectiv: lotul 1, compus din tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 1600 mp.,  tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp. respectiv imobilul din CF ... A., provenit din conversia de pe hârtie a CF... N., cu nr. top... compus din grădină în suprafaţă de 1458 mp., către reclamantă, iar lotul 2, compus din tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 2000 mp., tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp., tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 3500 mp., imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hârtie a CF ... N., nr. top. ... compus din casa nr. ... şi curte în suprafaţă de 122 mp;şi respectiv imobilul din CF ... A..., provenit din conversia de pe hârtie a CF ... N..., nr. top...  compus din grădină în suprafaţă de 1275 mp. către pârât.

Să fie obligat pârâtul la plata sultei, raportat la valoarea de circulaţie a imobilelor.

A mai solicitat să se constate că asupra bunurilor mobile menţionate în dispozitivul sentinţei civile nr. .../2010 pronunţată în dosar nr..../246/2010 al Judecătoriei Ineu, părţile au efectuat un partaj voluntar, prin preluarea bunurilor şi valorificarea acestora de către fiecare parte.

Să se îndrume Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ineu, să facă cuvenitele menţiuni în cartea funciară.

Cu  cheltuieli de judecată.

A motivat în fapt prin aceea că, prin sentinţa civilă nr. .../2010 pronunţată în dosar nr..../246/2010 al Judecătoriei Ineu, s-a stabilit componenţa succesiunii defuncţilor S. F. şi S. M., respectiv din bunurile imobile evidenţiate în Titlul de proprietate nr. ..., cod ... eliberat la data de 2.04.1995 de Comisia Judeţeana Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, respectiv: tarla ...parcela ... teren în suprafaţă de 1600 mp. având ca vecinătăţi la Nord intravilan A ..., Sud DE ..., Vest A ...; tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 2000 mp. având ca vecinătăţi la Nord Pr ... , est A ..., Sud PD ..., Vest A ...; tarla ...parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp. având ca vecinătăţi la Nord DE ..., est A ..., Sud Pr ..., Vest A ...; tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp., având ca vecinătăţi la Nord DC..., est A ..., Sud Pr ..., Vest A ...; şi tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3500 mp. având ca vecinătăţi la Nord Fn ..., est A ..., Sud Fn ..., Vest Fn ..., respectiv imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hârtie a CF ... N., nr. top...  compus din grădină în suprafaţă de 1458 mp., imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hârtie a CF ... N., cu nr. top ... compus din casa nr.... şi curte în suprafaţă de 122 mp;şi imobilul din CF ... A. provenit din conversia de pe hârtie a CF ... N.,  cu nr. top ...compus din grădină în suprafaţă de 1275 mp. respectiv bunurile mobile aflate în gospodăria defuncţilor׃ vaca în valoare de 2300 lei, viţel în valoare de 1250 lei , porumb recolta din anul 2008-2009, în valoare de 2700 lei,  fan în valoare de 1300 lei, ovăz în valoare de 200 lei, azot în valoare de 100 lei,  respectiv bunuri din casă׃ suluri pânza,oale mari,paturi,bidoane,lenjerie pat), toate în valoare de 700 lei.

Asupra acestora s-a constatat că reclamanta şi pârâtul sunt coproprietari în cotă de ½ părţi, în calitate de succesori ai defuncţilor.

Astfel, deşi componenţa masei succesorale supusă împărţelii a fost stabilită printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, până la promovarea acţiunii de partaj componenţa masei succesorale s-a schimbat, respectiv unele bunuri nu mai există, altele au fost înstrăinate de către părţi,  pârâtul-reclamant reconvenţional înstrăinând bunuri imobile cu valoare însemnată şi toate bunurile mobile aflate în casa defuncţilor, parte din bunuri fiind împărţite deja între părţi conform înţelegerilor survenite în cursul anilor 2010-2011.

De asemenea, mai arată că reclamanta principală-pârâtă reconvenţională foloseşte grădina din intravilan în suprafaţă de 1458 mp, aferentă nr.top...., precum şi două suprafeţe de teren din extravilan din tarla ..., respectiv ..., ambele din titlul de proprietate nr.... .

Având în vedere valoarea de circulaţie a imobilelor solicită ca pârâtul reclamant reconvenţional să achite sulta corespunzătoare, iar restul imobilelor să fie atribuite acestuia.

În drept, s-au arătat prevederile art.728,736 c.civil, prevederile art.671 ind.1 şi următoarele c.pr.civilă.

Pârâtul principal a depus întâmpinare, fila 21 dosar fond, prin care a arătat că este de acord cu admiterea în parte a cererii principale, respectiv prin formarea de loturi şi atribuire în natură, fără sultă, iar în ceea ce priveşte bunurile mobile, a se avea în vedere că reclamanta principală şi-a însuşit aceste bunuri, astfel că acestea urmează să îi fie atribuite acesteia.

De asemenea, cu privire la bunurile imobile, respectiv terenurile din intravilan a solicitat a se avea în vedere investiţiile proprii ale pârâtului principal, precum şi faptul că cele trei nr.topografice formează un tot unitar, fiind aferente nr.administrativ ....

Prin cererea reconvenţională formulată la data de 08 noiembrie 2011, legal timbrată, pârâtul principal reclamant reconvenţional S. P., domiciliat ... a solicitat în contradictoriu cu reclamanta principală – pârâtă reconvenţională C. E., domiciliată ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ..., din ..., sistarea stării de coproprietate privind bunurile mobile şi imobile ce constituie succesiunea defuncţilor S. F. şi S. M., conform sentinţei civile nr. .../2010 pronunţată în dosar nr..../246/2010 al Judecătoriei Ineu, prin formare de loturi şi atribuire în natură, astfel : lotul  privind bunurile mobile indicate în sentinţa civila nr..../2010 să fie atribuite reclamantei - pîrîte reconvenţionale, iar în ce priveşte bunurile imobile acestea să fie partajate astfel: -Lotul A care să fie atribuit reclamantului reconvenţional format din: tarla ... parcela ...teren în suprafaţa de 1600 mp., Tarla ... parcela ... teren în suprafaţa de 5700 mp. , gradina în suprafaţă de 1458 mp., înscrisă în cf ...12 A. nr.top ...provenit din conversia cf ... N., casa şi curte în suprafaţa de 122 mp., situată în localitatea N. nr.. înscrisă în cf ... A. cu nr.top ..., provenit din conversia cf ... N., gradina în suprafaţă de 1275 mp. înscrisă în cf ...A. cu nr.top ..., şi respectiv - Lotul B care sa fie atribuit reclamantei pârâte reconvenţionale format din: tarla ... parcela ... teren în suprafaţa de 2000 mp; tarla ... parcela ... în suprafaţa de 3500 mp.

Referitor la ultimele pensii ale defuncţilor, în suma de 1082 lei şi respectiv monumentul funerar în valoare de 1800 lei construit de reclamantul reconvenţional,  a solicitat ca acestea să fie partajate în mod egal, conform cotelor părţi.

 De asemenea, a  mai solicitat ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate că valoarea loturilor formate este egală nemaifiind necesară stabilirea unei sulte în sarcina vreunei părţi deoarece părţile deţin cote egale.

 Prin cererea reconvenţională, a mai solicitat să fie obligată reclamanta-pârâta reconvenţională la plata sumei de 118 lei, reprezentând cota de 1/2 din valoarea impozitului aferent anilor 2010 si 2011 pentru imobilele coproprietatea părţilor achitat  de reclamantul reconvenţional.

 Cu cheltuieli de judecată.

 În susţinerea cererii reconvenţionale se arată că, prin sentinţa civilă nr. .../2010 a Judecătoriei Ineu s-a constatat ca reclamantul reconvenţional – pârât principal şi reclamanta-pârâta reconvenţională au vocaţie succesorala în cota de 1/2 părţi fiecare după defuncţii S. F. şi S. M., fiind de asemenea stabilită componenţa masei succesorale rămase după aceştia.

Conform acestei hotărârii judecătoreşti, masa succesorală se compune atât din bunurile imobile indicate de reclamanta - pârâta reconvenţională în acţiunea principală cât şi din bunuri mobile pe care aceasta nu le-a arătat, iar potrivit sentinţei civile menţionate, aceste bunuri mobile sunt: vaca în valoare de 2300 lei vândută de pârâta ;viţel în valoare de 1250 lei vândut de pârâta ;porumb (recolta din anul 2008- 2009)în valoare de 2700 lei ; fân în valoare de 1300 lei ; ovăz în valoare de 200 lei ; azot în valoare de 100 lei ; bunuri din casa(suluri pânza,oale mari,paturi,bidoane,lenjerie pat)în valoare de 700 lei; ultimele pensii în sumă de 1082 lei ; monument funerar în valoare de 1800 lei construit de pârâtul principal reclamant reconvenţional.

Toate aceste bunuri au fost valorificate de reclamanta-pârâta reconvenţională în primele 10 luni după decesul părinţilor părţilor.

Preţul actualizat  al acestor bunuri mobile, în prezent depăşeşte valoarea casei şi a grădinii aferente.

A mai arătat că au mai fost şi alte bunuri mobile în masa succesorală care au fost vândute de asemenea de reclamanta-pârâta reconvenţională, a căror valoare totală depăşeşte valoarea casei şi a grădinii aferente, plus terenurile din extravilan solicitate.

La scurt timp după decesul părinţilor, pârâtul reclamant reconvenţional, i-a propus reclamantei principale câteva variante de partajare a moştenirii pe cale amiabilă, dar acesta s-a eschivat invocând diferite motive.

După decesul părinţilor, reclamanta principală mergea săptămânal, respectiv aproximativ 2 zile pe săptămână, la casa părinteasca pentru a-i pregăti mâncare fiului acesteia, T. Ş.,  perioadă în care, pârâtul principal a constatat că lipsesc diverse bunuri mobile din casa.

Astfel, după ce reclamanta principală şi-a însuşit bunurile mobile ce făceau parte din masa succesorală, i-a solicitat reclamantului reconvenţional şi sultă, în mod neîntemeiat, el fiind cel prejudiciat în modalitatea de partajare propusă.

De asemenea, a mai arătat că a participat la toate lucrările agricole, a investit muncă şi bani în casă şi gradină cu convingerea că nu va avea probleme legate de moştenire, a suportat aproape în întregime cheltuielile cu cele două înmormântări, a amenajat singur monumentul părinţilor la cimitir, a achitat impozitul pentru casa, gradina şi teren extravilan pentru anii 2010 şi 2011, astfel că solicită admiterea cererii reconvenţionale aşa cum a fost formulată.

În drept, cererea s-a întemeiat pe prevederile art.728 c.civil, art.119,art.274 c.pr.civilă.

Reclamanta principală – pârâtă reconvenţională nu a depus întâmpinare la cererea reconvenţională.

Pentru soluţionarea cauzei, în rejudecare s-au depus la dosar : împuternicire avocaţială f.6, delegaţie de substituire f.7, precizare de acţiune f.8-9, certificat de atestare fiscal nr.818/25.06.29012 f.10,61, certificat de atestare fiscală nr.819/25.06.2012 f.11,62, certificat f.12,58, chitanţă taxă timbru f.13, extras CF … A., nr.vechi … N. f.14—15, extras CF … A., nr.vechi … N. f.16—17, extras CF nr…. A., nr.vechi … N. f.18-19, sentinţa civilă nr…./10.04.2012 pronunţată în dosar nr…./246/2012 al Judecătoriei Ineu f.20-21, dovadă emisă de BNP … privind terenul intravilan şi terenul arabil în extravilanul comunei A., sat N. f.22,57, cerere de amânare f.24, extras portal Tribunalul Arad f.235, cerere de probaţiune f.26, întâmpinare f.27—33, rezoluţie dosar nr…./P/2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu f-34-, precizare f-35, proces-verbal al BEJ … f.36, note şedinţă f-42-47,interogator f.56, copie contracte de vânzare-cumpărare nr…./03.03.2010 şi nr…./24.03.2010 f.59-60,chitanţă taxă f.63,s-au audiat martorii B. A., I. S.,B. L. fl.64-66, planşe foto f.68-80,  schiţă f.81, contract de vânzare-cumpărare f.82,înscris f.83, copie adeverinţă medicală f.84, adeverinţă f.-85, întâmpinare f.86, rec urs f.87, copie titlu de proprietate f.88, cerere de amânare f.93, note de şedinţă f.95, interogator S. P. f.105-107, s-au audiat martorii O. E.,B. I., M. A. f.107-109, interogator C. E. f.110-113înscris pârât f.114—119, ziarul vând şi cumpăr f.120, planşe foto f.121-124, listă experţi f.130-131, obiective f.132-136, delegaţie de substituire f.137, note şedinţă f.138-139,148, declaraţie expert f.152-154, notă de evaluare f.155,  raport de expertiză contabilă f.156-160, notă de evaluare expert S. f.162-164, decont f.165,raport de expertiză tehnică f.166-211 dosar Vol I  şi  respeciv Obiecţiuni la expertiza tehnică f.3-8, obiecţiuni la expertiza contabilă f-9-10,extras anexe f.11-12, copia dovezii emisă de BNP … privind terenul intravilan şi terenul arabil în extravilanul comunei A., sat N. f.13, ofertă preţ f.4, ziarul vând şi cumpăr f.15-16, cerere reclamantă f.18, note de şedinţă f.19, anexe  case f.20-21, ofertă preţ achiziţii cereale f.23, dovada achitării onorariu expert  f.27-34, raport de expertiză f.35-, răspuns la obiecţiuni f.36-37, delegaţie de substituire f.-38, cerere de amânare f.40, împuternicire avocaţială f.-41, note de şedinţă f.43-44grila notarilor publici  pentru terenurile din N. f.45-46,concluzii scrise f-48-51, chitanţa de plată onorariu avocat f-52, concluzii scrise f.53—55, bonuri fiscale privind cheltuielile de transport d.56-58, chitanţă de plată a onorariului avocaţial f.59 dosar Vol II.

Din coroborarea acestor probaţiuni, instanţa reţine în fapt următoarele : 

Prin sentinţa civilă nr..../ 09.11.2010, pronunţată în dosar nr. .../246/2010 al Judecătoriei Ineu, definitivă prin decizia civilă nr. .../08.02.2011 a Tribunalului Arad, s-a constatat că masa succesorală rămasă în urma defunctului S.F., decedat la data de 9 mai 2009  cu ultimul domiciliu în  N., nr...., se  compune din  imobilele evidenţiate în Titlul de proprietate  nr.... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor respectiv : tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 1600 mp., tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 2000 mp., tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp.; tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp.; tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 3500 mp., la care vocaţie succesorală au reclamanta principală C. E. şi pârâtul principal S. P., fiecare în cotă de ½ părţi.

Prin aceiaşi hotărâre, s-a constatat că masa succesorală rămasă în urma defunctei S. M., decedată la data de 18 mai 2009 cu ultimul domiciliu în N. nr.... se compune din: imobilele înscrise în CF. ...A. provenită din conversia de pe hârtie a CF. ... N., cu nr.top....,  compus din grădină în suprafaţă de 1458 mp., imobilele din CF. ... A. provenit din conversia de pe hârtie a CF. ... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr.... şi curte în suprafaţă de 122 mp. şi imobilele din CF. ...A. , provenit din conversia de pe hârtie  a CF. ... N. cu nr.top. ..., compus din grădină în suprafaţă de 1285 mp., precum şi următoarele bunuri mobile: o vacă în valoare de 2 300 lei, vândută de pârâtă; un viţel în valoare de 1250 lei vândut de pârâtă; porumb respectiv recolta  din anul 2008-2009 în valoare de  2700 lei; fân  în valoare de 1300 lei; ovăz în valoare de 200 lei; azot în valoare de 100 lei; bunuri din casă respectiv suluri pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat, în valoare de  700 lei; ultimele pensii  în sumă de  1 082 lei; şi respectiv monument funerar în valoare de 1800 lei construit de reclamant, moştenitori fiind părţile în cote egale.

Astfel, în raport de această hotărâre se reţine că asupra bunurilor mobile şi imobile menţionate mai sus, sunt coproprietari reclamanta principală – pârâtă reconvenţională C. E. şi pârâtul principal reclamant reconvenţional S.P., în cota de ½ părţi fiecare, pe titlu de moştenire.

Potrivit considerentelor deciziei civile nr. .../08.02.2011 a Tribunalului Arad, referitor la componenţa masei succesorale după cei doi defuncţi, se reţine la pagina 4 aliniat unu din acesta, că ajutorul de înmormântare şi pensiile defuncţilor încasate după decesul acestora au fost folosite pentru ca defuncţii să fie îngropaţi creştineşte conform obiceiului locului, aceste sume fiind cheltuite în acest scop, tribunalul arătând  deci că nu fac parte din masa succesorală.

De asemenea,  având în vedere că părţile nu au convenit asupra modalităţii şi a  valorii bunurilor de împărţit, respectiv faţă de faptul că mare parte din bunurile mobile nu mai există fizic, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize contabile, pentru a stabili valorile actualizate ale bunurilor mobile coproprietatea părţilor, precum şi o expertiză tehnică de evaluare a bunurilor imobile.

Din Raportul de expertiză contabilă efectuat de expertul ...,  depus la fila 156 dosar Vol. I,  se reţine că în prezent bunurile mobile coproprietatea părţilor au următoarele valori: vacă - valoare actualizată de 2479 lei, viţel - valoare actualizată de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) - valoare actualizată de  2911 lei, fân  - valoare actualizată de 1401 lei, ovăz - valoare actualizată de 216 lei, azot - valoare actualizată de 108 lei, şi bunuri din casă - suluri pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat - valoare actualizată de  755 lei.

Potrivit Raportului de expertiză tehnică întocmit de expertul S. F., depus la fila 166-210 dosar Vol.I, respectiv răspunsul la obiecţiunile pârâtului reclamant reconvenţional, filele 35-37 dosar Vol.II, privind imobilele terenuri înscrise în Titlu de proprietate  nr. 1077222 eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor, se reţine că : tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 1600 mp.are valoarea de circulaţie de 192 lei, tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp., are valoarea de circulaţie de 265,20 lei, tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3500 mp.,are valoarea de circulaţie de 250 lei .

 În ceea ce priveşte imobilele înscrise în CF. ... A.,  provenit din conversia de pe hârtie a CF. ... N., cu nr.top. ..., compus din grădină în suprafaţă de 1 458 mp., valoarea de circulaţie este de 3.338 lei , iar cu valoarea de circulaţie  a imobilului din CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hârtie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din grădină  în suprafaţă de 1 285 mp. este de 2944 lei.

Referitor la imobilul din CF. ... A., provenit din conversia de pe hârtie  a CF.... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr....şi curte în suprafaţă de 122 mp., valoarea de circulaţie a fost stabilită la suma  de 32.907 lei, evidenţiindu-se că investiţiile efectuate de pârâtul reclamant reconvenţional la acest imobil,respectiv betonarea curţii, efectuarea branşamentului de apă, construirea unei sobe de teracotă, montarea gresiei ceramice în bucătăria de vară, respectiv construirea unui şopron în spatele anexei, colnă pentru fân şi pătul pentru depozitarea cerealelor, au valoarea de piaţă de 7.723,79 lei.

Acelaşi expert concluzionează că imobilul din intravilan, cu nr.administrativ ... N. nu este comod partajabil în natură, nefiind îndeplinite cerinţele prevăzute de Legea nr.114/1996.

Din acelaşi raport de expertiză mai rezultă că terenurile din intravilan nu sunt cultivate, existând doar o mică suprafaţă  cultivată cu viţă de vie pe palier şi câţiva pomi fructiferi.

Potrivit art. 669, 670 cod civil ,,Încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.

Partajul poate fi făcut prin bună învoială sau prin hotărâre judecătorească, în condiţiile legii.,,

Dispoziţiile generale în materie de partaj, mai sus citate, se completează cu prevederile art.673 ind.1 c.pr.civilă, care prevăd că,, Dacă părţile nu se învoiesc, instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia şi creanţele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii. Dacă se împarte o moştenire, instanţa va mai stabili datoriile transmise prin moştenire, datoriile şi creanţele comoştenitorilor faţă de defunct, precum şi sarcinile moştenirii.

Instanţa va face împărţeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. 1, ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă de bani.,,

Cum în speţă reclamanta principală pârâtă reconvenţională a ridicat problema sultei precum şi a existenţei unui partaj amiabil în ceea ce priveşte bunurile mobile rămase în urma succesiunii celor doi defuncţi, iar pârâtul principal reclamant reconvenţional aceea ca valorii bunurilor coproprietate, atât a celor mobile cât ţi imobile precum şi a folosinţei bunurilor imobile, în cauză a fost administrată şi proba cu interogatoriul părţilor.

Astfel, potrivit interogatoriului pârâtului principal - reclamant reconvenţional, fila 106 dosar Vol.I, respectiv al reclamantei principale - pârâtă reconvenţională la filele 110-113 dosar Vol.I, se reţine că reclamanta principală pîrîtă reconvenţională foloseşte în extravilan terenurile identificate în Tarla ..., parcela ..., respectiv Tarla ..., parcela ...,  nefolosind nici unul din terenurile din intravilan.

De altfel, reclamanta principală pârâtă reconvenţională, deşi a solicitat atribuirea imobilului cu nr.top...., din CF ... A., potrivit interogatoriului  recunoaşte faptul că nu foloseşte acest teren.

Această poziţie este susţinută şi de probele testimoniale, respectiv declaraţia martorilor O. E., respectiv B. E., fila 107,108 dosar Vol.I.

În ceea ce priveşte bunurile mobile, potrivit interogatoriului reclamantei principale pârâtă reconvenţională, la filele 110-113 dosar Vol.I , rezultă că aceasta şi-a însuşit bunurile mobile din gospodărie, respectiv produsele agricole, care au fost folosite fie pentru hrana animalelor rămase în gospodărie şi pe care ulterior tot acesta le-a valorificat, fie pentru gospodăria proprie, aspect ce rezultă şi din declaraţiile martorilor B.A., fila 64,B. L. fila 66, B. I. fila 108 dosar Vol.I

Tot reclamanta principală a procedat la vânzarea vacii şi a viţelului din gospodărie, însuşindu-şi contravaloarea acestora, filele 64,66,108 dosar Vol.I.

Referitor la bunurile mobile aflate în locuinţa defuncţilor, respectiv suluri de pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat, şi acestea au fost însuşite de reclamanta principală, potrivit declaraţiei martorei B. L. fila 66 dosar Vol.I.

Astfel, sunt nefondate pretenţiile reclamantei principale privind partajarea amiabilă a bunurilor mobile rămase în urma defuncţilor, în condiţiile în care nu s-a făcut dovada existenţei acordului celuilalt coproprietar, respectiv al pârâtului principal reclamant reconvenţional privind însuşirea acestor bunuri sau înstrăinarea lor către terţi.

 Se mai reţine că, imobilul teren în suprafaţă de 2000 mp., din tarla 126 parcela 944/1/II a fost vândut de părţi la data de 24.07.2009, pentru preţul de 400 lei,  fără ca vreuna din părţi să formuleze pretenţii cu privire la această sumă, conform sentinţei civile nr..../2012 a Judecătoriei Ineu astfel acesta nu mai face obiectul partajului, fila 20 dosar Vol.I.

 De asemenea, se mai reţine că reclamantul reconvenţional a vândut prin înscris sub semnătură privată, la data de 03.03.2010 cu preţul de 1000 lei, cumpărătorului B. P., fila 27 dosar fond, sumă pe care a încasat-o integral.

 În fine, cu privire la obligarea reclamantei principale pârâte reconvenţionale să suporte cota parte din valoarea monumentului funerar ridicat de reclamantul reconvenţional pentru defuncţii S.F. şi S. M., din înscrisurile depuse la filele 44-46 dosar .../246/2010, se reţine că valoarea acestuia este de 1800 lei, astfel că este justificată pretenţia reclamantului reconvenţional pentru suma de 900 lei, aferentă cotelor părţi ce le revin succesorilor din întreaga moştenire.

 Referitor la capătul de cerere având ca obiect obligarea  reclamantei principale pârâte reconvenţionale la plata sumei de 118 lei, reprezentând impozitul achitate de reclamantul reconvenţional pentru imobilele terenuri coproprietatea ambelor părţi pentru anii 2010-2011, se reţine că acesta a fost achitat de către reclamantul reconvenţional, aşa cum rezultă din chitanţele depuse la fila 17, 30,33 dosar fond.

 În raport de cele de mai sus, respectiv faţă de prevederile art.673 ind.1 c.pr.civilă, instanţa va avea în vedere la sistarea coproprietăţii următoarele criterii׃ natura bunurilor, valoarea acestora, efectuarea investiţiilor de către reclamantul reconvenţional la imobilul aferent nr. administrativ ... N., evidenţiate anterior, faptul că acest imobil nu este comod partajabil în natură, respectiv că o parte din terenurile din extravilan au fost înstrăinate, sau însuşite în mod exclusiv de un coproprietar.

Astfel, văzând că principalul criteriu în materie este acela al partajării în natură, instanţa va proceda la formarea a două loturi luînd în considerare acordul părţilor, mărimea cotelor-părţi ce se cuvin fiecăruia, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că s- au făcut construcţii sau, îmbunătăţiri, loturi ce se vor atribuii către fiecare parte.

Văzând şi prevederile art. 669 cod civil, pentru cele expuse, instanţa va admite în parte atât acţiunea principală cât şi cea reconvenţională, va constata că asupra imobilelor terenuri înscrise în Titlu de proprietate  nr. ...eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 1600 mp., cu valoarea de circulaţie de 192 lei, tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp., cu valoarea de circulaţie de 265,20 lei,  tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3500 mp., cu valoarea de circulaţie de 250 lei ,respectiv asupra imobilelor înscrise în CF. ... A.,  provenită din conversia de pe hârtie a CF.... N., cu nr.top. ..., compus din grădină în suprafaţă de 1 458 mp., cu valoarea de circulaţie de 3.338 lei , din CF. ... A., provenit din conversia de pe hârtie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr.... şi curte în suprafaţă de 122 mp., cu valoarea de circulaţie de 32.907 lei la care pârâtul reclamant reconvenţional a efectuat investiţii în valoare de 7.723,79 lei şi CF. ...A.,  provenit din conversia  de pe hârtie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din grădină  în suprafaţă de 1 285 mp. cu valoarea de circulaţie de 2944 lei , conform expertizei tehnice efectuată de expert ...ce urmează a face parte integrantă din hotărâre, precum şi tarla ... parcela ...  teren în suprafaţă de 2000 mp., vândută de părţi la data de 24.07.2009 pentru preţul de 400 lei, tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp., vândută de pârâtul reclamant reconvenţional la data de 03.03.2010 cu preţul de 1000 lei, sunt coproprietari reclamanta principală – pârâtă reconvenţională C. E. şi pârâtul principal reclamant reconvenţional S.P., în cota de ½ părţi fiecare, pe titlu de moştenire.

Va constata că asupra următoarelor bunurilor mobile: vacă în valoare actualizată de 2479 lei, viţel în valoare actualizată de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) în valoare actualizată de  2911 lei, fân  în valoare actualizată de 1401 lei, ovăz în valoare actualizată de 216 lei, azot în valoare actualizată de 108 lei, şi bunuri din casă -suluri pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat, în valoare actualizată de  755 lei, conform raportului de expertiză contabilă efectuată judiciar de expertul ..., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, sunt coproprietari reclamanta principală – pârâtă reconvenţională şi pârâtul principal reclamant reconvenţional, în cota de ½ părţi fiecare, pe titlu de moştenire.

Instanţa va sista starea de coproprietate a părţilor cu privire la bunurile imobile şi mobile individualizate anterior,  prin formare de loturi şi atribuire în natură după cum urmează ׃ lotul I compus din׃ imobilele terenuri înscrise în Titlu de proprietate  nr. ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... în suprafaţă de 1600 mp., cu valoarea de circulaţie de 192 lei, şi tarla ... parcela ... în suprafaţă de 3400 mp., cu valoarea de circulaţie de 265,20 lei,  conform expertizei tehnice efectuată de expert ..., şi următoarele bunuri mobile: vacă în valoare actualizată de 2479 lei, viţel în valoare actualizată de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) în valoare actualizată de  2911 lei, fân  în valoare actualizată de 1401 lei, ovăz în valoare actualizată de 216 lei, azot în valoare actualizată de 108 lei, şi bunuri din casă -suluri pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat, în valoare actualizată de  755 lei, conform raportului de expertiză contabilă efectuată judiciar de expertul ..., ce urmează a face parte integrantă din hotărâre, valoarea totală  a acestui lot fiind de 9.675,20 lei , pe care îl va atribui reclamantei principale – pârâtă reconvenţională, având în vedere poziţia părţilor precum şi faptul că aceasta şi-a însuşit bunurile mobile de mai sus sau contravaloarea acestora după valorificare.

Lotul II compus din ׃imobilele terenuri înscrise în Titlu de proprietate  nr. ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3500 mp., cu valoarea de circulaţie de 250 lei , tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp., vândut de pârâtul reclamant reconvenţional la data de 03.03.2010 cu preţul de 1000 lei, imobilul înscris în CF. ... A.,  provenit din conversia de pe hârtie a CF. ... N., cu nr.top. ..., compus din grădină în suprafaţă de 1 458 mp., cu valoarea de circulaţie de 3.338 lei, imobilul din CF. ... A., provenit din conversia de pe hârtie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ...compus din casa nr.... şi curte în suprafaţă de 122 mp., cu valoarea de circulaţie de 25.183,21 lei,( rezultată astfel total valoare de circulaţie 32.907 lei minus valoarea investiţiilor reclamantului reconvenţional de 7.723,79 lei) şi imobilul din CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hârtie  a CF. ... N., cu nr.top. ...compus din grădină  în suprafaţă de 1 285 mp. cu valoarea de circulaţie de 2944 lei , conform expertizei tehnice efectuată de expert ..., valoarea totală  a lotului II fiind de 32.715, 21 lei, pe care îl va atribui pârâtului principal - reclamant reconvenţional, având în vedere solicitarea acestuia, respectiv faptul că acesta a înstrăinat suprafaţa de 5700 mp.

Se va lua act că terenul în suprafaţă de 2000 mp., din tarla ...parcela ... a fost vândut de ambele părţi la data de 24.07.2009, pentru preţul de 400 lei, neexistând pretenţii cu privire la această valoare.

Faţă de valoarea loturilor formate, urmează a obliga pârâtul principal - reclamant reconvenţional la plata  unei sulte de 11.520 lei către reclamanta principală – pârâtă reconvenţională, raportat la valoarea totală a succesiunii  respectiv de 42.390,41 lei, şi valoarea aferentă fiecărei părţi respectiv de 21.195,20 lei, impunându-se compensarea valorică a lotului I atribuit în natură reclamantei principale, până la această sumă.

De asemenea, va obliga reclamanta principală – pârâtă reconvenţională la 118 lei către pârâtul principal - reclamant reconvenţional, reprezentând jumătate din impozitul achitat pentru imobilele terenuri în anii 2010-2011, precum şi la suma de 900 lei, reprezentând jumătate din contravaloarea monumentului funerar construit de reclamant pentru defuncţii S. F.  şi S. M..

Se vor respinge pretenţiile pârâtului principal - reclamant reconvenţional privind partajarea sumei de 1.082 lei, reprezentând ultimele pensii ale defuncţilor,  precum şi celelalte pretenţii ale părţilor, pentru considerentele expuse.

Potrivit prevederilor art.47 din Legea nr.7/1996 republicată, se va autoriza intabularea în CF, conform hotărârii, după rămânerea definitivă precum şi plata sultei.

Instanţa, constatând că pârâtul principal - reclamant reconvenţional S. P., datorează cu titlu de onorariu expert suma de 750 lei, către expertul ..., domiciliat în ... şi respectiv suma de 1500 lei, către expertul ...,domiciliat în ..., în raport de prevederile art.129, art.673 ind.6, c.pr.civilă, a decontului încuviinţat la depunerea raportului de expertiză, prevederile OG nr.2 /2000, urmează a obligă pârâtul principal - reclamant reconvenţional S. P., la plata sumei de 750 lei, cu titlu de onorariu expert către expertul ..., şi respectiv  la suma de 1500 lei, cu titlu de onorariu expert către expertul S. F..

Având în vedere că ambele acţiuni au fost admise, urmează a compensa  cheltuielile de judecată ale părţilor.

Pentru aceste motive, în numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E

Admite în parte acţiunea principală formulată de reclamanta principală C. E., domiciliată în ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ..., din ..., în contradictoriu cu pârâtul principal S. P., domiciliat în ... pentru ieşire din indiviziune,

Admite în parte acţiunea reconvenţională formulată de pârâtul principal reclamant reconvenţional S. P., domiciliat în ... în contradictoriu cu reclamanta principală – pârâtă reconvenţională C.E., domiciliată în ..., cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat ...,pentru ieşire din indiviziune, pretenţii, şi în consecinţă:

-constată că asupra imobilelor terenuri înscrise în Titlu de proprietate  nr.

 ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 1600 mp., cu valoarea de circulaţie de 192 lei, tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp., cu valoarea de circulaţie de 265,20 lei,  tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3500 mp., cu valoarea de circulaţie de 250 lei ,respectiv asupra imobilelor înscrise în CF. ... A.,  provenit din conversia de pe hârtie a CF. ...N., cu nr.top. ..., compus din grădină în suprafaţă de 1 458 mp., cu valoarea de circulaţie de 3.338 lei, din CF. ... A., provenit din conversia de pe hârtie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ..., compus din casa nr.... şi curte în suprafaţă de 122 mp., cu valoarea de circulaţie de 32.907 lei la care pârâtul reclamant reconvenţional a efectuat investiţii în valoare de 7.723,79 lei şi CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hârtie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din grădină  în suprafaţă de 1 285 mp. cu valoarea de circulaţie de 2944 lei , conform expertizei tehnice efectuată de expert ..., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, precum şi tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 2000 mp., vândut de părţi la data de 24.07.2009 pentru preţul de 400 lei, tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp., vândut de pârâtul reclamant reconvenţional la data de 03.03.2010 cu preţul de 1.000 lei, sunt coproprietari reclamanta principală – pârâtă reconvenţională C. E. şi pârâtul principal reclamant reconvenţional S. P., în cota de ½ părţi fiecare, pe titlu de moştenire,

-  constată că asupra următoarelor bunurilor mobile: vacă în valoare actualizată de 2479 lei, viţel în valoare actualizată de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) în valoare actualizată de  2911 lei, fân  în valoare actualizată de 1401 lei, ovăz în valoare actualizată de 216 lei, azot în valoare actualizată de 108 lei, şi bunuri din casă -suluri pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat, în valoare actualizată de  755 lei, conform raportului de expertiză contabilă efectuată judiciar de expertul ..., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, sunt coproprietari reclamanta principală – pârâtă reconvenţională şi pârâtul principal reclamant reconvenţional, în cota de ½ părţi fiecare, pe titlu de moştenire

 - sistează starea de coproprietate a părţilor cu privire la bunurile imobile şi mobile individualizate mai sus,  prin formare de loturi şi atribuire în natură după cum urmează ׃

- lotul I în valoare totală de 9675,20 lei compus din׃ imobilele terenuri

înscrise în Titlu de proprietate  nr. 1077222 eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate  asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 1600 mp., cu valoarea de circulaţie de 192 lei, şi tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3400 mp., cu valoarea de circulaţie de 265,20 lei,  conform expertizei tehnice efectuată de ..., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, şi următoarele bunurilor mobile: vacă în valoare actualizată de 2479 lei, viţel în valoare actualizată de 1348 lei, porumb ( recolta  din anul 2008-2009) în valoare actualizată de  2911 lei, fân  în valoare actualizată de 1401 lei, ovăz în valoare actualizată de 216 lei, azot în valoare actualizată de 108 lei, şi bunuri din casă -suluri pânză, oale mari, pături, bidoane, lenjerie pat, în valoare actualizată de  755 lei, conform raportului de expertiză contabilă efectuată judiciar de expertul ..., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre,  pe care îl atribuie reclamantei principale – pârâtă reconvenţională,

- lotul II în valoare totală de 32.715, 21 lei compus din ׃imobilele terenuri înscrise în Titlu de proprietate  nr. ... eliberat la data de 28.04.1995 de Comisia  Judeţeană Arad pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor, respectiv : tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 3500 mp., cu valoarea de circulaţie de 250 lei , tarla ... parcela ... teren în suprafaţă de 5700 mp., vândut de pârâtul reclamant reconvenţional la data de 03.03.2010 cu preţul de 1000 lei, imobilul înscris în CF. ... Archiş,  provenit din conversia de pe hârtie a CF. ... N., cu nr.top...., compus din grădină în suprafaţă de 1 458 mp., cu valoarea de circulaţie de 3.338 lei, imobilul din CF. ... A., provenit din conversia de pe hârtie  a CF. ... N.,  cu nr.top. ... compus din casa nr.... şi curte în suprafaţă de 122 mp., cu valoarea de circulaţie de 25.183,21 lei, şi imobilul din CF. ... A.,  provenit din conversia  de pe hârtie  a CF. ... N., cu nr.top. ... compus din grădină  în suprafaţă de 1 285 mp. cu valoarea de circulaţie de 2944 lei, conform expertizei tehnice efectuată de expert ..., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre,  pe care îl atribuie pârâtului principal - reclamant reconvenţional,

- ia act că terenul în suprafaţă de 2000 mp., din tarla ... parcela ... a fost vândut de părţi la data de 24.07.2009, pentru preţul de 400 lei,

- obligă pârâtul principal - reclamant reconvenţional la plata sultei de 11.520 lei către reclamanta principală – pârâtă reconvenţională,

- obligă reclamanta principală – pârâtă reconvenţională la 118 lei către pârâtul principal - reclamant reconvenţional, reprezentând jumătate din impozitul achitat pentru imobilele terenuri în anii 2010-2011, precum şi la suma de 900 lei, reprezentând jumătate din contravaloarea monumentului funerar construit de reclamant pentru defuncţii S. F.  şi S. M..

- respinge pretenţiile pârâtului principal - reclamant reconvenţional privind partajarea sumei de 1.082 lei, reprezentând ultimele pensii ale defuncţilor.

- autorizează intabularea în CF, conform prezentei hotărâri, după rămânerea definitivă a hotărârii precum şi plata sultei.

- constată că pârâtul principal - reclamant reconvenţional S. P., datorează cu titlu de onorariu expert suma de 750 lei, către expertul ...., domiciliat ... şi respectiv suma de 1.500 lei, către expertul ..., domiciliat în ....

Obligă pârâtul principal - reclamant reconvenţional S. P., la plata sumei de 750 lei, cu titlu de onorariu expert către expertul ..., şi respectiv  la suma de 1.500 lei, cu titlu de onorariu expert către expertul ....

Compensează cheltuielile de judecată între părţi.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 12 decembrie 2012.

 

Preşedinte Grefier

Domenii speta