Potrivit art.34 pct.4 din L. 7/1996, orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.
In aceasta situatie, conform art.19 lit. k coroborat cu art.25 alin.2 lit. c din Ordinul nr.634/2006 al ANCPI, in cazul in care suprafata reiesita din masuratori este mai mare decat suprafata inscrisa in actele de proprietate iar aceasta diferenta de suprafata este mai mare de 5 %, rectificarea suprafetei terenului se poate face numai prin hotarare judecatoreasca sau prin alt act doveditor al dreptului de proprietate.
In speta, este incontestabil ca terenul instrainat catre reclamanti are o suprafata mai mare decat cea inscrisa in cartea funciara insa din continutul contractului de vanzare cumparare rezulta ca la incheierea tranzactiei s-a avut in vedere numai suprafata inscrisa in cartea funciara de 3.161,90 mp, cumparatorii angajandu-se sa achizitioneze si restul suprafetei de teren de la vanzatori, dupa ce se va face de catre acestia din urma rectificarea cartii funciare. Prin urmare, pentru suprafata gasita in plus, reclamantii nu pot prezenta niciun titlu de proprietate care sa ii indreptateasca sa beneficieze de aceasta suprafata in urma rectificarii, simpla folosinta a acestei suprafete in prezent de catre reclamantii neputand constitui un titlu valabil in acest sens.
Nu se poate sustine ca actiunea ar fi inadmisibila intrucat reclamantii au introdus aceasta actiune tocmai pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la care se refera prevederile art.36 pct. 4 din L. 7/1996 iar OCPI Brasov nu ar avea calitate procesuala pasiva intr-o actiune in rectificare ci numai vecinii acestui imobil care au fost chemati in mod legal in judecata de catre reclamanti. Pe de alta parte, este evident ca in eventualitatea admiterii acestei actiuni in rectificare, s-ar ajunge la eludarea vointei liber exprimate in continutul contractului de vanzare cumparare in sensul ca suprafata gasita in plus sa fie ulterior achizitionata de catre reclamanti de la vanzatori.
(Sentinta civila nr.2250/24.02.2010)
Curtea de Apel Târgu Mureș
Rectificare carte funciară. Potrivit art. 984 Codul civil liberalitatea este actul juridic prin care o persoană dispune cu titlu gratuit de bunurile sale, în tot sau în parte, în favoarea unei alte persoane.
Tribunalul Caraș Severin
Revendicare. UAT solicită obligarea pârâtei RNP Romsilva să lase în deplină proprietate şi posesie un teren înscris în cf în patrimoniul său anterior anului 1968.
Judecătoria Fetești
Drept civil. Rectificare carte funciară. Înscrierea în cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.
Curtea de Apel Suceava
Înscrierea în cartea funciară în care este intabulat imobilul proprietatea devălmaşă a soţilor a somaţiei emise doar împotriva unuia dintre soţi. Principiul relativităţii înscrierilor în cartea funciară consacrat de art. 22 din legea nr. 7/1996 (art...
Tribunalul Buzău
CIVIL.Reconstituire drept de proprietate funciară.Punere în posesie.Daune cominatorii