Art. 180 c.p.

Sentinţă penală 115 din 10.12.2009


1.- Art.180 al.2  cod penal -

SENTINŢA PENALĂ NR.115

Şedinţa publică din 10 decembrie 2009

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi nr. /P/2009 înregistrat pe rolul acestei instanţe sub nr., /198/2009, a fost trimis în judecată inculpatul P. GHE., domiciliat în , pentru săvârşirea infracţiunii de lovire, prev. de art. 180 al 2  cod penal,  asupra părţii vătămate G. V., domiciliat în .

S-a reţinut că în seara zilei de 28.02.2009 inculpatul a găsit pe partea vătămată G.V. în magazinul PF , s-a aşezat la masă cu acesta şi, după o discuţie în contradictoriu referitoare la o datorie mai veche a părţii vătămate către inculpat, acesta l-a lovit pe partea vătămată în nfaţă producându-i leziuni ce au necesitat 13-15 zile de îngrijiri medicale.

Odată cu Rechizitoriul a fost înaintat şi dosarul de urmărire penală nr. /P/2009.

Pe parcursul urmăririi penale s-au audiat părţile şi s-au luat declaraţii martorilor.

Cu ocazia judecăţii, s-a luat declaraţie  părţii  civile , inculpatului şi martorilor din acte  N. C. şi S. C. şi s-au ataşat la dosarul cauzei.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 5000 lei daune morale şi  nu a solicitat alte probe..

Inculpatul, nu a solicitat probe în apărare.

A fost citat în cauză Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vâlcea care s-a constituit parte civilă cu suma de 500,80 lei.

Examinând probatoriul administrat în cauză instanţa reţine următoarele:

Prin Rechizitoriul  Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi nr. /P/2009, a fost trimis în judecată inculpatul P. GHE.,  pentru săvârşirea infracţiunii de lovire, prev. de art. 180 al 2  cod penal,  asupra părţii vătămate G. V.

S-a reţinut prin Rechizitoriu că în seara zilei de 28.02.2009, în magazinul PF , din comuna , în urma unei discuţii în contradictoriu pentru o datorie mai veche, inculpatul a lovit pe partea vătămată în faţă provocându-i leziuni ce au necesitat 13-15 zile de îngrijiri medicale.

Partea vătămată a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Brezoi şi apoi la Spitalul Judeţean şi i s-au acordat îngrijiri medicale.

Atât pe parcursul urmăririi penale  cât şi pe parcursul judecării cauzei, inculpatul fiind audiat a recunoscut că a lovit pe partea vătămată, justificându-şi fapta prin aceea că partea vătămată a refuzat să-i restituie o sumă de bani pe care i-o datora.Cu privire la latura civilă a cauzei, inculpatul a arătat că nu poate să plătească despăgubirile solicitate de părţile civile întrucât nu are posibilităţi materiale.

Din declaraţiile celor doi martori audiaţi în instanţă (f.29,30) rezultă că în seara zilei de 28.02.2009 partea vătămată şi inculpatul au stat împreună la o masă în acel magazin şi au consumat băuturi alcoolice, iar la un moment dat au început să se certe.Ulterior inculpatul a părăsit barul şi imediat partea vătămată s-a plâns că a fost lovit de acesta şi era plin de sânge în zona feţei.

Faţă de probatoriul administrat, instanţa reţine că fapta săvârşită de inculpat întruneşte elemenetele constitutive ale infracţiunii de lovire, prevăzută de art. 180 al.2 cod penal, pentru care inculpatul va fi condamnat.

La individualizarea pedepsei, instanţa va ţine cont de faptul că inculpatul are antecedente penale, de numărul mare de zile de îngrijiri medicale dar şi de atitudinea sinceră a acestuia.

Ca urmare, în baza art. 180 al.2 cod penal, instanţa va condamna inculpatul la o pedeapsă de 1000 lei amendă penală.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, instanţa constată că partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 5000 lei daune morale.

Văzând că partea vătămată a suferit o fractură piramidă nazală, necesitând 13-15 zile de îngrijiri medicale, instanţa reţine că partea vătămată a suferit în mod evident un prejudiciu moral constând în suferinţe fizice şi psihice.

Ca urmare, în baza art. 14 cod proc. penală coroborat cu art. 998-999 cod civil, va fi obligat inculpatul să plătească părţii vătămate daune morale de 500 lei.

De asemenea, va fi obligat inculpatul şi la plata despăgubirilor civile de 500,80 lei către Serviciul de Ambulanţă Vâlcea, reprezentând c/valoarea transportului părţii vătămate la spital şi îngrijirile medicale acordate acestuia.

În baza art. 191 cod proc. pen, inculpatul va fi obligat la 260 lei cheltuieli judiciare către stat.