Pretenţii comerciale

Sentinţă civilă 323 din 03.03.2010


3. pretenţii comerciale -  SENTINŢA CIVILĂ NR.323 din 03 martie 2010

În deliberare asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 17.11.2009, reclamanta S.C. A COM S.R.L., societate aflată în procedura insolvenţei, prin lichidator judiciar SCP V C IPURL, cu sediul în RV, a chemat în judecată pe pârâta O M C, cu sediul în C, jud.Vâlcea, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligată pârâta la plata sumei de 11.594 lei, cu titlu de plată nedatorată.

În motivarea cererii, în esenţă, reclamanta a susţinut că a plătit din eroare în contul pârâtei suma de 11.594 lei cu OP nr. din 12.11.2007 (suma de 5.000 lei) şi OP nr. din 13.11.2007 (suma de 6.594 lei), deşi nu avea nici o obligaţie contractuală faţă de aceasta.

Cu adresa nr. din 26.03.2009 reclamanta a încercat să concilieze litigiul pe cale amiabilă, însă la data şi ora fixate pentru întocmirea procesului-verbal de consiliere nu s-a prezentat nici un reprezentant al Obştii.

În drept, reclamanta a invocat prevederile art.992 Cod civil şi art.112 Cod proc.civilă.

În dovedirea cererii, s-au depus copii de pe înscrisuri (filele 14-17).

Legal citată, pârâta O M C nu a depus întâmpinare şi acte în apărare şi nici nu s-a prezentat în instanţă.

Analizând cererea formulată de reclamantă în raport de dovezile depuse în susţinerea ei, instanţa constată următoarele:

În fapt, aşa cum rezultă din extrasele de cont depuse în copie la dosar, cu OP nr. din 12.11.2007 emis pentru suma de 5.000 lei şi OP nr. din 13.11.2007 pentru suma de 6.594 lei, reclamanta S.C. A COM S.R.L.  a achitat în contul pârâtei O M C suma totală de 11.594 lei, fără ca între părţi să existe nici o relaţie de natură contractuală şi nici raporturi juridice ce nasc obligaţia de plată a celei dintâi.

În vederea restituirii acestei sume, reclamanta a convocat-o pe pârâtă la concilierea directă prealabilă, potrivit dispoziţiilor art.7201 Cod proc. civilă, însă aceasta nu s-a prezentat în vederea soluţionării pe cale amiabilă a litigiului.

În drept, potrivit dispoziţiilor art.1092 C.civ., „Orice plată presupune o datorie; ceea ce s-a plătit fără să fie debit este supus repetiţiunii”.

Plata nedatorată este definită astfel ca fiind executarea de către o persoană a unei obligaţii la care nu era ţinută şi pe care a făcut-o fără intenţia de a plăti datoria altuia.

Dreptul lui solvens (cel care a făcut plata) de a cere restituirea plăţii nedatorate este consacrat expres în art.993 C.civ., în care se prevede că: „acela care din eroare, crezându-se debitor, a plătit o datorie, are dreptul la repetiţiune în contra creditorului”.

Corelativ, obligaţia de restituire a lui accipiens este stipulată în art.992 C.civ.: „Cel ce din eroare sau cu ştiinţă primeşte aceea ce nu-i debit, este obligat a-l restitui aceluia de la care l-a primit”.

În speţă, instanţa reţine că reclamanta este în drept să pretindă suma plătită nedatorat, câtă vreme a probat faptul că a plătit-o, iar pârâta nu s-a apărat invocând o altă situaţie de fapt decât cea arătată prin acţiune, deşi a fost legal citată cu menţiunea să depună întâmpinare şi i s-a acordat termen în acest sens prin încheierea de şedinţă din 03.02.2010.

Pe cale de consecinţă cererea formulată de reclamanta S.C. A COM S.R.L.  urmează să fie admisă şi va fi obligată pârâta să restituie suma de 11.594 lei, primită necuvenit.

Domenii speta