Plângere împotriva încheierii de carte funciară. Scutirea organului fiscal de plata tarifelor pentru înscrierea procesului verbal de sechestru în cartea funciară.

Sentinţă civilă 477 din 22.01.2007


Plângere împotriva încheierii de carte funciară. Scutirea organului fiscal de plata tarifelor pentru înscrierea procesului verbal de sechestru în cartea funciară.

Preambul.

Faţă de disp. art. 197 C.proc.fiscală, organul fiscal este scutit de plata  tarifelor pentru înscrierea procesului verbal de sechestu în Cartea Funciară.

xxx

Petenta DGFP Dolj a formulat plângere împotriva Încheierii nr. 30893 pronunţată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj.

În motivarea plângerii s-a susţinut că DGFP Dolj a solicitat înscrierea unor sechestre în Cartea Funciară, cerere ce a fost respinsă pe motivul că nu este plătit tariful, iar petenta nu beneficiază de scutire, această scutire aplicându-se numai instanţelor judecătoreşti şi organelor de cercetare penală, având în vedere precizările ANCPI, privind aplicarea tarifelor conform ordinelor MAI.

Petenta a precizat că încheierea este netemeinică şi nelegală, având în vedere că în temeiul art.17 din Legea 146/97 sunt scutite de taxa judiciară de timbru cererile şi acţiunile, inclusiv căile de atac formulate de alte instituţii publice, iar conform art.197 C.proc.fiscală, organele fiscale sunt scutite de taxe, tarife,comisioane sau cauţiuni pentru cererile, acţiunile şi orice alte măsuri pe care le îndeplinesc în vederea administrării creanţelor fiscale, cu excepţia celor privind comunicarea actului fiscal.

Prin întâmpinare, intimata OCPI Dolj susţine că scutirile de tarife de care beneficiază organele fiscale nu privesc cererile adresate OCPI, prevăzute la punctul P.I.817 din Ordinul MAI nr. 456/2004.

Analizând actele dosarului, instanţa a reţinut că prin Încheierea nr. 20893 pronunţată de OCPI Dolj la data de 26.07.2006 a fost respinsă cererea formulată de petentă pentru înscrierea sechestrelor în Cartea Funciară, în baza proceselor verbale nr.13309-13349/06, cu motivarea că există piedici la înscriere generate de lipsa plătii tarifului pentru acest serviciu, de scutire de plata tarifului beneficiind numai instanţele judecătoreşti şi organele de cercetare penală, conform ordinelor MAI nr. 456/2004, 1090/2005 şi 212/2006.

Instanţa a apreciat că această încheiere este nelegală şi netemeinică pentru următoarele considerente:

În conformitate cu disp. art. 32 din OG 92/2003, organele fiscale administrează creanţele fiscale, iar potrivit disp.art.132 din acelaşi act normativ sunt abilitate să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura  de executare silită.

În speţă, organul fiscal, în temeiul art. 149, pct.5 din OG 92/2003 a procedat la aplicarea sechestrului asupra bunurilor imobile ale debitorului Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură-Işalniţa, măsură ce reprezintă un act de executare silită a unei creanţe bugetare, îndeplinit în exercitarea atribuţiilor ce îi revin petentei pentru administrarea creanţelor bugetare, astfel că petenta era îndreptăţită să solicite înscrierea sechestrului în Cartea Funciară.

Potrivit disp. art.197 C.proc.fiscală, organele fiscale sunt scutite de taxe, tarife,  comisioane sau cauţiuni pentru cererile, acţiunile şi orice alte măsuri pe care le îndeplinesc în vederea administrării creanţelor fiscale, instanţa constatând, în raport de aceste dispoziţii, că petenta nu putea fi obligată la plata unui tarif pentru prestarea acestui serviciu de publicitate imobiliară.

În atare situaţia, instanţa a constatat că organul fiscal este scutit de plata acestor tarife, a admis plângerea şi a dispus anularea încheierii nr. 30893/2006 şi a obligat OCPI să efectueze înscrierea proceselor verbale de sechestru în Cartea Funciară.

Domenii speta