Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul acestei instanţe din data de 23.01.2018, reclamantii D. T., D. I.şi D. E. au solicitat în contradictoriu cu pârâtele Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Cernăteşti reprezentată prin Primar, Comisia Locală de aplicare a Legilor Fondului Funciar a comunei Cernăteşti, Comisia Judeţeană de aplicare a Legilor Fondului Funciar Dolj şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor Bucureşti ca, prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună obligarea pârâtelor la intocmirea documentaţiei şi la plata despăgubirilor către reclamanti pentru suprafaţa de 6,50 ha inclusiv pentru subvenţia care li se cuvine pentru această suprafaţă din comuna Cernăteşti, judeţul Dolj.
In motivarea acţiunii, reclamantii au arătat că, în fapt, potrivit dispoziţiilor art. 21 din Legea nr.215/2001 modificată şi completată, unităţile administrativ teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal şi de asemenea sunt titulare ale drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparţin domeniului public şi privat în care acestea sunt parte, precum şi din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice în condiţiile legii.
Au mai arătat reclamantii că dispoziţiile art. 62 din Legea nr. 215/2001 prevăd faptul că primarul reprezintă unitatea administrativ teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române sau străine, precum şi în justiţie.
Au susţinut reclamantii că, prin adresa nr. 1447/17.08.2007, Primăria comunei Cernăteşti le-a comunicat aspectul că cererea dumnealor formulată în baza legilor fondului funciar a fost soluţionată prin aprobarea celor 6,50 ha şi trecută în anexa nr. 22 la Legea nr. 247/2005, anexă ce a fost validată şi de Comisia Judeţeană Dolj, pentru această suprafaţă urmând a primi despăgubiri.
Au arătat reclamanţii că au trecut 10 ani fără a fi despăgubiţi, motiv pentru care, solicită obligarea pârâţilor la despăgubirea către ei pentru suprafaţa de 6,50 ha, inclusiv pentru subvenţia care ni se cuvenea pentru această suprafaţă.
Reclamanţii au invocat dispoziţiile art. 563 N.C.C., potrivit cărora, proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica, având dreptul şi la despăgubiri, acţiunea in revendicare fiind imprescriptibilă.
Au mai făcut referire la Decizia Curţii Constituţionale nr. 44/31.01.2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 211/28.03.2017, prin care s-au declarat neconstituţionale dispoziţiile art. 7 alin. 1 şi art. 11 alin. 1 din Legea nr. 165/2013, articole prin care se prorogau dispoziţii din Legea nr. 165/2013 privind despăgubirile şi aplicarea legilor fondului funciar.
De asemenea potrivit dispoziţiilor art. 147 din Constituţie, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii de la publicarea lor in Monitorul Oficial, iar dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi incetează aplicabilitatea.
Au mai arătat reclamantii că, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 165/2013 modificată şi completată precum şi a deciziei Curţii Constituţionale nr. 44/2017, pârâtii aveau obligaţia să finalizeze procesul de punere în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate până la data de 31 decembrie 2016.
In drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile Articolului 1 din Protocolul nr. 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Legea nr. 165/2013, dispoziţiile naţionale privind proprietatea privată şi despăgubirile acordate, privind privarea de aceasta precum şi a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 44/2017.
In dovedirea acţiunii, reclamantii au solicitat proba cu inscrisuri sens in care, au ataşat , in fotocopie: cartea de identitate privind pe reclamantul D. T.; adresa nr. 1447/17.08.2007 emisă de Primăria comunei Cernăteşti, procura emisă de Biroul Individual Notarian F. F., legalizată prin Incheierea de Autentifivare nr. X din 11 noiembrie 2017, pentru D. I., procura emisă de Biroul Individual Notarial Andreea d.R., legalizată prin Incheierea de Autentificare nr. X din 12. Decembrie 2017, pentru D. E., adresa nr.2823/27.07.2005 emisă de Prefectura Dolj, adresa nr. 483/30.03.2005 emisă de Primăria Cernăteşti; Hotărârea nr. 837/29.05.2003 emisă de Prefectura Dolj, partaj testamentar din 17 februarie 1942, precum şi proba testimonială cu martorii D.St.(G.) şi D. Ş. (F.).
Au solicitat judecarea cauzei în lipsă, potrivit dispoziţiilor art. 223 şi art. 411 N.C.P.C.
In cadrul procedurii prealabile, pârâta Comisia de Aplicare a legilor Fondului Funciar Cernăteşti a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată formulată de către reclamanti ca nefondată invederând şi excepţia autorităţii de lucru judecat.
In motivare, a arătat că, in fapt, cererea formulată de către reclamanti pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 6,50 ha, pe raza comunei Cernăteşti, judeţul Dolj a fost aprobată şi in baza Legii nr. 247/2005, reclamantii au fost inscrisi în anexa 22, potrivit art. 41 alin.1 din HG nr. 890/2005 cu modificările ulterioare, anexa fiind validată de Comisia Judeţeană Dolj.
A susţinut pârâta că, întrucât la data respectivă nu a existat teren disponibil la dispoziţia Comisiei locale, s-a propus acordarea de despăgubiri, insă acest lucru nu a fost posibil, nu s-a putut întocmi dosarul pentru acordarea de despăgubiri intrucât in evidenţele OCPI Dolj, U.A.T. Cernăteşti figura cu suprafaţa rezervă, rezervă ce era evidenţiată numai scriptic, faptic nefiind materializată.
A mai arătat pârâta că la apariţia Legii nr. 165/2013 a fost făcută inventarierea terenurilor agricole, fiind suspendată activitatea comisiilor locale de fond funciar privind punerea în posesie (art. 7 alin. şi art. 4).
In cursul anului 2016, reclamantii s-au mai judecat cu Comisia Locală Cernăteşti, proces ce a avut acelaşi obiect, concretizat în sentinţa civilă nr. X/2016 pronunţată de Judecătoria Craiova in dosarul nr. X/215/2016.
A mai arătat pârâta că, stiind că numai reclamantul D. T. stăruie in rezolvarea cererii de retrocedare, a lansat invitaţia de a se prezenta la sediul instituţiei în vederea unei oferte de teren, insă acesta nu a răspuns invitaţiei.
In drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe prevederile Legii fondului funciar, Codului civil şi Codului de procedură civilă.
In dovedire, a ataşat in fotocopie următoarele înscrisuri: sentinta civilă nr. X/2016 din data de 12 octombrie 2016 pronunţată de Judecătoria Craiova in dosarul nr. X/215/2016, adresa nr. 1144/30.06.2017 emisă de Primăria comunei Cernăteşti, judeţul Dolj, , registru.
La data de 01.03.2018, a formulat întâmpinare Comisia Judeţeană Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor prin care a solicitat:
Pe cale de excepţie:
- admiterea excepţiei inadmisibilităţii raportat la prevederile art. 16 coroborat cu art. 21 din legea nr. 165/2013 şi excepţiei prematurităţii introducerii acţiunii raportat la prevederile art. 10 din Legea nr. 165/2013 astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 111/2017, art. 5 şi 6 din HG nr.890/2005 in ceea ce o priveşte, a ultimului capăt de cerere;
- admiterea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a Comisiei Judeţene Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor in raport de dispoziţiile art. 64 din Legea nr. 18/1991, in ceea ce o priveşte, a ultimului capăt de cerere, arătând că şi in situaţia în care s-ar admite cererea formulată de către reclamanti, hotărârea pronunţată ar fi imposibil de dus la indeplinire întrucât aceasta nu are un patrimoniu propriu din care s-ar putea efectua plata şi din care astfel s-ar putea eventual indestula creditorul;
- admiterea excepţiei netimbrării cererii de chemare în judecată, in ceea ce priveşte ultimul capăt de cerere raportat la dispoziţiile OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Pe fondul cauzei a solicitat respingerea acţiunii, arătând că întrucât pe raza comunei Cernăteşti există teren, raportat la prevederile Legii nr.165/2013, cererea reclamantului de reconstituire a dreptului de proprietate trebuie soluţionată prin reconstituirea dreptului de proprietate cu precădere în natură, cu respectarea ordinii de la art. 12, ce prevede că in situaţia in care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibilă, după validarea întinderii dreptului lor de proprietate de către comisiile judeţene de fond funciar sau, după caz, de către Comisia Locală de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se atribuie un teren pe un alt amplasament în următoarea ordine: a) pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar; b) pe terenurile proprietate publică, trecute, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului, sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate pe raza unităţii administrativ – teritoriale de institute, de staţiuni de cercetare ori de alte instituţii publice; c) pe terenurile proprietate publică, trecute, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului, sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate de institute, de staţiuni de cercetare ori de instituţii publice pe raza localităţilor învecinate aflate în acelaşi judeţ;d) pe terenurile ocupate de izlazuri.
A mai făcut referire pârâta la dispoziţiile art. 3 ale aceluiaşi articol potrivit cărora „Atribuirea terenurilor de către comisia locală se face in ordinea de înregistrare a cererilor iniţiale de restituire, cu respectarea strictă a ordinii categoriilor de teren prevăzute la art. 1. Fostul proprietar sau moştenitorii acestuia pot refuza terenul din rezerva comisiei locale de fond funciar sau din izlazul comunal, propus în vederea restituirii.”
A susţinut pârâta că procedura a fost demarată de comisia locală, însă parcurgerea acesteia implică perioade de timp relativ lungi ce sunt necesare îndeplinirii etapelor prevăzute de lege.
In ceea ce priveşte solicitarea reclamanţilor in sensul de a li se acorda despăgubiri a arătat pârâta că măsura despăgubirilor este una subsidiară astfel cum prevede art. 16 din Legea nr.165/2013 ce prevede că „Cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituirea în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, care se determină potrivit art. 21 alin.(6) şi (7) coroborat cu art. 21 din aceeaşi lege ce prevede că (4) Comisiile judeţene de fond funciar şi Comisia Locală de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti pot propune Comisiei Naţionale soluţionarea cererilor de retrocedare prin acordarea de măsuri compensatorii potrivit prezentei legi numai după epuizarea suprafeţelor de teren agricol afectate restituirii in natură, identificate la nivel local.
A susţinut pârâta că solicitarea cu privire la obligarea Comisiei locale la plata de daune cominatorii până la eliberarea titlului de proprietate este inadmisibilă, având în vedere că in primele etape ale procedurii, parcurgerea acesteia se face de către Comisia locală.
A mai arătat pârâta că solicitarea reclamanţilor este de asemenea prematură raportat la prevederile art.7 alin.1 din Legea nr.165/2013, conform cărora până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile judeţene de fond funciar sau, după caz, de către Comisia de Fond Funciar a Municipiului, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar, precum şi orice alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar.
A susţinut pârâta că în prezent comisiile locale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerea în posesie şi de a emite titlu de proprietate până la data de 01.01.2018 deoarece iniţial potrivit art. 11 alin.1 din Legea nr.165/2013 comisiile locale şi comisiile judeţene de fond funciar aveau obligaţia de a soluţiona cererile de restituire, de a efectua punerea în posesie şi de a emite titlu de proprietate până la data de 01.01.2016. Ulterior prin OUG nr. 66 din data de 30.12.2015 privind prorogarea normelor prevăzute la art. 11 alin.1, art. 20 alin.5 şi art. 27 alin.1 din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România, termenul prevăzut de art. 11 alin. 1 a fost prorogat până la data de 1 ianuarie 2017, şi apoi acest termen a fost prorogat prin OUG nr. 98/2016 până la data de 01.01.2018.
A arătat pârâta că, in plus, in ceea ce priveşte obligarea Comisiei Judeţene Dolj de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, această obligaţie este una subsecventă obligaţiilor Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar şi Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, astfel, până la îndeplinirea acestor entităţi a obligaţiilor ce le revin, şi înaintarea documentaţiilor necesare emiterii titlurilor de proprietate, comisia locală nu poate proceda la emiterea titlurilor de proprietate către reclamanţi.
Conform H.G. nr.890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, Comisia Judeţeană poate soluţiona cererile doar în baza propunerilor înaintate de comisiile locale conform art. 5 şi 6.
In drept, a invocat prevederile Legii nr.18/1991 R. Şi HG nr.890/2005, Legii nr.165/2013, Legii nr.247/2005.
In susţinerea cererilor a solicitat proba cu înscrisuri.
La data de 13.02.2018, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor Bucureşti a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia necompetenţei teritoriale şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, cu privire la cererea de chemare în judecată.
A susţinut pârâta că reclamanţii, in cererea de chemare în judecată, în afară de simpla numire în calitate de pârâtă a sa, nu au formulat niciun fel de cerere în legătură cu A.N.P.R. dat fiind acest fapt, a solicitat să li se pună în vedere acestora să precizeze acţiunea, in situaţia în care, intr-adevăr nu formulează pretenţii, să se dispună scoaterea din cauză, cu atât mai mult cu cât cererea de chemare în judecată este îndreptată impotriva unei entităţi lipsite de calitate procesuală pasivă.
A mai susţinut că potrivit prevederilor art. 17 alin.1 lit.a şi b, precum şi art. 21 – 26 din Legea nr.165/2013, procedura de soluţionare a dosarului de despăgubire se finalizează prin validarea sau invalidarea, in tot sau in parte, de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a deciziei entităţii investite de lege ( prin care s-a propus acordarea de despăgubiri) şi numai în situaţia în care dosarul este validat de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, aceasta emite o decizie de compensare prin puncte a imobilului preluat abuziv (art. 21 alin.9 din Lege).
A arătat că, pe de altă parte, conform art. 31 şi art. 41 din lege, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor emite titlurile de plată în condiţiile stabilite de Legea nr.165/2013, prin urmare, în cadrul procedurii administrative reglementată de Legea nr.165/2013, Autoritatea nu este învestită cu emiterea deciziei de compensare, acesta fiind atributul exclusiv al Comisiei Naţionale pentru Compesarea Imobilelor, ca şi entitate distinctă.
Referitor la excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Filiaşi, a invederat următoarele:
Articolul 20 din Titlul VII al Legii nr.247/2005, astfel cum acesta a fost modificat prin Legea nr.165/2013, stabilea in mod expres faptul că soluţionarea cauzelor având ca obiect anularea deciziilor Comisiei Centrale ori obligarea acesteia la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, este de competenţa instanţei de contencios administrativ din cadrul tribunalului in a cărei rază teritorială domiciliază reclamantul.
Ulterior prin modificările aduse de Legea nr. 165/2013, potrivit art. 35 alin.1 din Legea nr.165/2013, deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 şi 34 pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la sectia civilă a tribunalului in a cărui circumcripţie se află sediul entităţii, in termen de 30 de zile de la data comunicării.
A susţinut pârâta că, prin Deciziile nr.833/2015 şi nr.115/2016 pronunţate de Curtea Constituţională a României referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 35 alin.1 din Legea nr. 165/2013, s-a statuat că toate deciziile de invalidare sau de compensare prin puncte emise de Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, precum şi refuzul acesteia de a soluţiona cererile adresate în temeiul legilor reparatorii în materia proprietăţii vor putea fi contestate numai la secţia civilă a Tribunalului Municipiului Bucureşti.
Pentru argumentele expuse, a solicitat admiterea excepţiei invocate şi pe cale de consecinţă să se dispună declinarea soluţionării cauzei către instanţa competentă teritorial şi material, respectiv Tribunalul Dolj – Secţia Civilă.
Reclamantii nu au formulat răspuns la intâmpinare astfel incât prin rezoluţia din data de 29.03.2018 , instanţa a fixat primul termen de judecată si a dispus citarea părţilor.
La termenul de judecată din data de 14 mai 2018, reclamantii au formulat cerere de suspendare a cauzei în temeiul dispoziţiilor art. 413 C.pr.civ. până la soluţionarea de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dosarului nr.173/1/2018 având ca obiect Recurs in interes privind interpretarea Legii nr.165/2013 privind acordarea de compensaţii pentru bunurile preluate abuziv cu termen de judecată la 14 mai 2018, respectiv a dosarului nr. 1184/1/2018 având ca obiect dezlegarea chestiunii de drept privind modul de interpretare a dispoziţiilor art. 12 din Legea nr.165/2013, in sensul de a ştii dacă acestea permit restituirea pe un alt amplasament a terenurilor agricole şi foştilor proprietari, persoane juridice sau succesorilor acestora, după validarea dreptului de proprietate de către comisiile judeţene, cu termen de judecată la 15 mai 2018.
La acelaşi termen de judecată, instanţa a dispus suspendarea cauzei.
La data de 18.10.2018, reclamanţii au formulat cerere de repunere pe rol ca urmare a soluţionării sesizării prealabile de către I.C.C.J.
Constatând că nu mai subzistă motivul care a dus la suspendarea prezentei cauze, in temeiul art. 412 alin.3 C.pr.civ. instanţa , in sedinţa publică de la 05 noiembrie 2018 a admis cererea formulată de către reclamanti şi a repus cauza pe rol.
Instanţa a constatat că pârâta Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor Bucureşti a invocat prin întâmpinarea formulată excepţia necompetentei teritoriale a Judecătoriei Filiaşi, raportat la art.20 din Titlul VII al Legii nr.2472005, exceptie pe care urmează a respins-o prin încheierea de şedinţă din 12.11.2018 pentru următoarele considerente:
Aşa cum se observă, obiectul cererii dedus judecăţii îl constituie acţiunea prin care reclamanţii au solicitat, în contradictoriu cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, obligarea comisiilor pârâte la întocmirea documentaţiei şi la plata despăgubirilor către reclamanţi pentru suprafaţa de 6,50 ha inclusiv pentru subvenţia ce li se cuvenea pentru această suprafaţă.
S-a constatat ca acţiunea formulată de reclamanţi nu este o cerere circumscrisă art. 35 din Legea nr. 165/2013, potrivit căruia „Deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 şi 34 pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la secţia civila a tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul entităţii, în termen de 30 de zile de la data comunicării”.
Se reţine, faţă de prevederile art. 35 alin. (2), prin raportare la art. 33 şi 34 din Legea nr. 165/2013, că în condiţiile în care notificarea privind acordarea despăgubirilor a fost adresată de către reclamanţi Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar aceasta entitate nu a emis o decizie de soluţionare a notificării, competenţa de soluţionare a cererii aparţine Judecătoriei Filiaşi. ( în cauză A.N.R.P. , invocând excepţia necompetenţei teritoriale grevată însă pe o lipsă a competenţei materiale
In ceea ce priveşte excepţia prematurităţii introducerii actiunii, cât şi a inadmisibilităţii cererii, instanţa le-a analizat împreună date fiind argumentele comune aduse acestor impedimente procesuale .
S-a reţinut ca a susţinut pârâta Comisia Judeţeană Dolj, că raportat la prevederile art. 10, art 16 şi art 21 din Legea nr.165/2013, cererea ar trebui respinsă fără însă a aduce argumente de fapt în sprijinul acestei apărări.
În atare situaţie a fost analizată incidenţa acestor articole de lege potrivit cărora , Până la data de 15 aprilie 2018, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va întocmi, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren, ulterior finalizării situaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (2). Cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, care se determină potrivit art. 21 alin. (6) şi (7). În vederea acordării de măsuri compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură, entităţile învestite de lege transmit Secretariatului Comisiei Naţionale deciziile care conţin propunerea de acordare de măsuri compensatorii, întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora şi documentele care atestă situaţia juridică a imobilului obiect al restituirii la momentul emiterii deciziei, inclusiv orice înscrisuri cu privire la construcţii demolate.
Or , dacă sunt analizate aceste texte de lege, se poate constata cu uşurinţă că legiuitorul nu face referire la o condiţie prealabilă ce ar trebui îndeplinită în cazul cererilor prin care persoanele interesate îşi clamă dreptul la restituirea proprietăţii .
De reţinut că prematuritatea nu intervine în cazul în care nu s-a realizat procedura prealabilă obligatorie prevăzută de lege. Prematuritatea presupune că dreptul pretins nu este actual la data sesizării instanţei (fiind supus unui termen, unei condiţii etc.), în vreme ce îndeplinirea unei proceduri prealabile şi obligatorii constituie o condiţie specială de exercitare a dreptului la acţiune, a cărei nerespectare atrage inadmisibilitatea acţiunii.
În acelaşi sens, în doctrină se distinge între excepţia prematurităţii şi excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile: prematuritatea presupune că dreptul material la acţiune nu poate fi exercitat deoarece este afectat de un termen sau de o condiţie suspensivă; procedura prealabilă afectează dreptul la acţiune în sens procesual, întrucât reclamantul nu se poate adresa instanţei în lipsa procedurii prealabile; „prin urmare, spre deosebire de excepţia prematurităţii, în care este afectat dreptul la acţiune în sens material, excepţia lipsei procedurii prealabile afectează dreptul la acţiune în sens procesual”.
Se mai arată că „lipsa procedurii prealabile presupune că dreptul la acţiune în sens material este actual, deci in abstracto poate fi exercitată acţiunea civilă. In concreto însă, acţiunea nu poate fi exercitată, fiindcă este condiţionată de parcurgerea unei proceduri prealabile. De altfel, procedura prealabilă nici nu ar fi posibilă dacă dreptul la acţiune în sens material nu ar fi actual. Exercitarea dreptului la acţiune fără parcurgerea procedurii prealabile nu poate atrage prematuritatea acţiunii, întrucât aceasta ar presupune că există posibilitatea ca procedura să se realizeze în viitor. Sunt multe cazuri însă când procedura prealabilă nu se mai poate realiza, fie că au expirat termenele prevăzute în legi speciale, fie din alte motive.
Posibil că în invocarea acestor impedimente, pârâta a înţeles să se prevaleze de prevederile art 7 din Legea nr 165/2013, dispoziţii care nu mai sunt de actualitate, fiind abrogate, urmare a pronunţării, Deciziei nr 44/2017 de către Curtea Constituţională.
În atare situaţie, nu poate fi primită o apărare grevată de dispoziţiile legale care sunt abrogate.
In ceea ce priveşte excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de către Primăria comunei Cernăteşti, judeţul Dolj prin prisma faptului că s-a mai judecat in dosarul nr. X/215/2016 al Judecătoriei Craiova, instanţa a respins-o pentru următoarele considerente:
Este adevărat că obiectul cererii înregistrată pe rolul judecătoriei Craiova sub nr . X/215/2016, este identic cu obiectul cererii de faţă, identitate care se regăseşte parţial şi cu privire la părţile implicate în cauză dar şi cu cauza promovării prezentei cereri.
Ceea ce determină instanţa să aprecieze că incidenţa autorităţii de lucru judecat este înlăturată, sunt considerentele pentru care judecătorul cauzei nr X/215/2016, a dispus respingerea cererii.
Astfel examinând aceste considerente s-a constatat că întreaga argumentaţie a respingerii cererii se bazează exclusiv pe instituirea termenelor legale prevăzute de art 5, art 6 şi art 7 din Legea nr 165/2013 – în vigoare la momentul soluţionării respectivei cauze.
În ansamblu s-a apreciat că legiuitorul a dispus prin aceste dispoziţii legale, o suspendare legală a obligaţiilor comisiilor de fond funciar privind punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local.
Astfel, prin această sentinţă nu a fost soluţionat fondul dreptului, ( deşi în dispozitiv se menţionează că se respinge acţiunea) nefiind făcute cercetări cu privire la îndreptăţirea reclamantului la pretenţia clamată, ci doar apreciindu-se că ar fi " prematur " a –şi solicita dreptul anterior împlinirii termenelor impuse de prevederile Legii nr 165/2013.
Potrivit art 430 cod procedură civilă "Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.(2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă. Aşa cum rezultă din jurisprudenţa constată a CEDO, unul din elementele fundamentale ale superiorităţii dreptului este principiul securităţii raporturilor juridice, care urmăreşte, între altele, ca soluţia dată şi rămasă definitivă să nu mai fie repusă pe rol (Brumărescu c.României)."
Va avea în vedere instanţa că ulterior pronunţării acestei sentinţe, Curtea constituţională a declarat neconstituţionale prevederile art 7 alin. (1) şi ale art. 11 alin. (1) din Legea 165/2013 , şi care ulterior raportat la pasivitatea legiuitorului de a interveni , au fost abrogate.
Astfel , prin Decizia nr 44/2017, Curtea a apreciat printre altele că Perioada de aproape 2 ani prevăzută iniţial de legea criticată pentru epuizarea etapei administrative se încadrează în conceptul de termen rezonabil, nu însă şi prelungirea acesteia cu încă 2 ani.
A aprecia că în cauză, în condiţiile speţei ar opera autoritatea de lucru judecat, ar echivala, practic cu îngrădirea dreptului reclamantului la dreptul prevăzut de art. 6 din CEDO. – accesul la instanţă, dat fiind că prin soluţionarea cauzei nr. 5408/215/2016, reclamantul nu a obţinut o examinare a dreptului dedus judecăţii, cererea fiindu-i respinsă doar din considerarea instituirii unor termene legale dispuse în favoarea comisiilor de fond funciar pentru a le da posibilitatea de a-şi organiza corespunzător activitatea.
În raport de cele expuse, instanţa a respins şi această excepţie.
A reţinut instanţa că prin întâmpinarea formulată în cauză pârâta, Comisia Judeţeană Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Comisiei Judeţene Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor in raport de dispoziţiile art. 64 din Legea nr.18/1991, in ceea ce priveşte acordarea de despăgubiri.
Instanţa a incuviinţat pentru părţi proba cu înscrisuri, însă a respins proba testimonială cu martorii D. St. (G.) şi D. Ş. (F.) solicitată de către reclamanţi.
Din oficiu, instanţa a efectuat adresă către Comisia Locală de Fond Funciar Cernăteşti, judeţul Dolj pentru a comunica suprafaţa de teren din rezerva Comisiei ce poate fi acordată reclamanţilor urmând a se indica şi amplasamentul şi vecinătăţile acestui teren, răspunsul fiind comunicat şi ataşat la dosar (filele nr. 132 – 136).
La termenul de judecată din data de 28 februarie 2019, instanţa a dispus citarea reclamanţilor cu menţiunea de a preciza cuantumul despăgubirilor pe care le solicită pentru suprafaţa de 6,50 ha teren precum şi de a achita taxa judiciară de timbru raportat la valoarea indicată, precum si cu următoarele menţiuni: să formuleze un punct de vedere cu privire la răspunsul comunicat de către Comisia Locală de Fond Funciar Cernăteşti.
La data de 26.02.2019, reclamanţii au formulat precizări referitor la răspunsul Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar Cernăteşti, in sensul că pârâta nu le-a făcut nicio ofertă specială privind terenul disponibil la nivelul localităţii pentru suprafaţa de 6,50 ha, răspunsul acesteia prin adresa nr. 185/21.01.2019 fiind un mod de tergiversare de acordare a despăgubirilor care trenează de aproape 15 ani.
Referitor la excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive invocate de pârâtele Comisia Judeţeană Dolj si A.N.P.R. a solicitat respingerea acestor excepţii având in vedere atribuţiile legale ale acestora stabilite prin legile fondului funciar şi legile privind despăgubirile care trebuie acordate.
La data de 25.03.2019, reclamantii au depus precizări referitor la temeiul legal al despăgubirilor (filele nr.160 – 164 dos.).
Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a A.N.R.P. şi a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Dolj invocată prin întâmpinările formulate, instanţa o va respinge având in vedere atribuţiile legale ale acestora stabilite prin legile fondului funciar şi legile privind despăgubirile care trebuie acordate.
Pe fondul cauzei, instanţa constată şi reţine următoarele:
Prin decizia civilă nr. X/ 21.10.2002 pronunţată de Curtea de Apel Craiova s-a dispus punerea în posesie a petenţilor cu suprafaţa de 6,50 ha teren pe rază comunei Cernăteşti.
Prin Hotărârea nr.837/25.09.2003 a Comisiei Judeţene Dolj pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, reclamanţii au fost validaţi cu suprafaţa de teren de 6,50 ha, teren agricol( f. 16) .
Prin adresa nr.483/ 30.03.2005 emisă de Primăria comunei Cernăteşti s-a învederat că s-a luat act de cele dispuse prin Hotărârea nr.837/25.09.2003 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Dolj şi a constatat că vechiul amplasament nu este liber fiind emise Titluri de Proprietate în baza Legii nr.18/1991; s-a menţionat că nu dispune Comisia Locala de Fond Funciar Cernăteşti de teren echivalent de aceeaşi calitate cu cel deţinut de autorul dumneavoastră. Singurele terenuri rămase neatribuite sunt pe pante şi în suprafeţe de 0,10 ha – 1,15 ha în diferitele puncte ale comunei; urmând a aprecia reclamanţii dacă acceptă să primească astfel de terenuri.(f.15)
Prin adresa nr.1447/ 17.08.2007 emisă de Primăria comunei Cernăteşti s-a învederat că cererea reclamanţilor depusă în baza legilor fondului funciar a fost soluţionată prin aprobarea celor 6,50 ha şi trecută în Anexa nr.22 la Legea 247/2005, anexă ce a fost validată şi de Comisia Judeţeană Dolj; pentru această suprafaţă urmând ca reclamanţii să primească despăgubiri. (f.6)
Prin adresa nr.185/21.01.2019, Primăria comunei Cernăteşti a comunicat instanţei rezervele de teren pe care Comisia locală ar putea să le acorde reclamanţilor. (f.132)
Potrivit art. 4, alin.1 din Legea nr.165/2013, dispoziţiile acestei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a legii, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Potrivit art. 3, pct.1 din acelaşi act normativ se circumscriu domeniului de reglementare al acestei legi şi cererile formulate în temeiul Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, cererile formulate potrivit Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în curs de soluţionare la entităţile învestite de lege sau, după caz, la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.
În situaţia în care, reclamanţii nu au fost puşi în posesie cu suprafaţa de teren de 6,50 ha, teren arabil şi nici nu le-a fost emis titlul de proprietate cu privire la această suprafaţă, cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privind suprafaţa de teren 6,50 ha reprezintă o cerere nesoluţionată în sensul dispoziţiilor art.4, alin.1 şi art.3, pct.1 din Legea nr.165/2013, cu completările şi modificările ulterioare.
Referitor la cererile nesoluţionate până la data intrării în vigoare a Legii nr.165/2013, instanţa arată că aceste dispoziţii legale prevăd o procedură de inventariere a terenurilor, urmată de finalizarea procedurii de reconstituire conform art.5-32 din Legea nr.165/2013.
Astfel, art.5 din lege reglementează constituirea unei noi autorităţi administrative, respectiv Comisia locală pentru inventarierea terenurilor, art.6 reglementează obligaţia acestei comisii de a întocmi, în termen de 180 de zile de la data constituirii, situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială; art. 8 din lege reglementează obligaţia comisiilor locale de fond funciar de a centraliza toate cererile de reconstituire nesoluţionate, în vederea stabilirii suprafeţei de teren necesare în vederea finalizării procesului de restituire.
În continuare la art.12, alin.1 din acelaşi act normativ s-a prevăzut că: ,, 1) În situaţia în care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibilă, după validarea întinderii dreptului lor de proprietate de către comisiile judeţene de fond funciar sau, după caz, de către Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se atribuie un teren pe un alt amplasament, în următoarea ordine: a)pe terenurile din rezerva comisiei locale de fond funciar; b) pe terenurile proprietate publică, trecute, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului, sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate pe raza unităţii administrativ-teritoriale de institute, de staţiuni de cercetare ori de alte instituţii publice; c) pe terenurile proprietate publică, trecute, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului, sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate de institute, de staţiuni de cercetare ori de instituţii publice pe raza localităţilor învecinate, aflate în acelaşi judeţ; d)pe terenurile ocupate de izlazuri.
Conform alineatului 3 atribuirea terenurilor de către comisia locală se face în ordinea de înregistrare a cererilor iniţiale de restituire, cu respectarea strictă a ordinii categoriilor de teren prevăzute la alin. (1). Fostul proprietar sau moştenitorii acestuia pot refuza terenul din rezerva comisiei locale de fond funciar sau din izlazul comunal, propus în vederea restituirii.
Potrivit art.16 cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, care se determină potrivit art. 21 alin. (6) şi (7).
Din adresa numărul 185 din data de 21.01.2019 (f. 132) emisă de Comisia Locală Cernăteşti, rezultă că la nivelul comunei există rezervă de teren pentru reconstituirea dreptului de proprietate a reclamanţilor pentru suprafaţa de 6,50 ha.
Or, în condiţiile în care prin Legea nr.165/2013 a fost stabilită în mod expres procedura ce trebuie urmată în cazul cererilor nesoluţionate, instanţa nu se poate substitui comisiei locale de fond funciar în realizarea atribuţiilor care îi revin acesteia, în sensul de a stabili dacă sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a se realiza punerea efectivă în posesie a reclamanţilor, cu suprafaţa de 6,50 ha, teren arabil ori, dacă, în lipsa acestei suprafeţe de teren, cererea urmează să fie soluţionată prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte.
Prin urmare, în contextul Legii nr.165/2013, cu completările şi modificările ulterioare instanţa nu poate obliga pârâtele în sensul celor solicitate de către reclamanţi respectiv să oblige pârâţii la întocmirea documentaţiei şi la plata despăgubirilor către reclamanţi pentru suprafaţa de 6,50 ha, urmând să oblige această pârâtă în limita competenţelor prevăzute de Legea 165/2013.
În ceea ce priveşte obligarea pârâtelor la plata despăgubirilor cuvenite pentru suprafaţa de 6,50 ha constând în subvenţia cuvenită pentru această suprafaţă, instanţa va respinge cererea date fiind următoarele:
Nefiind suprafeţe de teren agricol pentru restituirea integrală a proprietăţii solicitate prin cererea de restituire formulată în baza legilor funciare, reclamanţii apar înscrişi cu suprafaţa de 6,50 ha teren neretrocedat pentru care s-a făcut propunere în vederea acordării de despăgubiri .
Prin hotărârea nr 837/25.09.2003, Comisia judeţeană pentru aplicarea legii nr 247/2005 reclamanţii au fost validaţi cu suprafaţa de teren de 6,50 ha, teren agricol în baza deciziei civile nr. X/21.10.2002 pronunţată de Curtea de Apel Craiova s-a dispus punerea în posesie a petenţilor cu suprafaţa de 6,50 ha teren pe rază comunei Cernăteşti.
Pornind de la susţinerile petenţilor potrivit cărora temeiul de drept al pretenţiei deduse judecăţii, este reprezentat de legile de restituire a proprietăţii, coroborat cu starea de fapt expusă în cadrul cererii de chemare în judecată respectiv neîndeplinirea de către pârâte a obligaţiei de a fi despăgubiţi, instanţa a reţinut că de fapt cererea în pretenţii este motivată pe o răspundere delictuală.
Plecând de la acest considerent, instanţa a analizat în ce măsură această instituţie de drept civil, poate constitui temei justificativ în procedura demarată de către petenţiRăspunderea delictuală este reglementată de art. 1349 Cciv, care stipulează la alineatul (1) că „Orice persoană are indatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane”, iar alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că “Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral” Doctrina juridică, cu referire îndeosebi la dispoziţiile art. 998-999 din vechiul cod civil, a apreciat că pentru angajarea răspunderii civile delictuale se cer a fi întrunite cumulativ câteva condiţii respectiv:
a) existenţa unui prejudiciu, în considerarea faptului că nu poate exista răspundere civilă delictuală dacă nu s-a produs un prejudiciu; b) existenţa unei fapte ilicite, considerându-se că numai o faptă ilicită poate să atragă după sine răspunderea civilă delictuală; c) existenţa unui raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu, arătându-se că pentru a fi angajată răspunderea unei persoane nu este suficient să existe, pur şi simplu, fără legătură între ele, o faptă ilicită şi un prejudiciu suferit de o altă persoană, ci este necesar ca între faptă şi prejudiciu să fie un raport de cauzalitate, în sensul că acea faptă a provocat acel prejudiciu; d) existenţa vinovăţiei, subliniindu-se că nu este îndeajuns să fi existat o faptă ilicită aflată în raport de cauzalitate cu prejudiciul produs, ci este necesar ca această faptă să fie imputabilă autorului ei.
În ceea ce priveşte proba elementelor răspunderii civile delictuale, sarcina probei referitoare la existenţa elementelor răspunderii civile delictuale revine victimei prejudiciului (deoarece ea este cea care reclamă ceva în faţa justiţiei), fiind admisibil orice mijloc de probă, inclusiv proba cu martori, întrucât este vorba de dovedirea unor fapte juridice – stricto sensu.
Analizând existenţa primului element respectiv existenţa prejudiciului, instanţa reţine că petenţii nu au dovedit prin nici un mijloc de probă, vătămarea produsă.
Susţinerea că despăgubirea cuvenită este reprezentată de subvenţia cuvenită (pentru un interval de timp nedeterminat), nu poate fi apreciată ca fiind elocventă în soluţionarea cauzei.
În primul rând, petenţii sunt beneficiarii unui drept de creanţă, anexa 23 recunoscându-le dreptul la despăgubiri. Prin Titlul VII din Legea nr 247/2005, legiuitorul a reglementat regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv
Este adevărat că agricultorii care deţineau suprafeţe agricole erau subvenţionaţi din fonduri europene iar beneficiarii plăţilor directe pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care utilizează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea însă, pentru obţinerea acestor plăţi, fermierii trebuie să îndeplinească câteva condiţii respectiv plata pe suprafaţă este acordată doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia şi care desfăşoară în cadrul exploataţiei lor o activitate agricolă..
Cum însă petenţii nu au calitatea de deţinători de teren şi evident, nefiind dovedită condiţia cultivării, în mod indubitabil nici pretenţia solicitată nu se justifică.
Pe de altă parte, faptul că prin Legea specială 247/2005, legiuitorul nu a înţeles să stabilească un termen anume pentru finalizarea procedurii administrative de soluţionare a cererilor de retrocedare şi de emitere a deciziei reprezentând titlul de despăgubire nu poate constitui o justificare pentru autoritatea publică pentru tergiversare şi pentru nesoluţionarea într-un termen rezonabil. Cu toate acestea, instanţa nu poate da curs solicitării petenţilor de a obliga pârâtele la plata subvenţiei cuvenită pentru un titlu în baza căruia petenţii au dreptul la despăgubiri, aceştia având la îndemână altei căi procedurale pentru satisfacerea interesului
Într-adevăr, aşa cum reiese din actele de la dosar şi chiar din susţinerile reclamanţilor, pentru terenul în suprafaţă de 6,50 ha, pentru care nu s-a putut reconstituit dreptul de proprietate în conformitate cu prevederile art. 3 alin. 4 din Legea nr. 1/2000, li s-a recunoscut dreptul la despăgubiri, fiind înscrişi în anexa 23.
Însă, pentru a putea beneficia de subvenţii, trebuie să utilizeze terenul agricol pentru care solicită plata şi să-l exploateze efectiv prin înfiinţarea unei culturi, ceea ce nu este cazul în situaţia reclamanţilor.
În plus, se reţine că pentru plata despăgubirilor cuvenite reclamanţilor pentru terenul imposibil de restituit în natură, Legea nr. 165/2016 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv stabileşte o anumită procedură specială, ce se va finaliza prin emiterea de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pe numele persoanelor îndreptăţite a unui titlu de plată sau titlu de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea.
Prin urmare, nu se poate reţine în sarcina pârâtelor vreo culpă în neacordarea despăgubirilor pentru care reclamanţii au fost validaţi în anexa 23, astfel că în mod corect instanţa a respins acest capăt de cerere.
În consecinţă, instanţa va respinge acţiunea ca neîntemeiată.
Tribunalul Galați
Admisibilitate acţiune a Prefectului cu privire la stabilirea hotarelor unităţilor administrativ-teritoriale; criterii ce pot fi avute în vedere de instanța de contencios administrativ la soluţionarea acestor litigii
Judecătoria Gura Humorului
Acțiune în constatare
Judecătoria Deva
Modificarea suprafeţelor tabulare. Alipirea imobilelor învecinate . Stabilirea liniei de graniţa.
Judecătoria Babadag
pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract autentic de vânzare cumpărare
Curtea de Apel Cluj
Plângere împotriva încheierii de carte funciară. Existenţa unei notări în cartea funciară., privind un proces în legătură cu imobilul. Dezmembrarea ulterioară a imobilului, cu menţinerea notării asupra tuturor parcelelor rezultate în urma dezmembrări...