Infracţiunile de lipsire de libertate, vatamare corporală .Achitare pt.unii din subiecţii activi şi condamnare cu suspenda rea condiţionată a pedepsei pt. ceilalţi subiecţi activi

Sentinţă penală 1880 din 24.05.2007


Prin  rechizitoriul  Parchetului de pe  lânga  Judecatoria Craiova din 2004,au  fost trimişi  în  judecată  în stare de libertate  inculpaţii S.D., S. G.,  F. F.  şi  T.I., pentru savârşirea  infracţiuniulor prev. şi ped. de art. 180 alin. 2, art.  181  şi art.  192 alin. 2 C.p.

În fapt, s-a reţinut  că, între familiile B. şi S. există un conflict mai vechi schimbându-şi reciproc, în timp, insulte şi ameninţări.

În ziua de 04.11.2003, în timp ce B. P. se deplasa împreună cu fiica sa B. M. pe drumul sătesc din Sărbătorea, s-au întâlnit cu S. G, care era împreună cu fiul său S. V., de 13 ani, iar între ei s-a iscat un nou conflict, S. V. prinzând-o pe B. P. de mâini, în timp ce mama sa a început să o tragă de păr şi să o lovească.

Acţiunea celor doi a dus la fracturarea degetului V de la mâna dreaptă, acesta fiind imobilizat în atelă gipsată necesitând pentru vindecare 25 – 30 zile îngrijiri medicale.

Deşi S. V. este cel care ţinea partea vătămată de mână, se apreciază că leziunea a fost provocată şi de acţiunea mamei sale – S. G., care, în acest timp, o lovea pe partea vătămată şi o îmbrâncea.

În ziua de 14.11.2003, în jurul orelor 17,00, între familia B. şi numiţii T. I. şi F. F. a avut loc o altercaţie, datorită faptului că primul  a lovit cu o bâtă câinele familiei B.

Deşi, iniţial, T. I. şi F. F. plecaseră cu căruţa, în urma schimbului de cuvinte, aceştia s-au întors şi, dându-se jos din căruţă, au agresat pe B. P., B. T. şi B.M., cu o furcă şi o bâtă pe care le aveau asupra lor.

Observând conflictul, S. D. şi S. G. au intervenit agresând pe membrii familei B., totul desfăşurându-se în faţa porţii casei acestora.

În aceste condiţii, părţile vătămate s-au retras în curte încercând să închidă porţile, cei patru agresori forţând însă intrarea, pătrunzând în curte şi lovindu-i cu pumnii, picioarele şi o bâtă de lemn.

Cei patru au părăsit curtea, în momentul în care a strigat la ei martorul B I.

În urma agresiunii, B. P. a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9 – 10 zile îngrijiri medicale, B.T. 3 – 4 zile îngrijiri medicale, iar B. M. 6 – 7 zile îngrijiri medicale.

Prin  sentinţa  penală  nr. 5005  din 17.11.2005  pronunţată în dosarul  nr. 1343//2004, s-a dispus condamnarea inculpaţilor cu suspendarea conditionată a executării pedepsei.

Împotriva acestei  sentinţe penale au declarat  apel  părţile  vătămate  şi  inculpaţii  S. D.  şi S. G..

Prin decizia  penală  nr. 219  din 05.04.2006  a  Tribunalului Dolj, pronunţată  în dosarul  nr. 250/P/2006, s-au admis apelurile penale  declarate de părtile  vătămate  şi  de  inculpaţii S. D.  şi S.G. , s-a  desfiinţat  sentinţa  şi s-a  trimis  cauza  spre  rejudecare  la  aceeaşi  instanţă de fond.

În faza de cercetare judecătorească au fost audiate părţile vătămate care au învederat instanţei că îşi menţin plângerile formulate şi se constituie părţi civile B. P. cu suma de 50.000 lei RON daune morale şi 10.000 lei RON despăgubiri civile, B. T. cu suma de 10.000 lei RON daune morale şi 5.000 lei RON despăgubiri civile, B. M. cu suma de 10.000 lei RON daune morale şi 10.000 lei RON despăgubiri civile.

De asemenea au fost audiaţi inculpaţii S.G., S. D., T. I. şi F. F. care nu au reconuscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimisi în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova nr.1040/P/2004 din data de 14.05.2004.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarea stare de fapt:

Între familia B. şi S. există un conflict mai vechi, schimbându-şi reciproc în timp insulte şi ameninţări.

La data de 04.11.2003, părţile vătămate B. P. şi B. M. s-au întâlnit pe stradă cu inculpata S. G. care se afla împreună cu fiul său şi între aceştia s-a iscat un conflict. În timpul conflictului S. V. a prins-o pe B. P. de mâini în timp ce mama sa a început să o tragă de păr şi să o lovească. Acţiunea celor doi a dus la fracturarea degetului V de la mâna dreaptă, acesta fiind imobilizat în atelă gipsată necesitând pentru vindecare 25-30 zile îngrijiri medicale.

În data de 14.11.2003, în jurul orelor 17,00 între familia B. şi numiţii T. I. şi F. F. a avut loc o altercaţie datorită faptului că primul a lovit cu roata de la căruţă câinele părţilor vătămate.

Deşi, iniţial, T. I. şi F. F. plecaseră cu căruţa, în urma schimbului de cuvinte, aceştia s-au întors. În timp ce Partea vătămată B. T. şi familia sa îi reproşau inculpatului T. că a lovit căţelul, au apărut şi inculpaţii S.G. şi S. D. la locul conflictului.

T .I. s-a îndreptat către B. T. având asupra sa o sapă, moment în care a intervenit partea vătămată B. P., care luând furca pe care a aruncat-o în curtea casei a fost agresată de către T. I.-strânsă de gât şi lovită de S.D. producându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9-10 zile îngrijiri medicale aşa cum rezultă din certificatul medico-legal nr.2863/A2/17. Inculpata F. F. nu a intervenit în conflict şi nu a lovit niciuna dintre părţile vătămate. Inculpata S. G. a intervenit şi ea, l-a luat de păr pe B. T. l-a lovit cu pumnii şi palmele iar atunci când s-a dezechilibrat şi a căzut în şanţ, a fost lovit din nou cu pumnii şi picioarele şi de către inculpatul S. D. Pentru leziunile produse au fost necesare pentru vindecare de 3-4 zile îngrijiri medicale. Partea vătămată B. M. încercând să-l ridice pe tatăl său din şanţ pentru a numai fi lovit de către inculpatul S. D. şi T.I.  a fost la rându-l său lovită de către ambii inculpaţi. De asemenea partea vătămată deţine certificat medico legal din care rezultă că au fost necesare pentru vindecare 6-7 zile îngrijiri medicale. Tot conflictul s-a desfăşurat în faţa porţii părţilor vătămate.

În aceste condiţii părţile vătămate B. T. şi B. M. s-au retras în curtea casei încercând să închidă porţile iar cei doi inculpaţii S. D. şi T. I. forţând însă intrarea, pătrunzând în curte au lovit cu o bâtă partea vătămată B. M., după care au luat furca şi au plecat. Aceştia au părăsi curtea după ce martorul B. a strigat la ei.

Chiar părţile vătămate au arătat că inculpatele S. G. şi F. F. nu au pătruns în curtea casei sale.

Nu poate fi reţinută starea de provocarea invocată de inculpaţii nefiind îndeplinite condiţiile prev. de art. 73 lit. b C.p, în sensul că eventualele insulte adresate de părţile vătămate nu sunt de natură a provoca o reală tulburarea inculpaţilor şi a justifica o reacţie violentă disproporţionată.

Starea de fapt reţinută se desprinde din declaraţiile părţilor vătămate, ale martorilor C. E., D. I., Ţ. L.,C. N.,  care este susţinută şi de concluziile certificatelor medico-legale ataşate la dosar.

În drept, fapta inculpatei S. G. care, împreună cu fiul său S. V. N. de 13 ani au agresat-o pe partea vătămată B. P. la data de 04.11.2003, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 25-30 zile îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiuni prev. de art. 181 alin.1 C.p.

Pentru această faptă inculpata urmează a fi condamnată la pedeapsa închisorii. La individualizarea pedepsei instanţa va avea în vedere criterii generale prev. de art. 72 C.p, precum : gradul de pericol social concret al faptei, împrejurările concrete în care a fost săvârşită fapta, lipsa antecedentelor penale, atitudinea parţial sinceră a inculpatei dar totodată se va avea în vedere că inculpata a săvârşit fapta împreună cu fiul său minor, astfel că se va orienta în aplicarea unei pedepsei cu închisoarea sub minimul special prevăzut de lege, având în vedere dispoziţiile art.74 lit.a, 76 lit.e şi art. 75 lit. c C.p.

De asemenea, fapta aceleiaşi inculpate de a lovi partea vătămată B. P. la data de 14.11.2004 producându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9-10 zile îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 180 alin. 2 C.p. Pentru această faptă inculpata urmează a fi condamnată la pedeapsa amenzii, reţinându-se circumstanţele atenuante prev de art. 74 lit. a C.p şi art. 76 lit. e C.p.

Având în vedere că infracţiunile au fost săvârşite înainte de a interveni condamnarea definitivă pentru vreuna dintre ele, instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 33-34 C.p. Totodată, pedeapsa aplicată fiind mai mică de 3 ani, inculpata neavând antecedente penale, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privarea de libertate de libertate, urmând a face aplicarea dispoziţiilor art. 81 C.p. Va atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 83 C.p.

În drept fapta inculpatului S. D. care împreună cu inculpatul T. I. au pătruns în curtea părţilor vătămate B. P., B. T. şi B. M., unde au lovit-o pe aceasta din urmă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 192 alin. 2 C.p. Pentru această faptă inculpatul urmează a fi condamnat la pedeapsa închisorii.

De asemenea faptele inculpatului constând în lovirea la data de 14.11.2003 a părţilor vătămate B P, B. T. şi B. M., producându-le leziuni ce au necesitat pentru vindecare mai multe zile de îngrijiri medicale întrunesc elementele constitutive a 3 infracţiuni prev. de art. 180 alin. 2 C.p. Pentru aceste fapte inculpatul urmează a fi condamnat la pedeapsa amenzii penale.

La individualizarea judiciară a pedepsei se va ţine seama de gradul de pericol social concret al săvârşiri faptelor, de modalitatea săvârşirii, atitudinea parţial sinceră a inculpatului, instanţa orientându-se în aplicarea unor pedepse sub minimul special prevăzut de lege potrivit dispoziţiilor art. 74, 76 lit. c şi e C.p.

Având în vedere că infracţiunile au fost săvârşite înainte de a interveni condamnarea definitivă pentru vreuna dintre ele instanţa va face aplicarea art. 33-34 C.p.

Întrucât pedeapsa aplicată este mai mică de 3 ani închisoare, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privarea de libertate, urmând a face aplicarea art. 81 C.p. Va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p.

Fapta inculpatului T.I., de a pătrunde împreună cu inculpatul S. D. în curtea părţilor vătămate fără consimţământul acestora, unde au lovit-o pe partea vătămată B. M., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 192 alin. 2 C.p. Pentru această faptă inculpatul urmează a fi condamnat la pedeapsa închisorii.

În drept, faptele inculpatului de a lovi părţile vătămate B. P. şi B.M. la data de 14.11.2003, producându-le leziuni ce au necesitat pentru vindecare mai multe zile de îngrijiri medicale întrunesc elementele constitutive a 2 infracţunii prev. de art.180 alin. 2 C.p.

La individualizarea pedepsei instanţa va avea în vedere criterii generale prev. de art. 72 C.p, precum : gradul de pericol social concret al faptei, împrejurările concrete în care a fost săvârşită fapta, lipsa antecedentelor penale, atitudinea parţial sinceră a inculpatului, astfel că se va orienta în aplicarea unei pedepsei cu închisoarea sub minimul special prevăzut de lege, având în vedere dispoziţiile art.74 lit. a, 76 lit.e şi art. 75 lit. c C.p.

Având în vedere că infracţiunile au fost săvârşite înainte de a interveni condamnarea definitivă pentru vreuna dintre ele instanţa va face aplicarea art. 33-34 C.p.

Întrucât pedeapsa aplicată este mai mică de 3 ani închisoare, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privarea de libertate, urmând a face aplicarea art. 81 C.p. Va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p.

Din declaraţiile părţilor vătămate B. P., B. T. şi B. M., declaraţiile inculpaţilor coroborate cu declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, rezultă că inculpata F. F. nu a săvârşit niciuna dintre infracţiunile pentru care a fost trimisă în judecată, acestea fiind săvârşite de ceilalţi inculpaţii astfel că instanţa în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c C.p.p, va dispune achitarea inculpatei pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 192 alin. 2 şi art. 180 alin. 2 C.p.

De asemenea tot din declaraţiile vătămate B. P., B. T. şi B. M., declaraţiile inculpaţilor coroborate cu declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, rezultă că inculpata  S. G. nu le-a lovit la data de 14.11.2003 şi nici nu a pătruns în curtea acestora, astfel că instanţa în art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c C.p.p, va dispune achitarea inculpatei pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 192 alin. 2 şi art. 180 alin. 2 C.p.- p.v. Bărcan Paulina şi Bărcan Mihaela.

Din declaraţia părţi vătămate B. T. reiese că incullpatul T. I. nu la lovit la data de 14.11.2003, astfel că instanţa în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c C.p.p, va dispune achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prev. art. 180 alin. 2 C.p.

În ceea ce priveşte acţiunea civilă, instanţa reţine ca sume certe şi în legătură directă de cauzalitate cu faptele inculpaţilor următoarele sume conform înscrisurilor depuse la dosar-chitanţe, respectiv pentru partea vătămată B.P. 104,49 lei RON la care vor fi obligaţi în solidar inculpaţii S. D. şi T. I.; pentru partea vătămată B. T. 64,88 lei RON la care vor fi obligaţi în solidar inculpaţii S. D. şi S. G.; pentru partea vătămată B. M. 28,68 lei RON la care vor fi obligaţi inculpaţii în solidar  S. G. şi T. I. faptele fiind săvârşite la data de 14.11.2003.

De asemenea inculpata S. G. va fi obligată la plata sumei de 49,81 lei RON despăgubiri civile către partea civilă B. P., fapta săvârşită la data de 04.11.2003.

Va constata că părţile vătămate au suferit un prejudiciu moral constând în suferinţele fizice încercate, astfel că inculpaţii S. D. şi T. I. vor fi obligaţi în solidar la plata sumei de 300 lei RON către partea vătămată B. P.; inculpaţii S. D. şi S. G. în solidar la plata sumei de 300 lei RON către partea vătămată B. T.; inculpaţii SD. şi T. I. în solidar la plata sumei de 300 lei RON către partea vătămată B. M.

Instanţa va obliga inculpata S. G. la plata sumei de 300 lei RON daune morale  către partea civilă B. P.- fapta din data de 04.11.2003.

Instanţa va respinge acţiunea civilă formulată de către părţile civile B. P., B. T., B. M. împotriva inculpatei F. F.. De asemenea instanţa va respinge acţiunea civilă formulată de către partea către civilă B. P. împotriva inculpatei S. G., – fapta din data de 14.11.2003. Va respinge acţiunea civilă formulată de către partea civilă B. M. împotriva inculpatei S. G.