Sentinţa civilă Nr. 1585

Sentinţă civilă 1585 din 08.10.2009


Dosar nr. 2006/201/2009 stabilire paternitate

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT JUDEŢUL DOLJ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 1585

Şedinţa publică de la 08 Octombrie 2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE DS

Grefier MZ

*

Ministerul Public reprezentat de procuror VC

Prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat

Pe rol, soluţionarea acţiunii civile pentru stabilire paternitate formulată de  reclamanta BMV din PV împotriva pârâtului DD, din C.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns pârâtul, lipsă fiind reclamanta, reprezentată de  avocat R L şi autorităţile tutelare de pe lângă Primăriile C şi PV.

Procedura completă.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă s-a luat interogatoriu pârâtului după care, apreciindu-se cauza în stare de judecată s-a acordat cuvântul în fond.

Avocat L. R, pentru reclamantă, a solicitat să se admită acţiunea, să se constate că pârâtul este tatăl minorei, să se dispună ca minora să poarte numele tatălui iar pârâtul să fie obligat la pensie de întreţinere pentru minoră.

Pârâtul, în cuvântul său, a susţinut că este de acord cu admiterea acţiunii.

Reprezentantul parchetului a solicitat admiterea acţiunii.

JUDECATA

Reclamanta BMV a chemat în judecată pe pârâtul DD, solicitând ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se stabilească că pârâtul e tatăl minorei BMR, să se încuviinţeze ca minora să poarte numele tatălui şi acesta să fie obligat la pensie de întreţinere.

În fapt, s-a motivat că în perioada martie 1998-aprilie 2000 părţile au stabilit relaţii de concubinaj, relaţii din care s-a născut minora.

La înregistrarea naşterii minorei, pârâtul nu a recunoscut-o pe aceasta.

În drept, s-au invocat prevederile art. 56, 59, 60, 64 alin.2 şi 86 Cod fam.

S-a depus la dosar copie de pe certificatul de naştere al minorei şi s-a luat interogatoriu din oficiu pârâtului.

Pârâtul a recunoscut că din relaţiile de concubinaj pe care le-a avut cu reclamanta s-a născut minora BMV şi că el s-a comportat ca un adevărat tată faţă de minoră până în urmă cu câteva luni.

Potrivit art. 57 Cod fam., copilul conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său.

În raport de starea de fapt reţinută, instanţa urmează să constate valabilă recunoaşterea de paternitate făcută de pârât.

Conform art. 64 alin.2 Cod fam., în cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, instanţa judecătorească va putea da încuviinţare copilului să poarte numele acestuia din urmă. Constatând că pârâtul este tatăl minorei BMV, născută la 2.08.2000, instanţa va încuviinţa ca minora să poarte numele tatălui – D.

În acord cu prevederile art. 96 şi 84 Cod fam, având în vedere că pârâtul nu este cuprins într-o muncă organizată, luând în calcul venitul minim pe economia naţională precum şi nevoile minorei, instanţa îl va obliga pe pârât la pensie de întreţinere pentru minoră.

Oficiul stării civile de la Primăria C, unde s-a înregistrat naşterea minorei, urmează să facă cuvenitele menţiuni în actul de naştere al acesteia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea civilă pentru stabilire paternitate formulată de  reclamanta BMV din PV, împotriva pârâtului DD.

Constată valabilă recunoaşterea de paternitate făcută de pârâtul DD ca fiind tatăl minorei BMV, născută la 2 august 2000.

 Încuviinţează ca minora să poarte numele tatălui - D.

Obligă pe pârât la câte 80 lei lunar pensie de întreţinere pentru minoră, începând cu data introducerii acţiunii - 8.08.2009 şi până la majorat sau la intervenirea unei cauze legale de modificare sau încetare a obligaţiei de întreţinere.

Oficiul Stării Civile de la Primăria C va face cuvenitele menţiuni în actul de naştere al minorei.

Sentinţă cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică de la 08 Octombrie 2009.

PREŞEDINTE, Grefier,

DS   MZ

DS/V.P./6 ex.

 19 Octombrie 2009