Lipsire de libertate în mod ilegal - art. 189 Cod penal – Element material

Sentinţă penală 1717 din 11.06.2013


Prin sentinţa penală nr. 1717/2013, instanţa a dispus condamnarea inculpatului P.V. la pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 189 alin. 1, 2 Cod penal, şi port, fără drept, în locuri şi în împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică a unui obiect confecţionat anume pentru împungere, prevăzută de art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991,ambele infracţiuni comise în concurs, potrivit art. 33 lit. a Cod penal, şi cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. c Cod penal, dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut următoarele:

În seara zilei de 2.01.2013, P.V a luat decizia să se deplaseze la locuinţa părţii vătămate R.M., concubinul fiicei sale, pentru a-i aplica o corecţie, a luat în mână o furcă, le-a spus fiilor săi minori să îl însoţească şi să ia şi ei câte o furcă, fiind însoţiţi şi de martorul M.N., acesta înarmându-se, la rândul său, cu o furcă.

R.M. se afla în locuinţa sa împreună cu concubina sa, fiica acestora, în vârstă de 2 ani, şi naşul minorei. În jurul orei 22,00, din locuinţă au ieşit R.M. şi celelalte persoane arătate mai sus, partea vătămată luând fetiţa după cap, ţinând-o pe umeri.

În momentul în care R.M. a ieşit pe uliţă, a fost atacat din spate, cu furcile, de P.V. şi M.N., care l-au lovit cu furca în zona umărului şi în zona capului, făcându-l să se dezechilibreze şi să o scape pe partea vătămată R.L.. R.M. a fost ajuns din urmă în apropierea unei fântâni de inculpaţii minori şi a fost doborât la pământ şi apoi lovit în mod repetat, de aceştia, cu furcile.

Cei trei inculpaţi l-au luat pe R.M., care îşi pierduse cunoştinţa, şi l-au cărat în curtea locuinţei lor, l-au legat pe R. M. cu o funie de mâini şi de picioare şi l-au lăsat pe cerdacul de la intrarea în locuinţă, în ger, continuând să îl lovească cu furcile pe care le aveau.

După un timp, inculpatul P.A. l-a dezlegat la picioare pe R.M., împrejurare în care i-a sustras telefonul mobil.

Agentul de poliţie l-a contactat telefonic pe P.V., aducându-i la cunoştinţă că, din cauza zăpezii, drumul spre sat era impracticabil, astfel încât maşinile Poliţiei şi Ambulanţei nu puteau ajunge acolo, i-a cerut să îi acorde primul ajutor lui R.M., să îl pună în căruţă şi să se îndrepte cu el spre locul unde aşteptau aceste maşini pentru a-l prelua. P.V. a refuzat, sub pretextul că îi era frică de fraţii lui R.M..

Agenţii de poliţie au parcurs pe jos, prin zăpadă, cei 3 km până la locuinţa inculpaţilor, ajungând între orele 22.00 – 23.00, le-au cerut inculpaţilor să îl dezlege pe R.M: şi să îl bandajeze. La insistenţele organelor de poliţie, R.M. a fost dezlegat, agenţii de poliţie şi martorul L.I. i-au acordat primul ajutor.

Partea vătămată şi-a retras plângerea prealabilă pentru vătămare corporală.