Reziliere contract

Sentinţă civilă 414 din 06.02.2013


Prin cererea introdusa pe rolul Judecătoriei Moineşti la data de ... si înregistrata sub nr . .../260/..., reclamanta Î.A. i-a chemat in judecata pe paraţii C.A., Î.V. si I.R., solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce sa va pronunţa, sa dispună rezilierea contractului de întreţinere autentificat sub nr. .../de BNP ..., cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară.

In motivarea cererii, reclamanta a arătat că prin contractul de întreţinere autentificat sub nr. .../... a înţeles să transmită pârâţilor, fiica si fiu, respectiv nora, bunurile sale imobile, respectiv casa si terenul în schimbul cărora aceştia s-au obligat să o întreţină cu hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente, asistentă medicală si menaj pentru tot restul vieţii, apelând la această modalitate întrucât este în vârstă si suferindă. Reclamanta a susţinut că o bună perioadă de timp, respectiv până în urmă cu aproximativ un an jumătate - doi ani în urmă, a fost ajutată în gospodărie si întreţinută de către pârâţi însă acum s-au ivit neînţelegeri între aceştia, privând-o de ajutor, motiv pentru care a promovat acţiunea de fată. A arătat de asemenea că pârâţii au susţinut că nu-i pot asigura nicio sursă bănească pentru a-si procura medicamentele si pentru plata întreţinerii, motiv pentru care a ales calea rezilierii contractului de întreţinere încheiat.

Reclamanta a formulat cererea de ajutor public judiciar în cauză, cerere admisă prin încheierea din data de ..., în sesnsul reducerii taxei de timbru stabilită în dosar la suma de 2382 lei până la suma de 300 lei, achitată.

La termenul de judecată din data de ... instanţa a invocat din oficiu excepţia lipsei de interes a acţiunii reclamantei si a reţinut cauza în pronunţare cu privire la excepţia invocată.

Analizând cu prioritate excepţia lipsei de interes a reclamantului în promovarea cererii, conform disp. art. 137 cod procedură civilă instanţa reţine că aceasta este întemeiată şi o va admite ca atare.

Pornind în soluţionarea acţiunii de la examinarea îndeplinirii condiţiilor de exerciţiu ale acţiunii civile, respectiv de la întrunirea cerinţelor de a fi parte în proces, instanţa a examinat în primul rând interesul legitim, născut, actual personal şi direct al reclamantei de a cere rezoluţiunea contractului de întreţinere contractului de vânzare cumpărare menţionat, interes justificat numai dacă are la rândul său un folos practic în urma promovării acţiunii.

Contractul de întreţinere este un contract cu titlu oneros, sinalagmatic, în temeiul căruia una din părţi transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multe bunuri în schimbul obligaţiei pe care aceasta şi-o asumă de a-i presta, în natură, cele necesare traiului în tot timpul vieţii, fiind, în acelaşi timp, şi un contract aleatoriu, pentru că durata obligaţiei debitorului de a presta întreţinere este în funcţie de moartea creditorului, „eveniment necert" în ce priveşte data survenirii lui (art. 1635 C.civ.). Obligaţiile pârtilor contractante sunt supuse regulilor generale referitoare la executarea contractelor.

In speţa, reclamanta, fără a face dovada că a întâmpinat dificultăţi cu privire la încetarea cu acordul părţilor a contractului de întreţinere încheiat, susţinând chiar că părţile sunt de acord cu rezoluţiunea, s-a adresat instanţei pentru a constata rezilierea (rezoluţiunea) contractului de întreţinere.

Prin concluziile orale, consemnate în practicaua încheierii din 30.01.2013, avocatul reclamantei a susţinut că părţile sunt de acord cu rezoluţiunea contractului de întreţinere, de asemenea pârâţii prezenţi au susţinut acelaşi lucru.

Pentru a fi parte într-o procedură judiciară se impun a fi îndeplinite anumite condiţii, reclamantul trebuind să facă dovada, printre altele, că are un interes juridic, recunoscut şi ocrotit de lege, născut şi actual, personal şi direct. Prin impunerea condiţiei interesului, se urmăreşte nu numai evitarea unor litigii lipsite de orice utilitate pentru reclamant, pur vexatorii, dar în acelaşi timp, menajarea finanţelor statului, astfel încât rolul instanţelor să nu fie încărcat cu astfel de pricini.

Or, în prezenta cauză, părţile sunt de acord cu rezoluţiunea contractului - act bilateral care poate înceta prin acordul părţilor - si cu repunerea părţilor în situaţia anterioară, reclamanta promovând prezenta acţiune deşi nu au existat impedimente de natură juridică în realizarea dreptului şi nu justifică practic niciun interes juridic în deschiderea unei proceduri judiciare.

Pentru aceste considerente, instanţa va admite excepţia invocată, cu consecinţa respingerii acţiunii, ca lipsită de interes.