Art.208-209 C.p.

Sentinţă penală 1097 din 30.05.2012


R O M Â N I A

Cod operator 2444

JUDECATORIA TÂRGU - JIU

JUDETUL GORJ

SECTIA PENALA

Sentinta penala nr. 1097/2012

Sedinta publica de la 30 Mai 2012

Completul compus din:

PRESEDINTE:

Grefier:

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror..., din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu.

Pe rol fiind solutionarea procesului penal, privind inculpatii PD, trimis în judecata pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21 lit.a, b si c Cod penal si art.192 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si art.75 lit.c Cod penal, TV, trimis în judecata pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21 lit.a, b si c Cod penal, art.192 alin.2 Cod penal si art.26 raportat la art.208 alin.1-art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.99-100 si urmatoarele Cod penal si art.33 lit.a Cod penal si BV, trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii prev.de art.26 rap.la art.208 alin.1-209 alin1. lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.75 lit.c Cod penal, prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu nr.1207/P/2012 din 10.05.2012, partea vatamata TC si partea civila FI.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns inculpatul PD asistat de avocat PC, inculpatul minor TV asistat de avocat SM, inculpatul BV asistat de avocat RI partea vatamata TC, partea responsabila civilmente MM, lipsa fiind partea civila FI.

Procedura de citare legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, s-a luat o declaratie partii vatamate si au fost ascultati inculpatii, care au recunoscut si regretat savârsirea faptelor asa cum au fost descrise în rechizitoriu, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar, acestia solicitând aplicarea dispozitiilor art.3201 C.p.p., dupa care, constatând ca nu mai sunt cereri de formulat si probe de administrat, instanta a declarat cercetarea judecatoreasca încheiata conform art.339 C.p.p. si a acordat cuvântul pentru dezbateri conform art.340 C.p.p.

Reprezentantul Ministerului Public, dupa expunerea în detaliu a starii de fapt si considerând ca faptele au fost dovedite cu probele administrate pâna în aceasta faza procesuala a formulat concluzii de condamnare a inculpatilor la pedepse neprivative de libertate, de obligare a tuturor inculpatilor la plata despagubirilor civile în masura dovedirii acestora si a cheltuielilor judiciare statului.

Partea civila TC a solicitat condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata despagubirilor civile.

Avocat PC pentru inculpatul PD a solicitat instantei aplicarea art.3201 alin.7 C.p.p., ca pedeapsa la care va fi condamnat inculpatul sa fie coborâta sub minimul special prevazut de lege prin retinerea circumstantelor atenuante si sa aiba ca modalitate de executare suspendarea sub supraveghere, în principal, avându-se în vedere atitudinea sincera a acestuia, cât si conduita inculpatului, precum si faptul ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, iar în subsidiar a solicitat ca modalitate de executare munca corectionala.

Avocat SM pentru inculpatul TV a solicitat de asemenea aplicarea unei pedepse situata sub minimul special prevazut de lege, care sa aiba ca modalitate de executare suspendarea sub supraveghere, prin aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal, art.3201 alin.7 C.p.p. si a retinerii circumstantelor atenuante.

Avocat RI pentru inculpatul BV a pus concluzii de condamnare a acestuia cu aplicarea art.3201alin.7 C.p.p., ca pedeapsa la care va fi condamnat acesta sa fie situata sub minimul prevazut de lege, prin retinerea circumstantelor atenuante si ca aiba ca modalitate de executare suspendarea conditionata, avându-se în vedere gradul de participare al acestuia la savârsirea infractiunii, lipsa antecedentelor penale si conduita sincera.

Inculpatii, având pe rând ultimul cuvânt, au declarat ca recunosc si regreta faptele savârsite.

JUDECATA

Asupra procesului penal de fata;

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu nr.1207/P/2012 din 10.05.2012, s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatilor PD, pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21 lit.a, b si c Cod penal si art.192 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si art.75 lit.c Cod penal, TV pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21 lit.a, b si c Cod penal, art.192 alin.2 Cod penal si art.26 raportat la art.208 alin.1-art.209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.99-100 si urmatoarele Cod penal si art.33 lit.a Cod penal si BV, pentru savârsirea infractiunii prev.de art.26 rap.la art.208 alin.1-209 alin1. lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.75 lit.c Cod penal

S-a retinut în sarcina inculpatilor, urmatoarea stare de fapt:

1.Prin plângerea adresata organelor de cercetare penala din cadrul Politiei Municipiului Tg-Jiu, partea vatamata FI din Tg-Jiu, în calitate de administrator al SC SRL Tg-Jiu, a sesizat faptul ca în noaptea de 1/2.03.2012, autori necunoscuti au patruns prin efractie si prin folosirea de chei potrivite în mai multe încaperi din restaurantul H, sustragând dintr-un birou suma de 9783 lei.

Din cercetarile efectuate, a rezultat ca autorul infractiunii de furt a fost învinuitul BV, iar complici la comiterea infractiunii au fost inculpatii BV si TV.

S-a mai stabilit ca învinuitul BV a fost angajat al societatii pagubite, având cunostinta de locul în care erau lasati banii proveniti din încasari, precum si locul unde era tinuta cheia ce permitea accesul în încaperea respectiva.

În noaptea de 1/2.03.2012, cei trei s-au întâlnit într-un bar din comuna R si au hotarât sa se deplaseze în municipiul TJ cu autoturismul inculpatului BV.

Pe drum, învinuitul le-a relatat inculpatilor ca urmeaza sa patrunda în restaurantul unde lucra pentru a sustrage o suma importanta de bani si le-a solicitat acestora sprijinul, cei doi inculpati acceptând sa-l ajute.

În momentul în care au ajuns în zona restaurantului .., învinuitul B V le-a trasat celor doi inculpati sarcini precise, pozitionându-l pe complicele minor TV în fata cofetariei A pentru a asigura perimetrul infractional în acea zona, iar pe inculpatul BV pe strada G, cerându-i acelasi lucru.

Dupa ce s-a asigurat ca nu este observat de alte persoane, învinuitul a patruns în restaurant fortând sistemul de închidere al usii de la intrare dupa care, cu o cheie potrivita, a patruns în biroul unde stia ca sunt depozitati banii, sustragând suma de 9783 de lei.

Dupa aproximativ 30 de minute, învinuitul s-a întors la autoturismul condus de BV având asupra sa suma de 9783 de lei, din care i-a înmânat acestuia suma de 1150 lei, iar complicelui minor TV suma de 400 de lei.

Întrucât învinuitul BV s-a sustras de la cercetari parasind teritoriul României dupa savârsirea faptei, fata de acesta s-a disjuns materialul de urmarire penala.

2.Prin plângerea adresata organelor de cercetare penala, numita PC din comuna R, a sesizat faptul ca în noaptea de 22/23.04.2012, în jurul orei 01,00, persoane necunoscute cu fata acoperita, înarmate cu un pistol, au patruns pe nedrept în locuinta partii vatamate TC, în vârsta de 82 de ani si prin amenintarea cu un pistol l-au deposedat de o suma de bani si un telefon mobil.

Din cercetarile efectuate, a rezultat ca inculpatii PC si TV au luat hotarârea sa sustraga bani din locuinta partii vatamate cunoscând ca acesta are un fiu care munceste în strainatate si care îi trimite periodic diferite sume de bani.

Dupa ce au consumat bauturi alcoolice la locuinta inculpatului minor, în noaptea de 22/23.04.2012, în jurul orei 01:00, cei doi s-au deplasat cu motoscuterul apartinând inculpatului PC.

Dupa ce s-au asigurat ca nu sunt observati de alte persoane, cei doi au patruns pe poarta ce era asigurata cu o încuietoare, iar apoi, într-o încapere situata într-o anexa a gospodariei, unde inculpatul TV stia ca doarme partea vatamata.

La savârsirea faptei, inculpatul PV a luat asupra sa si un pistol de tip Air Soft, pe care anterior îl procurase de la o persoana necunoscuta cu scopul de a intimida partea vatamata.

În momentul în care inculpatii au patruns în camera respectiva, partea vatamata s-a trezit si a încercat sa se ridice, însa inculpatul PC a scos pistolul si l-a îndreptat spre acesta, cerându-i totodata sa le dea toti banii, pe care-i detinea în casa.

Initial, partea vatamata le-a indicat celor doi inculpati suma de 27 de lei pe care îi avea într-o revista situata pe o masa din acea încapere, sustinând ca nu mai detine alti bani în locuinta.

Acesti bani au fost luati de inculpatul TV, însa sustinerile partii vatamate nu l-au convins pe inculpatul PV, care a început sa adreseze amenintari cu moartea partii vatamate si fiindu-i creata o stare de temere, acesta a recunoscut ca într-o carte situata sub perna pe care dormea, mai detine suma de 900 de lei.

Acesti bani au fost luati de inculpatul PV, care înainte de a parasi încaperea i-a cerut partii vatamate sa se întoarca cu fata spre perete si sa nu alerteze vecinii, atragându-i atentia ca în caz contrar o va împusca.

Inculpatii au parasit locuinta partii vatamate pe acelasi traseu, dupa care s-au deplasat spre locul unde lasasera motoscuterul, plecând spre locuinta inculpatului minor TV, unde au împartit suma provenita din infractiuni.

Ascultati în sedinta publica din 30.05.2012, inculpatii, în prezenta aparatorilor, au recunoscut si regretat faptele savârsite, au solicitat judecarea lor potrivit procedurii prevazute de art.3201 C.p.p., cunoscând rechizitoriul, si-au însusit probatoriul administrat în faza de urmarire penala, nemaisolicitând alte probe în aparare.

Suportul probatoriu a constat în: proces-verbal de cercetare la fata locului si planse fotografice, procese verbale de reconstituire, declaratii parti vatamate, declaratii martori,  declaratii de învinuiti si declaratii de inculpati, care au recunoscut faptele savârsite, atât la urmarirea penala, cât si în cursul cercetarii judecatoresti.

Analizând probele efectuate în cauza, instanta retine urmatoarele:

1.În noaptea de 22/23.04.2012, inculpatii PV si TV, în urma unei întelegeri prealabile si înarmati cu un pistol tip Air Soft au patruns pe nedrept în curtea locuintei partii vatamate TC si ulterior în locuinta acestuia, unde prin amenintari l-au deposedat de suma de 927 de lei si un telefon mobil marca Nokia.

Faptele inculpatilor PD si TV întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de tâlharie, prev. de art.211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21lit.a, b si c C.p. si violare de domiciliu, prev. de art.192 alin.2 C.p.

Intentia de deposedare a victimei rezulta din atitudinea inculpatilor, care au patruns fara drept în locuinta partii vatamate si prin amenintarea acestuia cu o arma neletala, l-au deposedat de suma de 927 de lei si un telefon mobil marca Nokia.

2. În noaptea de 01/02.03.2012, inculpatii TV si BV, au asigurat perimetrul infractional, în timp ce învinuitul BV a patruns prin efractie în restaurantul H, unde cu ajutorul unei chei potrivite a intrat într-o încapere, de unde a sustras suma de 9783 lei.

Faptele inculpatilor TV si BV întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de complicitate la furt calificat, prev. de art.26 rap.la art.208-209  alin.1 lit.a, g si i C.p.

În consecinta, instanta urmeaza sa dispuna condamnarea inculpatilor potrivit încadrarilor juridice retinute în sarcina acestora, faptele savârsite fiind dovedite atât cu probele administrate în cursul urmaririi penale, cât si cu declaratiile de recunoastere din fata instantei.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica, se vor avea în vedere modalitatea si împrejurarile savârsirii faptelor, natura lor, pericolul social concret, felul si limitele pedepselor, rezultatele vatamatoare produse, persoana inculpatilor care nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, conduita acestora, atât înaintea savârsirii infractiunilor, cât si dupa savârsirea acestora.

Ca modalitate de executare, având în vedere vârsta inculpatilor, situatiile familiale ale acestora, atitudinea sincera a acestora, instanta va dispune ca pedepsele la care vor fi condamnati sa fie coborâte sub minimul special ca urmare a aplicarii dispozitiilor art.74-76 Cod penal, iar  în baza art. 861  Cod penal, suspendarea executarii pedepsei, sub supraveghere, în privinta inculpatilor PC si TV, urmând a le impune obligatiile prev. de art. 86 3 alin 1 Cod penal si suspendarea conditionata fata de inculpatul BV, având în vedere gradul de participatie al acestuia.

La individualizarea modalitatii de executare a pedepselor, pe lânga situatia personala a fiecarui inculpat, instanta a considerat ca inculpatii PV si TV vor trebui sa dea dovada de conformare la normele legale, prin prezentarea lor la Serviciul de Probatiune din cadrul Tribunalului Gorj si sa respecte celelalte obligatii impuse, care vor conduce în mod clar la corectarea conduitei lor.

Inculpatului BV i se vor pune în vedere dispozitiile art.83 Cod penal.

Urmeaza ca inculpatilor sa li se aplice pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a-II-a si b Cod penal, pe durata prevazuta de art.71 Cod penal.

Totodata, în baza art.71 alin. 5 Cod penal, instanta va dispune si suspendarea pedepsei accesorii, atragându-li-se atentia inculpatilor PD si TV asupra disp. art. 86 4 Cod penal, iar inculpatului BV asupra dispozitiilor art.83 Cod penal.

Din pedeapsa la care vor fi condamnati inculpatii PD si TV, se va deduce potrivit dispozitiilor art.88 Cod penal, durata preventiei de la data de 03.05.2012 la zi, iar pentru inculpatul BV, de la data de 03.05.2012, la 12.05.2012.

În baza art.350 alineat 3 lit.b Cod de procedura penala se va dispune punerea de îndata în libertate a inculpatilor PD si DV.

Cu privire la latura civila a cauzei, instanta va obliga potrivit dispozitiilor art.346 C.p.p., pe inculpatii PV si TV, în solidar si cu partea responsabila civilmente MM, la plata despagubirilor civile catre partea civila T C, avându-se în vedere ca acestia au achiesat la pretentiile acestuia.

De asemenea, vor fi obligati inculpatii TV si BV, în solidar si cu partea responsabila civilmente MM, la plata despagubirilor civile catre partea civila FL, avându-se în vedere ca acestia au achiesat la pretentiile acestuia.

Potrivit disp.art.118 C.p. se va dispune confiscarea de la inculpatul PD a pistolului tip air soft, marca CNS HSU.WEI, de calibrul 6 mm, cu seria 367001, indisponibilizat la camera de corpuri delicte a I.P.J.Gorj, conform dovezii seria G, nr.2719/08.05.2012

Vazând si disp. art. 191 alin.1 C.p.p.,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite cererile formulate de inculpati privind judecarea lor potrivit procedurii prevazute de art.320 indice 1 C.p.p.

În baza art.211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21 lit.a, b si c Cod penal, cu aplicarea art.74-76 Cod penal, art.75 lit.c Cod penal si art.320 indice 1 C.p.p., condamna inculpatul PD, fara antecedente penale, CNP 1790220182785, la 3 ani închisoare.

 În baza art.192 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.74-76 Cod penal, art.75 lit.c Cod penal si art.320 indice 1 C.p.p., condamna inculpatul PD, la 2 ani închisoare

În baza art.33, 34 Cod penal, contopeste pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare.

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit a teza a II-a si lit b C.pren. pe durata executarii pedepsei principale.

 În baza art. 86 indice 1 Cod penal dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului, sub supraveghere, pe o perioada 6 ani, compusa din pedeapsa aplicata si un termen de 3 ani stabilit de instanta, potrivit art. 86 indice 2 Cod penal.

În baza art. 86 indice 3 alin 1 Cod penal impune inculpatului sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere si sa respecte urmatoarele obligatii:

- sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune din cadrul Tribunalului Gorj;

- sa anunte în prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta, ori locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea;

 -sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;

- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;

 În baza art. 71 alin 5 Cod penal dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.

Atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 86 indice 4 Cod penal, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

Deduce din pedeapsa stabilita, durata retinerii si arestarii preventive de la 03.05.2012, la zi.

În baza art.350 alineat 3 lit.b Cod de procedura penala dispune punerea de îndata în libertate a inculpatului PD, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr.27 din data de 04.05.2012 emis de Judecatoria Tg-Jiu în dosarul nr.6831/318/2012, daca nu este retinut sau arestat în alta cauza.

În baza art.211 alin.1 si 2 lit.b si alin.21 lit.a, b si c Cod penal, cu aplicarea art.74-76 Cod penal, art.99 si urmatoarele Cod penal si art.320 indice 1 C.p.p., condamna inculpatul TV, la 2 ani închisoare.

 În baza art.192 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.74-76 Cod penal, art.99 si urmatoarele Cod penal si art.320 indice 1 C.p.p., condamna inculpatul TV, la 10 luni închisoare.

În baza art.26 Cod penal raportat la art.208alin.1-209 alin.1 lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.74-76 Cod penal, art.99 si urmatoarele Cod penal si art.320 indice 1 C.p.p., condamna inculpatul TV, la 10 luni închisoare.

În baza art.33, 34 Cod penal, contopeste pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit a teza a II-a si lit b C.pren. pe durata executarii pedepsei principale.

 În baza art. 86 indice 1 Cod penal dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului, sub supraveghere, pe o perioada 4 ani, compusa din pedeapsa aplicata si un termen de 2 ani stabilit de instanta, potrivit art. 110 Cod penal.

În baza art. 86 indice 3 alin 1 Cod penal impune inculpatului sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere si sa respecte urmatoarele obligatii:

- sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune din cadrul Tribunalului Gorj;

- sa anunte în prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta, ori locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea;

 -sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;

- sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta;

 În baza art. 71 alin 5 Cod penal dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei.

Atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 86 indice 4 Cod penal, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

Deduce din pedeapsa stabilita durata retinerii si arestarii preventive de la 03.05.2012, la zi.

În baza art.350 alineat 3 lit.b Cod de procedura penala dispune punerea de îndata în libertate a inculpatului TV, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr.29 din data de 04.05.2012 emis de Judecatoria Tg-Jiu în dosarul nr.6831/318/2012, daca nu este retinut sau arestat în alta cauza.

În baza art.26 raportat la art.208 alin.1-209 alin.1lit.a, g si i Cod penal, cu aplicarea art.74-76 Cod penal, art.75 lit.c Cod penal si art.320 indice 1 C.p.p., condamna inculpatul BV, la 1 an închisoare.

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit a teza a II-a si lit b C.pren. pe durata executarii pedepsei principale.

 În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului, pe o perioada 3 ani, compusa din pedeapsa aplicata si un termen de 2 ani, potrivit art. 82 Cod penal.

Atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

În baza art. 71 alin 5 Cod penal dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata executarii pedepsei principale.

Deduce din pedeapsa stabilita, durata retinerii si arestarii preventive de la 03.05.2012, la 12.05.2012.

Obliga în solidar inculpatii în solidar si cu partea responsabila civilmente la plata sumei de 150 lei despagubiri civile catre partea civila TC.

Obliga în solidar inculpatii Tamârs Vlad Alexandru si Breben Vasile, inculpatul Tamârs Vlad Alexandru în solidar si cu partea responsabila civilmente Mazilu Maria Violeta, la plata sumei de 9783 lei despagubiri civile catre partea civila Firiza Ioana Larisa, domiciliata în Tg-Jiu, strada Unirii, bl.5, sc.2, ap.15, judetul Gorj.

Dispune confiscarea de la inculpatul PV a pistolului tip air soft, marca CNS HSU.WEI, de calibrul 6 mm, cu seria 367001, indisponibilizat la camera de corpuri delicte a I.P.J.Gorj, conform dovezii seria G, nr.2719/08.05.2012.

Obliga inculpatii PD si BV  la câte 300 de lei judiciare statului, iar inculpatul TV în solidar cu partea responsabila civilmente MM la plata sumei de 900 de lei cheltuieli judiciare statului, din care suma de 600 de lei reprezentând onorariul avocatului din oficiu SL, se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu recurs în termen de 10 zile de la pronuntare pentru cei prezenti si de la comunicare pentru partile lipsa.

Pronuntata în sedinta publica din 30.05.2012, la Judecatoria Tg-Jiu.

1

Domenii speta