Plângere contravențională

Sentinţă civilă 6371 din 05.02.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA  ONEŞTI - JUDEŢUL  BACĂU

DOSAR NR. 6371/270/2012 - plângere contravenţională -

Înreg. 16.11.2012

SENTINŢA CIVILĂ NR. ___

Şedinţa publică din data de 05.02.2013

Completul de judecată format din:

Preşedinte – ____

Grefier – ____

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe petenta ____ în contradictoriu cu intimat ____, având ca obiect plângere contravenţională.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns avocat ____ reprezentând petenta, martora ____ , lipsă fiind părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

Instanţa procedează la audierea martorei Şerban Elena, sub prestare de jurământ, declaraţia acesteia fiind consemnată la dosar.

Avocat ____ arată că nu are alte cereri de formulat.

Instanţa, constatând că nu sunt cereri noi de formulat şi probe de administrat, consideră cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Avocat ____, având cuvântul, solicită admiterea plângerii şi anularea procesului verbal de contravenţie. Consideră că procesul verbal este nul întrucât fapta nu a fost descrisă şi consideră că aceasta nu a existat. Martora audiată în cauză a înlocuit administratorul societăţii petente, la solicitarea acesteia întrucât a avut un deces în familie, fără a primi vrei sumă de bani în acest sens. Sarcina probei aparţine intimatei care nu a dovedit procesul verbal încheiat, a trimis alte acte la dosar şi nu a demonstrat legalitatea procesului verbal de contravenţie.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a rămas în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

- deliberând -

Asupra cauzei civile de faţă;

Constată că petenta ____ a formulat plângere contravenţională împotriva procesului verbal seria ____ nr. ____ solicitând constatarea nulităţii procesului verbal contestat prin care s-a reţinut că a primit la lucru o persoană fără contract.

În motivarea plângerii petenta arată că persoana care lucra la societatea petentă nu era nici angajată dar nici remunerată ci doar oferea un ajutor benevol prestând activitate de vânzătoare în lipsa administratorului societăţii, plecată la Bucureşti pentru a se ocupa de copilul nou născut al fiului său, a cărui soţie a decedat la naşterea copilului.

Deasemeni în plângere se menţionează cauzele de nulitate ale procesului verbal constând în:

1. nu a fost descrisă fapta cu arătarea tuturor împrejurărilor în sensul că vânzătoarea nu era remunerată ci ajuta ca prieten

2. CNP nu este trecut corect

3. procesul verbal este întocmit în lipsa contravenientului şi lipseşte semnătura martorului conform art. 19 al. 3 din OG 5/2001.

Prin întâmpinare intimata arată că plângerea este nefondată iar procesul verbal este legal şi temeinic.

În cauză s-au administrat proba cu acte şi martori, reţinându-se:

În data de 16.10.2012, ora 13,00 inspectorii de muncă ai ____au efectuat o acţiune de control la ____ cu sediul în localitatea ____ - punct de lucru ____ , având următoarele obiective:

- aplicarea şi respectarea prevederilor Legii nr.53/2003(Codul Muncii)republicata.

În urma controlului, a fost încheiat procesul verbal de constatare a contravenţiilor la normele legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al stabilirii relaţiilor de muncă seria BC nr.59252/18.10.2012, constatându-se că au fost încălcate următoarele prevederi legale:

- art.260, alin. l, lit. e din Legea 53/2003 republicata, respectiv primirea la lucru fără a i se întocmi contract individual de munca numitei Şerban Elena, fapta pentru care contravenientei ____ , i-a fost aplicata o amenda contravenţionala de 10.000 lei.

În ce priveşte forma procesului verbal contestat instanţa constată că prin OG 2/2001 cauzele de nulitate absolută sunt prevăzute expres şi limitativ în art. 17 iar cauzele de nulitate invocate de către petentă nu se înscriu între acestea, fiind de fapt cauze de nulitate relativă.

Or, pentru a opera nulitatea relativă trebuie să se facă dovada existenţei unei vătămări a drepturilor persoanei care o invocă ceea ce (deşi petenta a fost reprezentată) nu s-a demonstrat.

Aşa fiind instanţa constată că inexistenţa semnăturii martorului şi greşeala din CNP-ul administratorului societăţii nu sunt cauze de nulitate a procesului verbal şi urmează a fi constatat faptul că procesul verbal este încheiat cu respectarea condiţiilor de formă prevăzute de OG 2/2001.

În ce priveşte fondul cauzei petenta invocă împrejurarea tragică din familia sa. Verificând datele, se constată că, deşi controlul a avut loc la 16.10.2012 iar persoana care vindea în locul administratorei – ____ lucra deja din 6.10.2012 şi, deşi a aflat de existenţa controlului s-a întors abia în 23.20.2012, fără a renunţa la serviciile numitei ____, încheind contract acesteia abia din 1.11.2012, la jumătate de lună după constatarea contravenţiei.

Aceste fapte sunt confirmate de declaraţia dată în instanţă de martora ____. Aceasta a mai declarat că nu a fost remunerată iar petenta invocă acest fapt pentru a arăta că nu există contravenţie.

Or, art. 260 al.1 lit.e din Legea 53/2003 prevede că „există contravenţie când este primită o persoană la lucru fără contract! Şi nu când este remunerată pentru aceasta.

Pentru cele de mai sus urmează a fi respinsă plângerea ca nefondată.

Pentru aceste motive

În numele legii

H O T Ă R Ă Ş T E:

Respinge plângerea formulată de petenta ____ , cu sediul în _____ în contradictoriu cu intimat ____, cu sediul în ____

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 05.02.2013.

PREŞEDINTE, GREFIER,

1