Contestatie la ExECUTARE

Sentinţă civilă 891 din 07.06.2013


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA ONEŞTI

JUDEŢUL BACĂU

DOSAR NR. 591/270/2013  contestaţie la executare

suspendare executare

SENTINŢA CIVILĂ NR. 891

Şedinţa publică din data de 12.03.2013

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

PREŞEDINTE – --

GREFIER - --

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe contestatorii --- în contradictoriu cu intimata --- având ca obiect contestaţie la executare şi suspendare executare.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică se prezintă contestatorul ---, în nume propriu şi în calitate de administrator pentru ---, lipsind celelalte părţi.

Procedura completă.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că prin serviciul registratură intimata a depus întâmpinare, în două exemplare, după care:

Instanţa înmânează contestatorului --- un exemplar al întâmpinării depuse de intimată.

Contestatorul --- precizează faptul că a luat cunoştinţă de conţinutul întâmpinării şi nu solicită termen pentru studiul acesteia. Depune la dosarul cauzei timbru judiciar de 3,5 lei şi recipisa de consemnare a cauţiunii nr. 814128/1 din data de 11.03.2013.

Instanţa dispune înaintarea recipisei de consemnare a cauţiunii la camera de valori a instanţei.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe excepţia prescrierii şi pe fond:

Contestatorul --- solicită admiterea cererii de suspendare a executării silite, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti irevocabile şi anularea tuturor actelor de executare ca fiind întocmite în baza unui titlu executoriu prescris. După cinci ani de zile intimata a cerut plata unei sume de bani. Precizează că --- a încheiat cu o firmă din America şi o Firmă din Germania un contract de leasing. În baza acestui contract, trebuia ca o bancă corespondentă din România să garanteze pentru ---. Astfel, s-a ales B.C.R-ul. Toate biletele la ordin au fost achitate, în arhiva societăţii nu mai există dovezi din 2005, dar societatea nici nu este obligată să păstreze aceste înscrisuri din 2005. Garanti Bank percepea o dobândă anuală de 9,2 %, iar BCR o dobândă de trei ori mai mare. În urma unui control ierarhic al băncii, s-au constatat dobânzi şi comisioane încasate abuziv, iar BCR a propus compensarea acestora cu restul de plată, 2200 euro valoarea reziduală. În întâmpinare intimata a precizat că s-a emis somaţie, dar nu există aşa ceva. Intimata a mai arătat că nu se ia în calcul ianuarie 2008, ci noiembrie 2008, dar chiar şi aşa este tardiv. Solicită anularea tuturor formelor de executare emise de B.E.J. Bindileu Eugen în baza unui titlu executoriu prescris. Fără cheltuieli de judecată.

Dezbaterile fiind terminate, cauza a rămas în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând,

Asupra cauzei civile de faţă, constată că:

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 30.01.2013 şi înregistrată sub nr. 591/270/2013 contestatorii --- a chemat în judecată pe intimata ---, solicitând admiterea excepţiei prescrierii dreptului de a cere executarea silită a contractului de credit nr. ---, a contractului de ipotecă şi a contractului de fidejusiune nr. --, anularea tuturor actelor de executare din dosarul nr. --- al B.E.J. ---şi suspendarea executării silite.

În motivare se arată că dreptul de a cere executarea silită s-a născut la data de 30.01.2008 când era scadentă ultima obligaţie de plată. Creditorul a solicitat executarea silită în luna decembrie 2012, peste termenul de 3 ani în care ar fi avut dreptul să-şi valorifice creanţa.

În drept, cererea a fost motivată pe dispoziţiile art. 399, 400, 405 şi următoarele Cod Procedură Civilă şi Decretul nr. 167/1958.

Contestaţia a fost timbrată cu 194 lei şi 10 lei taxe judiciare de timbru şi 5,3 lei timbre judiciare. Prin recipisa de consemnare --- contestatorii au făcut dovada plăţii cauţiunii în sumă de 1485 lei.

Intimata a depus întâmpinare prin care a precizat că prin actul adiţional nr. --- s-a stabilit scadenţa finală a creditului în sumă de 2200 euro la data de 28.11.2008 şi de la această dată se va calcula termenul de prescripţie, nu de la data acordării creditului.

În probaţiune, contestatorul a depus la dosar: somaţia nr.--i dovezile de comunicare, cererea de executare silită formulată de creditoare.Intimata  a depus actul adiţional nr. ---

B.E.J. Bindileu Eugen a depus dosarul de executare nr. ---

În baza art. 167 Cod Procedură Civilă instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri ca fiind utilă, pertinentă şi concludentă cauzei.

În conformitate cu dispoziţiile art. 137 Cod Procedură Civilă instanţa va da rezolvare mai întâi excepţiei prescrierii dreptului de a cere executarea silită formulată de contestatori care face de prisos cercetarea pricinii în fond:

Intimata  a solicitat executorului judecătoresc Bindileu Eugen punerea în executare silită a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. ---, de contractul de ipotecă şi de contractul de fidejusiune nr. --- până la concurenţa sumei de 3361,27 euro.

Executorul judecătoresc a solicitat instanţei, la data de 04.12.2012, încuviinţarea executării silite a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. ---, de contractul de ipotecă şi de contractul de fidejusiune nr. --- privind pe debitorii--- Cererea a fost admisă prin încheierea din data de 21.12.2012 pronunţată în dosarul nr. 7048/270/2012 al Judecătoriei Oneşti, iar executorul judecătoresc a alcătuit dosarul execuţional nr. --- în care a emis şi comunicat: procesul verbal de stabilire cheltuieli, somaţii, proces-verbal de situaţie.

Potrivit art. 405 al. 1 din Codul de Procedură Civilă anterior, în vigoare la data încheierii contractului de credit nr. ---, a contractului de ipotecă şi a contractului de fidejusiune nr. ---, dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. Termenul de prescripţie, se menţionează în alineatul al doilea, începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită.

Prin actul adiţional nr. --- la contractul de credit nr. ---, încheiat între intimată, în calitate de creditoare şi contestatori, în calitate de debitori, creditul în sumă de 2200 euro a fost eşalonat în 10 rate, ultima rată fiind scadentă la data de 28.11.2008. De la această, aşa cum recunoaşte şi intimata, se va socoti termenul în care creditoarea-intimată ar fi avut dreptul să ceară executarea silită.

După cum s-a arătat, creditoarea s-a adresat executorului  judecătoresc cu cerere de executare silită la data de 04.12.2012 şi, faţă de data de 28.11.2008, de când s-a născut dreptul creditoarei de a cere executarea silită, instanţa va constata că s-a prescris dreptul acesteia de a cere executarea silită a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. ---, de contractul de ipotecă şi de contractul de fidejusiune nr. ---, cererea creditoarei depăşind termenul de 3 ani defipt de lege.

Aşa fiind, excepţia va fi admisă, iar formele de executare din dosarul execuţional nr. 393/E/2012 vor fi desfiinţate.

Cu privire la cererea de suspendare a executării, instanţa va constata că este întemeiată, că prin executarea începută s-ar crea debitorilor un prejudiciu iminent şi că, faţă de rezolvarea ce s-a dat contestaţiei la executare, se impune admiterea acestei cereri.

Cauţiunea plătită de contestatori se va înainta la Grefa Judecătoriei Oneşti, urmând a fi restituită în condiţiile art. 7231  Cod Procedură Civilă anterior.

Se va lua act că nu se solicită cheltuieli de judecată.

Pentru aceste motive,

În numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E :

Admite excepţia prescrierii dreptului de a cere executarea silită formulată de contestatorii ----

Admite contestaţia la executare formulată de contestatorii ---- împotriva intimatei ---

Desfiinţează formele de executare din dosarul nr. ---

Constată că este prescris dreptul de a cere executarea silită a contractului de credit nr. --, a contractului de ipotecă nr. --- şi a contractului de fidejusiune nr. ---

Dispune suspendarea executării silite din dosarul nr.--- al B.E.J. ---până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a prezentei contestaţii la executare.

Înaintează la Grefa Judecătoriei Oneşti cauţiunea în sumă de 1485 lei, plătită cu recipisa de consemnare --- şi dispune restituirea acesteia către contestatori în condiţiile art. 7231  al. 3 din Codul de procedură civilă anterior.

Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 12.03.2013.

PREŞEDINTE,  GREFIER,