Hotarare

Sentinţă civilă 3504 din 11.12.2012


 Dosar nr.4252/327/2011

SENTINTA CIVILA NR.3504

Sedinta publica de la  11 noiembrie  2011

INSTANTA

Prin cererea adresata acestei instante, înregistrata cu nr. .. din 14.06.2011, contestatorul ... a formulat contestatie la executare în contradictoriu cu intimata CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ...., solicitând anularea Titlului executoriu nr. .. si a Somatiei nr. ..., emise de intimata. De asemenea, contestatorul a solicitat si obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea cererii contestatorul a aratat ca la data de 26.05.2011 i-a fost comunicat Titlul executoriu nr. .. si a Somatia nr. .., emise de CASA DE ASIGURARI DE SANATATE .., prin care îi era adus la cunostinta faptul ca s-a început executarea silita împotriva sa.

A mai aratat contestatorul ca nu a depus nici o declaratie si nici nu a încheiat contract de asigurari de sanatate cu CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ...., iar debitul pretins de aceasta este aferent unei perioade care începe cu mult înainte de aparitia Legii nr. 95/2006.

În drept contestatorul a invocat prevederile art. 111 C.proc.civ. si art. 169 alin. 3 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, iar în probatoriu a depus copii de pe actele de executare contestate.

Legal citata, intimata s-a prezentat în instanta si a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestatiei ca netemeinica si nefondata, motivat de faptul ca  debitorul desfasoara activitati ce sunt impuse impozitarii si asupra carora se calculeaza contributii la fondul national de asigurari de sanatate. Creanta din Titlul executoriu nr. .... este certa, lichida si exigibila, fiind calculata în baza declaratiilor de impunere depuse de contestator la Administratia Finantelor Publice a Municipiului .... În baza acestor declaratii, prepusii lor au emis Decizia de impunere nr. ....

A mai aratat intimata ca obligativitatea asigurarii si a contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate rezida din principiul constitutional al solidaritatii sociale care sta la baza sistemului asigurarilor sociale de sanatate din România si contestatorul avea obligatia depunerii declaratiilor si la CAS ....

În drept intimata a invocat dispozitiile C.proc.civ., OG nr. 92/2003, OUG nr. 150/2002 si Legii nr. 95/2006, iar în probatoriu a depus copii de pe înscrisuri. (filele nr. 14-20)

Cererea a fost legal timbrata cu taxa de timbru în suma de 112 lei si 0,3 lei timbru judiciar.

Instanta a încuviintat si administrat proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei.

Analizând cauza, în raport de probele administrate, instanta retine ca la data de 23.05.2011, CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ... a întocmit Titlului executoriu nr. 166 prin care a stabilit în sarcina contestatorului plata sumei de 1.264 lei reprezentând contributie si majorari de întârziere.

Conform titlului executoriu, datoria a fost stabilita potrivit art. 257 alin. 2-4 din Legea 95/2006 si art. 114, art. 115, art. 120 din OG nr. 92/2003.

Potrivit deciziei de impunere .... (fila nr. 14), invocata de intimata ca a stat la baza emiterii titlului executoriu, contestatorul figura în evidente cu obligatii restante fata de bugetul asigurarilor de sanatate, în suma de 3.210 lei.

Potrivit art. 257 din Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sanatatii, persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. 1, iar contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%.

Art. 213 din Legea nr. 95/2006 prevede la alin. 1 categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare fara plata contributiei iar la alin. 4 prevede ca persoanele care nu beneficiaza de asigurare fara plata contributiei au obligatia sa se asigure în conditiile art. 211 si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Conform art. 211 alin. 1 din Legea nr. 95/2006, "Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii români cu domiciliul în tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul în România si fac dovada platii contributiei la fond, în conditiile prezentei legi. În aceasta calitate, persoana în cauza încheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie."

Prin urmare, pentru a dobândi calitatea de asigurat persoana trebuie sa faca dovada platii contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate prin încheierea uni contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, legea neacordând calitatea de asigurat din oficiu.

Documentele prin care se atesta calitatea de asigurat sunt prevazute în mod expres de art. 212 din Legea nr. 95/2006.

În lipsa unui contract de asigurare încheiat cu casele de asigurari de sanatate, persoana nu are calitatea de asigurat si prin urmare beneficiaza de servicii medicale numai în cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute în Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, potrivit art. 220 din Legea nr. 95/2006.

Atât din sustinerile contestatorului cât si din înscrisurile depuse de intimata, nu rezulta faptul ca ... a încheiat vreun contract de asigurare cu CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ....

Prin urmare, neavând calitatea de asigurat în lipsa contractului de asigurare, ... nu poate fi obligat la plata vreunei contributii banesti pentru asigurarile de sanatate.

Art. 216 din Legea nr. 95/2006, privind aplicarea masurilor de executare silita în cazul neachitarii la termen a sumelor cuvenite bugetului fondului si a majorarilor de întârziere în conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, se refera doar la situatia neachitarii la termen a contributiilor datorate fondului, rezultate în urma încheierii unor contracte de asigurare.

Mai mult, contributia stabilita pentru ....  se refera la o perioada anterioara anului 2010,  în care acesta nu a avut contract de asigurare cu CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ... si prin urmare nu a beneficiat de pachetul de servicii medicale asigurat de intimata ceea ce nu o îndreptateste sa solicite retroactiv plata contributiei.

În concluzie, în lipsa unor dispozitii legale care sa prevada expres faptul ca toate persoanele care realizeaza venituri, indiferent din ce sursa, sunt obligate sa plateasca contributii banesti pentru asigurarile de sanatate fara sa fie asigurate, intimata nu poate pretinde contestatorului plata contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Referitor la emiterea titlului executoriu, instanta constata ca în cauza nu au fost respectate prevederile Ordonantei nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala.

Astfel, intimata a emis un titlul executoriu în baza unei decizii de impunere care se refera la alta suma decât cea mentionata în titlul executoriu.

Potrivit art. 261 alin. 4 din Legea nr. 95/2006,, În cazul neachitarii în termen a contributiilor datorate fondului, aplicarea masurilor de executare silita pentru încasarea sumelor datorate si a majorarilor de întârziere se realizeaza potrivit procedurilor instituite de Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si normelor aprobate prin ordin al presedintelui CNAS, cu avizul consiliului de administratie."

Potrivit art. 86 din Ordonanta nr. 92/2003, decizia de impunere se emite de organul fiscal competent iar potrivit art. 85 din acelasi act normativ, impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc prin declaratie fiscala sau prin decizie emisa de organul fiscal.

Potrivit art. 110 alin. 3 din Ordonanta nr. 92/2003 "Titlul de creanta este actul prin care se stabileste si se individualizeaza creanta fiscala, întocmit de organele competente sau de persoanele îndreptatite, potrivit legii."

Potrivit art. 141 alin. 2 si 3 din Ordonanta nr. 92/2003 "Titlul de creanta devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevazut de lege. Modificarea titlului de creanta atrage modificarea titlului executoriu în mod corespunzator."

În cauza, decizia de impunere emisa de intimata care atesta o creanta de 3210 lei nu poate constitui temei pentru emiterea unui titlu executoriu în suma de 1.264 lei.

În lipsa unui titlu de creanta, devenit titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevazut de lege, potrivit art. 141 alin. 2 din Ordonanta nr. 92/2003, nu se poate solicita executarea silita a creantelor fiscale.

Potrivit art. 172  alin. 1 din  Ordonanta nr. 92/2003,  "Persoanele interesate pot face contestatie împotriva oricarui act de executare efectuat cu încalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si în cazul în care aceste organe refuza sa îndeplineasca un act de executare în conditiile legii."

Pentru considerente de fapt si de drept expuse, având în vedere faptul ca între contestator si CASA DE ASIGURARI DE SANATATE .... nu a existat niciun contract de asigurare si nu exista titlu de creanta care sa devina titlu executor, instanta urmeaza sa admita contestatia la executare formulata de contestatorul ...  si sa dispuna anularea Titlului executoriu nr. ... si a Somatiei nr. ..., emise de intimata.

În baza art. 274 C.proc.civ., având în vedere culpa procesuala a intimatei, instanta o va obliga la plata cheltuielilor de judecata, în suma 112,3 lei reprezentând taxa de timbru si timbru judiciar.