Contestatie la executare

Sentinţă civilă 2315 din 24.09.2013


Prin cererea înregistrată la data de … pe rolul Judecătoriei M… sub nr. de dosar …, contestatoarea SC E.SRL  a solicitat în contradictoriu cu intimatul C. local A. prin Primar, ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea executării silite efectuată în cadrul dosarului de executare nr. …, solicitând şi anularea titlurilor executorii necomunicate privitoare la taxa de spectacole şi taxa de funcţionare unităţi de alimentaţie publică.

De asemenea, s-a solicitat şi suspendarea executării silite.

A arătat contestatoarea că în cursul lunii iulie… a primit o notificare din partea intimatei prin care i s-a pus în vedere să achite suma de 8280 şi deşi a solicitat explicaţii cu privire la suma menţionată, nu a primit nici un răspuns.

Ulterior, a primit somaţia nr. … prin care i se punea în vedere să achite taxa de spectacol în sumă de 8280 lei. Împotriva titlului consemnat în somaţie a fost formulată contestaţie la titlu.

În luna februarie 2013 s-au emis titlul executoriu nr. … şi somaţia nr. … în cadrul cărora printre alte sume este menţionată şi suma de 8280 lei reprezentând taxa de spectacol.

În cadrul aceluiaşi dosar de executare a fost emisă somaţia nr. … în care este menţionată o taxă de funcţionare pentru unităţile de alimentaţie publică, în cuantum de 8676 lei.

A mai arătat contestatoarea, în esenţă, că nu au fost respectate prevederile legale în materie şi nu datorează sumele respective astfel că se impune anularea întregii executări silite.

Intimata a invocat excepţia necompetenţei materiale a instanţei, competenţa aparţinând Tribunalului B.- secţia de contencios administrativ şi fiscal, iar pe fond s-a precizat că executarea silită este legală deoarece sumele executate silit au fost stabilite în urma controlului Camerei de conturi care prin procesul verbal de constatare din data de … a stabilit în sarcina contestatoarei obligaţia de plată a sumelor ce se execută silit.

Excepţia necompetenţei materiale a fost respinsă ca nefondată la un termen anterior, iar pe fond instanţa reţine următoarele:

Astfel cum s-a reţinut şi în Încheierea prin care a fost respinsă excepţia, conform alin. 1 art. 141 Cod procedură fiscală „executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu”, iar potrivit alin. 2 „titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege”.

Astfel, se face o distincţie între actul de creanţă fiscală şi actul de executare fiscală, cele două putând fi contestate, primul conform art. 205 Cod procedură fiscală, iar cel de al doilea potrivit art. 172 Cod procedură fiscală.

Din actele aflate în dosarul de executare, precum şi din susţinerile intimatei, rezultă că în cauză au fost emise doar acte de executare, iar sumele executate silit au fost stabilite prin procesul verbal menţionat mai sus, instanţa constată că urmare a controlului efectuat de Curtea de Conturi, intimata a încercat recuperarea debitelor constatate prin control, dar recuperarea acestora nu poate avea loc cu nerespectarea prevederilor legale.

Atât timp cât creanţa pe care susţine intimata că o are împotriva contestatoarei nu este stabilită cu respectarea prevederilor legale, nici nu se poate trece la executare ei, fiind necesară urmarea unor etape prevăzute de legislaţia specială în materie, etape ce în prezenta cauză nu au fost respectate.

În concluzie, deoarece la emiterea actelor de executare contestate nu au fost respectate prevederile legale, nu a existat un titlu executoriu, trecându-se la executare fără existenţa acestuia, cererea contestatoarei va fi admisă şi se va dispune anularea executării silite.

În ce priveşte cererea de suspendare a executării, având în vedere că aceasta nu s-a soluţionat până la închiderea dezbaterilor şi că măsura ar fi avut efecte până la pronunţarea prezentei hotărâri, va fi respinsă ca rămasă fără obiect.

Având în vedere modalitatea de soluţionare a cauzei se va dispune restituirea către contestatoarei a taxei judiciare de timbru în cuantum de 204 lei.