Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 3238 din 17.04.2013


Dosar nr. …………/318/2011*

R O M Â N I A

Cod operator 2445

JUDECĂTORIA TÂRGU JIU

JUDEŢUL GORJ

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 3238/2013

Şedinţa publică de la 17 Aprilie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE RAMONA BIANCA TUFAN

Grefier LĂCRĂMIOARA GRIGORIE

Pe rol fiind soluţionarea contestaţiei la executare formulată de contestatoarea SG în contradictoriu cu intimaţii PM , MA şi BEJ TEC, având ca obiect contestaţie la executare.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns intimata PM asistată de avocat AC, lipsă fiind părţile, contestatoarea fiind reprezentată de avocat CM .

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, reprezentanţii părţilor depun la dosarul cauzei concluzii scrise  şi arată că nu mai au de formulat alte cereri sau probe de administrat,după care, instanţa constatând cauza în stare de judecată  acordă cuvântul pe fond.

Avocat CM, pentru contestatoare a solicitat admiterea contestaţiei la executare aşa cum a fost formulată , atât sub aspectul lămuririi întinderii titlului de creanţă cât şi sub aspectul contestaţiei la executare propriu zisă.

Arată că între părţi a fost încheiat contractul de împrumut pentru suma de 12.000 euro, această sumă fiind acordată în mai multe tranşe, aşa cum au susţinut şi părţile, suma devenind scadentă la data de 01.01.2010 . a susţinut că părţile au mai făcut şi alte împrumuturi , însă banii achitaţi au reprezentat contravaloarea împrumutului acordat iniţial, iar cu privire la celelalte împrumuturi nu s-au întocmit înscrisuri.

A susţinut că a fost restituită suma de 8000 euro care trebuie scăzuţi din contractul de împrumut iniţial care conţine suma cea veche , datoria cea mai oneroasă. Totodată a arătat că declaraţia dată la Parchet nu trebuie avută în considerare de instanţă întrucât nu se coroborează cu celelalte probe administrate.

A menţionat că apartamentul cu privire la care a început executarea silită nu este proprietatea contestatoarei , ci doar o cotă de ½ din acesta,îi aparţine, mama contestatarei, intimata MA fiind moştenitoare testamentară pe cealaltă cotă de ½.

Cu privire la cererea reconvenţională a solicitat respingerea arătând că nu se impune partajarea bunului imobil, întrucât contestatoarea deţine şi alte bunuri în proprietate cu privire la care să se efectueze executarea silită, cu cheltuieli de judecată.

Avocat AC pentru intimata PM, a solicitat respingerea contestaţiei şi admiterea cererii reconvenţionale formulată de  intimată, arătând că între părţi s-au încheiat o succesiune de împrumuturi pentru o sumă mult mai mare decât cea de 12.000 euro, împrumuturi pentru care nu s-au întocmit înscrisuri, dată fiind relaţia de prietenie şi încredere a părţilor. Arată că nu există nicio dovadă a plăţii sumei de 8000 euro şi solicită a se avea în vedere declaraţia dată de contestatoare la Parchet. A solicitat să fie menţinute formele de executare pentru cota de ½ din apartamentul supus executării silite , cu cheltuieli de judecată.

J U D E C A T A

Prin contestaţia la executare înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg-Jiu sub nr…………/318/2011, contestatoarea SG în contradictoriu cu intimaţii PM, MA, MI şi BEJ TEC, a formulat contestaţie atât împotriva titlului executoriu, reprezentat de contractul de împrumut autentificat sub nr. ...............la BNP TI vizând existenţa, întinderea şi valabilitatea creanţei, precum şi împotriva executării silite propriu zise imobiliare, care vizează apartamentul situat în ..............aflat în indiviziune, executare silită aflată pe rolul BEJ TEC, în dosarul de executare nr. --------şi suspendarea executării silite , până la soluţionarea contestaţiei la executare.

A solicitat să se dispună următoarele : lămurirea existenţei creanţei pretinse de intimata creditoare, în sensul că suma de 12.000 euro pretinsă nu este suma reală datorată, anularea actelor şi formelor de executare  întocmite în dosarul de executare nr. -------- al BEJ TEC, referitoare la urmărirea apartamentului descris mai sus şi suspendarea executării silite .

În motivarea contestaţiei, s-a arătat că executorul judecătoresc a iniţiat la cererea intimatei creditoare, acte şi forme de executare silită imobiliară, asupra unui apartament compus din patru camere şi dependinţe, aflat în coproprietatea contestatoarei şi a părinţilor săi, MA şi MI, care nu sunt debitori în cauză, în cote de ½ din imobil, ceea ce constituie un impediment la executarea silită asupra întregului imobil, cum de altfel executorul a iniţiat şi întocmit actele şi formele de executare.

Apreciază contestatoarea că imobilul în întregul său nu poate fi urmărit direct de către intimata creditoare în cauză ca şi creditor personal al debitorului, decât după ce în prealabil va fi materializată proprietatea fiecărui coproprietar, pe de o partea proprietatea intimaţilor MA şi MI, iar pe de altă parte proprietatea contestatoarei.

Cu privire la sumele pretinse în cauză, contestatoarea arată că nu datorează aceste sume, respectiv 12000 Euro, suma pe care o datorează este de 4000 Euro, aşa cum a consemnat şi în procesul verbal din data de 17.11.2011, anexat şi întocmit la sediul BEJ.

În probaţiune, contestatoarea solicită ataşarea dosarului de executare nr. -------- aflat pe rolul BEJ TEC, şi proba cu înscrisuri.

În dovedirea contestaţiei la executare, contestatoarea  a depus în copie, somaţia de executarea, proces verbal de situaţie, titlul executoriu, proces verbal de cheltuieli de executare, proces verbal din .........toate emise de BEJ TEC, încheierea nr. .......... emisă de OCPI Gorj, ordine de plată şi foi de depunere numerar ( filele  7-22 dosar primul ciclu procesual ).

Intimata PM a formulat întâmpinare la contestaţia la executare, prin care a arătat, cu privire la întinderea creanţei pretinse,  că suma de 12000 Euro din titlul executoriu este reală şi în contul acesteia contestatoarea nu a făcut nici un fel de plată, întrucât în situaţia în care aceasta ar fi făcut plăţi în contul împrumutului autentificat sub nr. ...............pe mandatele poştale sau pe ordinele de plată, s-ar fi consemnat această menţiune.

A mai arătat că sumele virate de contestatoare vizează împrumuturi pe care aceasta l-a perceput de la creditoare în perioada 2009-2010, ulterior celor consemnate în documentul autentic nr. ............, acesta fiind şi raţionamentul pentru care pe mandatele poştale şi ordinele de plată la care face referire contestatoarea, aceasta nu a consemnat că plata se face în contul împrumutului nr. .............

În acest context, creditoarea arată că în realitate contestatoarea SG, după încheierea contractului de împrumut a intrat într-o situaţie financiară dificilă cu firma pe care o administrează şi profitând de faptul că, creditoarea a lucrat la firma sa până în anul 2007 când a plecat în Italia, şi de gradul de rudenie dintre ele, în sensul că fratele acesteia a fost căsătorit cu sora lui SG, aceasta a solicitat mai multe sume de bani, sub formă de împrumut în anii 2009-2010, care au totalizat peste 13000 Euro, pentru care nu au mai încheiat forme scrise, aceste sume de bani fiind recunoscute de SG, motiv pentru care prin ordinul de plată şi mandatele poştale, la care face referire a şi consemnat restituire împrumut, însă aceste plăţi au fost făcute numai în contul împrumuturilor din anii 2009-2010.

În condiţiile art. 401 ind 1 C.p.c., intimata, a solicitat ieşirea din indiviziune cu privire la imobilul asupra căruia se face executarea silită.

În temeiul art. 402 c.pr.civ, instanţa, a dispus înaintarea unei adrese către BEJ TEC, pentru a înainta în copie conformă cu originalul dosarul de executare nr. --------.

La data de 16.02.2012, contestatoarea a formulat o precizare la cererea iniţială, în sensul că în determinarea cadrului procesual al acţiunii, solicită ca acţiunea să fie soluţionată doar în contradictoriu cu intimaţii PM şi MA şi BEJ TEC, fără intimatul MI, care la momentul formulării acţiunii era decedat, fiind conceptat din eroare, depunând în acest sens certificatul de deces al acestuia.

Contestatoarea a răspuns la apărările intimatei creditoare, arătând cu privire la contestaţia la titlu, că plăţile parţiale efectuate conform înscrisurilor depuse la dosar, au vizat împrumutul perceput de la intimată conform contractului autentificat sub nr. ......... şi nu în contul altor împrumuturi ulterioare, iar referitor la contestaţia propriu zisă, a arătat că bunul supus urmăririi este un apartament cu 4 camere, situat în mun. Tg Jiu, şi care nu se află în proprietatea exclusivă a sa, fiind un bun aflat în indiviziune, respectiv şi în coproprietatea mamei sale MA, iar pe de altă parte la momentul formulării contestaţiei tatăl său MI, era decedat, cota sa parte din imobil fiind transmisă mamei sale MA, prin succesiune, conform certificatului de moştenitor nr. ...........

La termenul din 07.03.2012, creditoarea intimată a formulat note de şedinţă, prin care şi-a manifestat punctul de vedere cu privire la precizările făcute de către contestatoarea în răspunsul la întâmpinare, arătând că aceasta nu spune adevărul atunci când afirmă că nu a mai contractat şi alte împrumuturi, afirmând că la cercetare penală efectuată în dosarul nr. 4328/P/2011, a declarat că a perfectat cu PM, un contract de împrumut pentru suma de 12000 Euro, iar după aproximativ 6 luni de zile, a mai împrumutat de la aceasta 3000 Euro şi altă dată 2000 Euro şi că tot în declaraţia dată în acelaşi dosar, contestatoarea SG a recunoscut că a trimis lui PM în lunile octombrie, noiembrie 2010, 4000 Euro şi încă 1000 Euro pentru a mai reduce din datoria din afara contractului.

În acest sens a fost depus la dosar, în copie referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale din dosarul nr. ………./P/2011 şi copie după declaraţiile date de SG în acest dosar.

În şedinţa publică din 07.03.2012, a fost pusă în discuţia părţilor emiterea unei adrese către BEJ TEC, pentru a comunica care a fost obiectul cererii de executare silită formulată de către creditoarea PM în dosarul nr. -------- şi anume dacă s-a solicitat urmărirea asupra întregului imobil al debitoarei, respectiv asupra apartamentului cu 4 camere, cu suprafaţa utilă de 85,5 mp, sau doar pentru cota de ½ din acest imobil, având în vedere că din extrasul de carte funciară, existent la fila 71 din dosar, rezultă că s-a notat somaţia în cartea funciară şi în registrul de comandamente sub nr. ………/2011 asupra cotei de ½ din imobilul descris la A+1, proprietatea SG în vederea începerii executării silite pentru recuperarea sumei de 12000 Euro.

În acest sens, BEJ TEC, a comunicat instanţei că executorul judecătoresc s-a oprit din executarea silită până când creditorul îşi va manifesta în scris una din cele două opţiuni prevăzute de art. 493 alin 1 şi 2 C.p.c., respectiv va solicita instanţei de judecată împărţeala bunului după care se va relua executarea silită, ori în baza aliniatului 2 va formula cerere scrisă pentru continuarea executării silite asupra corei părţi din apartament ce aparţine debitoarei.

Prin sentinţa civilă nr……….. a Judecătoriei Tg.- Jiu, s-a admis în parte contestaţia la executare formulată de contestatoarea SG în contradictoriu cu intimaţii PM, MA şi BEJ TEC şi s-a dispus  îndreptarea actului de executare, respectiv somaţia nr. ………./2011, în sensul că se va proceda la urmărirea cotei de ½ din imobilul ce face obiectul executării silite, fiind respinse celelalte capete  ale cererii.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs contestatoarea, care a fost admis prin decizia nr. ………. a Tribunalului Gorj, sentinţa fiind casată şi cauza a fost trimisă spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond, cu îndrumarea  ca în cadrul rejudecării să se administreze un probatoriu complet cu privire la contestaţia la titlu şi să se soluţioneze cererea reconvenţională referitoare la ieşirea din indiviziune contestatoarei cu privire la imobilul supus executării silite.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg.- Jiu sub nr. ………../318/2011*.

Cu ocazia rejudecării, instanţa a dispus ca intimata să precizeze valoarea apartamentului a cărui partajarea o solicită în cadrul cererii reconvenţionale în vederea stabilirii taxei de timbru, aceasta achitând taxa de timbru în cuantum de 4500 lei conform chitanţei nr. ………. din 21.11.2012.

La termenul din data de 28.11.2012, contestatoarea a formulat întâmpinare  la cererea reconvenţionale formulată de PM, solicitând respingerea acesteia, că în realitate, suma datorată intimatei este de numai 4000 Euro şi aceasta poate fi recuperată din veniturile sau alte bunuri proprii ale debitoarei, astfel că nu se impune împărţirea bunului imobil apartament  compus  din 4 camere situat în Tg.- Jiu ce are o valoare mult mai mare decât suma reală datorată.

A precizat că în interesul executării silite era necesar ca executorul să verifice şi să solicite debitorului potrivit art.373/1 alin.7 C.pr.civ. lămuriri în legătură cu veniturile şi bunurile acesteia, întrucât debitoarea este încadrată în muncă , are în proprietatea sa exclusivă bunuri mobile importante, respectiv autoturism şi alte terenuri , astfel încât creanţa poate fi îndestulată şi din alte bunuri sau venituri .

Contestatoarea a mai arătat că cererea reconvenţională formulată de intimata – creditoare trebuie analizată şi în raport de întinderea reală a creanţei pe care o datorează contestatoarea debitoare , cu atât mai mult cu cât aceasta este de bună –credinţă , şi-a achitat o mare parte din creanţă , aşa încât ce a rămas de restituit este o sumă mult prea mică faţă de valoarea apartamentului asupra căruia se solicită partajarea.

Contestatoarea a solicitat încuviinţarea probatoriilor pentru a putea demonstra suma reală datorată, precum şi existenţa bunurilor ce se află în proprietatea sa, prin a căror recuperare se poate recupera mai uşor creanţa datorată.

A anexat acestei întâmpinări contract de vânzare – cumpărare autentificat sub nr. ……..din ……. 2009 încheiat la BNP SB din ….., referitor la mai multe terenuri situate pe raza localităţii Tg.- Jiu dobândite în proprietate.

Prin încheierea din şedinţa publică din 12.12.2012 , instanţa  a dispus admiterea cererii de suspendare a executării silite în dosarul de executare nr………/F/2011 al BEJ TE până la soluţionarea irevocabilă a prezentei contestaţii iar prin încheierea din şedinţa publică din 19.12.2012 a încuviinţat pentru contestatoare proba cu interogatoriu intimatelor MA şi PM şi proba testimonială, iar pentru intimată proba testimonială.

Instanţa a administrat interogatoriul contestatoarei SG la termenul de judecată din 16.01.2013, precum şi interogatoriul intimatei PM, la acelaşi termen de judecată fiind audiaţi şi martorii LCD , PI, CDLL şi GM.

La solicitarea intimatei PM prin apărător , instanţa a încuviinţat proba cu expertiza tehnică specialitatea evaluarea proprietăţii imobiliare, fiind numit în cauză expert GI şi stabilite ca obiective următoarele: identificarea şi evaluarea imobilului situat în …………, precum şi precizarea dacă acest apartament este comod partajabil în natură.

Raportul de expertiză a fost înaintat la dosarul cauzei la data de 11.03.2013, iar faţă de concluziile acestui raport nu s-au formulat obiecţiuni de către niciuna dintre părţi.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată şi reţine următoarele:

La data de 30.12.2008 a fost încheiat între contestatoarea SG şi intimata PM contractul de împrumut autentificat sub nr................la BNP TI din Tg.- Jiu.

În temeiul acestui  contract, intimata PM i-a acordat cu titlu de împrumut contestatoarei SG suma de 12.000 Euro ce urma să-i fie restituită până la data de 01.01.2010.

Întrucât contestatoarea nu şi-a îndeplinit obligaţia de a achita împrumutul în termenul scadent, intimata PM a formulat cerere de executare silită la data de 30.09.2011 către executorul judecătoresc, formându-se astfel dosarul nr. ………/2011 al BEJ TEC.

S-a declanşat astfel executarea silită imobiliară de către executorul judecătoresc cu privire la apartamentul situat în ………., fiind notată executarea silită în cartea funciară a imobilului, în conformitate cu încheierea nr…………. emisă de OCPI Gorj.

Prin procesul verbal încheiat la data de .........de către executorul judecătoresc s-a constatat că în urma convorbirii telefonice din data de 16.11.2011 debitoarea SG s-a prezentat la sediul secundar al executorului şi a declarat că recunoaşte debitul de 4000 de euro pe care se obligă să-l restituie.

Prin încheierea nr. ……../06.10.2011 pronunţată de Judecătoria Tg.- Jiu în dosarul nr. ……../318/2011, instanţa a încuviinţat executarea silită a titlului executoriu reprezentat de contract de împrumut autentificat sub nr................de către BNP TI din Tg.- Jiu.

Executorul judecătoresc a emis procesul verbal de cheltuieli de executare la data de 30.09.2011, precum şi somaţia nr. ………/2011 la data de 17.11.2011.

Prin notificarea adresată executorului judecătoresc contestatoarea i-a solicitat acestuia să-i comunice somaţia, titlul executoriu şi  procesul verbal de cheltuieli de executare în conformitate cu dispoziţiile codului de procedură civilă, arătând că i s-a refuzat comunicarea oricăror altor informaţii şi înscrisuri din dosarul de executare silită.

Contestatoarea a formulat prezenta contestaţie la executare, arătând în principal că suma ce reprezintă creanţa datorată este mult mai mică decât cea menţionată în titlul executoriu ca urmare a  plăţilor ulterioare efectuate în conformitate cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, solicitând lămurirea întinderii creanţei dar şi sub aspectul că apartamentul supus executării silite se află în coproprietate, contestatoarea având o cotă de ½ din imobil , în timp ce cealaltă cotă de ½  fiind în proprietatea intimaţilor MA şi MI, făcând precizarea că nu poate fi urmărit întreg apartamentul .

În analizarea primului motiv al contestaţiei la executare, respectiv lămurirea întinderii creanţei pretinse de intimata - creditoare, instanţa reţine că iniţial între părţi a fost încheiat contractul de împrumut la data de …….. autentificat sub nr. ……… la BNP TI din Tg.- Jiu vizând o sumă de 12.000 Euro însă ulterior, contestatoarea a efectuat plăţi în contul acestei datorii, astfel că suma datorată s-a redus.

În acest sens, instanţa reţine că la data de 31.12.2009 s-a efectuat  plata sumei de 10700 lei conform ordinului de plată din aceeaşi dată cu menţiunea că această sumă reprezintă contravaloare împrumut (fila 16) la data de 10.06.2010 s-a efectuat plata sumei de 10.000 lei conform foii de depunere nr………. (fila 17) la data de 29.01.2010 s-a plătit suma de 5000 lei conform Ordinului de plată din aceeaşi dată reprezentând contravaloare împrumut, la data de 29.01.2010 s-a achitat suma de 5000 lei  conform foii de depunere nr. ………., la data de 22.07.2010 s-a achitat suma de 5000 lei conform foii de depunere nr. ……….., la data de 28.10.2010 s-a achitat suma de 4270 lei conform facturii seria MAN ………… emisă de Poşta Română, la data de 03.11.2010 s-a achitat suma de 4280 lei conform facturii seria MAN ………. emisă de Poşta Română, iar la data de 10.11.2010 s-a achitat suma de 4280 lei conform facturii MAN ………… emisă de Poşta Română.

Se observă din conţinutul acestor ordine de plată şi facturi că beneficiarul plăţii este PM, contul în care s-a efectuat plata este acelaşi, iar la explicaţiile cu privire la ce reprezintă suma depusă se menţionează că reprezintă restituire împrumut SG.

Astfel, instanţa constată că din întreaga sumă ce a fost menţionată în titlul executoriu a fost achitată o diferenţă în cuantum de 34.530 lei, rămânând de achitat diferenţa până la concurenţa sumei datorată conform titlului executoriu.

Nu poate fi reţinută susţinerea intimatei –creditoare , în sensul că au mai fost acordate de către aceasta mai multe împrumuturi pentru care însă nu au fost întocmite înscrisuri sub semnătură privată care să menţioneze creanţa, cu atâtâ mai mult cu cât nu s-a dovedit că între părţi a existat o strânsă relaţie apropiată şi de încredere reciprocă astfel încât să nu fie necesară întocmirea unor astfel de înscrisuri.

Conform art. 1191 cod civil :” Dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeşte suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnătură privată. Nu se va primi niciodată o dovadă cu martori , în contra sau peste ceea ce cuprinde actul , nici despre ceea ce pretinde că s-ar fi zis înaintea, la timpul sau în urma confecţionării actului, chiar cu privire la o sumă sau valoare ce nu depăşeşte 250 lei „.

 Această regulă , care apare ca o convenţie tacită a părţilor , prezumată de lege, pe care părţile o pot combate sau înlătura printr-o convenţie contrară, apără conţinutul înscrisului probator, în care se presupune că părţile au concretizat voinţa lor.

 În cauza de faţă părţile nu au încheiat un înscris care să cuprindă înţelegerea dintre acestea referitoare la împrumutul unor alte sume de bani, decât cea menţionată în contractul încheiat de părţi la notariat.

Aşadar, chiar dacă în speţă s-a invocat imposibilitatea preconstituirii unui înscris sub semnătură privată rezultată din relaţiile de prietenie dintre părţi ( excepţie de la dispoziţiile art. 1191 cod civil) iar partea interesată a solicitat aplicarea acestor dispoziţii, totuşi nu a reuşit probarea cu vreun alt mijloc de probă legal acordarea împrumuturilor suplimentare.

Astfel, din declaraţiile martorilor  propuşi de părţi, numai martorul GM a arătat că părţile erau prietene şi se vizitau dar având în vedere că această declaraţie nu se coroborează cu alt mijloc de probă, instanţa o va înlătura, constatând că  intimata PM nu a făcut dovada că între părţi au existat relaţii de prietenie apropiată care să fi justificat imposibilitatea preconstituirii unui înscris referitor la acordarea împrumuturilor suplimentare către contestatoare.

Cu privire la capătul din contestaţia la executare referitoare la executarea silită a întregului bun, instanţa reţine dispoziţiile art.493 C.pr.civ., conform căruia „Creditorii personali ai unui  debitor coproprietar sau codevălmaşi , nu vor putea să urmărească partea acestuia din imobilele proprietate comună, ci vor trebui mai întâi să ceară împărţeala acestora. Creditorii personali pot urmări însă cota parte determinată din imobilul aflat în coproprietate , fără a mai fi necesară să ceară împărţeala”.

Din actele dosarului rezultă fără echivoc că debitoarea contestatoare datorează intimatei – creditoare PM o sumă de bani, însă executarea declanşată cu privire la un bun imobil în întregul său şi nu cu privire la cota de ½ deţinută în proprietate de contestatoare,  este efectuată cu încălcarea dispoziţiilor legale sus-menţionate.

Cu privire la acest apartament, situat în …………. se reţine de instanţă că acesta a format obiectul contractului de vânzare – cumpărare nr. ……….. încheiat între fosta ÎJGCLG, pe de o parte şi familiile MA şi I şi SG şi G, cu o cotă de ½ pentru fiecare familie cumpărătoare.

Ulterior, prin contractul de vânzare – cumpărare cu clauza întreţinerii autentificat sub nr……… la BNP AM din ……. , MI şi MA  au vândut în deplină proprietate şi liniştită posesie numitei SG şi soţului acesteia SG cota lor indiviză de ½  din apartamentul menţionat mai sus, cu obligaţia acestora din urmă să-i întreţină pe vânzători pe tot timpul vieţii lor, asigurându-le locuinţă , hrană, îmbrăcăminte, tratament medicamentos, iar după deces să-i înmormânteze conform obiceiului locului.

Prin sentinţa civilă nr. ……….., pronunţată de Judecătoria Tg.- Jiu în dosarul nr…………./318/2009 a fost admisă acţiunea formulată de MA împotriva pârâţilor SG şi SG şi s-a dispus rezoluţiunea contractul de vânzare – cumpărare cu clauza întreţinerii autentificat sub nr………. din ……….. la BNP AM din ………, părţile fiind repuse în situaţia anterioară.

Prin actul de partaj voluntar autentificat sub nr. ………./………… la BNP SB din ………., SG, fostul soţ al contestatoarei SG, a predat acesteia din urmă cota de ½ din apartamentul menţionat mai sus, pe care o deţinea în codevălmăşie cu aceasta, astfel că SG a devenit proprietară pe cota de ½ din apartament .

Instanţa reţine că nu se mai impune dezbaterea succesiunii numitului MI cu privire la acest apartament, întrucât calitatea succesorală o deţine numai intimata MA în virtutea testamentului universal autentificat sub nr. ……. din ……… la BNP AM din ………., iar contestatoarea SG nu are vocaţie succesorală la moştenirea acestui autor.

De asemenea, se reţine că autorul MI a fost soţul din cea de-a doua căsătoriei a intimatei MA, nefiind tatăl contestatoarei.

Se va înlătura susţinerea contestatoarei în sensul că creditoarea intimată are posibilitatea să solicite executarea silită a altor bunuri aparţinând contestatoarei, instanţa amintind dispoziţiile art. 371 1 alin. 3 cod proc.civ. conform cărora :” executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii, precum şi a cheltuielilor de executare.”

Astfel, din economia dispoziţiilor legale sus enunţate rezultă că în materia executării silite nu se exclude urmărirea imobiliară asupra unui bun de o valoare mult mai mare decât a creanţei. Dreptul de opţiune cu privire la modalitatea de executare aparţine creditorului, cu rezerva că bunurile debitorului supuse executării pot fi urmărite numai în măsura necesară realizării drepturilor creditorului, aceasta însemnând atât debitul propriu zis cât şi cheltuielile de executare.

Cu privire la cererea reconvenţională formulată de intimata PM , instanţa o apreciază ca întemeiată şi o va admite, cu consecinţa partajării bunului supus executării silite, urmând să dispună ieşirea din starea de coproprietate a numitelor MA şi SG.

Instanţa reţine că expertul desemnat în cauză a identificat apartamentul în litigiu care a fost evaluat la suma de 191.525 lei şi a arătat totodată că apartamentul este greu partajabil în natură datorită modificărilor efectuate în compartimentarea acestuia.

Întrucât apartamentul în litigiu este deţinut în cote de câte ½ de contestatoare şi de intimata MA, instanţa va dispune ieşirea părţilor din starea de indiviziune a acestora, în cota arătată mai sus.

Întrucât nu este posibilă partajarea în natură a bunului, instanţa apreciază că se impune atribuirea bunului imobil în lotul contestatoarei SG având în vedere şi faptul că în acest fel intimata creditoare să fie în măsură să obţină realizarea cu celeritate a creanţei sale pe calea executării silite, având în vedere că procedura de partaj a fost iniţiată la cererea şi în interesul personal al acesteia.

Prin urmare, în situaţia concretă din speţă, instanţa are în vedere interesul legitim al intimatei creditoare de a obţine realizarea cu celeritate a creanţei sale, iar o altă modalitate de realizare a partajului ar conduce la întârzierea recuperării sumelor datorate. Mai mult, intimata MA nici nu şi-a manifestat dorinţa de a-i fi atribuit bunul.

Având în vedere că bunul imobil a fost atribuit în lot contestatoarei, instanţa va dispune obligarea acesteia la plata către intimata MA a sumei de 95.812,5 lei reprezentând ½  din contravaloarea apartamentului.

Pentru aceste considerente şi în lumina textelor de lege sus citate, se ca admite contestaţia la executare, se va lămuri întinderea titlului executoriu, în sensul că din creanţa datorată potrivit titlului executoriu a fost achitată suma de 34.530 lei, rămânând de achitat diferenţa până la concurenţa sumei datorate conform titlului executoriu, vor fi anulate formele de executare întocmite de BEJ TEC în dosarul de executare nr. 142/2011, va fi admisă cererea reconvenţională formulată de intimata PM cu consecinţa partajării apartamentului şi atribuirea bunului imobil în lotul contestatoarei .

În temeiul art. 276 cod proc civ. va compensa parţial cheltuielile de judecată şi obligă contestatoarea la plata sumei de 5000 lei reprezentând cheltuieli de judecată

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

Admite contestaţia la executare formulată de contestatoarea SG, cu domiciliul în ………. în contradictoriu cu intimaţii PM, cu domiciliul în …………, MA, cu domiciliul în ……….. şi BEJ TEC, cu sediul în …………….

Anulează formele de executare întocmite de BEJ TEC în dosarul de executare nr. ………./2011.

Lămureşte întinderea titlului executoriu, în sensul că din creanţa datorată potrivit titlului executoriu a fost achitată suma de 34.530 lei, rămânând de achitat diferenţa până la concurenţa sumei datorate conform titlului executoriu.

Admite cererea reconvenţională şi pe cale de consecinţă dispune partajarea bunului supus executării silite .

Constată că contestatoarea SG şi intimata MA sunt coproprietare cu privire la apartamentul situat în …………… , cu o cotă de câte 1 pentru fiecare.

Dispune ieşirea părţilor in starea de coproprietate .

Atribuie bunul imobil în lotul contestatoarei .

Obligă contestatoarea la plata către intimata MA a sumei de 95.812,5 lei reprezentând ½  din contravaloarea apartamentului.

Compensează parţial cheltuielile de judecată şi obligă contestatoarea la plata sumei de 5000 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 17.04.2013, la Judecătoria Tg-Jiu. 

Preşedinte,

RAMONA BIANCA TUFAN

Grefier,

LĂCRĂMIOARA GRIGORIE