Sistare drept de uzufruct – acţiune respinsă condiţiei privind abuzul de folosinţă.

Sentinţă civilă 2006 din 25.11.2020


Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 11.07.2019 sub nr. de dosar 3701/866/2019, reclamantul ................... a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul .............., ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună sistarea dreptului de uzufruct, instituit în beneficiul pârâtului asupra imobilului situat în municipiul Paşcani, .........., judeţul Iaşi, identificat cu nr. cadastral ............., în baza contractului de donaţie autentificat sub nr. .........../14.11.2014 la SPN Zaharia Camelia – Manuela şi Zaharia Eugen, cu cheltuieli de judecată. 

În motivarea cererii de chemare în judecată, reclamantul a arătat, în esență, că prin contractul de donaţie autentificat sub nr. ........./14.11.2014 la SPN Zaharia Camelia – Manuela şi Zaharia Eugen a primit, prin donaţie, de la mama sa, nuda proprietate asupra imobilului situat în municipiul Paşcani.........judeţul Iaşi, identificat cu nr. cadastral ............, prin acelaşi contract fiind constituit un drept de uzufruct în beneficiul pârâtului, tatăl său, asupra aceluiaşi imobil, în timp ce şi mama sa şi-a rezervat un drept de uzufruct viager.

Pârâtul şi-a exercitat dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului, locuind acolo în ultimii 5 ani. La momentul intrării în posesia apartamentului, acesta se afla într-o stare bună şi toate instalaţiile existente pentru furnizarea utilităţilor funcţionau optim. În perioada în care a trecut, acesta a adus imobilul într-o stare de degradare, fie prin omisiunea de a efectua lucrările de întreţinere curente, fie chiar prin degradarea intenţionată a acestuia. Astfel, pârâtul usucă rufele în interiorul apartamentului, ceea ce a determinat infiltraţii de umezeală şi apariţia igrasiei, a demontat faianţa de pe pereţii băii, a înlăturat masca de la cadă, a demontat fereastra de la baie şi a înlocuit-o cu un simulacru de fereastră, a făcut găuri în pereţi, aceştia fiind extrem de murdari, mobila fiind, de asemenea, grav deteriorată.

În apartament pârâtul întreţine o mizerie imposibil de tolerat prin miros şi aspect, fiind afectată inclusiv structura parchetului sau a pardoselii. Apartamentul a ajuns într-un asemenea stadiu de  neîntreţinere şi degradare încât pentru realizarea lucrărilor necesare se impune investirea unor sume importante de bani.

A invocat reclamantul prevederile art. 729 şi 747 Cod civil şi a solicitat admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată.

În drept, acțiunea a fost întemeiată pe dispozițiile art. 747, alin.1 Cod civil.

În probațiune, reclamantul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, interogatoriul pârâtului şi a probei testimoniale.

Reclamantul a anexat acțiunii următoarele înscrisuri, în copie: contractul de donaţie autentificat sub nr. ........../14.11.2014 la SPN Zaharia Camelia – Manuela şi Zaharia Eugen (f. 6-10), certificat de atestare fiscală (f. 11), planşe foto (f. 12-22).

Acţiunea a fost legal timbrată conform art. 4, alin. 2 din OUG nr. 80/2013. 

În temeiul art. 201, alin. 1 Cod procedură civilă s-a dispus comunicarea acțiunii și a înscrisurilor către pârât, iar aceasta, în termenul acordat, a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii promovate şi obligarea reclamantului la plata de cheltuieli de judecată.

În motivarea întâmpinării a arătat pârâtul că în anul 2008 s-a despărţit de mama reclamantului şi că, urmare a partajului de bunuri comune, aceasta a primit în proprietate apartamentul ce face obiectul prezentei cauze, fiind obligat la plata unei sulte în favoarea reclamantului. Întrucât ............ nu dispunea de această sumă de bani şi pentru a nu fi executată silit, au decis să doneze bunul  fiului, cu constituirea în favoarea acestora a unui drept de uzufruct. Ca urmare a acestui fapt reclamantul a rămas în imobil.

Susţinerile reclamantului în sensul că apartamentul se afla la momentul încheierii contractului de donaţie într-o stare bună sunt departe de adevăr, fiind vorba despre un imobil uzat din toate punctele de vedere. Anul acesta, pe cheltuiala pârâtului, acesta din urmă a decis să sporească confortul  şi să îmbunătăţească condiţiile locative sens în care a  dorit să schimbe uşile, faianţa şi gresia, instalaţiile, să văruiască şi să facă orice alte reparaţii necesare.

Într-una din zile a fost anunţat de reclamant că a găsit un cumpărător şi că doreşte să vândă imobilul. I-a spus pârâtul că nu este de acord întrucât cumpărase majoritatea materialelor necesare pentru realizarea lucrărilor anterior menţionate. Acest aspect l-a deranjat pe reclamant, motiv pentru care a promovat prezenta acţiune.

În drept, pârâtul și-a întemeiat întâmpinarea și pe dispozițiile art. 205 Cod procedură civilă.

În probațiune, pârâtul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, interogatoriul reclamantului, planşe foto şi înregistrări video și a probei testimoniale.

În temeiul art. 201, alin 2 Cod procedură civilă, întâmpinarea a fost comunicate reclamantului, iar acesta, în termenul acordat, a formulat răspuns la întâmpinare.

Prin răspunsul la întâmpinare, reclamantul a arătat că starea apartamentului înainte de a intra în folosinţa exclusivă a pârâtului rezultă din planşele foto anexate. Susţinerile conform cărora era un imobil uzat sunt neîntemeiate. Pârâtul este cel care a adus apartamentul într-o stare avansată de degradare, fie prin omisiunea de a efectua lucrările curente, fie prin degradarea intenţionată a acestuia.

 În ceea ce priveşte intenţia acestuia de a efectua lucrări de renovare şi modernizare, pârâtul nu l-a întrebat nici odată pe reclamant despre acest lucru, deşi era obligat să o facă, nefiindu-i permis să realizeze astfel de lucrări fără acordul proprietarului. Pârâtul nu are bani pentru realizarea acestor lucrări, fiind o persoană consumatoare de băuturi alcoolice, fără venituri care să permită efectuarea acestor lucrări. Pârâtul nu a achitat nici  măcar serviciul de salubritate pe care l-a contractat în nume propriu. 

Instanța a încuviințat pentru ambele părți proba testimonială, proba cu înscrisuri, interogatorii şi mijloace materiale de probă – înregistrări audio - video.

La termenul de judecată din data de 14.07.2020 a fost administrată proba cu interogatoriul pârâtului (f. 69-70) şi s-a luat act de renunţarea pârâtului la proba cu interogatoriul reclamantului.

La termenul din data de 29.09.2020 a fost administrată proba testimonială cu martorul ............. (f. 104), iar la termenul din data de 10.11.2020 a fost audia martorul .......... (f. 108).

Analizând actele și lucrările cauzei civile de față, instanța reține:

În fapt, Prin contractul de donaţie autentificat sub nr. 3521 din data de 14 noiembrie 2014 de Societatea Profesională Notarială Zaharia Camelia – Manuela şi Zaharia Eugen Diaconiţa Mariana, în calitate de donatoare, a donat fiului său, reclamantul ..........., nuda proprietate asupra imobilului – ...... municipiul Paşcani, ........., judeţul Iaşi, identificat cu nr. cadastral 60130-C1-U35, compus din trei camere şi dependinţe, în suprafaţă utilă totală de 81,04 mp. Donatoarea şi-a rezervat prin contractul de donaţie un drept de uzufruct viager.

De asemenea, prin acelaşi contract anterior menţionat s-a constituit în favoarea pârâtului .......... un drept de uzufruct viager asupra imobilului.

Reţine instanţa că potrivit art. 706 Cod civil uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, cu îndatorirea de a-i conserva substanţa.

Dreptul de uzufruct ia naştere prin dezmembrarea dreptului de proprietate privată, respectiv prin divizarea atributului posesiei şi prin pierderea de către proprietar a elementelor usus şi fructus, care formează atributele folosinţei. Nudul proprietar păstrează o parte din atributul posesiei, el continuând să apropieze bunul şi să îl stăpânească, dar numai ca nud proprietar, precum şi atributul dispoziţiei. Uzufructuarul preia o parte din atributul posesiei, precum şi atributul folosinţei, inclusiv posibilitatea de a ceda emolumentul acestei folosinţe, cu îndatorirea de a conserva substanţa bunului ce formează obiectul bunului său.

În ceea ce priveşte drepturile nudului proprietar, deşi acesta păstrează atributul dispoziţiei, acesta se manifestă numai cu privire la nuda proprietate, fără a aduce atingere în nici un fel dreptului de uzufruct, fiind obligat să-l respecte, acest drept fiind de altfel un drept opozabil erga omnes.

Conform art. 747, alin. 1 Cod civil uzufructul poate înceta, la cererea nudului proprietar, atunci când uzufructuarul abuzează de folosința bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze.

Prezenta acţiune reprezintă o valorificare a dreptului nudului proprietar de protecţie juridică a nudei proprietăţi, reclamantul susţinând că pârâtul ............... ar aduce atingere acesteia în sens material.

Probele administrate în cauză nu confirmă susţinerile reclamantului.

Cu titlu preliminar, în ceea ce priveşte declaraţia martorului ........ (f. 108), instanţa nu o va reţine având în vedere că din planşele fotografice de la fila 109, depuse de reclamant la ultimul termen de judecată, rezultă că acest martor s-ar putea afla într-o relaţie cu pârâtul, având în vedere apropierea dintre cei doi, evidenţiată în fotografii, sens în care ar deveni incidente prevederile art. 315, alin. 1 , pct. 2 Cod procedură civilă.

*

Analizând planşele fotografice depuse la dosarul cauzei de către reclamant, odată cu cererea de chemare în judecată – filele 12-15, ce se presupune că ar înfăţişa starea imobilului anterior constituirii dreptului de uzufruct în favoarea pârâtului, observă instanţa că acestea ar fi fost efectuate la date de 18.05.2010, astfel cu mai mult de patru ani anterior încheierii contractului de donaţie autentificat sub nr. 3521 din data de 14 noiembrie 2014 de Societatea Profesională Notarială Zaharia Camelia – Manuela şi Zaharia Eugen, contract prin care a fost instituit şi dezmembrământul în discuţie. Aşadar, instanţa nu poate reţine că la data de 14 noiembrie 2014, data preluării de către pârât a folosinţei imobilului în baza dreptului de uzufruct, starea apartamentului era identică cu cea din planşele fotografice depuse de reclamant. Inclusiv martorul ............, audiat la cererea reclamantului (f. 104), a relatat că „Degradarea imobilului a început să se producă la momentul la care pârâtul a rămas singur în imobil. Cred că acest lucru a început să se întâmple în urmă cu 8-10 ani.”

Astfel, reţine instanţa că degradarea apartamentului a început să se producă cu mult timp înainte de constituirea dreptului de uzufruct în favoarea pârâtului, deficienţele invocate de reclamant nefiind cauzate de conduita exclusivă a pârâtului.

Observând planşele fotografice de la filele 16-22 dosar depuse de reclamant, constată instanţa că acestea evidenţiază existenţa unei dezordini în apartament, nicidecum a unor distrugeri de natură a afecta substanţa bunului. Faptul că pârâtul nu este o persoană ordonată în sensul că îşi depozitează diverse lucruri haotic în apartament (articole vestimantare, încălţăminte, alimente ş.a.) nu echivalează cu un abuz de folosinţă având în vedere că acest comportament nu afectează substanţa bunului, ci poate fi doar deranjant vizual.

În ceea ce priveşte planşele fotografice ce înfăţişează baia apartamentului – filele 17, 20-21, reţine instanţa că înlăturarea faianţei de pe pereţi s-a făcut în scopul efectuării unor lucrări de renovare având în vedere că au fost îndepărtate toate plăcile, putându-se concluziona că acesta a fost un act inteţionat. În situaţia în care ar fi fost vorba despre o degradare ca urmare a neluării măsurilor de întreţinere, nu ar fi căzut absolut toate plăcile de faianţă simultan, de pe toţi pereţii încăperii.

Astfel, reţine instanţa că planşele fotografice au fost efectuate cu rea – credinţă de reclamant în perioada în care pârâtul realiza lucrările de îmbunătăţire a imobilului având în vedere că la termenul din data de 14.07.2020 au fost depuse la dosar planşe fotografice – filele 88-89, din cuprinsul cărora rezultă că pereţii băii au fost placaţi cu faianţă nouă şi a fost schimbată inclusiv fereastra de la baie.

De asemenea, faptul că pârâtul îşi usucă hainele în interiorul apartamentului rezultă atât din planşele fotografice de la filele 17 şi 19, dar şi din declaraţia martorului ........ însă acest lucru reprezintă o practică curentă a tuturor persoanelor care locuiesc la bloc şi nu dispun de un balcon sau de alte încăperi special create (spre exemplu: uscător). Inclusiv martorul anterior menţionat a relatat că balcoanele imobilului au fost desfiinţate prin închiderea acestora şi lărgirea celorlalte camere astfel că lipsa unui spaţiu adecvat pentru această activitate nu este imputabilă pârâtului.

Este adevărat că din planşele fotografice depuse de reclamant la termenul de judecată din data de 10.11.2020 rezultă că lucrările de renovare nu au fost finalizate în întregime însă trebuie avute în vedere şi dispoziţiile art. 729 Cod civil care prevăd că reparaţiile mari sunt în sarcina nudului proprietar şi doar reparaţiile de întreţinere a bunului sunt în sarcina uzufructuarului. Schimbarea întregii gresii şi a faianţei din baie şi a ferestrei, reparaţia instalaţiilor electrice, termice sau sanitare reprezintă reparaţii mari ce sunt în sarcina nudului proprietar, nicidecum a uzufructuarului. În cauză reclamantul, în calitate de nud proprietar, nu poate invoca că nu a cunoscut starea de degradare a apartamentului şi necesitatea efectuării unor cheltuieli excepţionale având în vedere că atât acestea, dar cât şi mama sa, au avut acces în apartament de-a lungul timpului. De asemenea, art. 730 Cod civil permite uzufructuarului să efectueze pe cheltuiala sa reparţiile mari ale imobilului în cazul în care nudul proprietar dă dovada de pasivitate, uzufructuarul fiind chiar îndreptăţit la recuperarea acestor cheltuieli.

În concluzie, reţine instanţa că datoria uzufructuarului este aceea de a conserva substanţa bunului, nu de a-i spori valoarea prin îmbunătăţiri. Stricăciunile pretins a fi produse de pârât la apartament nu au fost dovedite, din declaraţia martorului .......... rezultând că  degradarea apartamentului a început în urmă cu circa 15 ani în condiţiile în care nu s-a probat că după divorţul părinţilor reclamantului (în urmă cu circa 19-20 ani conform martorului), respectiv după perioada de 5 ani în care părinţii reclamantului au convieţuit în imobil şi după divorţ, au mai fost efectuate lucrări de renovare a imobilului. Din contră, pârâtul a efectuat lucrări de renovare deşi acestea cădeau în sarcina reclamantului.

Aşadar, pentru ca instanţa să îl sancţioneze pe uzufructuar cu o măsură atât de drastică, respectiv, să pronunţe o hotărâre prin care să dispună stingerea uzufructului prin abuz de folosinţă, aceasta trebuie să îşi formeze convingerea fermă, pe bază de probe solide, că uzufructuarul abuzează în mod real de dreptul său şi nu se comportă faţă de lucru ca un bun proprietar. În speţă, instanţa apreciază că prin probele ce au fost administrate, nu s-a făcut o astfel de dovadă.

Faţă de considerentele expuse anterior, instanţa apreciază că acţiunea formulată de reclamantul ................. este neîntemeiată, motiv pentru care urmează a fi respinsă.

Instanţa va lua act că pârâtul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamantul ............., CNP  ............, cu domiciliul în municipiul Iaşi, ................., judeţul Iaşi şi cu domiciliul procedural ales la SCPA Răzuşi şi Asociaţii – municipiul Iaşi, str. Păcurari, nr. 158, sc. B, ap. 1, parter, judeţul Iaşi,  în contradictoriu pârâtul .........., CNP ......., cu domiciliul în municipiul Paşcani, ............, judeţul Iaşi şi cu domicilioul procedural ales la Cabinet avocat Durnea Mihaela – Dana – municipiul Iaşi, str. Păun, nr. 3, judeţul Iaşi. 

Ia act că pârâtul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei sentinţe, ce se va depune la Judecătoria Paşcani.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 25.11.2020.

PREŞEDINTE, pentru grefier .......

..................aflat în co

semnează grefier şef .....