Învestirea cu formula executorie a titlurilor de valoare. Caracterul necontencios al procedurii.

Decizie 35 din 01.10.2009


Învestirea cu formula executorie a titlurilor de valoare. Caracterul necontencios al procedurii.

În cadrul cererii de învestire cu formula executorie, instanta de fond trebuie sa verifice numai îndeplinirea unor formalitati specifice pentru valorificarea acestui titlu de credit .

Învestirea cu formula executorie a biletului la ordin constituie o procedura de control formal , care nu repune în discutie fondul pricinii, motiv pentru care legiuitorul a înteles sa-i confere caracter necontencios, preocupat fiind de asigurarea celeritatii, esentiala în faza executarii silite .

Decizia nr. 91/RC/2009 a Tribunalului Comercial Arges,pronuntata în dosarul nr. 5748/280/2009

Constata ca prin încheierea pronuntata în data de --- Judecatoria Pitesti a respins cererea de investire cu formula executorie formulata de petenta S.C. C S.A.

Pentru a se pronunta astfel, instanta de fond a retinut în esenta ca  la data de 13 05 2009 S.C. C S.A. a solicitat învestirea cu formula executorie a biletului la ordin emis în la data de 28 11 2008 de catre S.C.C S 2003 SRL pentru suma de 919.378,83 lei si scadent la date de 30 01 2009.

În temeiul disp. art 41 si art. 106 din Lg. 58/1934 cererea a fost respinsa  întrucât titlul nu a fost prezentat trasului  la data scadentei.

În termen legal la data de 03 07 2009 petenta a formulat recurs prin care în temeiul dis part. 304 pct. 9 c.pr.civ. a criticat sentinta pentru nelegalitate si netemeinicie.

În criticile formulate se arata ca în mod  eronat cererea de investire a biletului la ordin a fost respinsa, întrucât asa cum rezulta din Borderoul de încasare nr. 14 din 30 01 2009  se confirma data prezentarii  acestuia la Banca Comerciala –Sucursala Arges .

La data de 11 02 2009, arata recurenta,  s-au facut verificari de  Centrala BRD si sucursala acesteia de la Câmpulung unde a circulat biletul pentru a se face plata, însa data prezentarii a fost 30 01 2009, data care a cazut  într-o zi de vineri, iar urmatoarele zile fiind nelucratoare, conf. art. 95 din Lg. 58/1934 scadenta se prelungeste  cu doua zile .

În consecinta se solicita admiterea recursului, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond în vederea investirii .

Examinând recursul prin prisma criticilor invocate cât si din oficiu conf. art. 306 alin. 2 c.pr.civ., tribunalul comercial constata ca este fondat .

Din probatoriul administrat în cauza la instanta de fond, rezulta ca la data de 28 05 2009 S.C. C S 2003 SRL a emis un bilet la ordin pentru plata sumei de 919378,13 lei la ordinul S.C. C A S A. cu scadenta la data de 30 01 2009. Instanta de fond a retinut  ca titlul a fost prezentat la plata dupa data scadentei, respectiv 12 02 2009  si a respins cerea de investire .

Din cuprinsul cererii formulate de petent, rezulta ca instanta a fost sesizata  cu o cerere de investire cu formula executorie a unui bilet la ordin.

Titlurile de credit la ordin, prin specificitatea lor, se caracterizeaza prin încorporarea în titlu a însusi dreptului , fiind supuse ca atare unor forme si reguli speciale, iar forta sa executorie este un element substantial si nu procesual .

Biletul la ordin este expresia vointei debitorului de a stinge datoria sa, avându-si sorgintea într-un raport de obligatie preexistent, într-o maniera specifica si anume pe calea platii facute de catre un tert din ordinul respectivului debitor .

Procedura de executare instituita prin Lg. 58/1934, cu modificarile si completarile ulterioare , impune conditia prealabila a investirii a învestirii cu formula executorie a titlului , conf. art. 61 corob. cu art. 106 .

Numai prin investire cu formula executorie biletul la ordin devine efectiv titlu executoriu pentru suma înscrisa în el si pentru accesoriile acesteia .

Investirea cu formula executorie a fost considerata utila de legiuitor, desi biletul la ordin are valoare de titlu executoriu, conf. art. 61 alin.1, tocmai pentru a da posibilitatea instantei competente de a verifica îndeplinirea conditiilor formale de validitate a  acestuia .

Titlul executoriu este înscrisul care , alcatuit cu în conformitate cu cerintele prevazute de lege , permite punerea în  executare a creantei pe care o constata; punerea  în executarea este conditionata de aplicarea formulei executorii .

Prin urmare în cadrul cererii de învestire cu formula executorie, instanta de fond trebuie sa verifice numai îndeplinirea unor formalitati specifice pentru valorificarea acestui titlu de credit .

Învestirea cu formula executorie a biletului la ordin constituie o procedura de control formal , care nu repune în discutie fondul pricinii, motiv pentru care legiuitorul a înteles sa-i confere caracter necontencios, preocupat fiind de asigurarea celeritatii, esentiala în faza executarii silite .

Din analiza conditiilor de forma ale biletului la ordin rezulta ca întruneste conditiile impuse de art. 104  pct.1-7 din Lg. 58/1934 astfel ca se impune investirea cu formula executorie .

Dispozitiile prevazute de art. 41 si 58 din lege, analizate de instanta de fond sunt incidente cererii privind executarea silita , cerere contencioasa  cu  care  instanta nu a fost investita.

Pentru aceste considerente , în baza art. 312 c.pr.civ. Tribunalul Comercial Arges a admis recursul si a modificat încheierea din 20 05 2009  în sensul admiterii cererii si  investirea cu formula executorie a biletului la ordin emis la data de 28.11.2009 de SC C S 2003 SRL.