Suspendarea judecăţii în temeiul art. 155 indice 1 din Codul de procedură civilă din 1865. Condiţii

Decizie 46 din 16.01.2014


Suspendarea judecăţii în temeiul art. 155 indice 1 din Codul de procedură civilă din 1865. Condiţii

-Codul de procedură civilă  1865 – art. 1551 alin. (1)

Suspendarea judecăţii dispusă în temeiul art. 155 indice 1 alin. (1) din Codul de procedură civilă din 1865 presupune ca desfăşurarea procesului să fie împiedicată din vina reclamantului, suspendarea intervenind pentru a sancţiona culpa procesuală a acestuia.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia I civilă,

Decizia civilă nr. 46 din 16 ianuarie 2014, F.Ş.

Prin încheierea civilă pronunţată la 13 decembrie 2012 de Tribunalul Arad a fost suspendată în baza art. 155 indice 1 Codul de procedură civilă judecata acţiunii civile formulata de reclamantul S.G. în contradictoriu cu pârâta P.L., având ca obiect pretenţii.

Pentru a dispune această măsură, tribunalul a constatat că citaţia emisă pe numele reclamantului a fost restituită cu menţiunea "destinatar necunoscut la adresa indicată". Şi a apreciat că reclamantul nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută de art. 112 alin. (1) C. pr. civ. astfel că desfăşurarea procesului este împiedicată din vina părţii reclamante prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege.

Împotriva Încheierii a declarat recurs reclamantul, susţinând în esenţă că hotărârea este netemeinică şi nelegală deoarece instanţa a fost încunoştinţată că reclamantul nu se afla la adresa de domiciliu, ci în executarea pedepsei în Penitenciarul Arad.

Deliberând asupra recursului, Curtea a reţinut că din cuprinsul încheierii recurate rezultă că suspendarea cauzei a fost dispusă în baza art. 155 indice 1 C. pr. civ. deoarece reclamantul nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută de art. 112 alin. (1) C. pr. civ. privind indicarea domiciliului.

 Conform art. 155 indice 1 C. pr. civ., când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate.

Reclamantul a indicat în cererea de chemare în judecată domiciliul la care să-i fie comunicate actele de procedură astfel că şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută de art. 112 alin. (1) C. pr. civ. Restituirea citaţiei cu menţiunea „destinatar necunoscut la adresa indicată" nu are drept consecinţă împiedicarea judecării procesului, deoarece conform art. 98 C. pr. civ., orice schimbare a domiciliului indicat conform art. 112 alin. (1) C. pr. civ. trebuie adusă la cunoştinţa instanţei şi a părţii adverse sub sancţiunea neluării ei în seamă, deci sub sancţiunea de a se considera procedura îndeplinită la domiciliul indicat iniţial de parte.

În consecinţă, instanţa de recurs a constatat că în prezenta cauză nu a fost împiedicată judecarea cauzei prin faptul că până la termenul de judecată din 13.12.2012 reclamantul nu a comunicat instanţei schimbarea domiciliului la care să-i fie comunicate actele de procedură

Prin urmare, Curtea a reţinut că încheierea de suspendare în temeiul art. 155 indice 1 C. pr. civ. a cauzei a fost pronunţată în lipsa îndeplinirii condiţiilor prevăzute de textul de lege citat, motiv pentru care în temeiul art. 312 alin. (1), alin. (2) şi alin. (3) C. pr. civ., a admis recursul, a casat încheierea atacată şi a trimis cauza Tribunalului Arad pentru continuarea judecăţii.