Sentinţa civilă nr. 1751/08.09.2016
Cuprins pe materii: Contravenţii – reexaminarea sancţiunii contravenţionale –art.9 alin.3 din OG 2/2001
În fapt, prin procesul verbal de contraventie seria CP nr.0000 din 13.10.2014, intimatul Z F M a fost sanctionat contraventional cu amenda în cuantum de 90 lei, pentru savârsirea unei contravenţii prev.de OUG nr.195/2002.
Dupa ramânerea definitivă a sanctiunilor contraventionale, s-a constatat ca subiectul de drept sanctionat contraventional nu poate fi executat silit, aşa după cum rezultă din p-v de verificare la domiciliul contribuabilului (f.19) şi din adeverinţa de venit nr.1730203712375/24.06.2015 (f.17).
În drept, potrivit disp.art.9 alin.(3) din OG 2/2001 (în forma anterioară modificării aduse prin OG nr.17/2014) „În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.”
Instanţa reţine că prin OG nr.17/2014 publicată în MOf.nr.629/27.08.2014 al României a fost modificat art.9 alin.3 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, astfel: „în cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. a) în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.
Potrivit alin.5 din acelaşi act normativ: ”În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termenul prevăzut, instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, cu acordul acestuia.”
Legal citat contravenientul nu s-a prezentat în fata instanţei.
Având în vedere că pentru a proceda la înlocuirea sancţiunii nu mai este nevoie de acordul contravenientului după cum rezultă din conţinutul deciziei nr.1354/2008 a Curţii Constituţionale, care a constatat că sintagma "cu acordul acestuia" din art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 este neconstituţională şi că în cauză s-a făcut dovada că nu există posibilitatea executării silite a contravenientului, iar amenda contravenţională ce i-a fost aplicată nu a fost achitată, instanţa priveşte sesizarea de fată ca fondată şi urmează a o admite ca atare.
Pe cale de consecinţă, instanţa urmează a dispune înlocuirea sanctiunii contraventionale a amenzii de 90 lei aplicata contravenientului prin procesul verbal seria CP nr.0000 din 13.10.2014 întocmit de IPJ G cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunităţii pe o durata de 13 ore, la Primaria Com.B, Judetul G în domeniul salubrizarii-igienizarii.
Instanţa urmează a dispune emiterea formelor de executare.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Aplicarea unei sancţiuni administrative în temeiul art. 10 din Legea nr. 241/2005
Judecătoria Galați
Simpla împrejurare că intimatul-petent a achiziţionat ulterior rovinieta nu e de natură a atrage aplicarea doar a unui avertisment
Judecătoria Târgu Bujor
Contestarea procesului-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională, emis de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Ȋnlocuirea amenzii contravenţionale cu sancţiunea avertisment. Plângere contravenţională
Judecătoria Târgu Jiu
Plangere contraventionala
Judecătoria Târgu Jiu
Plangere contraventionala. Invocarea exceptiei prescriptiei executarii amenzii contraventionale in acest cadru. Consecinte.