Evacuare

Hotărâre 1094 din 17.02.2016


Asupra cauzei civile de faţă,constată următoarele:

Prin cererea formulată pe rolul Judecătoriei Bacău şi înregistrată sub nr. X din data de Y reclamanta S. Z.  în contradictoriu  cu pârâţii H.I. , H. I. evacuarea pârâţilor din imobilul situat în Municipiul Bacău.

În motivare, reclamanta a arătat că prin S. C. nr. Z  din N pronunţată în Dosarul nr. X al Judecătoriei Bacău a fost anulat Contractul de vânzare cumpărare nr. V din data de B autentificat la BNP M. L. prin care pârâţii au cumpărat imobilul din care solicită evacuarea şi s-a dispus aducerea acestui imobil la masa succesorală a defunctului C.G., însă pârâţii nu au cheile imobilului şi nu vor dă evacueze spaţiul respectiv.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 1033-1044 CPC.

În dovedirea cererii au fost depuse înscrisuri la dosarul cauzei.

Pârâţii,legal citaţi,au formulat întâmpinare prin care au solicitat respingerea ca nefondată a acţiunii , motivat de faptul că reclamanta nu este unica moştenitoare după defunctul C. G., vocaţie succesorală având,alături de reclamantă, şi alte 20 de persoane.

 Se arată prin întâmpinare că evacuarea este o acţiune a locatorului împotriva locatarului, în cazul de faţă nefiind vorba de un contract de locaţiune, ci de un contract de vânzare-cumpărare anulat.

La dosarul cauzei a fost formulată şi o cerere de intervenţie în interes alăturat în favoarea reclamantei de către intervenienta B.V., motivat de faptul că aceasta este nepoata defunctului, vine la succesiunea acestuia împreună cu reclamanta, a efectuat cu reclamanta demersuri juridice pentru a readuce în patrimoniul succesoral bunurile defunctului, cererea de intervenţie în interes alăturat fiind admisă în principiu.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

 Prin Sentinţa Civilă nr.Z din N  pronunţată în Dosarul nr. V al Judecătoriei Bacău a fost admisă acţiunea formulată de reclamanta S. Z. şi a fost  anulat Contractul de vânzare cumpărare nr. X din data de Y autentificat la BNP M. L. în care pârâţii H. I. şi H. L. aveau calitatea de cumpărători, fiind obligaţi pârâţii să aducă acest imobil la  masa succesorală a defunctului C. G..

Potrivit dispoziţiilor art  1034 CPC:

 ,, Domeniu de aplicare

(1) Dispoziţiile prezentului titlu se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.

(2) În sensul prezentului titlu, termenii de mai jos au următorul înţeles:

a) locaţiune - orice locaţiune scrisă sau verbală, incluzând şi sublocaţiunea;

b) locatar - locatarul principal, chiriaş sau arendaş, sublocatarul sau un cesionar al locatarului, indiferent dacă persoana care solicită evacuarea este locatorul sau sublocatorul ori dobânditorul imobilului;

c) locator - locatorul principal, sublocatorul, cesionarul şi dobânditorul imobilului;

d) imobil - construcţia, terenul cu sau fără construcţii, împreună cu accesoriile acestora;

e) ocupantul - oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului;

f) proprietar - titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, inclusiv locatarul.

Aşadar, procedura evacuării pe cale specială se aplică şi în cazul în care imobilele sunt ocupate fără drept de alte persoane  decât locatarul, procedura nefiind aplicabilă în mod exclusiv contractelor de locaţiune, astfel că se aplică şi în situaţia de faţă.

Reclamanta a făcut dovada ,prin înscrisurile depuse la dosarul cauzei, că este succesoarea în drepturi a  proprietarului imobilului situat în Municipiul Bacău iar pârâţii nu au nici un drept să ocupe imobilul, actul de proprietare al acestora fiind desfiinţat, în mod definitiv, prin Sentinţa Civilă nr. Z din N pronunţată în Dosarul nr. X al Judecătoriei Bacău şi, de asemenea, reclamanta a făcut dovada notificării pârâţilor cu privire la eliberarea imobilului, conform dispoziţiilor art 1039 CPC, conform cărora  ,,atunci când proprietarul unui imobil doreşte să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.”

 Faţă de aspectele expuse în precedent, urmează a fi admise atât cererea principală, cât şi cererea de intervenţie accesorie şi se va dispune evacuarea pârâţilor din imobilul situat în Mun. Bacău.

 Dat fiind faptul că au pierdut procesul, în temeiul art 453 alin 1 CPC vor fi obligaţi pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 100 de lei reprezentând taxă judiciară de timbru.

 Prezenta hotărâre este executorie în temeiul art 1042alin 5 CPC.