Sporuri salariale. Spor de spital judeţean.

Decizie 1512 din 01.11.2016


Sporuri salariale. Spor de spital judeţean.

Potrivit art. 4 alin. 1 din Regulament, în situaţia în care unele categorii de personal, datorită specificului activităţii, îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care se regăsesc în una sau mai multe grupe, vor beneficia de un singur spor aferent fiecărei grupe, şi anume de cel mai mare. Acest text legal stabileşte regula că sporurile care fac parte din aceeaşi grupă nu pot fi cumulate. Acesta înseamnă că personalul vizat poate cumula sporuri din grupe diferite, iar aceste grupe de sporuri se pot regăsi în aceeaşi anexă sau în anexe diferite. Cu alte cuvinte, o persoană poate cumula sporuri din aceeaşi anexă sau din anexe diferite.

De la această regulă este prevăzută o excepţie, reglementată de art. 4 alin. 2 din Regulament. Potrivit acestui text legal, sporurile prevăzute în anexele nr. 1 şi 3 nu pot fi acordate cumulat aceleiaşi persoane, cu excepţia sporurilor prevăzute în anexa nr. 1 la pct. I lit. A şi în anexa nr. 3 la lit. A.

Din teza întâi a acestor dispoziţii rezultă că, în caz de cumul, dacă sporurile se regăsesc în anexa 1 şi 3, cumulul nu mai operează. Legiuitorul nu a folosit sintagma „sporurile prevăzute în anexele nr. 1 şi 3 nu pot fi acordate cumulat între ele”, ceea ce înseamnă că acest cumul este interzis atât în situaţia în care mai multe sporuri sunt cuprinse în aceeaşi anexă (1 sau 3), cât şi în situaţia în care un spor este prevăzut în anexa 1 şi unul în anexa 3.

În teza finală a art. 4 alin. 2 este reglementată o excepţie la excepţie, respectiv situaţia în care este permis cumulul, chiar dacă sporurile sunt prevăzute în anexele 1 şi 3. Din economia acestei norme juridice rezultă că, atunci când sporurile sunt prevăzute în anexa  1 la pct. I lit. A şi în anexa  3 la lit. A, ele pot fi cumulate atât între ele, cât şi cu alte sporuri din anexele 1 şi 3.

Ca urmare, sporul de 25% din salariul de bază, prevăzut în anexa 3 lit. A pct. 2 poate fi cumulat cu sporul de 5% din salariul de bază, prevăzut în anexa 3 lit. D pct. 2.

Secţia I civilă - Decizia civilă nr. 1512/01  noiembrie  2016

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Alba sub dosar nr…/107/2016, reclamanta F. M. M. a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii Spitalul Judeţean de Urgenta A.I. şi Consiliul Judeţean A., să se dispună anularea deciziei nr…/17.12.2015, comunicată la 04.01.2016, emisă de pârâtul de ordinul 1, prin care acesta a modificat unilateral contractul de muncă şi să fie obligaţi pârâţii, în solidar, la plata retroactivă a sporului de 5%, în valoare de 74 lei/lunar, începând cu data de 01.01.2016.

Pârâţii au depus întâmpinare prin care au solicitat respingerea acţiunii ca nefondată. Pârâtul Consiliul Judeţean A.  a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive.

Prin încheierea din 18.05.2016, prima instanţă a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, ca neîntemeiată.

Prin sentinţa civilă nr…/2016, Tribunalul Alba a admis acţiunea reclamantei, a anulat decizia nr…, emisă de pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă A.I.  la data de 17.12.2015, privind încetarea plăţii sporului de 5% (spor de spital judeţean), a obligat pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă A.I. la plata în favoarea reclamantei a sporului de 5% prevăzut în Anexa 3 lit. D pct.2 începând cu data de 1.01.2016 şi a obligat pârâtul Consiliul Judeţean A. să asigure finanţarea pentru plata sumei menţionate şi virarea acesteia către unitatea sanitară. De asemenea, pârâţii au fost obligaţi la plata în favoarea reclamantei a sumei de 250 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut următoarele:

Reclamanta este angajată în calitate de asistent medical principal în cadrul secţiei de neurologie (secţie cu paturi) a Spitalului Judeţean de Urgenţă A.I.

Prin decizia nr…/17.12.2015 emisă de  Spitalul Judeţean de Urgenţă A.I.,  s-a dispus încetarea plăţii unui spor de 5% din salariul de bază, reglementat de OMS nr.547/2010 (Anexa 3, lit. d, pct. 2). Prin această decizie, survenită în urma unui control al Curţii de Conturi, instituţia angajatoare a considerat că reclamanta a beneficiat, în mod nelegal, atât de sporul menţionat mai sus, de 5%, cât şi de un spor de 25% din salariul de bază, reglementat tot de OMS nr. 547/2010 (Anexa 3, lit. a, pct. 2), iar, în opinia sa, acestea nu ar fi putut fi cumulate, conform prevederilor legale.

 Instanţa de fond a apreciat că, potrivit art. 4 alin. 1 din  OMS  nr.547/2010, în situaţia în care unele categorii de personal, datorită specificului activităţii, îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care se regăsesc în una sau mai multe grupe, vor beneficia de un singur spor aferent fiecărei grupe, şi anume de cel mai mare. Raportat la prevederea legală menţionată mai sus, într-adevăr, nu ar fi posibilă cumularea celor două sporuri. Cu toate acestea, art. 4 alin. 2 din OMS nr.547/2010 instituie şi o excepţie de la această regulă, prevăzând următoarele: "sporurile prevăzute în anexele nr. 1 şi 3 nu pot fi acordate cumulat aceleiaşi persoane, cu excepţia sporurilor prevăzute în anexa nr. 1 la pct. I lit. A şi în anexa nr. 3 la lit. A."

Instanţa a constatat că sporul de 5%, care a fost înlăturat prin decizia a cărei anulare se solicită, este prevăzut chiar în anexa nr. 3 lit. A din OMS nr. 547/2010, acesta putând fi, aşadar, cumulat cu alte sporuri. Pârâtul a interpretat greşit prevederile art. 4 alin. 2 din OMS nr. 547/2010, respectiv a considerat că excepţia prevăzută la art. 4 alin. 2 din OMS nr. 547/2010 se referă la posibilitatea de a se cumula sporurile din anexa nr. 1 -  pct. I lit. A  doar cu cele din anexa nr. 3 - lit. A. În opinia instanţei de fond, textul legal trebuie interpretat în aşa fel încât să poate produce efecte juridice, respectiv persoanele care ocupă funcţii prevăzute în cele două anexe menţionate la art. 4 alin. 2 din OMS nr. 547/2010 pot cumula acest spor de 25%  cu alte sporuri, prevăzute de alte dispoziţii legale (în speţa noastră, cu sporul de 5% - spor de spital judeţean).

 Ca urmare, instanţa a anulat decizia nr…/17.12.2015 şi a obligat pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă A.I. la plata  în favoarea reclamantei a sporului de 5%, începând cu data de 01.01.2016.

Faţă de prev. art. 193 lit. b şi 201 pct.9 din Legea nr.95/2006, întrucât pârâtul Consiliul Judeţean A. întocmeşte, aprobă şi execută bugetul de venituri şi cheltuieli a spitalului judeţean, acesta a fost obligat să asigure finanţarea pentru plata sumei menţionate şi virarea acesteia către unitatea sanitară.

Prin decizia civilă nr…/01.11.2016 pronunţată în dosarul nr…/107/2016 Curtea de Apel Alba Iulia admis apelul formulat de pârâtul Consiliul Judeţean A.  împotriva sentinţei civile nr…/2016 pronunţată de Tribunalul Alba.

A schimbat în parte sentinţa atacată în sensul că a respins acţiunea formulată de reclamanta F.M.M. împotriva pârâtului Consiliul Judeţean A.

A menţinut în rest sentinţa atacată.

A respins apelul formulat de pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă A.I. împotriva aceleiaşi sentinţe.

În considerentele deciziei s-au reţinut următoarele:

Reclamanta a investit instanţa cu un conflict individual de muncă, în care invocă încetarea  nelegală  a plăţii unui spor, dispusă prin decizia nr…/2016, a cărei anulare o solicită. Ca urmare, raportul juridic dedus judecăţii este cel dintre salariat şi angajator, guvernat de dispoziţii specifice raporturilor de muncă, reclamanta neavând niciun raport cu pârâtul Consiliul Judeţean A.

Împrejurarea că spitalele judeţene primesc sume de la bugetul propriu al judeţului (art. 193 alin. 1 lit. b din Legea nr. 95/20116) şi că bugetele de venituri şi cheltuieli ale spitalelor din reţeaua administraţiei publice locale fac parte din bugetul general al unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale (art. 201 alin. 9 din Legea nr. 95/2006) nu prezintă nicio  relevanţă sub aspectul raportului juridic dintre reclamantă şi Consiliul Judeţean A.

În primul rând este de observat că acest pârât nu are calitatea de ordonator principal de credite, întrucât, potrivit art. 104 alin. 4 lit. a din Legea nr. 215/2001, această funcţie este exercitată de către  Preşedintele Consiliului Judeţean.

Pe de altă parte, pârâtul Consiliul Judeţean A.  nu are nicio atribuţie în privinţa stabilirii sporurilor ce i se cuvin reclamantei. Decizia prin care s-a dispus încetarea plăţii sporului de 5% a fost emisă de pârâtul de ordinul 1, astfel că cererea de anulare a decizie şi de obligare la plata retroactivă a acestuia poate fi soluţionată numai în contradictoriu cu autoritatea emitentă a deciziei.

În sensul lipsei legitimării pasive a ordonatorului principal de credite este şi interpretarea dată de ÎCCJ în soluţionarea recursului în interesul legii, prin Decizia nr. 13/2016, ale cărei considerente sunt pe deplin aplicabile şi în cauza de faţă, deşi decizia instanţei supreme se referă la alt ordonator de credite.

Pentru aceste considerente, Curtea a apreciat ca fondate criticile aduse de pârâtul Consiliul Judeţean A. cu privire la soluţionarea excepţiei lipsei calităţii sale procesuale, astfel că nu se mai impune analizarea criticilor formulate de acest pârât cu privire la criticile vizând fondul cererii.

Pe cale de consecinţă, în temeiul art. 480 NCPC, Curtea a admis apelul Consiliului Judeţean  A., a schimbat în parte sentinţa atacată şi a respins acţiunea formulată de reclamantă împotriva acestui pârât.

 În ceea ce priveşte apelul declarat de pârâtul Spitalul Judeţean A., Curtea a reţinut următoarele:

Prin decizia atacată, apelantul pârât a decis încetarea plăţii sporului de 5% (spor de spital judeţean), motivat de faptul că acest spor, prevăzut în anexa 3 lit. D pct. 2, nu poate fi cumulat cu sporul de 25%, prevăzut în anexa 3 lit. A pct. 2 din OMS nr. 547/2010.

În art. 3 din Regulamentul aprobat prin OMS nr. 547/2010 sunt enumerate 5 grupe de sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare acordate personalului din unităţile sanitare, iar în art. 2 din Regulament sunt grupate locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporurilor, în 7 anexe. Rezultă aşadar, pe de-o parte, că anexele nu se identifică cu grupele de sporuri, iar pe de altă parte, că o anexă poate cuprinde mai multe grupe de sporuri.

Potrivit art. 4 alin. 1 din Regulament, în situaţia în care unele categorii de personal, datorită specificului activităţii, îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care se regăsesc în una sau mai multe grupe, vor beneficia de un singur spor aferent fiecărei grupe, şi anume de cel mai mare. Acest text legal stabileşte regula că sporurile care fac parte din aceeaşi grupă nu pot fi cumulate. Acesta înseamnă că personalul vizat poate cumula sporuri din grupe diferite, iar aceste grupe de sporuri se pot regăsi în aceeaşi anexă sau în anexe diferite. Cu alte cuvinte, o persoană poate cumula sporuri din aceeaşi anexă sau din anexe diferite.

De la această regulă este prevăzută o excepţie, reglementată de art. 4 alin. 2 din Regulament. Potrivit acestui text legal, sporurile prevăzute în anexele nr.1 şi 3 nu pot fi acordate cumulat aceleiaşi persoane, cu excepţia sporurilor prevăzute în anexa nr. 1 la pct. I lit. A şi în anexa nr. 3 la lit. A.

Din teza întâi a acestor dispoziţii rezultă că, în caz de cumul, dacă sporurile se regăsesc în anexa 1 şi 3, cumulul nu mai operează. Legiuitorul nu a folosit sintagma „sporurile prevăzute în anexele nr. 1 şi 3 nu pot fi acordate cumulat între ele”, ceea ce înseamnă că acest cumul este interzis atât în situaţia în care mai multe sporuri sunt cuprinse în aceeaşi anexă (1 sau 3), cât şi în situaţia în care un spor este prevăzut în anexa 1 şi unul în anexa 3.

În teza finală a art. 4 alin. 2 este reglementată o excepţie la excepţie, respectiv situaţia în care este permis cumulul, chiar dacă sporurile sunt prevăzute în anexele 1 şi 3. Din economia acestei norme juridice rezultă că, atunci când sporurile sunt prevăzute în anexa  1 la pct. I lit. A şi în anexa  3 la lit. A, ele pot fi cumulate atât între ele, cât şi cu alte sporuri din anexele 1 şi 3.

Ca urmare, sporul de 25% din salariul de bază, prevăzut în anexa 3 lit. A pct. 2 poate fi cumulat cu sporul de 5% din salariul de bază, prevăzut în anexa 3 lit. D pct. 2.