Trafic de droguri

Sentinţă penală 191/2016 din 09.11.2016


Conţinut speţa

Din declaraţiile inculpaţilor şi martorilor, coroborate cu conţinutul discuţiilor

telefonice interceptate în cauză dar şi cu activităţile consemnate de investigatorii sub

acoperire, instanţa reţine că la începutul anului 2015, după ce şi-a pierdut locul de muncă şi în

lipsa altor resurse financiare, inculpatul a luat hotărârea infracţională de a se ocupa cu traficul

ilicit de droguri de risc, fiind tentat de câştigurile băneşti ce le-ar putea obţine ca urmare a

valorificării drogurilor, întrucât anterior a cumpărat de mai multe ori asemenea droguri de risc

(cannabis), pentru consumul propriu.

Astfel, se reţine că până în data de 17.09.2015, când a fost prins în flagrant, inculpatul, în cursul lunilor aprilie şi iunie 2015, a cumpărat cantitatea totală de 150 - 160 grame cannabis, de la inculpatul , cu suma totală de 3.100 lei, tranzacţii care au avut loc de fiecare dată în parcarea situată în faţa Judecătoriei din Beiuş, precum şi cantitatea totală de aproximativ 1,5 kg cannabis, droguri pe care le-a cumpărat în cinci sau şase rânduri de la persoane rămase neidentificate, din mun. Timişoara, cu suma relativă de 35 lei/gram. aspecte care au fost confirmate de cobncubina sa, inculpata, dar şi de inculpaţii .

faptele inculpatului, în cursul anului 2015, în cadrul unei unice rezoluţii infracţionale, a procurat/cumpărat, fară drept, de mai multe ori, de la inculpatul şi de la alte persoane rămase neidentificate din mun. Timişoara, cantitatea aproximativă de peste 1,5 kg de cannabis, droguri de risc ce fac parte din Tabelul III - Anexă la L. 143/2000 rep., din care cea mai mare parte, fie direct, fie prin intermediul inculpatei -a oferit şi respectiv valorificat celorlalţi inculpaţi şi suspecţi din prezenta cauză, inclusiv colaboratorului şi investigatorului, autorizaţi în cauză, iar o parte le-a reţinut pentru consum propriu sau pentru consumul împreună cu persoanele cercetate în prezentul dosar, activitate infracţională care s-a epuizat la data de 17.09.2015, cu ocazia prinderii în flagrant a acestuia, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de trafic şi consum ilicit de droguri de risc, comise în formă continuată, respectiv în forma concursului real de infracţiuni, fapte prev. şi ped. de art. 2 alin. 1 din L. 143/2000 rep. şi art. 4 alin. 1 din L. 143/2000 rep., toate cu aplic. art. 35 alin. 1 Cp. şi art. 38 alin. 1 Cp, texte legale în baza cărora, făcând şi aplicarea dispoziţiilor art. 396 alin. 10 cod pr. penală, instanţa va condamna pe inculpatul săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc. la o pedeapsă principală de 4 ani închisoare, iar conform art. 67 alin. 2 cu referire la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi 1 cod penal, va aplica inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o durată de 5 ani, interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice, sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a se afla în municipiul Oradea şi Beiuş, pedeapsă ce se va executa conform art. 68 alin. 1 lit. c cod penal, respectiv după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Instanţa apreciază că prezenţa inculpatului, în localităţile Oradea şi Beiuş, au avut loc exclusiv pentru a săvârşii fapte de natură penală. Astfel, acesta nu a dovedit că ar fi avut vreun domiciliu sau loc de muncă în Oradea, cu atât mai puţin în Beiuş, unde s-a deplasat doar să ia legătura cu coinculpaţii, în vederea procurării de droguri. De asemenea, inculpatul are domiciliul în Tg. Jiu, şi prin urmare nu are ce căuta în altă parte, dacă nu justifică un interes legitim.

Văzând dispoziţiile art. 65 alin. 1 cod penal, va interzice inculpatului Badea Ion, drepturile prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi 1, mai sus arătate, cu titlu de pedeapsă accesorie.

De asemenea, pentru săvârşirea infracţiunii de consum fară drept de droguri de risc, va condamna pe inculpatulla o pedeapsă principală de 3 luni închisoare.

Cele două infracţiuni de mai sus, fiind săvârşite în concurs real, fară să fi intervenit o condamnare definitivă prentu una din ele, instanţa, în baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b cod penal, va contopii pedepsele principale mai sus stabilite, şi va aplica inculpatului B.I. pedeapsa principală cea mai grea, respectiv 4 ani închisoare la care va adaugă un spor de 1 lună închisoare, reprezentând o treime din pedeapsa închisorii care nu se va mai executa, ca efect al contopirii, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă de 4 ani şi 1 lună închisoare, în regim de detenţie, iar potrivit art. 45 alin. 1 cod penal va executa alături pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a,b şi 1 cod penal, pe o durată de 5 ani.

Având în vedere soluţia pronunţată pe fondul cauzei şi apreciind că se impune în continuare privarea de libertate a inculpatului B.I., acesta fiind un real pericol pentru societate, instanţa, în baza art. 399 alin. 1 cod pr. penală, va menţine starea de arest preventiv a inculpatului, iar în baza art. 72 cod penal, va deduce din pedeapsa principală a închisorii de 4 ani şi 1 lună aplicată în cauză inculpatului, durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 17 septembrie 2015, la zi.

In baza art. 7 din Legea 76/2008, va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul B.I., în vederea înregistrării acestora în Registrul Naţional de Amprente Genetice.