Schimbarea încadrării juridice a faptelor de trafic de droguri în formă continuată

Sentinţă penală 73/p din 20.10.2016


Comercializarea de droguri de risc către mai mulţi consumatori, în date diferite, în realizarea aceleiași intenții infracționale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată, cu aplicarea dispozițiilor art. 35 alin. 1 Cod penal.

ARGUMENTE

Prin sentința penală nr. 73/P din 20.10.2016, pronunţată în dosarul nr. 1584/103/2016, în temeiul art. 386 Cod procedură penală, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpatul P. A. a fost trimis în judecată, din infracţiunile de:

- trafic de droguri de risc,  prevăzută de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată,

- deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată,

-  efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzută şi pedepsită de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, totul cu aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. 1 Cod penal, în infracţiunile de:

- trafic de droguri de risc prevăzută şi pedepsită de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal,

- deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată,

- efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzută şi pedepsită de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Pentru a pronunţa această încheiere, Tribunalul a reţinut în esență următoarele:

Începând din luna octombrie 2014 persoane necunoscute au comercializat droguri de risc către diverşi consumatori. Pentru probarea activităţilor infracţionale cât şi pentru identificarea autorilor, prin ordonanţa nr. 14/A din 03.11.2014, au fost autorizați investigatori sub acoperire.

La data de 03.11.2014 inculpatul P. A. a comercializat o ţiplă din material plastic transparent în care era o materie vegetală în stare uscată, de culoare verde oliv, pentru care a achitat suma de 100 lei.

Din raportul de constatare tehnico - ştiinţifică nr. 2922173/10.11.2014, rezultă că, în urma analizelor de laborator, în probă s-a pus în evidentă delta 9 tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis.

După efectuarea acestei cumpărări autorizate, organele de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Neamţ l-au identificat pe autor în persoana inculpatului P. A.

Ulterior, la data de 07.11.2014 colaboratorul l-a contactat pe inculpatul P. A. şi a cumpărat de la acesta o ţiplă din material plastic transparent, conţinând o materie vegetală în stare uscată, de culoare verde oliv, pentru care a achitat suma de 100 lei.

Din raportul de constatare tehnico - ştiinţifică nr. 2922193/20.11.2014, rezultă că în urma analizelor de laborator, în probă s-a pus în evidentă delta 9 tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis.

La data de 11.11.2014 colaboratorul autorizat a mai cumpărat de la inculpatul P. A. încă o ţiplă o ţiplă din material plastic transparent, conţinând o materie vegetală în stare uscată, de culoare verde oliv, pentru care a achitat suma de 100 lei.

Din raportul de constatare tehnico - ştiinţifică nr. 2922194/20.11.2014, rezultă că, în urma analizelor de laborator, în probă s-a pus în evidentă delta 9 tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis

Existând date şi indicii că inculpatul deţine la reşedinţa sa o cantitate mai mare de droguri, la data de 26.11.2014 a fost organizată o acţiune de prindere în flagrant. Cu această ocazie, inculpatul a fost depistat pe raza municipiului Piatra Neamţ, la scurt timp după ce a comercializat produse psihoactive, denumite generic „etnobotanice" către anumiți martori.

În momentul depistării în flagrant, inculpatul era însoţit de o altă persoană care avea asupra sa un număr de 6 ţiple din material plastic, conţinând o materie vegetală, în stare uscată, de culoare verde - oliv, afirmând că sunt „MOJ" sau etnobotanice.

Din raportul de constatare tehnico - ştiinţifică nr. 2922211/27.11.2014, rezultă că probele ridicate de la martor sunt constituite din 6 ţiple din material plastic, conţinând o materie vegetală, în stare uscată, de culoare verde-oliv, având o masă netă de 9,03 grame.

În urma analizelor de laborator, în probă s-a pus în evidentă AKB-48F şi AB- CHMINACA, substanţe psihoactive nocive ce fac parte din clasa „cannabinoizi sintetici" însă care nu se regăsesc în tabelele anexă la Legea 143/2000.

În continuarea activităţilor de cercetare penală, a fost identificat

numitul N. G. care avea asupra sa un număr de 2 ţiple

din material plastic, conţinând o materie vegetală, în stare uscată, de

culoare verde-oliv, substanţe achiziţionate de la inculpatul P. A.

Din raportul de constatare tehnico - ştiinţifică nr. 2922211/27.11.2014, rezultă că probele ridicate sunt constituite din 2 ţiple din material plastic, conţinând o materie vegetală, în stare uscată, de culoare verde - oliv, având o greutate de 5,93 grame. în urma analizelor de laborator, în probă s-a pus în evidentă AKB-48F si AB- CHMINACA, substanţe psihoactive nocive ce fac parte din clasa „cannabinoizi sintetici" însă care nu se regăsesc în tabelele anexă la Legea 143/2000.

În urma percheziţiei efectuată la domiciliul inculpatului, a fost găsită o cutie cu materie vegetală, uscată, de culoare verde oliv (proba nr. 2b), o pungă din material plastic cu o materie vegetală, de culoare verde-oliv (proba nr. 2a) şi două doze ambalate în staniol care conţin materie vegetală, în stare uscată, de culoare verde - oliv (proba nr. 2c). Tot în locuinţa inculpatului a fost găsit un cântar electronic folosit la dozarea ţiplelor de drog (proba nr. 3b), un grinder metalic (proba nr. 3a) şi un plic cu inscripţia „PRIORI POST" (proba nr. 3c).

Din raportul de constatare tehnico - ştiinţifică nr. 2922211/27.11.2014, rezultă că probele ridicate de la reşedinţa inculpatului sunt constituite dintr-o pungă din material plastic, conţinând fragmente vegetale mărunţite (seminţe, frunzuliţe, tulpiniţe), în stare uscată, de culoare verde-oliv, având o greutate de 11,45 grame (proba nr. 2a). în urma analizelor de laborator, în probă s-a pus în evidenţă delta 9 tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis.

De asemenea pe dispozitivul metalic tip râşniţă s-a pus în evidenţă delta 9 tetrahidrocannabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis.

În urma analizelor de laborator, în proba nr. 2b (32,60 grame fragmente vegetale de culoare verde) şi proba nr. 2c (două doze ambalate în staniol care conţin materie vegetală, în stare uscată, de culoare verde - oliv, având o greutate de 1,25 grame), s-a pus în evidentă AKB-48F şi AB- CHMINACA, substanţe psihoactive noi ce fac parte din clasa „cannabinoizi sintetici" însă care nu se regăsesc în tabelele anexă la Legea 143/2000.

Fiind audiat, inculpatul P. A. a recunoscut faptele pentru care a fost cercetat, declarând că drogurile de risc le achiziţionam de la o persoană cunoscută cu apelativul „Raţă" ce a fost identificată ulterior ca fiind T. C. A. Pe timpul cercetărilor inculpatul P. A. a contribuit la identificarea lui „Raţă" şi prinderea acestuia în flagrant cu o cantitate mai mare de cannabis.

Argumentele soluției

Fapta inculpatului P. A., de a comercializa droguri de risc către mai mulţi consumatori, în date diferite, în realizarea aceleiași intenții infracționale,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată. Pentru această infracțiune sunt aplicabile dispozițiile art. 35 alin. 1 Cod penal, având în vedere faptul că inculpatul a săvârşit la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv (în cazul infracțiunilor privind drogurile subiectul pasiv principal este societatea, statul), acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.

Fapta aceluiaşi inculpat de a deţine droguri de risc în vederea consumului propriu, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată şi completată.

Fapta aceluiaşi inculpat de a comercializa produse cu efect psihoactiv (etnobotanice) către mai mulţi consumatori, în perioada octombrie - noiembrie 2014, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. şi ped. de art. 16 alin. 1 din Legea 194/2011. Și pentru această infracțiune sunt aplicabile dispozițiile art. 35 alin. 1 Cod penal, pentru aceleași temeiuri ce au fost arătate în paragrafele precedente.

Avându-se în vedere faptul că cele trei infracţiuni sunt în concurs real, urmează a se face aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. 1 Cod penal.