Suspendare executare

Hotărâre 5204 din 16.09.2016


Analizând actele şi lucrările dosarului, în ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării silite, instanţa reţine urătoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. …din data de … contestatoarea … a formulat contestaţie la executare şi cerere de suspendare a executării silite până la soluţionarea contestaţiei la executare.

Prin încheierea din … iulie … pronunţată în dosarul nr. … având ca obiect „contestaţie la executare,” în conformitate cu prevederile art. 138 C.pr.civ, a fost admisă excepţia de litispendenţă şi s-a dispus ataşarea acestui dosar la dosarul nr. x

În motivarea contestaţiei contestatoarea arată, în rezumat, că înţelege să conteste somaţia din data de ... fiind nelegală şi netemeinică în condiţiile în care urmare a corespondenţei purtate cu de Trezoreria Municipiului ..., UAT ... a achitat în parte sumele precizate de B.E.J. ..., din proprie iniţiativă. Se arată de asemenea că urmare a înregistrării cererii B.E.J. ... de înfiinţare a popririi în dosarul de executare nr. ... instituţia a început corespondenţa cu U.A.T. ... solicitând comunicarea de urgenţă a Anexei 2, conform prevederilor art.2 şi art. 3 din O.M.F.P. nr. ....

Contestatoarea invocă pentru contestaţia la executare prevederile art. 1 şi 2 din O.G. nr. ..., precum şi dispoziţiile deciziei nr. ... a Curţii Constituţionale şi susţine că nici în situaţiile în care instanţa de judecată a validat măsura popririi nu se poate concluziona că după trecerea termenului de 6 luni executarea poate avea ca obiect orice sumă deţinută sau datorată debitorului de terţul poprit, ci sub imperiul art. 1 din O.G. nr. 22/2002 executarea se poate efectua numai asupra acelor sume/titluri de cheltuieli din care, potrivit limitărilor instituite de O.G. nr. 22/2002 pot fi achitate creanţele stabilite în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice.

În ce priveşte cererea de suspendare a executării silite contestatoarea arată că solicită luarea acestei măsuri având în vedere caracterul acţiunii şi faptul că este pusă în discuţie executarea silită a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice ... - Trezoreria ....

Contestatoarea a depus la dosar înscrisurile de care a înţeles să se folosească(filele 6-27).

Intimata a formulat întâmpinare în care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a contestatoarei şi pe fond a solicitat respingerea ca nefondată a contestaţiei la executare.

Cu privire la excepţia  lipsei calităţii procesuale active a contestatoarei intimata invocă faptul că în calitate de terţ poprit contestatoarea nu şi-a executat încă datoria prevăzută de art. 791 alin. 1 teza întâi C.pr.civ., devenind la rândul ei debitoare prin efectul cesiunii de creanţă, ceea ce a determinat B.E.J. ... ca în aplicarea tezei a doua de la alineatul 1 să poprească conturile contestatoarei la D.G.R.F.P. ... conform adresei nr. ... din 31.05.2016.  În cadrul procedurii de poprire terţul poprit a devenit codebitor alături de UAT Plopana pentru Comisia Locală şi se arată totodată că A.J.F.P. ... nu are personalitate juridică.

Pe fondul contestaţiei se arată că deşi obiectul contestaţiei la executare este constituit de somaţia nr. ... emisă de B.E.J. ... deoarece din proprie iniţiativă debitoarea UAT ... ar fi plătit o parte din datorie, contestatoarea nu a depus nici o probă în acest sens. Se invocă de intimată că dacă s-ar fi plătit o parte din datorie de către debitoare şi nu s-ar fi depus dovada, este vădit că debitoarea UAT ... poate plăti întreaga datorie dar nu o face din rea credinţă unită cu cea a contestatoarei, fost terţ poprit în procedura de validare poprire din dosarul civil nr. ... finalizat prin sentinţa civilă nr. irevocabilă nr. ..., pusă în executare.

Intimata susţine că celelalte motive ale contestaţiei constituie reproducerea din motivarea căii de atac a contestatoarei, cale de atac respinsă concomitent cu un apel al debitoarei. 

În apărare intimata a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri şi a fost ataşat dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ....

Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale active a contestatoarei, invocată de intimată, în cauză prin titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. ... pronunţată de Judecătoria ..., definitivă prin decizia civilă nr. ... a Tribunalului ... a fost admisă în parte cererea de validare poprire formulată de creditoarea ..., în contradictoriu cu terţul poprit ... şi cu debitoarea ... pentru COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR ... a fost validată poprirea înfiinţată prin adresa din 20.04.2015 emisă în dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ... şi a fost obligat terţul poprit să plătească creditoarei suma de ... lei, reprezentând despăgubiri civile, cheltuieli de judecată, onorariu şi cheltuieli de executare silită.

Aşadar, în dosarul de validare poprire ..., pentru ... ... a avut calitatea de terţ poprit, dar debitor în dosarul de executare silită nr. ... este ... Xcu privire la care a fost încuviinţată executarea silită în baza încheierii din ... mai 2016 pronunţată de Judecătoria ... în dosarul nr. .... Însăşi contestatoarea recunoaşte calitatea sa de debitoare în finalul motivării contestaţiei la executare unde menţionează că „… este pusă în discuţie executarea silită a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice ...” Este adevărat că potrivit art. 13 alin. 1 din H.G. nr. 520/2013, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice ... are personalitate juridică, nu însă şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ... dar aceasta din urmă are calitatea de debitor, iar în cauză a figurat inclusiv Direcţia Regională Generală a Finanţelor Publice Xpentru A.J.F.P. ...(aspect care rezultă din conceptul de citare).

Pentru aceste considerente, va respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a contestatoarei Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ... invocată de intimată.

Pe fond, din analiza înscrisurilor cauzei, precum şi a dosarului de executare silită nr. ... al B.E.J. ... instanţa reţine următoarele:

La data de ... mai ... intimata creditoare ... a formulat cerere de executare silită a titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. ... pronunţată de Judecătoria ..., definitivă prin decizia civilă nr. ... a Tribunalului .... Prin sentinţa amintită a fost admisă în parte cererea de validare poprire formulată de creditoarea ..., în contradictoriu cu terţul poprit ..., pentru ... şi cu debitoarea UAT ... pentru COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR ..., a fost validată poprirea înfiinţată prin adresa din ... emisă în dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ... şi a fost obligat terţul poprit să plătească creditoarei suma de 53.590,64 lei, reprezentând despăgubiri civile, cheltuieli de judecată, onorariu şi cheltuieli de executare silită. În acest sens s-a format dosarul de executare silită nr. 298/2016 la B.E.J. ...(depus în dosarul ataşat – ..., urmare a admiterii excepţiei de litispendenţă).

La data de ... mai 2016 B.E.J. ... a emis somaţia nr. ... în care a pus în vedere Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice ... ca în termen de o zi de la primirea acesteia să se conformeze titlului executoriu sentinţa civilă nr. ... a Judecătoriei Xîn sensul de a achita creditoarei suma totală de 62.294,54 lei din care debit rezultat din validarea popririi în sumă de 53.590,64 lei, diferenţa fiind onorariul executorului judecătoresc, onorariul avocatului şi alte cheltuieli de executare. La aceeaşi dată de 31 mai 2016 a fost emisă de B.E.J. ... înştiinţarea prin care s-a adus la cunoştinţă A.J.F.P. ... înfiinţarea popririi asupra veniturilor sale până la concurenţa sumei de 62.294,54 lei. Aceeaşi înştiinţare a fost comunicată şi Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice ...(fila 44 dos. ataşat).

Contestatoarea a afirmat nelegalitatea somaţiei cu motivarea că UAT Xar fi efectuat plata debitului, fără a face vreo dovadă în acest sens şi susţine nelegalitatea urmăririi sale silite întrucât prin încheierea de încuviinţare a executării silite pronunţată în dos. nr. 6952/180/2016 „este transformată în debitor.”

În drept, potrivit dispoziţiilor art. 792 alin. 1 şi 2 C.pr.civ., republicat şi modificat, cu denumirea marginală „Efectele validării popririi:”

(1) Hotărârea de validare rămasă definitivă are efectul unei cesiuni de creanţă şi constituie titlu executoriu împotriva terţului poprit, până la concurenţa sumelor pentru care s-a făcut validarea.

(2) După validarea popririi, terţul poprit va proceda, după caz, la consemnarea sau plata prevăzută la art. 787, în limita sumei determinate expres în hotărârea de validare. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, executarea silită se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotărârii de validare, în limita sumei ce trebuia consemnată sau plătită.

În speţă, titlul executoriu este o hotărâre de validare rămasă definitivă, astfel că în temeiul textului de lege menţionat, ca urmare a rămânerii definitive a sentinţei civile nr. ... pronunţată de Judecătoria ..., s-a produs efectul cesiunii de creanţă, prin urmare, faţă de terţul poprit(contestatoarea) această sentinţă constituie titlu executoriu.

În ceea ce priveşte dispoziţiile O.G. nr. 22/2002, modificată, acestea reglementează modalitatea prin care creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice se achită, anume din sumele aprobate cu această destinaţie prin bugetele acestora sau, după caz, de la titlurile de cheltuieli la care se încadrează obligaţia de plată respectivă(art.1 alin.1) şi faptul că aceste creanţe nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate(art.1 alin.2). În acelaşi timp, potrivit art. 2 din aceeaşi ordonanţă în ipoteza în care executarea nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Termenul de 6 luni curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului.

Ca atare, contrar susţinerii contestatoarei, aceasta are calitatea de debitor, iar aspectele legate de sursele de finanţare în vederea acoperirii creanţei executată silit sunt subsidiare, în contextul în care contestatoarea nu a făcut dovada în cauză că s-ar fi poprit nelegal sume care nu pot face obiectul executării silite prin prisma prevederilor legale amintite anterior. 

În consecinţă, pentru considerentele expuse, în temeiul art. 712 C.pr.civ., va respinge contestaţia la executare ca neîntemeiată.