Suspendare executare silită

Hotărâre 4671 din 07.07.2016


Deliberând asupra prezentei contestaţii instanţa reţine următoarele;

Prin contestaţia înregistrată sub nr. … din data de …pe rolul Judecătoriei ... contestatorii ... şi ... în contradictoriu cu intimatele ..., precum şi B.E.J. ... au formulat contestaţie la executare împotriva actelor de executare efectuate de B.E.J. ... în dosarul de executare nr. ... şi a solicitat a se constata că executarea silită a fost demarată cu încălcarea flagrantă a prevederilor art. 641 alin. 1 C.pr.civ., fără cat titlul executoriu să fie investit cu formulă executorie şi a se constata că a intervenit prescripţia dreptului creditoarei de a obţine executarea silită, cu consecinţa anulării tuturor actelor şi formelor de executare efectuate în dosarul de executare nr. .... De asemenea, au solicitat suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiei.

Contestatorii au beneficiat de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei judiciare de timbru de 241,38 lei.

În motivarea cererii contestatorii arată, în rezumat, că din anul ... locuiesc efectiv în satul ..., comuna ..., jud. ... şi de 10 ani nu mai locuiesc la adresa menţionată în contractul de credit bancar nr. ..., adresă preluată în mod greşit de executorul judecătoresc şi menţionată în toate actele de executare. Arată că în aceste condiţii nu au primit nici un act de executare de la B.E.J. ..., ci contestatorul ... a luat la cunoştinţă despre demersurile efectuate de executorul judecătoresc de la conducerea societăţii unde lucrează(S.C. .... ... care i-a comunicat adresa de înfiinţare a popririi din 25.02.2016. Susţine că a lut la cunoştinţă de actele de executare silită la data de 02.03.2016, data comunicării acestora terţului poprit ....

Contestatorii invocă lipsa unui titlu executoriu având în vedere că în cauză creditorul cesionar este cel care solicită executarea silită, contractul de cesiune de creanţă nefiind titlu executoriu întrucât legea nu îi conferă acest caracter. Se arată de contestatori că izvorul juridic al litigiului şi al urmăririi silite îl constituie contractele de cesiune de creanţă succesive, iar nu contractul de credit invocat în actele de executare silită comunicate.

Se invocă de contestatori demararea executării silite fără ca titlul executoriu să fie investit cu formulă executorie, cel care face obiectul încheierii din ... în dos. nr.... are nr. ..., contract despre care arată că nu îi vizează, precum şi prescripţia dreptului de a obţine executarea silită. Arată contestatorii că la ... au încheiat cu Banca .... contractul de credit nr. ..., iar ultima rată au achitat-o la începutul anului Xşi de la data naşterii dreptului de a obţine executarea silită – anul ...(aprilie ... fiind ultima rată de plată) şi până la momentul înregistrării cererii de executare silită – ..., creditorul nu a făcut nici un act de executare şi nici nu a intervenit o împrejurare care să întrerupă cursul prescripţiei.

În subsidiar se invocă de contestatori lipsa unei creanţe certe, lichide şi exigibile.

În drept au fost invocate prevederile art. 712 şi urm., art. 632 alin. 1 şi 2, art. 641 alin. 1, art. 706 alin. 1 şi 2, art. 663 alin. 1, art. 719 alin. 1-6 C.pr.civ.

În dovedirea contestaţiei contestatorii au solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi expertiză contabilă.

Intimatele au formulat întâmpinare în care au invocat excepţia netimbrării şi excepţia tardivităţii. Cu privire la excepţia tardivităţii se arată de intimate că somaţia emisă de B.E.J. ... la data de ... a fost comunicată debitorilor la data de ..., potrivit procesului verbal de înmânare, astfel încât contestaţia la executarea silită propriu-zisă trebuia să fie formulată  până la data de 10.12.2015. Se susţine de intimate că debitorul nu a respectat obligaţia contractuală de a înştiinţa banca privind modificarea domiciliului şi că se urmăreşte eludarea dispoziţiilor privind comunicarea actelor de procedură în cadrul executării silite.

Cu privire la motivele contestaţiei arată că strecurarea unei erori materiale în actele de executare, nu atrage crearea unui prejudiciu în sarcina sa şi nici caracterul nelegal al actelor de executare îndeplinite. Solicită respingerea excepţiei privind lipsa caracterului de titlu executoriu având în vedere că în temeiul art. 1568 C.civ. prin încheierea  contractului de cesiune creditorul cedent transferă în sarcina creditorului cesionar toate drepturile pe care le are în legătură cu creanţa cedată şi că intimatele au dobândit toate drepturile pe care le avea creditorul cedent în raport cu creanţa datorată de contestatori, inclusiv dreptul de a obţine executarea silită.

În apărare a fost solicitată proba cu înscrisuri.

Excepţia de netimbrare a rămas fără obiect având în vedere că instanţa a încuviinţat cererea contestatorilor de scutire de la plata taxei judiciare de timbru(încheierea din 06.04.2016 – fila 135).

Asupra excepţiei tardivităţii contestaţiei la executare instanţa reţine că somaţia din 11.11.2015 emisă în dosarul de executare nr. ..., a fost comunicată în data de ... la adresa contestatorilor din ..., cu care aceştia figurau în contractul de credit nr. ...(filele 95-96 dos.). Contestatorii au dovedit însă că din ... au domiciliul în satul ..., comuna ..., judeţul .... Prin urmare la această din urmă adresă ar fi trebuit comunicate toate actele de executare, iar nu la cea din contractul de credit care este cea în raport de care creditorul poartă corespondenţa cu debitorii. Executorul judecătoresc este dator însă a face verificări cu privire la adresa actuală a debitorilor la data sesizării organului de executare de către creditor şi trebuie să se asigure că aceştia sunt informaţi în legătură cu declanşarea executării silite şi a emiterii tuturor actelor de executare silită(art. 672 raportat la art. 154 C.pr.civ.).

În cauză, cum contestatorii au luat cunoştinţă de primul act de executare reprezentat de adresa de înfiinţare a popririi comunicată terţului poprit Xfila 107) la data de 02.03.2016(fila 111 dos.), iar contestaţia a fost formulată la ..., termenul legal de 15 zile stabilit de art. 715 alin. 1 pct. 3 C.pr.civ. a fost respectat, considerente pentru care va respinge excepţia tardivităţii contestaţiei la executare invocată de intimate.

Pe fond, din analiza probatoriului administrat în cauză instanţa reţine următoarele:

Prin cererea din data de 11.11.2015(fila 49) intimatele, prin mandatar ., au solicitat B.E.J. executarea silită a creanţei în cuantum de 2766,67 lei în baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit nr.  , datorată de debitorii contestatori ...  şi ... S-a format dosarul de executare silită nr. ...

După încuviinţarea executării silite de către executorul judecătoresc, a fost emisă somaţia nr. ... din data de ... prin care contestatorilor li s-a pus în vedere ca în termen de o zi de la primirea sau lăsarea acesteia la domiciliul lor, să se conformeze titlul executoriu în sensul de a achita creditoarelor suma de 2766,67 lei, reprezentând credit neachitat, dobândă şi comisioane, precum şi suma de 610,24 lei cheltuieli de executare silită(fila 95 dos.).

Cererea de executare silită formulată de intimatele ... şi … este justificată de subrogarea lor în drepturile creditorului iniţial(Banca ....), ca urmare a încheierii unei succesiuni de contracte de cesiune de creanţă(filele 55-59, 70-80, 84-89 dos.).

Anterior acestora însă, creditorul iniţial .... încheiase cu  .... Asigurări ... contractul ... pentru asigurarea creditelor acordate persoanelor fizice, astfel că urmare a neachitării de către debitorii contestatori a ratelor de credit(conform adresei ... de la fila 162 dos.), la data de ... martie Xa fost achitată prima de asigurare pentru riscul financiar de neplată(fila 90 dos.), cu consecinţa subrogării  B.C.R. Asigurări S.A. în drepturile băncii iniţiale.

Ulterior, la 13.09.2007  .... a cedat creanţa sa cesionarului ..., pe care acesta din urmă a cedat-o către cesionarul ...(octombrie ...), pentru ca în cele din urmă la data de 31.08.2011 creanţa să fie cesionată creditorilor actuali, intimatele ... şi ... Această din urmă cesiune a fost operată în baza contractului de cesiune din ... august ...(filele 70-80).

Din analiza actelor de executare se relevă temeinicia contestaţiei la executare pentru considerentele care urmează:

1. Sub aspectul excepţiei prescrierii dreptului creditoarelor de a obţine executarea silită, invocată de contestatori, instanţa reţine că titlul executoriu reprezentat de contractul de credit nr. x  a fost încheiat de contestatori pentru suma de 1800 lei pe o durată de 36 de luni cu scadenţa finală la data de 11 aprilie x. Ultima plată efectuată de contestatori în contul creditului a fost la ... septembrie ...(conform adresei ... .– fila 162 dos. şi a extrasului de cont anexat – fila 170). Ca urmare a neexecutării la termen a obligaţiei de plată de către contestatori, aşa cum s-a reţinut în precedent, .... S.A. a încasat prima de asigurare(creditul devenind astfel exigibil integral şi anticipat – art. 7.4 în corelare cu prevederile art. XI din contract), astfel că prin efectul plăţii primei şi deci al subrogării, ... a devenit la rândul său creditoarea contestatorilor. 

Clauza privind scadenţa anticipată a creditului este stabilită în favoarea creditorului, împrumutatul fiind decăzut din beneficiul termenelor de plată a ratelor, astfel că de la această dată s-a născut şi dreptul său de a solicita executarea silită, drept pe care l-a transmis creditoarelor cesionare. Prin urmare, în conformitate cu prevederile art. 706 C.pr.civ. republicat, termenul de prescripţie de 3 ani a dreptului de a obţine executarea silită era de mult împlinit la data formulării cererii de executare silită de către intimate – 11.11.2015 – atât în raport de data ultimei plăţi efectuată de contestatori în contul creditului, cât şi în raport de data scadenţei anticipate a creditului.

În consecinţă, depunerea cererii de executare silită de creditoarele cesionare (11.11.2015) nu s-a produs în interiorul termenului de prescripţie de 3 ani al executării silite(art. 706 alin. 1 raportat la art.709 alin. 1 pct. 2  din noul Cod de procedură civilă, republicat), iar intimatele nu au făcut dovada vreunei cauze de întrerupere sau de suspendare a cursului prescripţiei.

2. Susţinerea contestatorilor că în cauză executarea silită a fost declanşată în lipsa unui titlu executoriu nu poate fi primită întrucât schimbarea creditorului prin intermediul unui contract de cesiune de creanţă nu determină pierderea caracterului de titlu executoriu al contractului de credit, transmiterea creanţei de la creditorul iniţial la creditorul cesionar nu afectează substanţa titlului executoriu întrucât creditorul cesionar preia toate drepturile pe care creditorul cedent le avea în legătură cu creanţa. 

3. Instanţa nu reţine ca întemeiată nici  susţinerea potrivit titlul executoriu nu ar fi investit cu formulă executorie. Contrar acestei afirmaţii, la dosarul de executare este depusă încheierea din ... prin care Judecătoria ... a investit cu formulă executorie contractul de credit în litigiu. În considerentele de început ale încheierii este menţionat contractul de credit nr.... din .... Este adevărat că în dispozitivul hotărârii s-a strecurat o eroare materială cu privire la anul când a fost încheiat contractul(Xcorect şi nu ...) care nu determină însă invalidarea acesteia sub aspectul efectelor sale juridice. 

În consecinţă, pentru aceste considerente şi faţă de prevederile legale reţinute, va admite contestaţia şi va anula toate actele şi formele de executare efectuate în dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ...

Cu privire la excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a intimatului ..., invocată din oficiu, reţine că rolul executorului judecătoresc este acela de îndeplini un serviciu de interes public, Biroul executorului judecătoresc neputând fi parte într-o acţiune în faţa instanţei cu privire la actele de executare îndeplinite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, calitate procesuală activă şi pasivă având doar părţile interesate sau vătămate prin actul de executare întocmit în cadrul unui dosar de executare, astfel cum prevede art. 61 din Legea nr. 188/2000. Calitatea procesuală pasivă a executorului judecătoresc nu este determinată nici măcar de opozabilitatea hotărârii judecătoreşti pronunţate cu privire la actul de executare întocmit de acesta, în măsura în care actele acestuia sunt supuse controlului instanţei de judecată şi, în calitatea sa de asigurator al unui serviciu de interes public, este obligat să respecte o hotărâre judecătorească. Excepţia urmând a fi admisă, contestaţia în contradictoriu cu Biroul executorului judecătoresc ... va fi respinsă ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală pasivă.

Va respinge cererea de suspendare a executării silite, ca inadmisibilă întrucât în cauză contestatorii nu au făcut dovada plăţii cauţiunii, aşa cum li s-a pus în vedere de instanţă.

În baza art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008,  va obliga intimatele să plătească statului contravaloarea ajutorului public judiciar reprezentând taxă judiciară de timbru în cuantum de ... lei de care au beneficiat contestatorii în cauză