Întoarcere executare

Hotărâre 7294 din 23.11.2016


Deliberând asupra prezentei cereri, instanţa reţine următoarele;

Prin cererea înregistrată sub nr. ... din data de ... pe rolul Judecătoriei ... , ...  în contradictoriu cu pârâta ... a solicitat întoarcerea executării silite efectuată în temeiul titlurilor executorii încheierea din ... din dosarul nr. ... şi sentinţa civilă nr. ...  din dosarul nr. ..., care au fost desfiinţate prin sentinţa penală nr. ...  pronunţată de Curtea de apel ... , să se dispună restabilirea situaţiei anterioare executării în sensul obligării pârâtei la restituirea sumei de Xlei şi ... lei care au fost executate.

În motivarea cererii reclamantul arată că în temeiul titlurilor executorii,  încheierea din ...  din dosarul nr. ... şi sentinţa civilă nr ...  din dosarul nr. ..., a fost începută executarea silită împotriva sa. Prin sentinţa penală nr. ... pronunţată de Curtea de apel ... arată reclamantul, s-a restabilit situaţia anterioară executării şi că prin desfiinţarea titlurilor executorii acestea nu-şi mai produc efectele. Invocă prevederile art. 722-725 C.pr.civilă.

În dovedirea cererii reclamantul a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Pârâta a formulat întâmpinare în care solicită respingerea cererii de întoarcere a executării silite având în vedere că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 722-725 C.pr.civ. Textul de lege prevede posibilitatea întoarcerii executării silite în condiţiile desfiinţării titlului executoriu, iar titlurile executorii nu au fost desfiinţate . Prin sentinţa penală invocată s-a dispus doar restabilirea situaţiei anterioare producerii infracţiunii prin desfiinţarea înscrisului falsificat şi nu anulându-se titlurile executorii care sunt hotărâri judecătoreşti. Se arată de pârâtă şi că executările sunt în curs, suma solicitată a fi restituită nefiind achitată integral. 

În apărare pârâta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

La termenul de judecată din 12.10.2016 instanţa a disjuns cererea de întoarcere executare privind dosarul de executare silită nr. ...  de cererea de întoarcere executare care face obiectul dosarului de executare silită nr. ...  şi s-a format un alt dosar(nr. ... ). În consecinţă, cererea de faţă are ca obiect întoarcerea executării silite în dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ....

În drept, având în vedere că cererea de executare silită ce formează obiectul dosarului de executare silită nr ...  a fost formulată în cursul anului ...  şi prevederile art. 3 alin. 1 din Legea nr. 76/2012, modificată, potrivit cărora dispoziţiile Codului de procedură civilă se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare, în cauză sunt incidente prevederile vechiului Cod de procedură civilă(din 1865) în materia întoarcerii executării silite, respectiv art. 4041- 4043 V.C.pr.civ.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Pe fond analizând înscrisurile cauzei şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. ... din ...  pronunţată de Judecătoria ... – Secţia civilă în dosarul nr. ...  a fost admisă în parte acţiunea având ca obiect revendicare imobiliară formulată de reclamanta ... în contradictoriu cu pârâtul ..., a fost obligat pârâtul să lase reclamantei în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafaţa de 99 mp, teren situat în intravilanul satului ..., com. ..., judeţul ... identificat în anexă la raportul de expertiză şi suplimentul la raportul de expertiză întocmit de expert ... pe punctele de contur 1-2-3-4-1, a fost stabilită linia de hotar dintre proprietăţile părţilor pe aliniamentul 2-3 situat la 0.6 m vest de latura casei pârâtului, conform aceluiaşi raport de expertiză. Prin aceeaşi sentinţă a fost obligat pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 417 lei, reprezentând contravaloare lipsă de folosinţă teren, mai sus individualizat, a sumei de 961,7 lei reprezentând contravaloare gardului distrus, precum şi la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 1814 lei. De asemenea, a fost obligat pârâtul să desfiinţeze construcţiile(grajd şi şopron) existente pe terenul reclamantei. Sentinţa a rămas irevocabilă prin decizia civilă nr. ... din ... martie ... Tribunalului ... Secţia I Civilă ca urmare a anulării recursului promovat de recurentul-pârât ...  ca netimbrat. Tribunalul Xa obligat recurentul să plătească intimatei 700 lei cheltuieli de judecată.

Ulterior, pârâta din prezenta cauză, ... a solicitat B.E.J. ... punerea în executare silită a sentinţei civile nr. ... din ... martie ... pronunţată de Judecătoria Bacău sens în care s-a format dosarul de executare nr. ....

În baza sentinţei penale nr. ... din ... pronunţată de Judecătoria ... Secţia Penală, în temeiul art. 323 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, inculpata ... a fost condamnată la pedeapsa amenzii în cuantum de 1200 lei, au fost respinse, ca nefondate, pretenţiile civile formulate în cauză de persoana vătămată .... De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, în baza art. 404 alin. 4, lit. i Cod procedură penală, s-a desfiinţat în totalitate înscrisul falsificat folosit de inculpată, aflat la fila 107 dosar urmărire penală, în conformitate cu art. 404 alin. 4 lit. f Cod procedură penală, s-a dispus restituirea către inculpata ..., a contractului de vânzare – cumpărare ataşat în original, aflat la fila 56, dosar urmărire penală şi în baza art. 404 alin. 4 lit. g s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii. Instanţa penală a reţinut că „…această schiţă a fost prezentată instanţei în dosarul  nr. ... şi ...…” şi că „inculpata a negat în faţa instanţei aspectele ce i se reţin prin actul de sesizare al instanţei, precizând că schiţa în litigiu o are de la mama sa, contrar a ceea ce rezultă din documentaţia existentă la Camera Notarilor Publici ..., la care s-a făcut referire mai sus. În drept, fapta inculpatei de a folosi într-un proces civil o schiţă modificată, ce a stat la baza întocmirii unui contract de vânzare , act prin care i s-a recunoscut un drept de proprietate asupra unei suprafeţe de 99 m.p. prin hotărâre judecătorească întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 323 C.p., cu aplicarea art. 5 C.p., identificată ca lege penală mai favorabilă, în raport cu vechea reglementare.” Sub aspectul laturii subiective, instanţa penală a reţinut „în sarcina inculpatei forma de vinovăţie a intenţiei directe.”

Sentinţa penală nr. ... din ... pronunţată de Judecătoria ...  a rămas definitivă prin decizia penală nr. ... din ... martie Xa Curţii de apel ... - Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie prin care în baza art.421, pct.2, lit.a C.pr.pen., a admis apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria ... şi de apelantul-parte civilă ... împotriva sentinţei penale nr...., pronunţată în dosarul nr.... al Judecătoriei Bacău, în ceea ce priveşte cuantumul amenzii, a desfiinţat sentinţa penală apelată în parte, a reţinut cauza spre rejudecare şi în fond a majorat pedeapsa amenzii de la 1.200 lei, la 2.400 lei, corespunzătoare unei sume de 10 lei pe zi-amendă şi a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Curtea de apel Xa respins apelul formulat de apelanta-inculpată ... împotriva aceleiaşi sentinţe penale, ca nefondat.

Reclamantul susţine în mod neîntemeiat că de vreme ce prin sentinţa penală nr. ... din ... pronunţată de Judecătoria ... s-a desfiinţat în totalitate înscrisul falsificat folosit de pârâta ... şi s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, ar fi incidente prevederile legale în materia întoarcerii executării silite. În temeiul art. 4041 alin. 1 V.C.pr.civ.(din 1865), în toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia, iar în conformitate cu art. 4042 alin. 1 V.C.pr.civ.(din 1865), în cazul în care instanţa judecătorească a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune prin aceeaşi hotărâre, şi asupra restabilirii situaţiei anterioare executării. Alineatul 2 al aceluiaşi articol dispune că dacă instanţa care a desfiinţat hotărârea executată a dispus rejudecarea în fond a procesului şi nu a luat măsura restabilirii situaţiei anterioare executării, această măsură se va putea dispune de instanţa care rejudecă fondul.

Pentru a se realiza întoarcerea executării trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii: 1.Cel interesat, debitorul urmărit, trebuie să ceară instanţei, odată cu cererea de desfiinţare a titlului sau a executării silite, restabilirea situaţiei anterioare executării. 2.Dacă însă aceasta nu mai este posibilă, întrucât executarea silită s-a făcut prin vânzarea unor bunuri mobile, partea interesată va face o cerere în despăgubire, solicitând restituirea sumei rezultate din vânzare(art. 4041 alin. 3 V.C.pr.civ.(din 1865).Ca atare, în ambele situaţii, cererea debitorului are caracter accesoriu faţă de cererea principală de desfiinţare a titlului sau a executării. Din situaţiile expuse rezultă că întoarcerea executării va putea fi realizată doar dacă s-a desfiinţat însuşi titlul executoriu ori s-a anulat executarea însăşi(decizia nr. 5/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în soluţionarea recursului în interesul legii).

În cauză, instanţa penală nu a dispus decât cu privire la desfiinţarea înscrisului falsificat, sens în care a restabilit situaţia anterioară săvârşirii infracţiunii(respectiv cea anterioară falsificării), dar nu s-a pronunţat cu privire la desfiinţarea titlului executoriu sentinţa civilă nr. ... din ... martie ... a Judecătoriei ... – Secţia civilă din dosarul nr. ... cu privire la care nu a fost învestită. Altfel spus, instanţa penală s-a pronunţat numai în limitele competenţei sale, nefiind învestită decât cu analizarea unei infracţiuni de fals care este o infracţiune de pericol, iar nu şi cu privire la o infracţiune cu caracter patrimonial(infracţiune care să fie consecinţa falsului).

În consecinţă, instanţa reţine că în cauză reclamantul nu a făcut dovada desfiinţării titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. ... din ... martie ... a Judecătoriei ... – Secţia civilă din dosarul nr. ..., care se poate realiza doar urmare a promovării unei cereri de revizuire în condiţiile art. 322 pct. 4 teza a doua din vechiul Cod de procedură civilă(din1865). Mai mult, conform celor precizate de B.E.J. ... la solicitarea instanţei, executarea silită în dosarul de executare nr. ... este în curs, fiind urmărită suma de 5953 lei prin poprirea veniturilor debitorului reclamant în baza adresei de poprire din 23.10.2014. La data emiterii adresei(25.07.2016) totalul plăţilor efectuate era de 3980 lei, suma fiind virată creditoarei ...(fila 56 dosar).

Aşadar, cum reclamantul nu a dovedit desfiinţarea titlului executoriu şi nici desfiinţarea executării silite însăşi, în conformitate cu prevederile legale enunţate şi pentru considerentele expuse, cererea de întoarcere a executării silite este nefondată şi urmează a fi respinsă.

În baza art. 274 alin. 1 V.C.pr.civ. va obliga reclamantul să plătească pârâtei cu titlu de cheltuieli de judecată suma de 1000 lei reprezentând onorariu de avocat.