Acord de mediere. Lipsa discernământului inculpatului. Soluţii

Decizie 18 din 11.01.2017


Prin sentinţa penală nr. 112 din data de 15 aprilie 2016 pronunţată de Judecătoria Suceava în dosarul nr. 7759/314/2015, s-a dispus printre altele:

În temeiul art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al.1 lit. g teza finală Cod procedură penală s-a dispus încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.G., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin.1, art. 229 alin. 1, lit. b și d, alin. 2 lit. b din Codul penal, persoană vătămată H.G., ca urmare a încheierii unui acord de mediere.

În temeiul art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al.1 lit. g teza finală Cod procedură penală s-a dispus încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1, lit. lit. b și d din Codul penal, persoană vătămată H.V. reprezentat prin H.S. (faptă din 27.08.2015), ca urmare a încheierii unui acord de mediere.

În temeiul art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al.1 lit. g teza finală Cod procedură penală s-a dispus încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1 lit. b și d din Codul penal, persoană vătămată H.V. reprezentat prin H.S. (faptă din 02.09-05.09.2015), ca urmare a încheierii unui acord de mediere.

În temeiul art. 396 al. 5 raportat la art. 16 al.1 lit. d teza  a II a Cod procedură penală s-a dispus achitarea inculpatului C.G. pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233, art. 234 alin. 1 lit. ,,c şi f” din Codul penal, persoane vătămate A.C. şi O.V..

În temeiul art. 109 Cod penal s-a dispus faţă de inculpatul C.G. măsura de siguranţă a obligării la tratament medical ce va fi efectuat prin internarea inculpatului într-un spital de psihiatrie din categoria spitalelor de maximă siguranţă.

B. Referitor la inculpatul C.G. instanţa de fond a reţinut următoarele:

A fost depus acordul de mediere nr.3 din 22.02.2016 încheiat între inculpatul C.G. şi persoana vătămată H.G. cu privire la infracţiunea de furt calificat, prev. de art. 228 alin.1, art. 229 alin. 1, lit. b și d, alin. 2 lit. b din Codul penal fapt pentru care în temeiul art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al.1 lit. g teza finală Cod procedură penală va dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin.1, art. 229 alin. 1, lit. b și d, alin. 2 lit. b din Codul penal, persoană vătămată H.G.

La termenul din 22 februarie 2016 a fost depus acordul de mediere nr.2 din 22.02.2016 încheiat între inculpatul C.G. şi reprezentantul legal al persoanei vătămate H.V. cu privire la infracţiunile de furt calificat prev. de art. 228 al.1 raportata la art. 229 al.1 lit. b şi d şi al.2 lit. b Cod penal fapt pentru care în temeiul art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al.1 lit. g teza finală va dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.G. furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1, lit. lit. b și d, Cod penal, parte vătămată H.V. (27.08.2015).

La termenul din 22 februarie 2016 a fost depus acordul de mediere nr.2 din 22.02.2016 încheiat între inculpatul C.G. şi reprezentantul legal al persoanei vătămate H.V. cu privire la infracţiunile de furt calificat prev. de art. 228 al.1 raportat la art. 229 al.1 lit. b şi d şi al.2 lit. b Cod penal fapt pentru care în temeiul art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al.1 lit. g teza finală va dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.G. furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1, art. 229 alin. 1, lit. b și d Codul penal, parte vătămată H.V. (02.09-05.09.2015).

Conform concluziilor raportului de expertiză medico legală nr. 80/a1Psi din 25.03.2016 inculpatul C.G. a avut discernământul absent fapt pentru care în temeiul art. 396 al. 5 raportat la art. 16 al.1 lit. d teza  a II a Cod procedură penală va dispune achitarea inculpatului C.G. pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art. 233, art. 234 alin. 1 lit. ,,c şi f” din Codul penal, persoane vătămate A.C. şi O.V..

Potrivit art. 109 alin. 1 Cod penal, „Dacă făptuitorul, din cauza unei boli, inclusiv cea provocată de consumul cronic de alcool sau de alte substanţe psihoactive, prezintă pericol pentru societate, poate fi obligat să urmeze un tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.”

Analizând dispoziţiile legale instanţa de fond a apreciat că, în cauză, potrivit dispoziţiilor art. 109 alin.1 Codul Penal, această măsură de siguranţă poate fi luată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

1. făptuitorul să fi săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, indiferent dacă fapta este sau nu infracţiune;

S-a reţinut că, din conţinutul materialului probator administrat în cauză, rezultă că inculpatului C.G. a participat la comiterea infracţiunii de tâlhărie pentru considerentele pe larg expuse în analiza situaţiei de fapt reţinute de instanţă.

2. făptuitorul să prezinte pericol pentru societate din cauza unei boli ori a intoxicării cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substanţe.

Conform raportului de expertiză medico legală efectuat în cauză rezultă că inculpatul prezintă un real pericol pentru societate fiind necesară obligarea acestuia la tratament medical. Starea de pericol pentru societate rezultă şi din circumstanţele concrete ale săvârşirii faptei respectiv pătrunderea în locuinţa unei persoane, mascat şi prin folosirea de acte de violenţă

3. instanţa să aprecieze că prin obligarea inculpatului la tratament medical, starea anormală a acestuia va înceta şi nu va mai săvârşi fapte prevăzute de legea penală.

Instanţa de fond a apreciat că, prin obligarea inculpatului C.G. la tratament medical ce urmează a fi efectuat în cadrului unui spital adaptat periculozităţii acestuia, se poate înlătura starea de pericol ce o reprezintă inculpatul pentru societate dar şi având în vedere necesitatea ameliorării stării sănătăţii acestuia.

Văzând situaţia medicală a inculpatului, modalitatea în care acesta a comis faptele penale pentru care a fost trimis în judecată, şi recomandările ce reies din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică instanţa de fond a apreciat că suspectul prezintă pericol pentru societate din cauza bolii de care suferă iar prin obligarea provizorie a acestuia la tratament medical, starea anormală a inculpatului se va ameliora astfel că, în temeiul art. 109 Cod penal, a dispus faţă de inculpatul C.G. măsura de siguranţă a obligării la tratament medical ce va fi efectuat prin internarea inculpatului într-un spital de psihiatrie din categoria spitalelor de maximă siguranţă până la ameliorarea stării sănătăţii acestuia.

Împotriva sentinţei penale nr. 112/15.04.2016 a Judecătoriei Suceava au declarat apel Parchetul de pe lângă această instanţă, inculpaţii L.D., C.G., H.A. şi C.E. şi partea civilă G.G., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie pentru motivele expuse fie în scris, fie oral şi consemnate în încheierea de şedinţă din 19.12.2016 care face parte integrantă din decizie.

Examinând apelurile se constată că doar cele declarate de procuror şi de inculpaţi sunt doar în parte întemeiate, respectiv pentru motivele care vor urma.

Referitor la inculpatul C.G. se constată că pentru faptele comise în cursul anului 2015 în dauna persoanelor vătămate G.G., H.G., H.V., O.V., acesta a avut discernământul absent, situaţie stabilită prin raportul de expertiză medico legală psihiatrică nr. 80/A1 P şi din 25.03.2016.

 Chiar dacă inculpatul C.G. a încheiat acorduri de mediere cu persoanele vătămate H.G.şi 2 acorduri cu persoana vătămată H.V. ( ambele din 22.02.2016) practica şi doctrina au statuat că achitarea are prioritate înaintea unei soluţii de încetare a procesului penal, pe considerentul încheierii unor acorduri de mediere.

Aşa fiind, instanţa de apel va dispune achitarea în baza art. 16 alin. 1 lit. d teza a II a Cod penal inculpatului C.G. pentru săvârşirea şi a infracţiunilor de furt calificat în dauna persoanei vătămate H.G., şi 2 infracţiuni de furt calificat în dauna persoanei vătămate H.V., în loc de încetarea procesului penal în baza art. 16 alin. 1 lit. g Cod procedură penală, pe considerentul  încheierii unor acorduri de mediere.

Inculpatul C.G. prin intermediul apărătorului a solicitat şi înlăturarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical ce urmează a fi efectuat prin internarea acestuia într-un spital de psihiatrie susţinând că are o familie numeroasă si că lucrează ca zilier.

Or, instanţa de apel constată că acesta prezintă pericol pentru societate, că prin comiterea faptelor imputate s-a dovedit că tratamentul urmat nu a avut eficienţă, aşa încât soluţia instanţei de fond care în baza  art. 109 Cod penal a dispus  faţă de inculpatul C.G. măsura de siguranţă a obligării la tratament medical ce va fi efectuat prin internarea inculpatului într-un spital de psihiatrie din categoria spitalelor de maximă siguranţă, este legală şi temeinică.