Minori

Sentinţă civilă 846 din 01.06.2017


Constată că prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de

30.01.2017, sub nr. 367/260/2017, reclamantul  D.M.,  cu domiciliul în ………..a  chemat in judecată pe  pârâta  N.N.,  cu domiciliul în ……………,  solicitând  stabilirea programului de vizită a minorei D.M.Ş.

Acţiunea a fost legal timbrată, cu chitanţă anulată la dosar.

Analizând actele dosarului, instanţa retine următoarele:

Constată că reclamantul a  formulat o cerere privind modificarea programului de vizită  si de relatii personale  cu minora din căsătorie M S, născută  in 21.12. 2006.

Instanta prin sentinţa  civilă nr.  1317/2009, a stabilit un program de relaţii  personale  a tatălui cu minora de  două  ori pe lună la domiciliul  mamei,  motivat de faptul că  la acea dată  minora avea o vârstă  fragedă , nu intelegea ce se întâmplă  intre părinti si luarea acesteia din mediul cunoscut de la mamă, ar fi produs tulburări in comportamentul si întelegerea minorei.

In prezent,  minora are vârsta de 11 ani,  este elevă  in clasa a V- a, s-a prezentat in faţa instanţei arătând o serie de diplome, medalii, din care rezultă  că  este un copil  silitor si premiant la şcoală. Minora a arătat că  doreşte să  aibă  o relaţie doar cu mama şi că aceasta si bunica ei au contribuit la rezultate sale de copil eminent.

Prin  intâmpinare, pârâta a  arătat că  minora se teme de tatăl ei, care are un comportament agresiv si care nu a venit decât de câteva ori să-si vadă  minora de la pronuntarea sentintei de divorţ.

In cauză  s-au efectuat anchete sociale la domiciliul părţilor unde se poate aprecia că  există  condiţii  decente in ce priveşte creşterea şi educarea minorei la ambii părinţi.

Instanţa a audiat câte un martor pentru fiecare parte in cauză. Din declaratiile acestora se poate retine că  reclamantul a  dorit să-si vadă  copilul dar că  s-a  izbit de opozitia mamei.

Reclamantul plăteste pensie alimentara pentru minoră. A mers la copil la domiciliul mamei  pentru a  avea legături cu acesta  şi i-a cumpărat haine, dulciuri. Din declaratia martorei propusă de pârâtă, care îi este vecină, se poate retine că  minora refuză să  aibă  relatii persoane cu tatăl.

In cauză  s-a solicitat modificarea unui program de relatii personale  care in fapt a fost realizat in parte atât datorită  reclamantului care a avut o relatie sporadică  cu fiica sa,  dar şi datorită  pârâtei si opozitiei acesteia.

Din audierea minorei instanţa a constatat o vădită  influenţare a  minorei de către mamă si  rudele acesteia in ce priveşte relatia cu tatăl prin prezentarea acestuia negativ.

Instanţa consideră că  părintele raportat la art.  496 pct.  5 C. civ. are dreptul de a avea legături personale  cu minora. Acest drept însă trebuie apreciat şi sub aspectul interesului major al minorei,  dincolo de vointa si de comportamentul părintilor.

Minora - fată, are nevoie să-şi cunoască  tatăl, să  aibă  un reper in acesta, aspect ce asigură  o creştere  normală  din punct de vedere psihosomatic şi o dezvoltare intelectuală  raportat la valorile  pe care părinţii pot şi trebuie să le împărtăşească  copilului lor.  Din acest punct de vedere,  cauza de faţă scoate în evidenţă  faptul că mama a vrut să  izoleze fetiţa de o relaţie cu tatăl,  dar şi că  acesta nu a  manifestat  un interes mai pronunţat in  relaţia  cu fiica sa.

In  momentul de faţă  se poate aprecia că  tatăl a început să  manifeste un astfel de interes. Acest interes  este apreciat de instanţă  in corelaţie  cu interesul copilului de a  avea bune relaţii cu ambii părinţi, motiv pentru care instanţa  va admite actiunea reclamantului. Va stabili un nou program de relatii persoanele ale tatălui cu minora la domiciliul tatălui,  fără prezenta mamei,  astfel incât relaţia tată – fiică să se poată  desfăşura in condiţii  normale, tatăl  să-şi  poată exprima liber sentimentele faţă  de copil,  care in prezent este suficient de mare şi poate aprecia dacă doreşte  sau nu astfel  de relaţii.

Instanta recomandă  tatălui că  in situatia de faţă a stabilirea unei relatii cu fiica sa să se facă  in mod progresiv,  prin vizite la şcoală,  prin întâlniri in alte locuri -  oraş, film,  cu minora, prin care să  se stabilească  o  baza relaţională  înainte de a lua copilul la domiciliul  său, acest lucru pentru a  evita  stresarea copilului care trebuie  să  vină  intr-un mediu nou, necunoscut şi pentru a-i capta încrederea şi nu in ultimul rând afectivitatea.

Relatiile tatălui cu fiica sa conform programului stabilit  prin sentinţa civilă nr. 1317 , nu pot reprezenta in momentul  de faţă  o baza relaţională  corectă  între tată  si fiică.

Instanţa va stabili un program de relaţii personale ale tatălui cu minora  dată  pe lună, de sâmbăta de la orele 10, până duminică  la orele 18 la domiciliul  tatălui, in prima săptămână  a lunii, o săptămână în vacanta de iarnă - prima săptămână  si două  săptămâni  in vacanta de vară  in luna august - in primele  două  săptămâni,  tot la locuinţa tatălui.

Va lua act că  părţile nu au solicitat cheltuieli  de judecată.