Fals in inscrisuri oficiale

Sentinţă penală 39 din 26.02.2013


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin din 07.11.2012 emis în dosarul nr. 985/P/2010 şi înregistrat la această instanţă sub nr. 3365/289/ din 13 noiembrie 2012, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului C F Ccercetat sub aspectul comiterii unei infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 288 alin. 1, 2 Cod penal şi a unei infracţiuni de uz de fals prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal;

Prin expozitivul rechizitoriului s-au reţinut următoarele:

În cursul lunii  noiembrie  2009, după ce  s-a despărţit de concubina sa N A C, învinuitul C F Ca rugat-o  aceasta să  îi pună la dispoziţie  autoturismul marca VW Golf III  cu numărul de înmatriculare  MS -08-ZEW în schimbul autoturismului  marca Opel Zafira, spunându-i  că are nevoie de primul autoturism pentru a transporta câteva persoane  din Reghin până în Tg. Mureş. Aceasta a fost de acord încredinţându-i cheile autoturismului, învinuitul urmând conform înţelegerii  să se  întoarcă  cu autoturismul  la domiciliul acesteia.

După ce  a intrat în posesia  autoturismului  învinuitul nu  a respectat înţelegerea, oferindu-l  în piaţa de maşini  din comuna Ernei martorului S J  în schimbul autoturismului marca  VW Transporter. Acesta din urmă a vândut în cursul lunii decembrie 2009 autoturismul marca VW Golf III martorului M V cu suma de 1800 euro căruia i-a remis  cartea de identitate, certificatul de înmatriculare  al autoturismului  cu seria  CI nr. 262352/01.03.2010, o copie  a acului de identitate  al proprietarei N A C şi un contract  de vânzare cumpărare  pentru  un  vehicul folosit pe care l-a semnat la rubrica  cumpărător,  iar la rubrica  vânzător  figura  proprietara de mai sus însă semnătura corespunzătoare rubricii era indescifrabilă.

La data de 01.03.2010 martorul M V s-a deplasat  în comuna Deda unde în faţa primăriei  s-a întâlnit cu  C F Ccare s-a  recomandat drept soţul numitei N A C împrejurare în care învinuitul i-a cerut  certificatul  de înmatriculare  al autoturismului  marca VW Golf III  care pe verso nu era completat la rubrica „Înstrăinat către …”. Învinuitul  a intrat singur în sediul Primăriei,  iar la scurt timp  a ieşit având asupra lui certificatul de înmatriculare care pe verso era completat cu numele M V  la rubrica „Înstrăinat către ” precum şi data completării 25.02.2010, semnătura aplicată fiind indescifrabilă, după care i l-a restituit.

 Învinuitul nu recunoaşte că a completat certificatul de înmatriculare la rubricile menţionate recunoscând însă că la momentul efectuării schimbului de autoturisme cu dobânditorul anterior S I documentul  nu era completat şi nici semnat.

Materialul de urmărire penală a fost prezentat învinuitului la data de 24.10.2012.

Actul de inculpare se bazează pe următoarele mijloace de probă: declaraţia numitei N A C  (f. 14-17); declaraţia învinuit (f. 37-38); raport de constatare  tehnico-ştiinţifică (f. 73-80); declaraţie martori (f. 41-42, 147-149); certificat de înmatriculare (f. 33).

În faţa instanţei inculpatul a arătat prin declaraţia de la fila 211 că este de acord ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, probe pe care le cunoaşte şi le însuşeşte. 

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarele:

Cu privire la cererile de schimbare a încadrării juridice instanţa constată următoarele:

I. În baza art. 334 Cod procedură penal va admite cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată din infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 288 alin. 1, 2 Cod penal în infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal, luând în considerare faptul că inculpatul nu are calitatea de funcţionar public.

În baza art. 334 Cod procedură penal va admite cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată din infracţiunea de uz de fals prevăzută de art. 291 Cod penal în participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals prevăzută de art. 31 alin. 2 Cod penal raportat la art. 291 Cod penal având în vedere că certificatul de înmatriculare falsificat nu a fost folosit efectiv de către inculpat, ci a fost dat spre folosire martorului M V, care nu a avut cunoştinţă că respectivul act este fals.

În baza art. 334 Cod procedură penal va respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată din infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 288 alin. 1, 2 Cod penal şi infracţiunea de uz de fals prevăzută de art. 291 Cod penal în infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal întrucât certificatul de înmatriculare are caracterul unui înscris oficial, completările efectuate de către inculpat neputând avea caracterul unui înscris sub semnătură privată deoarece fac parte integrantă din certificatul de înmatriculare.

Pe fondul cauzei instanţa constată următoarele:

În cursul lunii  noiembrie  2009, după ce  s-a despărţit de concubina sa N A C, inculpatul C F Ca rugat-o aceasta să îi pună la dispoziţie autoturismul marca VW Golf III  cu numărul de înmatriculare MS -08-ZEW în schimbul autoturismului marca Opel Zafira, spunându-i  că are nevoie de primul autoturism pentru a transporta câteva persoane  din Reghin până în Tg. Mureş. Aceasta a fost de acord încredinţându-i cheile autoturismului, inculpatul urmând conform înţelegerii  să se  întoarcă  cu autoturismul  la domiciliul acesteia.

După ce a intrat în posesia autoturismului  învinuitul nu a respectat înţelegerea, oferindu-l  în piaţa de maşini  din comuna Ernei martorului S J  în schimbul autoturismului marca  VW Transporter. Acesta din urmă a vândut în cursul lunii decembrie 2009 autoturismul marca VW Golf III martorului M V cu suma de 1800 euro căruia i-a remis  cartea de identitate, certificatul de înmatriculare  al autoturismului  cu seria  CI nr. 262352/01.03.2010, o copie  a acului de identitate  al proprietarei N A C şi un contract de vânzare cumpărare  pentru  un  vehicul folosit pe care l-a semnat la rubrica  cumpărător,  iar la rubrica  vânzător  figura  proprietara de mai sus însă semnătura corespunzătoare rubricii era indescifrabilă.

La data de 01.03.2010 martorul M V s-a deplasat  în comuna Deda unde în faţa primăriei  s-a întâlnit cu  C F Ccare s-a  recomandat drept soţul numitei N A C împrejurare în care învinuitul i-a cerut  certificatul  de înmatriculare  al autoturismului  marca VW Golf III  care pe verso nu era completat la rubrica „Înstrăinat către …”. Învinuitul  a intrat singur în sediul Primăriei, iar la scurt timp  a ieşit având asupra lui certificatul de înmatriculare care pe verso era completat cu numele M V  la rubrica „Înstrăinat către ...”, precum şi data completării 25.02.2010, semnătura aplicată fiind indescifrabilă, după care i l-a restituit.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică de către I.P.J Mureş – Serviciul Criminalistic din care rezultă  că „semnătura de pe fişa de înmatriculare cu seria CI nr. 262352 din 01.03.2010 putea fi executată de către învinuit însă datorită numărului  redus de caracteristici  individuale din structura semnăturii în litigiu dar şi a variabilităţii mari în execuţia semnăturilor model de comparaţie de către acesta, o concluzie certă nu poate fi  suficient susţinută”.

 Având în vedere declaraţia  martorului M V  din care rezultă împrejurările în care a fost completată fişa de înmatriculare, materialitatea acţiunilor desfăşurate în timp de inculpat conduc la concluzia certă că  este  autorul  completărilor rubricilor din cuprinsul certificatului de înmatriculare, scopul pe care l-a urmărit prin manoperele întreprinse nefiind altul decât înstrăinarea  autoturismului  fără acordul  fostei concubine,  care era  proprietarul de drept  către o altă persoană.

În drept faptele inculpatului C F C de a falsifica printr-o semnătură indescifrabilă proprietarul  autoturismului  care l-a înstrăinat către M V  la data de 28.02.2010, pe verso-ul certificatul de înmatriculare cu seria CI nr. 262352, să producă consecinţe juridice cu privire la  consimţământul  proprietarului  său şi anume N A C care nu a existat în realitate  precum şi  de a-l remite cumpărătorului M V astfel completat, întrunesc  elementele constitutive ale infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 288 alin. 1 Cod penal şi participaţie improprie la uz  de fals prev. de art. 31 alin. 2 Cod penal raportat la art. 291 Cod penal.

Având în vedere că inculpatul a fost de acord ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, în temeiul art. 320¹ alin. 1 Cod penal raportat la art. 320¹ alin. 7 Cod penal instanţa va reduce limitele de pedeapsă ale infracţiunilor cu o treime.

În baza art. 288 alin. 1 Cod penal raportat la art. 320¹ alin. 7 Cod procedură penală va condamna inculpatul C F Cla pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

În baza art. 31 alin. 2 Cod penal raportat la art. 291 Cod penal cu aplicarea art. 320¹ alin. 7 Cod procedură penală va condamna inculpatul C F Cla pedeapsa de 1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals.

În temeiul art. 33, lit. a Cod penal va constata că infracţiunile au fost săvârşite în concurs real.

În temeiul art. 33 lit. b şi 34 alin. 1, lit. b Cod penal va contopi pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă şi va dispune ca inculpatul C F Csă execute pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare.

Văzând că inculpatul nu a mai fost anterior condamnat la o pedeapsă mai mare de 6 luni şi având în vedere atitudinea de recunoaştere a faptelor instanţa apreciază că inculpatul prezintă suficiente resurse morale pentru a se reeduca prin modalitatea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 81 alin. 1 Cod penal va suspenda condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 3 ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 359 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal, a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În temeiul şi în condiţiile art. 71 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal.

De asemenea conform art. 71 alin. 5 Cod penal va constata suspendată executarea pedepsei accesorii aplicate inculpatului.

În temeiul art. 170 Cod procedură penală va dispune anularea semnăturii existente pe certificatul de înmatriculare nr. M00237408S la rubrica “Semnătura”.

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului, din care suma de 175 lei provine din faza de urmărire penală.