Art. 270 alin. 3 cu aplic. art. 274 din Legea 86/2006 (Codul vamal)

Sentinţă penală 40 din 09.10.2017


Dosar nr.---/222/2016

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA DOROHOI  JUDEŢUL BOTOŞANI

SENTINŢA PENALĂ NR. ---

Şedinţa publică din data de --- 2016

Completul de judecată constituit din:

Preşedinte:  -

Grefier:  -

Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi – este reprezentat de:

Procuror:  -

La ordine pronunţarea în cauza penală privind pe inculpaţii:

1. C- A-, ---- şi

2. C- I, ---

trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea,  transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia (faptă asimilată infracţiunii de contrabandă), prev. şi ped. de art. 270 alin. 3 cu aplic. art. 274 din Legea 86/2006 (Codul vamal).

Dezbaterile în şedinţă publică au avut loc la termenul din 16 noiembrie 2016, când instanţa, din lipsă de timp pentru deliberare, a amânat succesiv pronunţarea la data de 25 noiembrie 2016, apoi la termenul de astăzi.

Încheierea de şedinţă în care s-au consemnat aceste dezbateri face parte integrantă din prezenta sentinţă.

INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă constată următoarele:

  Prin rechizitoriul din data de --.2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, emis în dosarul nr.---/144/P/2015, au fost trimişi în judecată inculpaţii C- A- şi C-I-, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, faptă prevăzută de art.270 alin.(3), cu aplicarea art.274 din Legea nr.86/2006.

S-a reţinut în actul de sesizare al instanţei, în esenţă, că la data de 12.10.2015, inculpații ----- au transportat/deținut cu autoturismul marca VW Passat cu nr. de înmatriculare BT --- cantitatea de 406 pachete țigarete provenite din activități de contrabandă, dintre care 343 pachete marca Kent şi 63 pachete marca Rothmans, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 4890 lei.

Situaţia de fapt reţinută în actul de sesizare a fost susţinută pe următorul material probator: proces verbal de sesizare din oficiu ( fila 8 d.u.p.); planşe fotografice şi proces verbal constatare (fila 9-25 d.u.p.); declaraţie martor asistent M- I- (fila 48 d.u.p.); adresa nr. ----/23.12.2015 a Direcţiei Generale Regionale,a Finanţelor Publice Iaşi (fila 40-46 d.u.p.); chitanţa nr. -- din 21.01.2016 eliberată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - B.V.I. Botoşani(fila 47 d.u.p.); adresele nr. ---/17.11.2015 şi --/08.02.2016 ale Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi- Biroul Vamal de Frontiera Siret (fila 54,61d.u.p.); adresa nr. ---/16.11.2015 a S.P.F. Rădăuţi (fila 56 d.u.p.); procese verbale examinare, sigilare şi restituire autoturism (fila 28,31-38,39 d.u.p.); proces verbal de conducere la sediu şi folosire a câinelui (fila 26,27 d.u.p.); caziere judiciare (fila 49-52 d.u.p.); suport optic DVD-R --.

Cauza a fost înregistrată pe rolul instanţei la data de --.2016 sub numărul ---/222/2016.

 Prin încheierea de cameră preliminară din data de ---.2016 s-au constatat legalitatea sesizării instanţei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală cu privire la inculpaţi.

Încă din faza de urmărire penală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi s-a constituit parte civilă pentru suma totală de 4890 lei.

În cursul judecăţii, dată fiind atitudinea procesuală a inculpaţilor de recunoaştere în totalitate a faptei reţinute în sarcina lor şi de însuşire a probatoriului administrat în faza de urmărire penală (declaraţii, filele 24-25 dosar), instanţa a constatat îndeplinite condiţiile art.374 alin.4 Cod procedură penală, judecata desfăşurându-se, astfel, potrivit procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

 În fapt, la data de 12.10.2015, în jurul orelor 19.40, inculpaţii se deplasau cu autoturismul marca VW Passat având numărul de înmatriculare BT--- prin localitatea --jud. Botoşani, C-A- la volan, iar C- I- ca pasager pe scaunul din dreapta faţă. Un echipaj al Poliţiei de Frontieră a efectuat semnale regulamentare de oprire, însă şoferul nu a oprit, astfel că echipajul Poliţiei de Frontieră a pornit în urmărirea autovehiculului. Urmărirea s-a întins pe o distanţă de 15 km, cu semnale acustice şi luminoase în funcţiune, până la intrarea în municipiul Dorohoi. Aici, nemaiputând să continue drumul, inculpaţii au aruncat din autoturism bagaje, în care s-a descoperit că se aflau pachete de ţigări. Inculpaţii au refuzat să iasă din autovehicul, dar până la urmă au fost convinşi să deschidă portierele, îmbrâncindu-se apoi cu agenţii de poliţie de frontieră. În total, asupra inculpaţilor s-a descoperit cantitatea de 406 pachete de ţigări cu timbru de acciză Ucraina, dintre care 63 pachete ţigarete marca Rothmans şi a cantităţii de 343 pachete ţigarete marca Kent.

Toate aceste elemente de fapt, respectiv transportul de către inculpaţi al cantităţii de 406 pachete de ţigări cu timbru de acciză Ucraina pe teritoriul României, rezultă atât din atitudinea de recunoaştere a inculpaţilor (f.24-25 dosar), cât şi din celelalte probe culese în cursul urmăririi penale: proces-verbal de cercetare la faţa locului şi planşe foto (filele 9-25 d.u.p.); declaraţia martorului asistent M-I- (fila 48 d.u.p.); procese-verbale de examinare, sigilare şi restituire autoturism (filele 28, 31-39 d.u.p.), dovezi reţinere şi depunere bunuri la camera de corpuri delicte (filele 29-30 d.u.p.), suportul DVD conţinând înregistrarea episodului.

Faţă de modalitatea în care se coroborează mijloacele de probă expuse anterior, instanţa reţine că prezumţia de nevinovăţie a fost răsturnată şi vinovăţia inculpaţilor a fost dovedită dincolo de orice dubiu.

În drept, fapta  inculpaţilor C- A- şi C-I- de a transporta cu autoturismul lor cantitatea de 406 pachete de ţigări cu timbru de acciză Ucraina pe teritoriul României, cunoscând că acestea au fost introduse în ţară într-o manieră ilicită, deci provin din contrabandă, întruneşte, pentru fiecare dintre inculpaţi, elementele constitutive ale infracţiunii consumate de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, comisă de două sau mai multe persoane împreună, faptă prevăzută şi pedepsită de art.270 alin.(3) rap. la art.274 din Legea nr.86/2006, cei doi fiind coautori.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii reţinute în sarcina fiecăruia dintre inculpaţi este reprezentat de acţiunea de transport al celor 406 pachete de ţigări cu timbru de acciză Ucraina provenind din contrabandă (aşa cum este aceasta definită de art.270 alin.1 din Legea nr.86/2006).

Urmarea imediată constă în atingerea adusă valorilor sociale recunoscute în jurul raporturilor comerciale implicate de comerţul licit de produse accizabile pe teritoriul României. Legătura de cauzalitate dintre elementul material şi urmarea imediată rezultă din însăşi modalitatea de comitere a faptei, descrisă mai sus.

Sub aspectul laturii subiective, instanţa reţine că poziţia subiectivă a fiecăruia dintre inculpaţi faţă de infracţiunea săvârşită şi rezultatul socialmente periculos al acesteia se caracterizează prin intenţie directă, formă de vinovăţie prevăzută de art. 16 alin.3 pct.1 lit.a) din Codul penal. Astfel, cunoscând provenienţa bunurilor accizabile, inculpaţii au prevăzut şi, au urmărit afectarea raporturilor comerciale implicate de comeţul licit de produse accizabile pe teritoriul României.

 În consecinţă, potrivit art. 396 alin. 2 C.p.p., constatând că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de către fiecare dintre inculpaţi în calitate de coautor, instanţa urmează să stabilească o pedeapsă pentru săvârşirea de către fiecare dintre inculpaţi a infracţiunii consumate de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, comisă de două sau mai multe persoane împreună.

Limitele speciale de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea comisă de fiecare dintre inculpaţi sunt reprezentate de închisoare de la 5 la 15 ani (art.270 alin.3 rap. la art.274 din Legea nr.86/2006).

Instanţa urmează să ţină cont de faptul că în cursul urmăririi penale inculpaţii au acoperit integral prejudiciul produs, aşa cum rezultă din chitanţa existentă la fila 47 d.u.p.. Aceasta face incidente prevederile art.75 alin.1 lit.d din Codul penal, astfel că inculpaţilor urmează a li se reţine circumstanţa atenuantă corespunzătoare, cu consecinţa aplicării art.76 alin.1 din Codul penal, şi anume reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă avute în vedere. Astfel, limitele de pedeapsă devin 3 ani şi 4 luni şi respectiv 10 ani.

La stabilirea limitelor de pedeapsă ce vor fi aplicate în prezenta cauză, instanţa va reţine şi că inculpaţii au solicitat aplicarea procedurii prevăzute de art.374 alin.4 rap. la art.375 C.proc.pen.

Potrivit art.374 alin. 4 C.proc.pen., în cazurile în care acţiunea penală nu vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă, preşedintele pune în vedere inculpatului că poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, dacă recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10).

 Consecinţa aplicării procedurii simplificate de soluţionare a cauzelor penale prevăzută de art.375 C.proc.pen., la cererea inculpatului, este dată de Legiuitor prin ultimul alineat al art.396 C.proc.pen., în cuprinsul căruia se statuează că dacă instanţa reţine aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de către inculpat, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, se reduc cu o treime.

Faţă de aceste prevederi, instanţa, în stabilirea unei pedepse concrete pentru fiecare dintre inculpaţi, va ţine cont de limitele indicate mai sus, reduse cu o treime, respectiv pedeapsa cu închisoarea de la 2 ani 2 luni şi 20 de zile la 6 ani şi 8 luni.

 Raportat la criteriile generale de individualizare a pedepsei, enumerate la art.72 alin.1 din Codul penal de la 1968, instanţa reţine, pentru stabilirea duratei pedepsei, că inculpaţii au mai avut încercări în domeniul contrabandei (fila 56 d.u.p.), astfel că pedeapsa nu va fi minimă, însă că fişa de cazier a fiecăruia dintre cei doi nu cuprinde nicio condamnare până în prezent; că inculpaţii, deşi au fost greu de prins, fiind şi recalcitranţi, în faţa instanţei au recunoscut fapta pusă în sarcina lor.

Faţă de toate aceste circumstanţe reale şi personale, instanţa conchide că stabilirea unei pedepse cu închisoarea într-un cuantum redus, respectiv apropiat de minimul special prevăzut de lege, şi anume de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru fiecare inculpat, este o măsură de constrângere suficientă, dar şi un mijloc de reeducare eficient.

Potrivit dispoziţiilor art.274 din Legea nr.86/2006, pedeapsa aplicată pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor este în mod obligatoriu însoţită de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi. Faţă de această prevedere legală, instanţa urmează a interzice inculpaţilor, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de un an, aşa cum prevăd şi dispoziţiile art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal.

Faţă de prevederile art.65 alin.1 din Codul penal, instanţa va aplica fiecăruia dintre inculpaţi pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În ceea ce priveşte individualizarea executării pedepsei, instanţa reţine că în cauză sunt îndeplinite, pentru fiecare dintre inculpaţi, condiţiile pentru incidenţa instituţiei suspendării executării pedepsei sub supraveghere, instituţie prevăzută de art.91 din Codul penal.

 Astfel, pedeapsa aplicată fiecăruia de către instanţă este închisoarea pe o durată mai mică de 3 ani, iar inculpaţii nu u nicio altă condamnare (f.49-50 dosar); totodată, inculpaţii şi-au manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii (declaraţiile autentice de la filele 24-25 dosar); în plus, ţinând cont de vârsta fiecărui inculpat, de posibilităţile acestora de îndreptare, analizate mai sus, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpaţii nu vor mai comite alte infracţiuni, fiind, totuşi, necesară supravegherea conduitei lor pentru o perioadă determinată.

În consecinţă, în temeiul art.91 alin.1 din Codul penal, instanţa va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru ambii inculpaţi.

Dispoziţiile art.92 alin.1 din Codul penal impun stabilirea unui termen de supraveghere între 2 şi 4 ani, dar cel puţin egal cu durata pedepsei aplicate, situaţie faţă de care instanţa stabileşte pentru fiecare inculpat un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni, care urmează să curgă, în conformitate cu prevederile art.92 alin.2 din Codul penal, de la data la care hotărârea va rămâne definitivă.

În lumina dispoziţiilor art.93 alin.1 din Codul penal, instanţa este obligată să impună fiecărui inculpat următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Dintre obligaţiile prevăzute de art.93 alin.2 din Codul penal, instanţa va impune inculpaţilor să frecventeze, pe durata termenului de încercare, unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate apreciat ca adecvat de către Serviciul de probaţiune Botoşani.

Măsura obligatorie, conform art.93 alin.3 din Codul penal, a prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii va fi impusă inculpatului C- A- pentru o perioadă de 60 de zile, raportat la faptul că o astfel de muncă are rolul său în conştientizarea inculpatului cu privire la fapta săvârşită, dar, pe de altă parte, nu există elemente care să determine fixarea unei perioade mai lungi. Munca urmează a fi prestată în localitatea de domiciliu a inculpatului, --, jud. Botoşani, fie la Muzeul de Ştiinţele Naturii, fie la Primărie.

Faţă de prevederile art.93 alin.3 din Codul penal, având în vedere actele medicale depuse de inculpata C- I- (fila 26 dosar), din care rezultă că aceasta şi-a pierdut în totalitate capacitatea de muncă, inculpata nu va fi obligată la prestare de muncă.

În temeiul dispoziţiilor 404 alin.2 şi al art.91 alin.4 din Codul penal, se va atrage atenţia inculpaţilor asupra conduitei lor viitoare şi a consecinţelor la care se expun dacă vor mai comite infracţiuni sau nu vor respecta măsurile de supraveghere ori nu vor executa obligaţiile ce le revin pe durata termenului de supraveghere, consecinţe cuprinse în art.96 din Codul penal şi care constau în posibilitatea revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere, ceea ce are drept urmare dispunerea executării pedepsei.

Cu privire la acţiunea civilă, aşa cum s-a arătat mai sus, întreg prejudiciul a fost recuperat înainte de trimiterea dosarului la instanţă, astfel că, în baza art.397 alin.1 din Codul de procedură penală, se va respinge ca fiind rămasă fără obiect pretenţia părţii civile DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, cu sediul în ---, de obligare a inculpaţilor la plata prejudiciului în valoare de 4131 lei.

Potrivit dovezilor de reţinere şi depunere a bunurilor la camera de corpuri delicte (filele 29-30 d.u.p.), s-au reţinut de la inculpaţi şi s-au depus la camera de corpuri delicte a Serviciului Teritorial sl Poliţiei de Frontieră - pachetele de ţigări găsite asupra acestora.

În temeiul art.112 alin.1 lit.b şi f din Codul penal, instanţa va dispune confiscarea de la inculpaţi a acestora, şi anume a cantităţii de 63 pachete ţigarete marca Rothmans şi a cantităţii de 343 pachete ţigarete marca Kent, toate cu timbru de acciză Ucraina, toate aflate la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră -conform dovezii seria A nr- din data de -.2015.

În baza art.274 alin.1 din Codul de procedură penală, instanţa va obliga pe fiecare dintre inculpaţi la plata către stat a câte 355 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta, din care câte 205 lei în faza de urmărire penală, câte 50 lei în faza de cameră preliminară şi câte 100 lei în faza de judecată.

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

 1. În temeiul art.396 alin.2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul C- A-, ----- pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, prevăzută de art.270 alin.3 cu aplicarea art.274 din Codul Vamal, cu aplicarea art.76 alin.1 raportat la art.75 alin.1 lit.d din Codul penal, precum şi a art.396 alin.10 din Codul de procedură penală, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art.67 alin.2 din Codul penal raportat la art.274 din Codul Vamal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de un an.

În temeiul art.65 alin.1 din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art.91 alin.1 şi al art.92 alin.1 şi 2 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, termenul de supraveghere fiind de 2 ani şi 6 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art.92 alin.3 şi al art.93 alin.1 din Codul de procedură penală, inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art.92 alin.3 şi al art.93 alin.2 din Codul penal, pe durata termenului de încercare, inculpatul are obligaţia să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, apreciat ca adecvat de către Serviciul de probaţiune --.

În temeiul art.93 alin.3 din Codul penal, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, la Muzeul de Ştiinţele Naturii --, jud. Botoşani sau la Primăria --- jud. Botoşani.

În temeiul art.91 alin.4 din Codul penal, precum şi al art.404 alin.2 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatului că pe viitor conduita sa trebuie să fie una conformă normelor de convieţuire socială, precum şi că în cazul în care va mai comite infracţiuni, nu va respecta măsurile de supraveghere sau nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere, se expune la posibilitatea revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere, cu consecinţa dispunerii executării pedepsei.

2. În temeiul art.396 alin.2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpata C-I-, ---- pentru săvârşirea infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, prevăzută de art.270 alin.3 cu aplicarea art.274 din Codul Vamal, cu aplicarea art.76 alin.1 raportat la art.75 alin.1 lit.d din Codul penal, precum şi a art.396 alin.10 din Codul de procedură penală, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art.67 alin.2 din Codul penal raportat la art.274 din Codul Vamal, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de un an.

În temeiul art.65 alin.1 din Codul penal, aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art.91 alin.1 şi al art.92 alin.1 şi 2 din Codul penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, termenul de supraveghere fiind de 2 ani şi 6 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art.92 alin.3 şi al art.93 alin.1 din Codul de procedură penală, inculpata va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art.92 alin.3 şi al art.93 alin.2 din Codul penal, pe durata termenului de încercare, inculpata are obligaţia să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, apreciat ca adecvat de către Serviciul de probaţiune --

În temeiul art.91 alin.4 din Codul penal, precum şi al art.404 alin.2 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatei că pe viitor conduita sa trebuie să fie una conformă normelor de convieţuire socială, precum şi că în cazul în care va mai comite infracţiuni, nu va respecta măsurile de supraveghere sau nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere, se expune la posibilitatea revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere, cu consecinţa dispunerii executării pedepsei.

În baza art.397 alin.1 din Codul de procedură penală, respinge ca fiind rămasă fără obiect pretenţia părţii civile DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, -- de obligare a inculpaţilor la plata prejudiciului în valoare de 4131 lei, recuperat în cursul urmăririi penale.

În temeiul art.112 alin.1 lit.b şi f din Codul penal, dispune confiscarea de la inculpaţi a cantităţii de 63 pachete ţigarete marca Rothmans şi a cantităţii de 343 pachete ţigarete marca Kent, toate cu timbru de acciză Ucraina, toate aflate la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră -- conform dovezii seria A nr.--din data de --.2015.

În baza art.274 alin.1 din Codul de procedură penală, obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata către stat a câte 355 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta, din care câte 205 lei în faza de urmărire penală.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe prezenta minută.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, --- 2016.

PREŞEDINTE, GREFIER,