Pretenţii

Sentinţă civilă 671 din 20.09.2017


Cuprins pe materii: Contencios Administrativ.

Index alfabetic: Contencios Administrativ.

Plăţi nejustificate

Cerere în pretenţii băneşti izvorâte din efectuarea de plăţi nejustificate

SENTINŢA CIVILĂ NR. 671/20.09.2017

Prin acţiunea înreg. pe rolul Tribunalului Galaţi – CAF sub nr. .......... din .........reclamanta X , în contradictoriu cu pârâta Y  a solicitat instanţei ca prin sent. ce o va pronunţa să dispună:

-Obligarea pârâtei la plata sumei de ........ – plăţi nejustificate

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că în perioada 2013 – 2014, în baza unor acorduri de asociere, a ordonat şi efectuat către pârâtă o serie de plăţi nejustificate, reprezentând cota parte din cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor prevăzute în acorduri de cooperare, constatate de Camera de Conturi ..., în urma unui control ce  a avut ca misiune de audit tema „Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale comunei”, finalizat prin Decizia ........

Reclamanta a încheiat în anul 2010 Acordul de cooperare privind organizarea şi exercitarea activităţii de audit public intern, înregistrat sub nr. ......,

După apariţia HG 1183/4.12.2012 pentru aprobarea Normelor  privind sistemul de cooperare pentru asigurarea funcţiei de audit public intern, din eroare, acordul de cooperare nu a fost actualizat, fapt pentru care s-a decontat lunar în mod nejustificat contribuţia către pârâtă, aferentă perioadelor în care nu s-au prestat serviciile de audit public intern.

În perioada 2013 – 2015 au fost efectuate 4 misiuni de audit public intern, iar reclamanta a decontat lunar nejustificat contribuţia către pârâtă, rezultând astfel plăţi ilegale

În baza acordurilor încheiate, pârâta în mod ilegal a solicitat reclamantei  să plătească contribuţia pe perioada cât persoanele angajate prin asociere erau în concediu de odihnă sau medical, deşi nu avea statutul de angajator al persoanelor, reclamanta fiind un beneficiar al serviciilor prestate de pârâtă prin intermediul persoanelor angajate de aceasta.

În urma controlului Camerei de Conturi .......... au fost constatate o serie de deficienţe în baza cărora a fost emisă Decizia ......

Pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

Tribunalul a reţinut cu privire la cheltuielile pentru funcţionarea compartimentului de audit public intern, care au depăşit nr. de zile pe auditor prestate că sunt aplicabile dispoziţiile art. 1 şi art. 2 precum şi art. 33 din  HG 1183/2012 ( publicată în M. Of. 839 din 13 decembrie 2012) pentru aprobarea Normelor privind sistemul de cooperare pentru asigurarea funcţiei de audit public intern.

Rezultă aşadar, contrar susţinerii pârâtei, că pentru perioada de referinţă 2013 – 2014 există o normă legală care condiţionează stabilirea cotizaţiei în funcţie de zile/ore lucrate.

Cu privire la costurile aferente unor servicii neprestate de personalul angajat potrivit acordurilor de cooperare, în perioada de inactivitate a acestora (concedii de odihnă, concedii de maternitate, concedii medicale, învoiri) Plata acestor costuri s-a realizat de reclamantă la cererea pârâtei, fără ca reclamanta să aibă calitatea de angajator a persoanelor aflate în concedii de odihnă, concedii de maternitate, concedii medicale, învoiri. Se impune aşadar restituirea acestor cheltuieli care au fost suportate de reclamantă în mod nejustificat, fără a beneficia de o contraprestaţie.

Cu privire la cheltuielile suplimentare pentru organizarea şi exercitarea activităţii financiar – contabile, a activităţii de pază comunală, a activităţii de întreţinere şi exploatare a obiectivului de investiţii „Alimentare cu apă sat Balinteşti”, peste nivelul costurilor care s-ar fi realizat prin efortul propriu al entităţii auditate deşi aceste cheltuieli s-au efectuat nelegal, în lipsa posturilor vacante, reclamanta a beneficiat de o contraprestaţie , respectiv munca prestată de persoanele angajate în baza acordurilor de cooperare.

În condiţiile în care prev. legale nu erau clare, în sensul că angajarea unor persoane pe baza acordurilor de cooperare se putea face numai dacă existau  posturi vacante, ci lăsau loc de interpretare, că ar putea fi făcute angajări prin acordurile de cooperare şi în lipsa unor posturi vacante, apreciem că suma de .....nu se impune a fi restituită de către pârâtă.

Pe baza celor ce preced, acţiunea a fost  admisă în parte.