Deschidere procedura insolventei

Hotărâre 193 din 06.07.2016


Pe rol fiind solutionarea cererii de deschidere a procedurii generale a insolventei, formulată de către debitoare. SC T L SRL.

În cauză s-au formulat cereri de deschidere de către creditorii SC T L SRL , SC S C I SRL , S M I GMBH , M I SA şi B T SA C PRIN S I.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului I – Secţia comercială şi de contencios administrativ – Judecător-sindic sub nr. /99/17.06.2016, debitoarea T L SRL a solicitat deschiderea procedurii generale a insolvenţei.

În motivarea cererii sale, debitoarea a arătat că se află în incapacitate de plată, are debite certe, lichide şi exigibile mai mult de 60 de zile.

Apreciază că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 66 şi următoarele ale Legii nr. 85/2014. a solicitat a fi desemnat în calitate de administrator judiciar practicianul E L S.P.R.L.

Debitoarea a depus, în dovedirea cererii, o serie de înscrisuri în copie.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

La solicitarea instanţei, au fost depuse la dosarul cauzei relaţiile oferite de Oficiul Registrului Comerţului privind istoricul debitorului cu privire la sediul social, administratorii şi asociaţii, situaţia actuală a societăţii.

În cauza de faţă au mai fost înregistrate următoarele cereri de deschidere a procedurii insolvenţei formulate de creditori:

1. Cererea formulată de creditoarea T L SRL.

Susţine creditoarea că a derulat relaţii contractuale cu debitoarea şi că aceasta îi datorează suma totală de 256 175,98 lei.

A solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a practicianului E L S.P.R.L.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG80/2013 privind taxele judiciare de timbru. S-au depus înscrisuri în dovedirea cererii: contract de vânzare cumpărare, facturi fiscale, calcul penalităţi, etc.

2. Cererea formulată de creditoarea S C I SRL.

susţine creditoarea că a derulat relaţii contractuale cu debitoarea şi că aceasta îi datorează suma totală de 4 459 316,19 lei.

A solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a practicianului Casa de Insolventă T, F B.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG80/2013 privind taxele judiciare de timbru. S-au depus înscrisuri în dovedirea cererii: contract de vânzare cumpărare, facturi fiscale, calcul penalităţi, etc.

3. Cererea formulată de creditoarea M I SA.

Susţine creditoarea că a derulat relaţii contractuale cu debitoarea şi că aceasta îi datorează suma totală de 1 701 929,19 Euro. ( contravaloarea în lei fiind de 7 675 700,65 lei, calculat la cursul BNR din 07.07.2016 de 4,51 lei/euro)

A solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a practicianului Casa de Insolventă T, F B.

S-au depus înscrisuri în dovedirea cererii: contract de vânzare cumpărare, facturi fiscale, calcul penalităţi, etc.

Cererea nu a fost legal timbrată, deşi creditoarei i s-a pus în vedere prin adresa să achite taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

4. Cererea formulată de creditoarea S M I GmbH SRL susţine creditoarea că a derulat relaţii contractuale cu debitoarea şi că aceasta îi datorează suma totală de 1 262 988,55 Euro ( contravaloarea în lei fiind de 1 322 988,55 lei, calculat la cursul BNR din 07.07.2016 de 4,51 lei/euro)

A solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a practicianului Casa de Insolventă T, F B.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG80/2013 privind taxele judiciare de timbru. S-au depus înscrisuri în dovedirea cererii: contract de vânzare cumpărare, facturi fiscale, calcul penalităţi, etc.

5. Cererea formulată de creditoarea B T SA.

susţine creditoarea că a derulat relaţii contractuale cu debitoarea şi că aceasta îi datorează suma totală de 1 262 988,55 Euro ( contravaloarea în lei fiind de 11 172 774,64 lei)

A solicitat numirea în calitate de administrator judiciar a practicianului C I SPRL – F I.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG80/2013 privind taxele judiciare de timbru. S-au depus înscrisuri în dovedirea cererii: contracte de credit, garanţii, calcul penalităţi, etc.

6. Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 02.06.2016 sub nr. /99/2016, creditoarea A G SRL a solicitat deschiderea procedurii generale a insolvenţei cu privire la debitoarea T L SRL.

A arătat creditoarea că în urma derulării relaţiilor contractuale cu debitoarea, acesta din urmă a acumulat un debit de 55 185,18 lei, reprezentând contravaloare facturi si penalizări.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei potrivit dispoziţiilor art. 14 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. S-au depus înscrisuri în dovedirea cererii: facturi fiscale, calcul penalităţi, etc.

Această creditoare nu a indicat un practician pentru a fi desemnat în calitate de administrator judiciar.

În temeiul art. 66 alin 6 din Legea 85/2014, la termenul din 06.07.2016 s-a dispus conexarea cererii acestui creditor la cauza ce formează obiectul dosarului /99/2016, având ca obiect cererea de deschidere a procedurii formulată de debitor si de alti creditori.

Analizând cererea formulată de către debitoare, prin prisma materialului probator administrat, instanţa constată următoarele:

Instanţa constată că este învestită cu o cerere formulată de debitoare pentru deschiderea procedurii de insolvenţă, precum şi cu 6 cereri având acelaşi obiect formulată de creditori diferiti.

Potrivit art. 66 alin 6 din Legea 85/2014, „În cazul în care sunt înregistrate cereri formulate de creditori, se soluţionează cererea debitorului în procedură necontencioasă, prin aceeaşi încheiere judecătorul dispunând conexarea cererilor creditorilor, care în cazul deschiderii procedurii devin declaraţii de creanţă, iar dacă se respinge cererea debitorului, se soluţionează potrivit art. 72 şi următoarele.”

Astfel, analizând cererea debitoarei, se constată că aceasta a solicitat a fi supusă procedurii generale de insolvenţă, manifestându-şi intenţia de a-şi reorganiza activitatea pe baza unui plan.

Astfel, aşa cum rezultă din actele contabile depuse la dosar (cu precădere cele care reflectă datoriile, precum şi sumele din conturile casa şi bănci), văzând totodată şi cererile formulate de către ceilalti creditori, debitoarea are datorii scadente către creditorii săi de peste 100 000 lei şi nu dispune de lichidităţi suficiente pentru achitarea datoriilor scadente. A declarat creditori furnizori ale căror creanţe sunt certe, lichide şi exigibile. Analizând balanţele de verificare, instanţa constată că în conturile sale la bănci şi casă societatea nu are disponibil.

Potrivit art. 5 pct.29 din Legea 85/2014, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile.

Prin înscrisurile contabile depuse, debitoarea a dovedit că patrimoniul său suferă de lipsă de fonduri necesare acoperirii datoriilor sale certe, lichide şi exigibile.

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile art.2 pct. 46 rap. la art. 38 alin. 1 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, instanţa va admite cererea debitoarei şi, în temeiul art. 71 alin.1 din Legea 85/2014 , va constata că debitoarea este în stare de insolvenţă şi va deschide procedura generală de insolvenţă împotriva sa.

La desemnarea administratorului judiciar provizoriu, judecătorul sindic va avea în vedere dispoziţiile art. 45 lit d din Legea 85/2014, potrivit cărora „În cazul în care atât debitorul, cât şi creditorul au solicitat desemnarea câte unui administrator judiciar/lichidator judiciar va avea prevalenţă cererea creditorului. Dacă creditorii solicită a fi desemnaţi administratori judiciari/lichidatori judiciari diferiţi, judecătorul-sindic va desemna motivat pe unul dintre cei propuşi de aceştia.”

Astfel, cei 6 creditori care au formulat cereri au formulat trei propuneri distincte de practicieni, respectiv: E L S.P.R.L., Casa de Insolventă T, F B şi C I SPRL – F I, revenind instanţei sarcina de a desemna motivat pe unul dintre aceştia.

Preliminar se constată că toţi cei trei practicieni au depus la dosar oferte de preluare a cazului, au făcut dovada că sunt asiguraţi potrivit legii, precum şi că beneficiază de disponibilitatea de timp şi de resurse umane, precum şi experienţa generală sau specifica necesare preluării dosarului.

În consecinţă, în scopul desemnării unuia dintre aceştia, judecătorul sindic va apela la un criteriu obiectiv, respectiv va analiza valoarea creanţelor deţinute de creditorii care au propus fiecare dintre cei trei practicieni.

Astfel:

-practicianul E L S.P.R.L a fost propus de creditoarea T L SRL, cu o creanţă de 256 175,98 lei,

-practicianul Casa de Insolvenţă T SPRL - F B a fost propus de creditorii: M I SA cu o creanţă de 7 675 700,65 lei, S M I GmbH SRL, cu o creanţă de 1 322 988,55 lei şi de creditoarea S C I SRL, cu o creanţă de 4 459 316,19 lei; rezultă o valoare totală a creanţelor de 13 458 005,39lei.

-Practicianul C I SPRL – F I a fost propus de către creditoarea B T SA, cu o creanţă de 11 172 774,64 lei.

Aplicând criteriul reprezentat de valoarea creanţelor, rezultă că practicianul Casa de Insolvenţă T SPRL - F B însumează cea mai mare valoare a creanţelor care îl propun, astfel că acest practician v a fi desemnat în calitate de admistrator judiciar provizoriu.

În temeiul art.71 alin.2 coroborat cu art.99 din lege, administratorul judiciar va efectua notificarea deschiderii procedurii generale a insolvenţei tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor potrivit prevederilor art.67 alin.1 lit.c), debitorului şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul I, pentru efectuarea menţiunii.

In temeiul disp art 99 şi 100 din legea 85/2014 judecătorul sindic va fixa termenele limită pentru înregistrarea cererilor de creanţă asupra averii debitorului, termenul de verificare, întocmire si publicare a tabelului preliminar al creanţelor ,cel pentru soluţionarea eventualelor contestaţii precum şi data primei şedinţe a adunării creditorilor, dispunând convocarea creditorilor debitorului pentru alegerea comitetului creditorilor, desemnarea preşedintelui acestuia, desemnarea/confirmarea administratorului judiciar şi stabilirea remuneraţiei acestuia, precum şi a oricăror alte aspecte necesare derulării procedurii. De asemenea, se vor dispune toate măsurile necesare desfăşurării în condiţii optime a procedurii astfel declanşate.

I se va pune în vedere administratorului judiciar să întocmească şi să depună raportul amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă şi a existenţei premiselor angajării răspunderii acestora în condiţiile art. 169 , prevăzut de dispoziţiile art. 97 alin. 1 , iar lunar câte un raport privind descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, cuprinzând justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii, precum şi măsuri concrete privind desfăşurarea procedurii.

DISPUNE:

Admite cererea formulată de debitoarea T L SRL.

În temeiul art. 71 alin.1 teza I coroborat cu art.66 alin.1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă ,

Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei debitorului debitoarea T L SRL.

În temeiul art. 66 alin 7 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă :

Desemnează în calitatea de administrator judiciar provizoriu : practicianul în insolvenţă Casa de Insolvenţă T SPRL - F B, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 alin.1.

În lipsa unei convenţii cu creditorii, administratorul judiciar va fi remunerat pe baza deconturilor aprobate de judecătorul sindic.

În temeiul art.71 alin.2 coroborat cu art.99 din lege,

Dispune administratorului judiciar să efectueze notificarea deschiderii procedurii generale a insolvenţei tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor potrivit prevederilor art.67 alin.1 lit.c), debitorului şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul I, pentru efectuarea menţiunii. Notificarea se realizează potrivit prevederilor Codului de procedură civilă şi se va publica, totodată, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Fixează termenul maxim pentru predarea către administratorul judiciar, a actelor prevăzute de art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 la 15.07.2016.

Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor la 05.09.2016.

Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea şi publicarea tabelului preliminar al creanţelor la 23.09.2016.

Fixează termenul pentru definitivarea şi depunerea tabelului definitiv de creanţe la 17.10.2016.

Fixează data primei şedinţe a adunării creditorilor la 10.10.2016, in locaţia ce va fi stabilită de administratorul judiciar şi dispune convocarea creditorilor debitorului pentru alegerea comitetului creditorilor, desemnarea preşedintelui acestuia, confirmarea/înlocuirea administratorului judiciar şi stabilirea remuneraţiei acestuia, precum şi a oricăror alte aspecte necesare derulării procedurii.

Dispune trimiterea notificărilor către debitor, către toţi creditorii debitorului, către toate băncile şi toate instanţele judecătoreşti competente, de către lichidatorul judiciar.

Administratorul judiciar va întocmi şi va depune până la data de 22.08.2016 un raport prin care să propună fie intrarea in faliment in procedură simplificată, fie continuarea perioadei de observaţie şi până la data de 12.09.2016 raportul amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă şi a existenţei premiselor angajării răspunderii acestora în condiţiile art. 169, prevăzut de dispoziţiile art. 97 alin. 1, iar lunar câte un raport privind descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, cuprinzând justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii, precum şi măsuri concrete privind desfăşurarea procedurii.

Stabileşte termen pentru examinarea stadiului procedurii insolvenţei la data de 19.10.2016..

În temeiul art. art. 66 alin 6 din Legea 85/2014, califica ca fiind declaratii de creanţă cererile de deschidere a procedurii formulate de creditorii: A G SRL, prin S I, S M I GmbH SRL, M I SA, S C I SRL şi T L SRL.

Executorie, conform art.46 alin.1 din lege .