Suspendare executare act administrativ

Decizie 212/R din 16.03.2016


Suspendare executare act administrativ

Prin Decizia menţionată s-a admis recursul formulat împotriva Sentinţei Tribunalului Harghita.

Instanţa de control judiciar a reţinut că, prin procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr.6996 din 18.09.2015 întocmit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Centrul Judeţean Harghita,  s-a stabilit în sarcina  intimatului - reclamant Composesorat obligaţia de plată a sumei de 158.742,54 lei,  reprezentând  creanţă bugetară rezultată din nereguli.

Procesul verbal menţionat a fost întocmit în baza prevederilor O.U.G. nr. 66/2011 şi ale O.G. nr. 92/2003.

Curtea reţine că pentru suspendarea executării actului administrativ fiscal, respectiv a procesului verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. 6996 din 18.09.2015 întocmit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Centrul Judeţean Harghita, instanţa este obligată să analizeze îndeplinirea condiţiilor impuse de prevederile art.14 din Legea nr.554/2004, cazul bine justificat şi prevenirea pagubei iminente. Condiţiile se cer a fi întrunite cumulativ.

Cazul bine justificat, este definit la art.2 alin.1 lit. t din Legea nr.554/2004, ca fiind împrejurarea legată de starea de fapt şi de drept, care este de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ.

În jurisprudenţa sa constantă, Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J. a reţinut că pentru conturarea cazului temeinic justificat care să impună suspendarea unui act administrativ, instanţa nu trebuie să procedeze la analizarea criticilor de nelegalitate pe care se întemeiază însăşi cererea de anulare a actului administrativ, ci trebuie să-şi limiteze verificarea doar la acele împrejurări vădite de fapt şi/sau  de drept care au capacitatea să producă îndoială serioasă asupra prezumţiei de legalitate de care se bucură un act administrativ. Astfel de împrejurări vădite, de fapt sau/şi de drept care sunt de natură să producă o îndoială serioasă asupra prezumţiei de legalitate a unui act administrativ (act administrativ - fiscal) au fost reţinute de Î.C.C.J. ca fiind : emiterea unui act administrativ de către un organ necompetent sau cu depăşirea competenţei, actul administrativ emis în temeiul unor dispoziţii legale declarate neconstituţionale, abrogate, în mod evident inaplicabile, nemotivarea actului administrativ, modificarea importantă a actului administrativ în calea recursului administrativ (reducerea importantă a cuantumului sumelor reţinute ca obligaţii bugetare suplimentare) şi altele asemenea.

Indiciile de nelegalitate pot viza încălcări atât ale normelor de drept procedural, cât şi ale normelor de drept material însă esenţial este ca acestea să fie evidente şi să poată fi identificate cu uşurinţă, la nivelul aparenţelor.

În prezenta cauză, instanţa de fond a reţinut existenţa  cazului bine justificat  din împrejurarea că reclamantul a  invocat existenţa unei greşeli de calcul şi că suma ce se doreşte a fi recuperată este exorbitantă.

Curtea reţine că simpla constatare a instanţei că cererea conţine  critici reale la adresa actului administrativ fiscal (contestaţia este serioasă şi nu abuzivă în scopul  întârzierii producerii efectelor acestuia) şi că suma este considerabilă, nu este prin ea însăşi aptă să conducă la răsturnarea prezumţiei de legalitate pe care se fondează caracterul executoriu al acestuia. Nu trebuie uitat că suspendarea executării actului administrativ fiscal constituie excepţia de la regula executării din oficiu.

Clarificarea aspectelor care ţin de modul de calcul al sumelor, interpretarea dispoziţiilor legale aplicabile şi de starea de fapt reţinută astfel, nu se poate realiza pe calea sumară a procedurii reglementate de art. 14 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 ci doar în cadrul acţiunii având ca obiect anularea actului administrativ fiscal, adică la fondul cauzei .

Prin urmare, Curtea apreciază că motivele invocate de intimatul-reclamant în cuprinsul cererii de chemare în judecată nu creează o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ fiscal, ci dimpotrivă, din analiza sumară a actului administrativ atacat, în baza actelor depuse la dosar, fără a antama fondul, rezultă că actul atacat a fost emis cu respectarea dispoziţiilor legale.

Desigur, apărările de fond ale  intimatului - reclamant urmează a fi analizate cu ocazia soluţionării pe fond a cererii de anulare a actului administrativ, acolo unde se va stabili dacă intimatul - reclamant  datorează sau nu suma de bani menţionată în cuprinsul procesului verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr.6996 din 18.09.2015 emis de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Centrul Judeţean Harghita, dar la cercetarea sumară a aparenţei dreptului, instanţa reţine că nu au fost oferite indicii suficiente de răsturnare a prezumţiei de legalitate a actului atacat.

În legătură cu condiţia pagubei iminente, Curtea reţine că nici această condiţie nu este îndeplinită, prejudiciul grav şi iminent invocat de către intimatul-reclamant nefiind dovedit. De altfel, acest prejudiciu nu poate rezulta doar din punerea în executate a actului administrativ fiscal şi trebuie să nu poată fi reparat ulterior ori să fie foarte greu de reparat, în situaţia anulării actului administrativ, condiţii care nu sunt îndeplinite în speţă.

Având în vedere că este necesară îndeplinirea cumulativă a celor două condiţii prevăzute la art.14 din Legea nr.554/2004, neîndeplinirea acestora, determină respingerea cererii de suspendare a executării procesului - verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr.6996 din 18.09.2015 întocmit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Centrul Judeţean Harghita.

Prin urmare, Curtea va admite  recursul formulat de recurenta - pârâtă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Harghita, împotriva Sentinţei nr. 64/22.01.2016 pronunţate de Tribunalul Harghita, în dosarul nr. 1576/96/2015, va casa sentinţa atacată şi rejudecând cauza, va respinge cererea de suspendare a executării procesului verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. 6996/18.09.2015 emis  de pârâta Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Harghita, formulată de reclamant.