Este netemeinică soluția de amânare a aplicării pedepsei întrucât nu este îndeplinită condiția prev. de art.83 alin.1 lit.d Cod penal, Curtea apreciind necesară aplicarea pedepsei pentru îndreptarea inculpatului, având în vedere împrejurările comiterii faptei şi gravitatea acesteia.
Este bine cunoscut faptul că, consumul de alcool diminuează semnificativ capacitatea de percepţie a persoanei asupra condiţiilor de desfăşurare a traficului, precum şi capacitatea de reacţie în cazul unor evenimente ivite intempestiv în timpul conducerii vehiculului.
În cauză, inculpatul ... a condus pe drumurile publice din municipiul ... autoturismul cu o alcoolemie de 2,95 g/l alcool pur în sânge, cu foarte mult peste limita legală, de 0,80 g/l alcool pur în sânge, și doar întâmplarea a făcut ca urmările acestei fapte să nu fie grave.
În acest sens, se constată că inculpatul conducea sinuos autoturismul, schimbând brusc direcția de deplasare, ceea ce l-a determinat pe martorul ... să apeleze la serviciul de urgență 112 și să sesizeze aspectul constatat.
De asemenea, martorul ..., persoană ce conducea un autoturism din sens opus, a perceput în mod direct momentul în care autoturismul condus de inculpat a acroșat gardul viu de pe marginea străzii și s-a oprit.
Față de modul de comitere a faptei și comportamentul inculpatului este evident că fapta acestuia prezintă un pericol real pentru participanţii la trafic, astfel că se impunea o sancţionare corespunzătoare a inculpatului, prin condamnarea acestuia şi nu amânarea aplicării pedepsei.
Împrejurările legate de persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale, prezentarea sa în faţa organelor judiciare, se impuneau a fi valorificate la momentul stabilirii cuantumului pedepsei şi a modalităţii de executare.
Decizia penală nr. 386/A/02.04.2018 a Curţii de Apel Galaţi
Prin sentinţa penală nr. 2361/19.12.2017 a Judecătoriei Brăila, în baza art. 336 alin. 1 din Codul penal și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, s-a aplicat inculpatului ... o pedeapsă de 8 luni închisoare.
În baza art. 83 C.p. s-a dispus amânarea aplicării pedepsei aplicate inculpatului ... prin prezenta hotărâre pe durata unui termen de supraveghere prevăzut de art. 84 C. pen., respectiv de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, cu masurile de supraveghere prevăzute de art. 85 alin. 1 C.pen..
În baza art. 274 al. 1 C.p.p. a fost obligat inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.
În motivarea acestei hotărâri s-a arătat că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila nr.7733/P/2016 înregistrat la această instanţă sub nr. 16272/196/2017 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului ..., pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe pe drumurile publice, prevăzută de art. 336 al. 1 Cod penal.
Camera Preliminară a fost închisă la data de 09.10.2017 fără a fi invocate cereri și excepții.
Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa a reţinut că în seara datei de 24.11.2016, în jurul orei 19:00, martorul ... a observat că autoturismul marca Dacia Logan cu numărul de înmatriculare ... este condus pe drumurile publice din municipiul ..., dinspre strada ... spre ..., în mod sinuos, fără a-și păstra traiectoria și direcția de deplasare, cu schimbări bruște de direcție, aspect care l-a determinat să apeleze la serviciul de urgență 112 și să sesizeze aspectul constatat, la ora 19:06.
Traiectoria necorespunzătoare a autoturismului Dacia Logan cu numărul de înmatriculare ... a fost observată și de martorul ..., persoană ce conducea autoturismul marca Peugeot 107, din sens opus, percepând în mod direct momentul în care autoturismul în cauză a acroșat gardul viu de pe marginea străzii și s-a oprit.
Ambii martori au observat că la volanul autoturismului se afla o persoană de sex masculin, ce prezenta simptomele unei persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice. Au stat lângă aceasta până în momentul apariției echipajului de poliție, lucru ce s-a realizat în scurt timp, în jurul orei 19:16.
Organele de poliție, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după ce s-au legitimat, au procedat la identificarea conducătorului auto al autoturismului Dacia Logan cu numărul de înmatriculare ..., fiind identificat în persoana inculpatului ...
Întrucât emana halenă alcoolică, i s-a solicitat conducătorului auto să fie testat cu aparatul alcool-test, dar nu s-a reușit datorită stării în care se afla, motiv pentru care, având în vedere prevederile art. 88 alin. 6 din OUG nr. 195/2002, republicată, conducătorului auto ... i s-a solicitat să se deplaseze cu organele de poliţie la SJU B, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta fiind de acord.
La sediul SJU B, i-au fost recoltate inculpatului două probe de sânge, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 376/2006, acestea fiind sigilate cu sigiliul nr. ... Probele de sânge au fost recoltate la ora 19:35 şi la ora 20:35.
De asemenea, cu ocazia examinării clinice efectuate de medic la momentul recoltării probelor, inculpatul a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice (bere), în intervalul orara 16:00 – 18:00, fără a consuma și alimente.
Cele două probe biologice au fost analizate de către Serviciul de Medicină Legală ..., instituţie care a emis Buletinul de analiză toxicologică – alcoolemie nr. .../485/28.11.2016, din care rezultă că inculpatul avea la ora 19:35, respectiv la ora 20:35, o alcoolemie de 2,95 gr 0/00 alcool pur în sânge, în cazul primei probe, respectiv 2,80 gr 0/00 alcool pur în sânge în cazul celei de-a doua. Conform aceluiaşi buletin, probele de sânge au fost prezentate cu sigiliul nr. ..., iar rezultatul alcoolemiei a fost stabilit prin metoda „oficială”.
În intervalul orar al recoltării celor două probe biologice, mai exact la ora 19:49, s-a reușit testarea conducătorului auto și cu aparatul DRAGER PRINTER, seria ARRM - 0327, care la poziţia rezultat final a indicat o valoare de 1,58g/l alcool pur în aerul respirat.
S-a precizat că situaţia de fapt expusă mai sus se probează cu mijloacele de probă aflate la dosarul cauzei, după cum urmează: procesul verbal de constatare din data de 24.11.2016; declaraţiile suspectului/inculpatului ...; buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie nr. .../487/28.11.2016 emis de Serviciul de Medicină Legală Brăila; proces-verbal de testare și acord consimțământ recoltare probe biologice; cererea de analiză și proces-verbal de recoltare probe biologice de sânge; fişa aparatului alcool-test aparatul seria ARRM – 0327 emisă la data de 24.11.2016; declarația martorului ...; declarația martorului ...; adresa nr. 244/29.11.2016 a Serviciului Rutier din cadrul IPJ ...; fișa de evidență și copia talonului autoturismului; fişă de cazier judiciar a inculpatului ... din 18.05.2017.
Inculpatul a solicitat aplicarea procedurii simplificate.
Instanța a constatat dincolo de orice îndoială rezonabilă că fapta există, constituie infracțiune si a fost săvârșită de inculpat.
S-a reținut că, în drept, fapta inculpatului ... de a conduce în seara datei de 24.11.2016 pe drumurile publice din municipiul ..., respectiv pe strada ... înspre ..., autoturismul marca Dacia Logan cu numărul de înmatriculare ..., după ce în prealabil consumase băuturi alcoolice, întruneşte elementele constitutive a infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 C.p.
S-a precizat că la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului instanța va avea in vedere dispozițiile Art.74 cod penal - Criteriile generale de individualizare a pedepsei (1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială. (2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.
S-a menționat că, din cercetările efectuate în cauză rezultă că fapta inculpatului ... prezintă o gravitate sporită, în condiţiile în care acesta a condus autovehiculul pe drumurile publice, deși avea o alcoolemie cu mult peste limita legală.
S-a arătat că, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul desfăşurată de către inculpatul ..., pe un drum circulat din municipiul ..., în condiţiile în care avea o alcoolemie cu mult peste limita stabilită de lege pentru a departaja activitatea ilicită ca fiind contravenţie sau infracţiune, a prezentat un pericol evident pentru siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, întrucât băutura consumată de acesta provoacă tulburări psiho-senzoriale caracterizate prin dezorientare, confuzie, alterarea judecăţii, a memoriei şi tulburări neuromusculare, constând în special în tulburări de echilibru, coordonare şi concentrare.
S-a menționat că, în aceste condiţii, cercetarea activităţii infracţionale desfăşurate în data de 24.11.2016 de către inculpatul ... a prezentat interes public şi în prezenta cauză se impune condamnarea acestuia de către instanţă, în condiţiile în care inculpatul a creat o stare de nesiguranţă pentru toţi participanţii la traficul rutier, fie pietoni, fie alţi conducători auto, prin fapta sa putând-se ajunge, datorită efectelor pe care le are alcoolul asupra puterii de concentrare, a coordonării şi a reflexelor, inclusiv la comiterea unui accident de circulaţie cu victime omeneşti.
Inculpatul este cetăţean român, căsătorit, stagiu militar satisfăcut, studii medii – 12 clase, angajat la SC ... SRL ..., în funcția de coordonator de presă, fără antecedente penale.
Din actele de la dosar a rezultat că inculpatul ... avea dreptul de a conduce autovehicule pentru categoria "B" la momentul depistării.
Pe parcursul procesului penal inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând şi regretând faptele săvârşite.
S-a apreciat, pe baza elementelor reale si personale de individualizare mai sus expuse, că se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea inculpatului.
Fata de gradul de pericol social concret al faptei săvârșite s-a apreciat ca reeducarea inculpatului se poate realiza și fără privare efectiva de libertate.
În consecință, în baza art. 336 al. 1 C.p. cu aplicarea art. 396 al. 10 C.p.p. aplică inculpatului ... la o pedeapsă de 8 luni închisoare .
În baza art. 83 C.p. s-a dispus amânarea aplicării pedepsei aplicate inculpatului ... pe durata unui termen de supraveghere prevăzut de art. 84 C. pen., respectiv de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, cu masurile de supraveghere prev. de art. 85 al. 1 C.p..
Împotriva acestei sentinţe, în termen legal, a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, arătând că faţă de împrejurările comiterii faptei, respectiv gradul ridicat al alcoolemiei, nu se impunea amânarea aplicării pedepsei, ci condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu închisoare în modalitatea suspendării executării sub supraveghere.
Inculpatul a solicitat respingerea apelului.
Apelul este fondat.
Examinând cauza prin prisma motivelor de apel cât şi din oficiu sub toate aspectele de fapt şi de drept, conform art. 417 al .2 C.proc.pen., Curtea constată că situaţia de fapt şi vinovăţia inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunii deduse judecăţii, au fost corect stabilite de prima instanţă, prin probele administrate în cauză, dându-se încadrarea juridică corespunzătoare faptei comise.
Însă, hotărârea este netemeinică cu privire la soluția de amânare a aplicării pedepsei.
În cauză nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei întrucât nu este îndeplinită condiția prev. de art.83 alin.1 lit.d Cod penal, Curtea apreciind necesară aplicarea pedepsei pentru îndreptarea inculpatului, având în vedere împrejurările comiterii faptei şi gravitatea acesteia.
Este bine cunoscut faptul că, consumul de alcool diminuează semnificativ capacitatea de percepţie a persoanei asupra condiţiilor de desfăşurare a traficului, precum şi capacitatea de reacţie în cazul unor evenimente ivite intempestiv în timpul conducerii vehiculului.
În cauză, inculpatul ... a condus pe drumurile publice din municipiul ... autoturismul cu o alcoolemie de 2,95 g/l alcool pur în sânge, cu foarte mult peste limita legală, de 0,80 g/l alcool pur în sânge, și doar întâmplarea a făcut ca urmările acestei fapte să nu fie grave.
În acest sens, se constată că inculpatul conducea sinuos autoturismul, schimbând brusc direcția de deplasare, ceea ce l-a determinat pe martorul ... să apeleze la serviciul de urgență 112 și să sesizeze aspectul constatat.
De asemenea, martorul ..., persoană ce conducea un autoturism din sens opus, a perceput în mod direct momentul în care autoturismul condus de inculpat a acroșat gardul viu de pe marginea străzii și s-a oprit.
Față de modul de comitere a faptei și comportamentul inculpatului este evident că fapta acestuia prezintă un pericol real pentru participanţii la trafic, astfel că se impunea o sancţionare corespunzătoare a inculpatului, prin condamnarea acestuia şi nu amânarea aplicării pedepsei.
Împrejurările legate de persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale, prezentarea sa în faţa organelor judiciare, se impuneau a fi valorificate la momentul stabilirii cuantumului pedepsei şi a modalităţii de executare.
În consecinţă, în baza disp. art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen., s-a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, s-a desfiinţat, în parte, sentinţa penală apelată şi s-au înlăturat dispoziţiile privind stabilirea și amânarea aplicării pedepsei.
În rejudecare, s-a dispus condamnarea inculpatului ... la o pedeapsă cu închisoarea, pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 alin.1 Cod penal, orientată spre minimul special, redus ca urmare a aplicării art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, în raport de împrejurările comiterii faptei, gravitatea acesteia şi persoana sa, Curtea apreciind că astfel se va atinge scopul pedepsei
Ţinând cont că inculpatul s-a prezentat în fața organelor judiciare, a recunoscut şi regretat fapta comisă, nu are antecedente penale, a avut o comportare bună în societate înainte de comiterea faptei, a fost de acord cu prestarea unei munci în folosul comunităţii, Curtea a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, inculpatul nu va mai comite alte infracţiuni, urmând a se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.
Vor fi menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.
Judecătoria Filiasi
Proces-verbal de contravenţie anulat
Tribunalul Brașov
Dreptul de regres al Fondului de Protecție a Victimelor Străzii
Judecătoria Buhuși
Anulare proces verbal de contravenţie
Judecătoria Onești
art. 87 OUG 195/2002
Tribunalul Buzău
Cont.adm.:Contravenţii prevăzute de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce şi / sau a măsurii tehnico – administrative dispusă