Divort cu minori culpa comuna

Sentinţă civilă 162 din 07.03.2018


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CHIŞINEU CRIŞ operator 3210/2501

DOSAR NR. ----/210/2017

SENTINŢA CIVILĂ  NR. 162

Şedinţa publică din 7 martie 2018

Preşedinte: Radvanski Izabella Reka

Grefier: Jichiţa Loredana

S-a luat în examinare cererea formulată de reclamanta PR, în contradictoriu cu pârâtul PCV, având ca obiect divorţ cu copii.

La apelul nominal nu se prezintă nimeni.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Mersul dezbaterilor şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 22.02.2018, care face parte integrantă din prezenta, când instanţa având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 7 martie 2018.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 18.05.2017,  reclamanta PR, în contradictoriu cu pârâtul PCV,  a solicitat instanţei ca prin hotărârea care o va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei încheiată la data de 30.08.2001 din culpa exclusivă a pârâtului, reluarea numelui avut anterior căsătoriei acela de ,,B” , încredinţarea spre creştere şi educare a minorilor PDA şi PLM, cu obligarea pârâtului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorilor, iar autoritatea părintească să se exercite în mod exclusiv de către reclamantă, cu cheltuieli de judecată.

În motivare arată că părţile s-au căsătorit în anul 2001, din căsătoria acestora rezultând minorii PDA şi PLM. La începutul anului 2017, pârâtul a plecat la muncă în Anglia, angrenându-se totodată şi într-o relaţie extraconjugală, neglijându-şi familia. Acesta a devenit violent verbal cât şi fizic.

În probaţiune a depus următoarele înscrisuri: certificat de căsătorie, acte identitate reclamantă şi pârât, contract de muncă, înscrisuri reţea de socializare (f.10-36).

În drept, a invocat dispoziţiile art.915-935 C.pr.civ., art.309, 373 lit.b, 379, 383 alin.3, 398, 400, 402, 496, 499, 529 C.civ.

Reclamanta a timbrat cererea cu suma de 120 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru conform chitanţei aflată la fila 8, 9 dosar.

Pârâtul, prin întâmpinare şi cerere reconvenţională, a solicitat desfacerea căsătoriei încheiată între părţi din vina exclusivă a reclamantei, autoritatea părintească să se exercite în comun, stabilirea domiciliului minorilor la mamă cu obligarea sa la plata pensiei de întreţinere şi stabilirea unui program de vizitare a minorilor după cum urmează: în fiecare săptămână, în zilele de marţi şi joi, între orele 16,00-19,00 la fiecare două săptămâni, sâmbătă de la orele 10.00 până duminică orele 16,00 la domiciliul pârâtului, petrecerea sărbătorilor legale de Crăciun şi Paşti şi Ziua Copilului, alternativ cu fiecare dintre părinţi, o săptămână din vacanţa de iarnă, 2 zile din vacanţa de primăvară şi jumătate din vacanţa de vară la domiciliul tatălui şi câte 3 ore de ziua de naştere a fiecărui minor.

 În motivare arată că reclamanta a plecat în Germania la lucru în anul 2016 şi a început o relaţie extraconjugală cu şeful ei.

Reclamanta, prin răspunsul la întâmpinare şi întâmpinarea la acţiunea reconvenţională, a arătat că îşi menţine în continuare toate argumentele de fapt şi de drept prezentate în acţiunea principală şi a propus următorul program de vizitare a minorilor: o dată pe lună, la sfârşitul de săptămână indicat de tată, de sâmbăta orele 10,00 până duminica orele 16,00 la domiciliul tatălui, în vacanţa de vară, două săptămâni, cu obligarea tatălui de a lua minorii de la locuinţa mamei şi a-i readuce la finele programului alocat, în vacanţa de iarnă, un program stabilit de comun acord care să cuprindă atât Crăciunul, cât şi Anul Nou.

Analizând actele şi lucrările aflate la dosar, instanţa reţine următoarele:

Potrivit certificatului de căsătorie, părţile s-au căsătorit la data de 30.08.2001, în faţa delegatului de stare civilă al PS jud.Arad, căsătoria fiind înregistrată  în registrul stării civile sub nr.50 din 30.08.2001  (f.8). 

Potrivit certificatelor de naştere, din căsătoria părţilor au rezultat minorii PDA, CNP-------------şi PLM, CNP--------------.

Din probatoriul administrat în cauză, respectiv din înscrisurile depuse de reclamantă conținând convorbiri ale pârâtului cu o altă femeie cu care acesta purta discuții de natură personală(f 23 și urm.) și de numita AK fosta soție a actualului concubin al reclamantei(f 105), dar și din declarațiile martorilor audiați în cauză(f 115 și urm) rezultă clar că relațiile dintre părți sunt iremediabil și grav afectate, fiind separați în fapt, fiecare având relații cu altă persoană încă din timpul căsătoriei, instanța constată că relațiile dintre soți s-au degradat pe fondul problemelor financiare și a muncii în străinătate pentru a realiza mai multe venituri, aceștia s-au răcit unul față de altul și s-au apropiat de alte persoane, pârâtul de o fostă prietenă, reclamanta de șeful ei căsătorit anterior cu o altă femeie, astfel instanța apreciază că culpa în destrămarea relațiilor dintre soți se datorează în egală măsură culpei ambilor. Astfel, problemele financiare au generat o distanțare iremediabilă a soților ce a determinat refugierea fiecăruia în parte în alte relații care le ofereau fiecăruia dintre soți ceea ce le lipsea din căsnicia lor, pentru reclamantă stabilitate și sprijin financiar, pârâtul nerealizând suficiente venituri, pentru pârât atenție și afecțiune apropiată soția fiind plecată în străinătate.

Având în vedere cele de mai sus şi dispoziţiile art. 373 lit. b şi art. 379 Cod civil, coroborat cu art. 930 Cod de procedură civilă, instanţa va desface căsătoria încheiată între părţi la data de 30.08.2001 şi înregistrată sub nr. 50 din 30.08.2001 în registrul stării civile al PS judeţul Arad, din culpa comună a părților.

În temeiul art. 383 alin. 3 Cod civil, după desfacerea căsătoriei, reclamanta va reveni la numele avut anterior căsătoriei, acela de „B”.

 În temeiul art.397 Cod civil, drepturile părinteşti asupra minorilor PDA, CNP----------------- şi PLM, CNP---------------------, se vor exercita de ambii părinţi împreună, nefiind motive ce să justifice exercitarea exclusivă a autorității, aceasta din urmă fiind o măsură excepțională ce poate fi luată în cazul în care sunt dovedite motive temeinice, ori în cazul de față pârâtul nu a avut un comportament ilicit, imoral față de copii, nu este bolnav nici dependent, neavând nici o acțiune în trecut față de copii ce ar putea determina excluderea sa de la exercitarea autorității părintești, aceasta din urmă fiind atât dreptul său cât și a copiilor, interesul superior al acestora fiind ca părinții să ia decizii cu privire la ei de comun acord, fiind necesar ca ambii părinți să fie prezenți și implicați în viața lor.

 În temeiul art. 400 Cod  civil (Legea nr. 287/2009),  instanţa va stabili locuinţa minorilor PDA, CNP---------------------- şi PLM, CNP---------------, la locuinţa mamei.  La luarea acestei măsuri, instanţa a avut în vedere poziţia reclamantei şi a pârâtului şi concluziile anchetei sociale efectuată în cauză, precum și vârsta copiilor.

În temeiul art. 530, raportat la art. 529 din Legea nr. 287/2009, văzând că tatăl minorilor în calitate de părinte are obligaţia legală de întreţinere faţă de copil, instanţa în baza art. 402 Cod civil, va obliga pârâtul PCV, CNP --------------- la plata unei pensii de întreţinere  lunară în cuantum de 1/3 din  veniturile nete realizate lunar de reclamant, dar nu mai puţin  de 1/3 din salariul minim net lunar pe economie în România, în favoarea minorilor PDA, CNP--------------- şi PLM, CNP------------------- , începând cu data introducerii cererii şi până la majoratul acestora sau noi dispoziţii ale instanţei. La luarea acestei măsuri instanţa a avut în vedere poziţia pârâtului şi împrejurarea că locuinţa minorilor urmează să se stabilească la mama/reclamantă.

În baza art. 401 C. civ., va stabili programul de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorii în favoarea pârâtului,după cum urmează: prima şi a treia săptămână din lună, sâmbătă de la orele 10.00 până duminică orele 16,00 la domiciliul pârâtului; petrecerea sărbătorilor legale de Crăciun şi Paşte, alternativ cu fiecare dintre părinţi, o săptămână din vacanţa de iarnă, 2 zile din vacanţa de primăvară şi jumătate din vacanţa de vară la domiciliul tatălui şi câte 3 ore de ziua de naştere a fiecărui minor, tatăl având dreptul de a păstra legături personale cu minorii dacă aceștia nu locuiesc la el, această măsură servind și interesul minorilor.

În baza art.453 Cod procedură civilă, va compensa cheltuielile de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

 Admite în parte cererea formulată de reclamanta PR, CNP -----------------, cu domiciliul în ---------------- în contradictoriu cu pârâtul  PCV, CNP -------------------, domiciliat în -------------------, având ca obiect divorț şi admite în parte cererea reconvenţională formulată de pârâtul/reclamant reconvenţional PCV în contradictoriu cu reclamanta/pârâta reconvenţional PR

 Desface căsătoria încheiată între părţi la data de 30.08.2001 şi înregistrată sub nr. 50 din 30.08.2001 în registrul stării civile al PS judeţul Arad, din culpa comună a părților.

 După desfacerea căsătoriei, reclamanta va reveni la numele avut anterior căsătoriei, acela de „B”.

Drepturile părinteşti asupra minorilor PDA, CNP-------- şi PLM, CNP------------, se vor exercita de ambii părinţi împreună.

 Stabileşte locuinţa minorilor PDA, CNP---------------- şi PLM, CNP---------------, la locuinţa mamei.

Obligă pârâtul PCV, CNP ----------- la plata unei pensii de întreţinere  lunară în cuantum de 1/3 din  veniturile nete realizate lunar de reclamant, dar nu mai puţin  de 1/3 din salariul minim net lunar pe economie în România, în favoarea minorilor PDA, CNP------------- şi PLM, CNP----------------- , începând cu data introducerii cererii şi până la majoratul acestora sau noi dispoziţii ale instanţei.

Stabileşte program de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorii în favoarea pârâtului, după cum urmează:

-prima şi a treia săptămână din lună, sâmbătă de la orele 10.00 până duminică orele 16,00 la domiciliul pârâtului

-petrecerea sărbătorilor legale de Crăciun şi Paşte, alternativ cu fiecare dintre părinţi, o săptămână din vacanţa de iarnă, 2 zile din vacanţa de primăvară şi jumătate din vacanţa de vară la domiciliul tatălui şi câte 3 ore de ziua de naştere a fiecărui minor.

Compensează cheltuielile de judecată.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecătoria Chişineu Criş.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 7 martie 2018. 

Preşedinte,  Grefier,

Radvanski Izabella Reka Jichiţa Loredana

Red. R.I./L.J.

4 ex. se com. 2 ex./

26.03.2018

reclamanta – PR, -------------

pârât  PCV, --------------