Ordonanţă de plată

Sentinţă civilă 27 din 23.01.2018


Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Filiaşi la data de 28.09.2009, reclamanta Asociaţia de Proprietari nr. X Filiaşi a solicitat instanţei ca în contradictoriu cu pârâtul M.I.  să se dispună emiterea unei ordonanţe de plată prin care să se dispună obligarea pârâtului la achitarea creanţei în cuantum total de 8173,10 lei, reprezentând întreţinere restantă (apă potabilă şi canalizare, ridicat gunoi menajer şi cheltuieli administrative) şi 7445,96 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că pârâtul este proprietarul apartamentului menţionat în asociaţie şi a beneficiat şi beneficiază de apă potabilă şi canalizare, ridicat gunoi menajer şi i se percep şi cheltuieli administrative.

S-a mai arătat că având debit mare, pârâtul a încheiat un grafic de eşalonare cu asociaţia, obligându-se să plătească în rate lunare până la stingerea obligaţiei, însă nici acest grafic nu a fost respectat, motiv pentru care a fost somat la data de 30.05.2017.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile  art. 1013 şi următoarele din Codul de procedură civilă, susţinându-se că este vorba de o creanţă, certă, lichidă şi exigibilă.

În dovedirea acţiunii, scutită de plata taxei de timbru, reclamanta a depus la dosar, în copie : graficul de  eşalonare din 07 .03. 2016, somaţia de plată nr. 115 emisă către pârât la data de 30.05.2017, situaţia debitelor înregistrate de pârât - 3 file.

La primirea cererii, instanţa, dată fiind celeritatea cu care se soluţionează astfel de cereri, a stabilit primul termen de judecată şi a dispus citarea părţilor, pârâtul cu menţiunea de a formula întâmpinare cu cel puţin 3 zile înaintea termenului de judecată.

Pârâtul, deşi legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nu a propus probe în apărare.

La primul termen de judecată, instanţa luând act că în cuprinsul cererii de chemare în judecată şi fişelor de calcul anexate acesteia nu se menţionează intervalul de timp pentru care se solicită obligarea pârâtului debitor la plata cheltuielilor de întreţinere restante şi nici modul de calcul al penalităţilor de întârziere, a pus în vedere reprezentantului legal al creditoarei să precizeze aceste aspecte.

Reprezentantul legal al creditoarei, dna G.P., a învederat că penalităţile de întârziere nu au fost calculate lunar întrucât Legea 230/2007 stabileşte că acestea nu pot depăşi cuantumul debitului.

În raport de această precizare, i s-a pus în vedere reclamantei să depună la dosar înscrisuri din care să rezulte modul de calcul al penalităţilor de întârziere.

Aceste înscrisuri au fost depuse la dosar la termenul din data de 05.12.2017.

Instanţa a admis şi administrat proba cu înscrisuri .

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată şi reţine următoarele:

În temeiul dispoziţiilor art. 1013 – art. 1024 din Codul de procedură civilă republicat, creditoarea ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI  NR. X FILIAŞI a sesizat instanţa cu o cerere prin care au solicitat emiterea unei ordonanţe împotriva debitorului M.I. care să conţină somaţie de plată pentru suma de 8173,10 lei, reprezentând întreţinere restantă (apă potabilă şi canalizare, ridicat gunoi menajer şi cheltuieli administrative) şi 7445,96 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente.

Potrivit dispoziţiilor art. 1.014 alin. 1 din Codul de procedură civilă republicat,"creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia", în art. 1.016 alin. 2 teza finală din Codul de procedură civilă republicat arătându-se că, "dovada comunicării somaţiei prevăzute la art. 1.014 alin. 1 se va ataşa cererii sub sancţiunea respingerii acesteia ca inadmisibilă".

Astfel, mai înainte de introducerea cererii privind ordonanţa de plată, creditorul trebuie să transmită o somaţie scrisă debitorului, acordându-i un termen de 15 zile pentru plată; iar în speţă s-a făcut dovada emiterii acestei somaţii.

Instanţa constată că în speţă sunt îndeplinite condiţiile art. 1013 alin. 1 din Codul de procedură civilă, respectiv pentru a se emite ordonanţa cuprinzând somaţia de plată, este necesar să existe o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

Prin raportare la art. 662 din Codul de procedură civilă, o creanţă este certă atunci când existenţa sa rezultă din însuşi actul de creanţă sau din alte acte, emanate de la debitor. În speţă, fiind vorba de recuperarea cheltuielilor de întreţinere, rezultă că obligaţia de plată a debitorului este determinată potrivit Legii nr. 230/2007 şi Statului Asociaţiei de Proprietari.

Mai mult, în speţă, debitorul a semnat un grafic de eşalonare a datoriei, ceea ce înseamnă că recunoaşte existenţa creanţei, iar pe parcursul procesului chiar a solicitat acordarea unui termen pentru a achita debitul .

În ceea ce priveşte lichiditatea şi exigibilitatea creanţei, instanţa consideră că, potrivit legislaţiei locative, aceste condiţii rezultă din listele de plată ce se afişează lunar. Acestea, atestă cuantumul sumei ce trebuie achitată, perioada pentru care este cerută, precum şi scadenţa plăţii, iar proprietarul, potrivit art. 10 alin. 2 din Legea 230/2007, are posibilitatea să solicite, în scris, să i se comunice modul de defalcare a cheltuielilor.

În ceea ce priveşte penalităţile de întârziere, instanţa reţine că art. 49 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 230/2007 dispune că asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat. Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Creditoarea a depus la dosar înscrisuri în care a detailat modul de calcul al penalităţilor de întârziere,  prin tabelul depus făcându-se dovada că penalităţile solicitate sunt în cuantum mai mic decât cele calculate, încadrându-se în prevederile legale.

În raport de aceste considerente, reţinând şi faptul că debitorul nu a formulat întâmpinare, instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 1019 alin. 3 Cod de procedură civilă, va admite cererea formulată de creditoare şi va ordona debitorul să plătească creditoarei, în termen de 30 zile de la data comunicării prezentei ordonanţe, suma de 8173,10 lei , reprezentând întreţinere restantă şi 7455,96 lei penalităţi de întârziere.