Confiscare specială bun folosit la săvârşirea infracţiunii,parţial şi prin echivalent bănesc

Sentinţă penală 80 din 21.09.2017


Prin ordonanţa din 29.08.2017, emisă în dosarul nr.41/D/P/2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin a dispus clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de pornografie infantilă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 374 al.1 si 2 C.P., față de persoana lipsită de calitate procesuală actuală IBA.

În ceea ce priveşte solicitarea de confiscare a telefonului mobil, marca Samsung S6 Edge, seria IMEI 35362107026065402, ce conţine cartelă SIM Orange fără serie aparținând persoanei lipsite de calitate procesuală actuală IBA judecătorul de cameră preliminară constată următoarele:

Telefonul mobil, marca Samsung S6 Edge are o valoare de piaţă de aproximativ 2.000 lei,a fost folosit pentru efectuarea unei singure fotografii care înfăţişează un act sexual între minori,de către un alt minor,apoi de distribuire către câţiva  colegi a imaginii,în scop de amuzament.

Conform dispoziţiilor art. 112 alin 2 Cod penal, confiscarea reglementată prin art. 112 alin. 1 Cod penal se poate dispune şi în echivalent bănesc şi în modalitatea confiscării parţiale,dacă o confiscare totală a bunului ar fi disproporţionată faţă de natura şi de gravitatea faptei.

Ţinând seama şi de criteriile prevăzute de art . 112 alin 2 Cod penal,dar şi de faptul că imaginea respectivă se putea obţine şi cu un telefon de 10 ori mai ieftin decât cel în cauză,că fapta nu a fost deosebit de gravă,dar nici de trecut cu vederea, stabileşte,în echitate,că se impune confiscarea a ½ din valoarea telefonului utilizat la săvârşirea faptei prevăzute de legea penală.