Obligatia de a face

Sentinţă civilă 2390 din 02.11.2017


Sentinta civila Nr. 2390/2017

Sedinta publica de la 02 Noiembrie 2017

Instanta constituita din:

PRESEDINTE VERONEL AIONITOAIE

Grefier LIVIA GHINEA

INSTANTA

Cu nr.X din 09.03.2017 s-a inregistrat cererea prin care reclamantul X X X, in contradictoriu cuparatul X Xa solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa oblige pe paratul X X sa radieze de pe numele reclamantului si sa treaca pe numele saudreptul de proprietate asupra autoturismului marca Dacia, tipul R11711 130 Li cu nr. de identificareX, serie motor X, nr. de inmatriculare X, nr. carte de identitate Xsi in caz de neexecutare a obligatie sa-l autorizeze pe reclamant sa radieze autoturismul, pe cheltuiala paratului.

S-au solicitat cheltuieli de judecata.

Motivand cererea reclamantulsustine ca, in fapt , la data de 02.02.2010 a vandut paratului X X autoturismul marca DACIA, tipul R11711 1310Li, nr. de identificare X, serie motor X, numar de inmatriculare X, numar carte de identitate X, conform contractului de vanzare cumparare anexat la dosar.

Paratul avea obligatia ca dupa incheierea contractului de vanzare cumparare sa efectueze toate demersurile pentru a inscrie autovehiculul pe numele sau concomitent cu radierea autoturismului de pe numele reclamantului.

Potrivit art. 11 alin. 4 din OUG nr. 195/2002: „in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului."

Paratul nu si-a indeplinit aceasta obligatie care este prevazuta de dispozitiile art. 11 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 care arata ca: „Proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie, conform prevederilor legale."

Prin art. 2 alin. 1-2 din Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, s-a prevazut: „(1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligati sa solicite inmatricularea ori inregistrarea, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie si sa solicite radierea lor din evidenta, in cazurile prevazute de lege, potrivit prevederilor prezentului ordin.

(2) In cazul schimbarii oricaror date inscrise in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, titularul acestuia este obligat sa solicite autoritatii emitente eliberarea unui nou astfel de document, in termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea."

Art. 8 al aceluiasi act normativ prevede ca transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectueaza in baza cererii noului proprietar, la care se anexeaza fisa de inmatriculare a vehiculului, semnata de fostul si noul proprietar, vizata de organele fiscale competente ale autoritatilor administratiei publice locale.

In cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale, situatie in care nu mai este necesara depunerea fisei de inmatriculare, cartea de identitate a vehiculului, in original si in copie; documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, in original si in copie; actul de identitate al solicitantului, in original si in copie. In situatia in care in certificatul de inmatriculare urmeaza a fi inscrisa si o alta persoana, se va prezenta actul de identitate sau, dupa caz, documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie; dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termenul de valabilitate a acesteia; copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia; dovada platii taxei de inmatriculare; certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate; placutele cu numarul de inmatriculare, daca noul proprietar are domiciliul, resedinta sau sediul pe raza altui judet decat al fostului proprietar; dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare; dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, cu exceptia cazului in care acestea se pastreaza de catre noul proprietar; certificatul de autenticitate al vehiculului, cu exceptia autovehiculelor destinate competitiilor sportive si a vehiculelor istorice, pentru cazurile stabilite de reglementarile in vigoare."

Din prevederile legale invocate rezulta ca in cazul vanzarii cumpararii unui autovehicul, cumparatorul avea obligatia de a efectua toate demersurile necesare pentru a inscrie autovehiculul pe numele sau.

Paratul a circulat astfel pe drumurile publice fara a avea rovinieta si au fost emise amenzi.

Paratul a folosit autoturismul si in aceasta situatie ii revine obligatia de a-l despagubi pentru daunele cauzate.

In momentul de fata este obligat sa achite impozitul neachitat pentru aceasta masina si amenzi pentru fapte pe carenu le-a savarsit.

I-a cauzat acest prejudiciu prin atitudinea sa culpabila pentru ca nu a radiat autovehiculul, nu a efectuat inmatricularea pe numele acestuia si in prezent eu figurez in baza de date ca proprietar cu aceste debite.

In acest sens sunt prevederile art. 998 din Vechiul Cod Civil: „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe aceia din a carui greseala s-a ocazionat, a-1 repara."

A insistat de nenumarate ori pentru ca noul proprietar sa faca demersurile necesare pentru a inscrie autoturismul pe numele sau la autoritatile competente.

Acesta a promis ca va efectua aceste demersuri, insa pana in prezent in evidentele autoritatilor competente (Primaria Municipiului X, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor X) tot el reclamantul figureaza ca proprietar.

Potrivit disp. art. 11 alin. 4 din O.U.G. nr. 195/2002 modificata si completata ulterior prin O.U.G. nr. 63/2006 si O.U.G. nr. 69/2007 paratul avea obligatia de a se prezenta la autoritatile competente pentru a se inscrie ca nou proprietar al autovehiculului si a i se emite un nou certificat de inmatriculare, el nu si-a indeplinit aceasta obligatie, astfel ca in evidentele autoritatilor figurez tot eu ca proprietar, percepandu-i-se impozitul aferent precum si amenzile acumulate pentru autovehicul.

Indata de 02.02.2010 a vandut autoturismul numitului X X.

Prin urmare, paratului ii revenea obligatia de plata a impozitului aferent autoturismului incepand cu data de 02.02.2010 si pana in prezent.

Este stiut ca dreptul de proprietate asupra unui autovehicul se transmite la momentul realizarii acordului de vointa al partilor asupra vanzarii-cumpararii, respectiv la momentul cand partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, contractul de vanzare-cumparare fiind un contract consensual.

Obligatia de plata a impozitului aferent autoturismului, precum si a amenzilor acumulate revenea proprietarului acesteia.

Prin urmare, paratului ii revenea obligatia de plata a impozitului aferent autoturismului incepand cu data de 02.02.2010 si pana in prezent.

Pentru motivele expusesolicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata.

A depus in proba inscrisuri.

Paratul nu a depus intampinaresi nu s-a prezentat in instanta.

La data de 22.06.2017 reclamantul si-a completat actiunea si a solicitatintroducereain cauza in calitate deparat si a numitului X X actualul detinator al autoturismului in cauza.

Analizand actele dosarului instanta retine ca, in fapt,la data de 02.02.2010 reclamantul X X Xa vandut paratului X X autoturismul marca DACIA, tipul R11711 1310Li, nr. de identificare X, serie motor X, numar de inmatriculare X, numar carte de identitate 444846, conform contractului de vanzare cumparare anexat la dosar.

La aceeasi data paratul a intrat in posesia autoturismul, cheilor, fisei de inmatriculare si a cartii de identitate

Paratul avea obligatia ca dupa incheierea contractului de vanzare cumparare sa efectueze toate demersurile pentru a inscrie autovehiculul pe numele sau concomitent cu radierea autoturismului de pe numele reclamantului, lucru pe care insanu l-a facut astfel ca in evidentele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor X figureaza in continuare ca proprietar reclamantulX X X.

Urmare a demersurilor reclamantului in evidentele institutiei respective s-a operat mentiunea ca vehiculul cu nr. de inmatriculare X a fost instrainat la data de 02.02.2010 numitului X X, dar acest fapt nu inseamna din punct de vedere juridic in evidentele institutiei ca s-a transmisdreptul de proprietate atat timp cat nu s-a efectuat si radierea bunului de pe numele reclamantului.

Paratul a recunoscut ca nu a efectuat demersurile prevazute de leg si ca la momentul actual nu mai este in posesia autovehiculului deoarece la randul sau l-a instrainat altei persoane pe nume XX.

In drept, in cazul vanzarii autoturismelor potrivitart. 17 al.2din OUG 195/2002.”(2) Radierea din evidenta a vehiculelor inregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altei persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietarului, in conditiile legii. (3) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenta. (4) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispozitie a autoritatii administratiei publice locale, fara stapan sau abandonate se radiaza din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei respective.”

In ceea ce priveste opozabilitatea acestei vanzari si evidentierea transferului de proprietate cu privire la autoturism paratulavea de indeplinit obligatiile inscrise in Ordinul nr. 1501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

In art.8 si urmatoarele din acest ordin se prevede ca “(1)Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectueaza in baza urmatoarelor documente:a) cererea noului proprietar. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane care poate folosi vehiculul in virtutea unui drept legal, altul decat cel de proprietate, proprietarul va mentiona solicitarea explicita in cerere;b) fisa de inmatriculare a vehiculului, al carei model este stabilit conform reglementarilor legale, semnata de fostul si noul proprietar, vizata de organele fiscale competente ale autoritatilor administratiei publice locale. In cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale, situatie in care nu mai este necesara depunerea fisei de inmatriculare. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane, se va depune si fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia; c) cartea de identitate a vehiculului, in original si in copie; d) documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, in original si in copie; e) actul de identitate al solicitantului, in original si in copie. In situatia in care in certificatul de inmatriculare urmeaza a fi inscrisa si o alta persoana, se va prezenta actul de identitate sau, dupa caz, documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie;f) dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termenul de valabilitate a acesteia; g) copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia; h) dovada platii taxei de inmatriculare; i) certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate; j) placutele cu numarul de inmatriculare, daca noul proprietar are domiciliul, resedinta sau sediul pe raza altui judet decat al fostului proprietar;k) dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare; l) dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, cu exceptia cazului in care acestea se pastreaza de catre noul proprietar;m) certificatul de autenticitate al vehiculului, cu exceptia autovehiculelor destinate competitiilor sportive si a vehiculelor istorice, pentru cazurile stabilite de reglementarile in vigoare;n) procuraspeciala, dupa caz.”

Reclamantul a dovedit ca paratul nu s-apreocupat de aspectul inscrierii transferului dreptului de proprietate obligatiei ce-i reveneau potrivit art.17 al.2 din OUG 195/2002 si art. 8 din Ordin nr. 1501 din 13 noiembrie 2006.

Potrivit art. 1516 din noul Cod civil ”(1) Creditorul are dreptul la indeplinirea integrala, exacta si la timp a obligatiei. (2) Atunci cand, fara justificare, debitorul nu isi executa obligatia si se afla in intarziere, creditorul poate, la alegerea sa si fara a pierde dreptul la daune-interese, daca i se cuvin: 1. sa ceara sau, dupa caz, sa treaca la executarea silita a obligatiei; 2. sa obtina, daca obligatia este contractuala, rezolutiunea sau rezilierea contractului ori, dupa caz, reducerea propriei obligatii corelative; 3. sa foloseasca, atunci cand este cazul, orice alt mijloc prevazut de lege pentru realizarea dreptului sau. ”In temeiul art.1527 din acelasi cod „(1) Creditorul poate cere intotdeauna ca debitorul sa fie constrans sa execute obligatia in natura, cu exceptia cazului in care o asemenea executare este imposibila. (2) Dreptul la executare in natura cuprinde, daca este cazul, dreptul la repararea sau inlocuirea bunului, precum si orice alt mijloc pentru a remedia o executare defectuoasa” iar in temeiul art.1528 din codul civil.” (1) In cazul neexecutarii unei obligatii de a face, creditorul poate, pe cheltuiala debitorului, sa execute el insusi ori sa faca sa fie executata obligatia. (2) Cu exceptia cazului in care debitorul este de drept in intarziere, creditorul poate sa exercite acest drept numai daca il instiinteaza pe debitor fie odata cu punerea in intarziere, fie ulterior acesteia.”

Prin urmare, cererea reclamantuluieste intemeiata si urmeaza sa fie admisa.

Va obliga pe paratul X X sa radieze de pe numele reclamantului si sa treaca pe numele saudreptul de proprietate asupra autoturismului marca Dacia, tipul R11711130 Li cu nr. de identificareX, serie motor X, nr. de inmatriculare X, nr. carte de identitate Xsi in caz de neexecutare a obligatiei.

Vaautoriza pe reclamant sa radieze autoturismul, pe cheltuiala paratului in cazul in care acesta din urma nu-si indeplineste aceasta obligatie.

Va obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de 20 lei cheltuieli de judecata .

Referitor la chemarea in judecata a paratului X X de catre reclamant, fata de probatoriul administrat in cauza, instanta constata ca intre acestia nu a existat nici un raport juridic de drept civil cu privire la autoturismul in cauza si deci cererea reclamantului este lipsita de interes, urmand a fi respinsa.

4