Conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Suspendarea sub supraveghere

Sentinţă penală 515 din 29.12.2017


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.

Conform dispoziţiilor art. 93 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, condamnatul este ţinut ca, pe parcursul termenului de încercare al suspendării executării pedepsei închisorii sub supraveghere, să respecte întocmai măsurile de supraveghere fixate în sarcina sa, şi anume: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;  să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;  să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă şi să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii: să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională; să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală; să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei; şi obligatoriu să presteze între 60  şi 120 de zile de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 515/29.12.2017

 

Prin rechizitoriul nr. 9…/P/2017, din data de 05.07.2017, Parchetul de pe lângă Judecătoria T  B  a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe inculpatul V  A., pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal şi de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice  prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că inculpatul deşi nu deţinea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, a condus în seara zilei de 24.06.2017  autoturismul marca Dacia Break 1310, cu număr de înmatriculare GL-07-E…L pe un drum comunal de pe raza satului B , comuna B , judeţul G , având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,50 g/l.

Situaţia de fapt a rezultat din administrarea următoarelor mijloace de probă : proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante şi sesizare din oficiu; buletinul de analiză toxicologică nr. 9…/A12/26.06.2016, întocmit de Serviciul Clinic de Medicină Legală G.;

adresa IPJ G – Serviciul Rutier nr. 42..3/26.06.2017; protocol testare alcool inculpat aparatul Drager; declaraţii martori M  G  M , A V , G. G. şi S. P ; declaraţii suspect/inculpat.

Prin încheierea nr. 22…din data de 12.09.2017, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …0/P/2017 din 05.07.2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T  B . privind pe inculpatul V  A ., trimis în judecată  pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere, prev şi ped. de art. 335 alin 1 din Codul penal şi conducerea unui vehicul sub influenta băuturilor alcoolice,  prev. de art. 336 alin 1 din Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

La termenul de judecată din data de 06.12.2017, inculpatul a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi a solicitat judecata cauzei în procedura simplificată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

Inculpatul V  A  locuieşte pe raza satului C , com. M , jud. G  şi, conform adresei IPJ G  – Serviciul Rutier nr. 42…53/26.06.2017,  nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cursul zilei de 24.06.2017, în intervalul orar aproximativ 1000-1500 inculpatul V  A, a consumat băuturi alcoolice (bere şi vin) la magazinul SC R  SRL (până în jurul orei 1200) şi la barul administrat de către numitul B  A  (până în jurul orei 1330), ambele unităţi comerciale din satul C , com. M , împreună cu martorii V  F  – unchiul inculpatului, Gh  G  şi S  P. În continuare, cei patru s-au deplasat cu autoturismul marca Dacia Break 1310 cu nr. de înmatriculare GL-07-E …, proprietatea martorului V  F., condus de către inculpat, la locuinţele a două cunoştinţe comune de pe raza satului C , unde au consumat de asemenea, băuturi alcoolice.

În jurul orei 1500 inculpatul, împreună cu cei trei martori menţionaţi anterior, au hotărât  să se deplaseze pe raza satului R , com. B , jud. G  (localitate situată la o distanţă de aproximativ 26 de kilometri de satul C ) la domiciliul numitului D  I , inculpatul conducând astfel autoturismul marca Dacia Break 1310 pe drumurile publice din interiorul localităţilor C şi R , dar şi pe comunicaţiile publice care fac legătura între aceste localităţi (DJ 2..2 şi drumuri comunale). În continuare, deplasându-se cu acelaşi autoturism pe raza localităţii B , cu intenţia de a ajunge la un alt local, din această localitate (club N.), în jurul orelor 20:45, inculpatul a fost depistat în flagrant, de către un echipaj de poliţie din cadrul Postului de Poliţie B .

S-a constatat că inculpatul nu deţinea permis de conducere şi că prezenta o alcoolemie de 0.94 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind apoi condus la Spitalul din oraşul T . B , unde i s-au recoltat două probe de sânge.

Conform buletinului de analiză toxicologică nr. 934/A12/26.06.2016 al Serviciului de Medicină Legală Galaţi, Vieru Alexandru avea în seara de 24.06.2017, ora 21:48, o alcoolemie de 1,50 mg/l alcool pur în sânge iar la ora 22:48 o alcoolemie de  1,30 mg./l alcool pur în sânge.

Martorii G  G  şi S  P , cu ocazia audierilor, au dat detalii privind conducerea de către inculpat a autoturismului marca Dacia Break 1310 cu nr. de înmatriculare GL-07-E..  L în ziua de 24.06.2017, sub influenţa băuturilor alcoolice.

Martorii A.V  şi M  G  M  au declarat de asemenea că l-au văzut conducând pe inculpatul V  A, pe raza satului B , furnizând detalii necesare pentru identificarea acestuia, în condiţiile în care nu-i cunoşteau numele iar inculpatul a negat iniţial în faţa organelor constatatoare că el s-ar fi aflat la volanul autoturismului.

Inculpatul V  A a negat în faţa organelor de poliţie constatatoare că el ar fi condus autoturismul, menţionând doar că ar fi mers la domiciliul numitului D  I  şi că de acolo intenţiona să se deplaseze la discoteca din satul B . Totodată, inculpatul a refuzat să semneze procesul-verbal de constatare a infracţiunii în flagrant.

În cursul urmăririi penale inculpatul s-a prevalat de dreptul la tăcere, recunoscând şi regretând săvârşirea faptelor în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei T . B , cu ocazia judecării propunerii de arestare preventivă, la data de 26.06.2017.

În drept;

Fapta inculpatului V  A, care, deşi nu deţinea permis de conducere pentru  nicio categorie de vehicule, în ziua de 24.06.2017, în intervalul orar aproximativ 1200 - 2045 a condus autoturismul marca Dacia Break 1310 cu nr. de înmatriculare GL-07-…. pe drumurile publice de pe raza localităţilor C , R  şi B , dar şi pe comunicaţia dintre aceste localităţi, inclusiv pe DJ 24.., având în sânge o imbibiţie alcoolică de 1,50 g/l, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere, prev şi ped. de art. 335 alin 1 din Codul penal şi conducerea unui vehicul sub influenta băuturilor alcoolice,  prev. de art. 336 alin 1 din Cod Penal.

Având în vedere circumstanţele de comitere a faptelor, în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 38 alin. 2 Cod penal, referitoare la concursul ideal de infracţiuni.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii prev de art. 335 alin. 1 Cod penal constă în conducerea de către inculpat a autoturismului marca Dacia Break 1310 cu nr. de înmatriculare GL-07-E….L pe drumurile publice de pe raza localităţilor C , R. şi B  dar şi pe comunicaţia dintre aceste localităţi, inclusiv pe Dj 2…., fără a avea permis de conducere.

Urmarea imediată a faptei o constituie starea de pericol pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi, pentru viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public şi pentru proprietatea publică şi privată.

Legătura de cauzalitate, având în vedere că este vorba despre o infracţiune de pericol iar nu de rezultat, rezultă ex re, starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite născându-se odată cu săvârşirea elementului material al infracţiunii.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă deoarece, chiar dacă nu a urmărit în mod expres să pună în pericol prin conduita sa, valorile sociale menţionate, a prefigurat şi a acceptat eventualitatea acestei urmări a faptei sale.

În ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal, elementul material al infracţiunii constă în conducerea de către inculpat pe drumurile publice a autoturismului marca Dacia Break 1310 cu nr. de înmatriculare GL-07-E…, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,50 gr/l.

Sub raport subiectiv, fapta a fost săvârşită cu intenţie indirectă, inculpatul prevăzând şi acceptând posibilitatea creării unei stări de pericol pentru desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice precum şi pentru viaţa, integritatea corporală şi siguranţa persoanelor şi pentru proprietatea publică şi privată, chiar dacă nu a urmărit producerea ei.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv : împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Inculpatul V  A nu este la primul impact cu legea penală, fiind în prezent inculpat în dosarul nr. …../2016 al Judecătoriei G , acuzat de săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal. Prin rechizitoriul nr. 1…7/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria T . B  s-a reţinut că inculpatul V  A, în perioada 06-11.09.2016, împreună cu inculpaţii V  C  şi V P  D , l-au ajutat pe inculpatul C  I , care în data de 06.09.2016 deşi nu deţinea permis de conducere a produs un accident de circulaţie pe raza localităţii F , soldat cu moartea a doi minori în vârstă de 8 şi, respectiv 9 ani, asigurându-i transportul pentru a părăsi ţara şi totodată l-au însoţit pe acesta în scopul împiedicării tragerii la răspundere şi îngreunării cercetărilor în cauză. Inculpatul V  A a fost cercetat în stare de arest la domiciliu în respectiva cauză, măsura preventivă încetând de drept la data de 15.01.2017.

Instanţa constată că faptele de conducere a vehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a poseda permis de conducere au cunoscut o recrudescenţă în ultima perioadă, constituind un pericol direct şi imediat la adresa sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanei care se angajează într-o asemenea acţiune ilicită dar şi a celorlalţi participanţi la trafic. Practica judiciară a acestei instanţe, dar şi a altor instanţe din ţară relevă că în mai multe ocazii, consumul de băuturi alcoolice a dus la declanşarea unor accidente rutiere grave care au avut ca urmare vătămarea sau uciderea persoanelor implicate.

Faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că pedepsele ce se vor pronunţa trebuie să aibă un puternic caracter exemplar pentru a descuraja atât pe inculpat cât şi pe ceilalţi membri ai societăţii de a săvârşi asemenea fapte.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, instanţa reţine dispoziţiile art. 91 Cod penal, conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executorii pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii : a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute  în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

c) infractorul şi-a manifestat  acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Instanţa apreciază că în cauză sunt îndeplinite cerinţele precizate de legiuitor şi are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea efectivă.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 Cod penal şi art. 92 Cod penal va dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei  închisorii şi a pedepsei accesorii pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani.

Conform art. 93 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere,

inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere : a)să se prezinte la serviciul de probaţiune G , la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d)să comunice schimbarea locului de muncă;

e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform disp. art. 93 alin. 2 Cod penal va impune inculpatului : a)să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;  b)să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune G  sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate; d)să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.

Conform art. 93 alin. 3 Cod penal va dispune ca inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul Primăriei comunei M , judeţul G  sau în cadrul Şcolii Gimnaziale „Gh  P ” M i, judeţul G .

Va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal.

Conform dispoziţiilor art. 72 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii de 24 ore din data de 25.06.2017 ora 17,00 – 26.06.2017 ora 17,00 şi arestării preventive începând cu data de 03.07.2017 la zi.

Conform disp. art. 399 alin. 3 lit. b Cod procedură penală va dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului V  A dacă nu este arestat în altă cauză.

Văzând şi disp. art. 274 Cod procedură penală;