Dosar nr. …….
R O M Â N I A
TRIBUNALUL BUCUREŞTI
SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
SENTINŢA CIVILĂ NR. ….
ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE …….
Tribunalul constituit din:
PREŞEDINTE: *****
GREFIER: ****
Pe rol se află soluţionarea acţiunii in contencios administrativ formulată de reclamantul …. în contradictoriu cu pârâta ….. având ca obiect principal: sancţiune pentru neexecutare hotărâre.
Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică de la …., fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când tribunalul, pentru a da părţilor posibilitatea de a depune concluzii scrise, a amânat pronunţarea la data de … şi …. hotărând în aceeaşi compunere următoarele:
T R I B U N A L U L
Deliberand, constata;
Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. …., reclamantul …. în contradictoriu cu pârâta ….., a solicitat instantei sa constate incalcarea prevederilor legii nr. 554/2004 si sa oblige parata la punerea in aplicare a deciziei nr. …. a Curtii de Apel ….. si la plata de daune morale, insotita de o sanctiune administrativa conform legii.
In motivarea actiunii reclamantul a sustinut in esenta, ca parata nu a pus in executarea decizia mentionata, in termenul de 30 de zile prevazuta de art. 24 din legea nr. 554/2004, ceea ce a dus la vatamarea grava a drepturilor si intereselor sale.
In drept au fost invocate prevederile art. 2 si 24 din legea nr. 554/2004, Constitutia Romaniei si Directiva Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Prin intampinarea formulata parata a sustinut ca actiunea a ramas fara obiect avand in vedere ca reclamantului i-a fost repartizata o locuinta sociala in sedinta de lucru din data de de ….., dar acesta a refuzat-o si a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata intrucat a fost pusa in executare decizia …..
La primul termen de judecata parata a invocat in sedinta publica si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.
Analizand intregul material probator administrat, tribunalul retine urmatoarele;
Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a ….., instanta constata ca aceasta este neintemeiata intrucat prin decizia civila nr. …. a Curtii de Apel …., a carei punere in executare se solicita in prezenta cauza, aceasta autoritate a fost obligata sa solutioneze cererea reclamantului privind atribuirea unei locuinte sociale, astfel ca are calitate procesula pasiva si in prezentul dosar, fiind autoritatea in sarcina careia s-a stabilit obligatia mai sus mentionata, context in care instanta va respinge exceptia analizata ca neintemeiata.
Pe fond, tribunalul retine ca prin prezenta actiune reclamantul a solicitat instantei sa constate incalcarea flagranta de catre parata a prevederilor art. 24 din legea nr. 554/2004 si sa dispuna obligarea acestei parate la punerea in executare a deciziei civile nr. ….. a Curtii de Apel …., pronuntata in dosarul nr. ….. si la plata de daune morale, invocand faptul ca hotararea respectiva nu a fost pusa in excetuare in termenul legal.
Din actele dosarului tribunalul retine ca prin decizia civila nr. ….. a Curtii de Apel …., pronuntata in dosarul nr. …., filele …., parata …. a fost obligata sa solutioneze cererea reclamantului privind atribuirea unei locuinte sociale.
Totodata, tribunalul retine ca prin H… nr. …., fila …., s-a aprobat lista propusa de catre ….. …., cu persoanele nominalizate in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare, iar conform notei de atribuire nr. …., fila ….., in baza H…. nr. ….., reclamantului i-a fost atribuit apartamentul cu …. camera, situat in ….., cu titlu de locuinta sociala.
De asemenea, tribunalul constata ca reclamantul a refuzat sa primeasca locuinta astfel repartizata, situata la etajul …., motivand ca este bolnav de inima si se teme de cutremur si de lift, asa cum rezulta din mentiunile olografe facute in data de …., pe notificarea emisa de parata sub nr. …., fila …..
Or, fata de cele retinute, tribunalul constata pe de o parte ca parata a executat obligatia ce a fost stabilita in sarcina sa, prin decizia civila nr. …. a Curtii de Apel …, pronuntata in dosarul nr. ….., repartizand reclamantului o locuinta sociala, inca dinainte de introducerea prezentei actiuni care a fost inregistrata pe rolul acestei instante la data de ….., astfel ca pretentia principala dedusa judecatii este neintemeiata, in conditiile in care prin procedura speciala reglementata de art. 24 din legea nr. 554/2004, care constituie temeiul de drept al acestei actiuni, se urmareste tocmai “ stimularea autoritatilor “ sa-si execute obligatiile stabilite in sarcina lor prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ, obiectiv care in speta, era indeplinit deja la data formularii actiunii, astfel ca aceasta este neintemeiata.
In acest sens, tribunalul mentioneaza si ca in cadrul procedurii reglementate de art. 24 din legea nr. 554/2004, cum este cazul si in speta de fata, nu se poate retine neindeplinirea obligatiei de catre parata, chiar daca reclamantul a refuzat sa primeasca locuinta sociala ce i-a fost repartizata, intrucat obligatia paratei stabilita prin hotarare judecatoreasca a constat in solutionarea cererii reclamantului de repartizare a unei locuinte sociale, ceea ce s-a si intamplat, iar analizarea imprejurarii ca din anumite motive reclamantului nu i-a convenit locuinta repartizata, excede investirii prezentei instantei, dat fiind ca prin decizia a carei executare se solicita, nu s-au stabilit obligatii suplimentare in sarcina paratei, care sa vizeze caracteristicile locuintei sociale ce urma a fi repartizata reclamantului si nici nu s-a facut dovada ca cea repartizata este improprie locuirii sau ca parata a avut la dispozitie o alta locuinta sociala mai adecvata asteptarilor reclamantului.
Totodata, tribunalul mentioneaza ca prin raportare la netemeinicia capatului de cerere principal, analizat anterior, si capatul de cerere accesoriu privind obligarea paratei la plata de daune morale, este neintemeiat, pe de o parte pentru ca instanta nu a constatat neexecutarea culpabila a obligatiei stabilita in sarcina paratei in cadrul acestui dosar, iar pe de alta parte pentru ca fiind un capat accesoriu, acesta are soarta capatului de cerere principal care a fost gasit neintemeiat, conform principiului accesoriul urmeaza principalul, astfel ca si acesta va fi respins ca neintemeiat.
Prin urmare, fata de considerentele expuse, tribunalul va respinge actiunea ca neintemeiata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
H O T Ă R Ă Ş T E:
Respinge exeptia lipsei calitatii procesuale pasive a ….., ca neintemeiata.
Respinge actiunea formulată de reclamantul ….. în contradictoriu cu pârâta …….ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
Recursul se depune la Tribunalul Bucuresti.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 8.06.2017.
PREŞEDINTE,***** GREFIER,
*****
Red/thred. jud. SG/4 ex/2 com
Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. ……. pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal ca nefondat.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Legea contenciosului administrativ. Subiectele de sesizare a instanţei. În actuala reglementare. Interesul legitim conferă celui ce îl invocă în mod justificat, calitate procesuală activă. Constituirea comisiilor de specialitate la nivelul Consiliilo...
Tribunalul Bihor
Autorizaţie taxi. Nelegalitatea trasmiterii autorizaţiei taxi între două societăţi comerciale în baza contractului de asociere în participaţiune.
Tribunalul Vâlcea
7. Funcţionari publici. Spor salarial. Discriminare.
Tribunalul Bihor
Anulare act administativ asimilat. Refuz nejustifîcat de emitere a unui aviz. Excepţia de nelegalitatea a HCL- inadmisibilă
Curtea de Apel Craiova
Cerere intervenţie în interes propriu. Obligativitatea plângerii prealabile prevăzute de art.7 din Legea 554/2004.