Legea nr.10/2001 – Legea nr. 165/2013

Hotărâre **** din 25.04.2018


Document finalizat

Cod ECLI

ROMÂNIA

TRIBUNALUL BUCUREŞTI – SECŢIA A III-A CIVILĂ

DOSAR NR. ......................

Sentinţa civilă nr. ......................

Şedinţa publică din data de 16.04.2018

Tribunalul constituit din:

PREŞEDINTE – *****

GREFIER – *****

Pe rol se află, soluţionarea cererii de chemare în judecată formulată de reclamanţii ........................... în contradictoriu cu pârâta ........................., având ca obiect contestaţie întemeiată pe dispoziţiile Legii nr.10/2001 şi Legea nr.165/2013.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, nu au răspuns părţile .

Procedura de citare a părţilor este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care a învederat instanţei că la data de 15.02.2018 pârâta ...................... a depus la dosar note de şedinţă prin care excepţia perimării.

Cu privire la excepţia perimării, tribunalul constată că prin încheierea de şedinţă din data de 13.02.2018 a fost respinsă excepţia perimării.

Tribunalul, la termenul de judecată din data de 13.02.2018 a prorogat discutarea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive şi având în vedere că reclamanţii au solicitat judecata cauzei în lipsă, constată cercetarea judecătorească încheiată şi reţine cauza în pronunţare asupra acestei excepţii.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a III a Civilă, în dosarul nr. 10862/3/2017, reclamantii .......................... au formulat Contestaţie împotriva Deciziei de Invaliditate nr. ......................, emisă de .............................., prin care a fost invalidată Dispoziția nr. ..............................., solicitând ca în contradictoriu cu pârâta ..........................., să se dispună admiterea contestaţiei, anularea în totalitate a Deciziei de Invalidare și acordarea de măsuri reparatorii în condițiile legii, pentru imobilul moară, împreună cu toate utilitățile, echipamentele și componentele, magazia și daracul de lână situate în ............................

În motivarea cererii lor, reclamanții au arătat faptul că acest imobil, decenii întregi a funcționat o moară, imobilul fiind dotat cu toate utilitățile, echipamentele, componentele necesare. Acest imobil a aparținut numitului ......................., bunicul reclamanților. În anul 1951, moara, împreună cu toate anexele gospodărești și terenul aferent în suprafață de 1410 mp au fost naționalizate iar bunicul reclamanților și familia acestuia au fost evacuați. Dreptul de proprietate al Statului asupra imobilului naționalizat a fost înscris în CF ...................... există la dosarul cauzei toate actele doveditoare din care rezultă calitatea reclamanților de persoane îndreptățite și întinderea dreptului.

La data de ..................... instanța a dispus suspendarea cauzei pentru lipsa lărților, iar la data de ...................... a dispus repunerea cauzei pe rol și respingerea excepției perimării având în vedere că reclamanții au formulat cerere de repunere pe rol în interiorul termenului de 6 luni prevăzut de lege.

La același termen, instanța a pus în vedere reclamanților să își precizeze punctul de vedere cu privire la calitatea procesuală pasiva a ...................

La termenul din data de ................... tribunalul a pus în discuție excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei ............................

Analizând, cu prioritate față de dispozițiile art. 248 C.p.civ., excepția lipsei calității procesuale pasive, reține următoarele:

Cu titlu prealabil, tribunalul reține că prin cererea lor, reclamanți au înțeles să învestească instanța cu o contestație formulată, în baza Lg. 165/2013, împotriva Deciziei de invalidare nr. ....................., înțelegând, de asemenea să cheme în judecată, în calitate de pârâtă – ...................

Potrivit dispozițiilor art. 9, coroborate cu dispozițiile art. 22 alin. 6 C.p.civ., judecătorul trebuie să se pronunțe asupra cererilor formulate de părți, fără a depăși limitele stabilite de către acestea.

Reclamanților li s-a pus în vedere să formuleze un punct de vedere cu privire la calitatea procesuala pasiva a ....................., aceștia însă nu au înțeles să răspundă în nici un fel.

Tribunalul apreciază că, în această situație, în care reclamanții cunoștea aspectele pentru care pârâta ....................... nu are calitate procesuală pasivă, este ținut de voința părților care au înțeles să stabilească cadrul procesual pasiv.

Mai departe, tribunalul reține că, prin apariția Lg. 165/2013, atribuțiile CCSD au fost transmise ..............................., denumita ....................... și care functioneaza in subordinea .........................., astfel cum dispun prevederile art. 17 din această lege.

În această situație, obligația de a emite reclamantei Decizia reprezentând titlul de despăgubire s-a transmis ........................... în baza art. 17 din Lg. 165/2014, în acest sens fiind și dispozițiile finale și tranzitorii ale legii, care la art.41 alin. 5 din lege, prevăd că obligațiile privind emiterea titlurilor de despăgubire stabilite prin hotărâri judecătorești definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor executa potrivit art. 21.

Dispozițiilor art. 21 din lege, stabilesc întreaga procedura de acordare de măsuri compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură.

Astfel, potrivit acestor dispoziții, entitatile investite de lege transmit ...................... deciziile care contin propunerea de acordare de masuri compensatorii, intreaga documentatie care a stat la baza emiterii acestora si documentele care atesta situatia juridica a imobilului obiect al restituirii la momentul emiterii deciziei, inclusiv orice inscrisuri cu privire la constructii demolate. Deciziile entitatilor investite de lege vor fi insotite de inscrisuri care atesta imposibilitatea atribuirii in compensare totala sau partiala a unor alte imobile/bunuri/servicii disponibile detinute de entitatea investita de lege. Dispozitiile autoritatilor administratiei publice locale emise potrivit Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se transmit .............................. dupa exercitarea controlului de legalitate de catre prefect. Dispozitiile art. 11 alin. (1) si (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, raman aplicabile. ........................ de fond funciar si ........................ pot propune ........................ solutionarea cererilor de retrocedare prin acordare de masuri compensatorii potrivit prezentei legi numai dupa epuizarea suprafetelor de teren agricol afectate restituirii in natura, identificate la nivel local.

........................, in baza documentelor transmise, procedeaza la verificarea dosarelor din punctul de vedere al existentei dreptului persoanei care se considera indreptatita la masuri reparatorii. Pentru clarificarea aspectelor din dosar, ....................... poate solicita documente in completare entitatilor investite de lege, titularilor dosarelor si oricaror altor institutii care ar putea detine documente relevante.

Rezultă din aceste texte legală faptul că singura abilitată să emită decizia de validare/invalidare sau de compensare este ....................., iar nu și .................., care nu are atribuții în această fază a procedurii de aplicare a Lg. 10/2001, motiv pentru care va admite excepția lipsei calității procesuale pasive și va respinge contestația față de acest pârât ca fiind îndreptată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a .......................

Respinge acțiunea formulată de reclamanţii ........................ambii cu domiciliul ales în ......................, față de acest pârâta .......................... cu sediul în ................................, ca fiind formulată împotriva unei persoane ce nu justifică legitimitate procesuală pasivă.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Apelul va fi depus la Tribunalul București – secția a III a civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.04.2018.

PREŞEDINTE,GREFIER,

***** ****

Red. EMS/ dact.MP/1 ex.

Emis 3 comunicări/19.04.2018

M.P. 25 Aprilie 2018