Cerere creante

Sentinţă civilă 9 din 12.01.2017


Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

SENTINŢA Nr.

Şedinţa publică de la

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Grefier

Deliberând asuprea prezentei cauze,

Constată că la data de 24.10.2016 creditorul ....., a formulat cerere de repunere în termen și cerere de înscriere în tabelul definitiv al creanțelor  debitoarei ....., cu suma  de 2.860,02 lei.

În motivarea cererii creditorul a arătat că la data de 04.03.2013 a fost deschisă procedura  insolvenţei împotriva debitoarei, notificarea nr. .....privind deschiderea procedurii fiind publicată de lichidatorul judiciar desemnat ....., în Buletinul Procedurilor de Insolvență  nr. ....., fără a notifica Direcția Fiscală Brașov potrivit Codului de Procedură Civilă.

A menționat că la data 05.04.2016 lichidatorul judiciar a depus la Primăria Municipiului Brașov adresa înregistrată sub nr. .....prin care solicita afișarea anunțului privind vânzarea prin licitație publică a unui bun imobil situat în Poiana Brașov aparținând debitoarei, imobil ce nu a fost declarat de către debitoare pentru a fi înregistrat în evidențele fiscale.

Ulterior, în data de 12.10.2016 lichidatorul judiciar a depus la Direcția Fiscală Brașov adresa înregistrată sub nr. .....prin care solicita înregistrarea în evidențele fiscale a bunului aflat în patrimoniul debitoarei, bun situat în Brașov, .....și care a fost dobândit de către aceasta prin Contractul de vânzare- cumpărare autentificat sub nr. .....,  dar nu a fost înscris în evidențele fiscale.

Astfel, creditorul a menționat că după ce bunul a fost înregistrat în evidențele fiscale, au fose emise mai multe Decizii de impunere referitoare la obligațiile de plată reprezentând debite principale și accesorii în cuantum de 2.860,02 lei ce au fost calculate până la data de 04.03.2013.

A susținut că a fost în imposibilitatea formulării cererii de  înscriere  la masa credală în termenul legal, întrucât, deși bunul a fost dobândit  la data de  17.08.1999, debitoarea nu și-a îndeplinit obligația de a-l înregistra în evidențele fiscale.

În drept au fost invocate dispozițiile Codului de procedură civilă, ale Legii nr. 85/2006, ale Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal,  OG 92/2003 privind  Codul de procedură fiscală, Legea nr. 227/2015 privind noul  Cod fiscal și Legea nr. 207/2015 privind noul Cod de procedură fiscală.

În scop probatoriu creditorul a depus în copie adresa serviciului de specialitate care conține valoarea creanțelor, situația patrimonială a debitoarei, adresele nr. 4029/12.10.2016, nr. .....emise de lichidatorul judiciar și publicația de vânzare, contractul de vânzare -cumpărare încheiat la data de 17.08.1999, încheierea pronunțată la data de .....privind deschiderea procedurii insolvenței împotriva debitoarei, adresa nr. .....din data de .....emisă de creditor, Decizia de impunere nr. .....din data de ....., Decizia de impunere nr. .....din data de ....., Decizia de impunere nr. ....., Decizia de impunere nr. .....din data de ......

Prin notele de şedinţă depuse la data de 28.10.2016, ..... a menţionat că debitorul figurează înregistrat în evidenţele fiscale cu un imobil compus din clădire şi teren. Impozitele datorate se calculează pe bază de declaraţie de impunere însoţită de înscrisuri doveditoare, care se înregistrează la Direcţia Fiscală, debitorul datorând la bugetul local după data deschiderii procedurii, pentru perioada 04.03.2013-19.10.2016 suma de 4.499,50 lei.

Prin întâmpinarea formulată, lichidatorul judiciar a solicitat respingerea cererii de repunere în termen și de înscriere la masa credală, formulată de creditorul ....., având în vedere că termenul limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă a fost 15.04.2013, iar creditorul a formulat cererea la data de 25.10.2016.

A menţionat că  întrucât debitoarea nu i-a pus la dispoziţie lista creditorilor, a procedat  la notificarea acestora prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi printr-un ziar de largă circulaţie, iar potrivit art. 76 din Legea nr. 85/2006 titularul de creanţe anterioare deschiderii procedurii insolvenţei care nu depune declaraţia de creanţe în termenul stabilit de instanţă, va fi decăzut, cât priveşte creanţele respective din dreptul de a fi înscris în tabelele de creanţă şi nu va dobândi calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedură.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 205 Cod procedură civilă.

În scop probatoriu a depus în copie la dosar extras din BPI nr. ....., dovada notificării în ziar.

La data de 21.12.2016 creditorul ....., a formulat răspuns la întâmpinare solicitând înlăturarea apărării lichidatorului judiciar conform căreia este decăzut din dreptul de a depune cerere de admitere a creanţei, întrucât nu a fost notificată de către lichidatorul judiciar cu privire la deschiderea procedurii insolvenţei.

De asemenea a solicitat şi înlăturarea apărării lichidatorului judiciar potrivit căreia nu a avut cunoştinţă de existenţa imobilului, nici de obligaţia achitării impozitului de clădire şi nici de faptul că Direcţia Fiscală Braşov nu se află pe lista creditorilor pusă la dispoziţie de către debitoare, întrucât la data de 05.04.2016 acesta a depus la Primăria Municipiului Braşov  anunţul privind vânzarea la licitaţie publică a imobilului.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanţa reţine că prin încheierea pronunţată la data de .....a fost admisă cererea debitorului ....., prin lichidator judiciar .....şi s-a dispus deschiderea procedurii  insolvenţei  debitorului ....., stabilindu-se termenul limită pentru depunerea declarațiilor de creanță la data de 15.04.2013.

Stabilirea masei pasive a debitorului presupune, cu necesitate, cunoaşterea creditorilor acestuia. Masa pasivă se va stabili pe baza listei creditorilor, depusă de debitor odată cu cererea introductivă conform art. 28 alin. 1 lit. c din Legea nr.85/2006, ori pe baza listei creditorilor reconstituită de lichidator, în cazul procedurii simplificate, conform art. 55 din lege.

Potrivit art. 61 din lege, după deschiderea procedurii, administratorul judiciar va trimite câte  o notificare individuală fiecărui creditor menţionat în listă (conform codului de procedură civilă) aducându-i la cunoştinţă faptul deschiderii procedurii împotriva debitorului şi posibilitatea de a-şi  exercita dreptul de a depune creanţe, precum şi condiţiile depunerii creanţei. Comunicarea se face prin fax, poştă (scrisoare recomandată cu confirmare de primire) sau prin orice alt mijloc care să permită verificarea datei şi confirmarea primirii notificării de către creditor.

Potrivit dispoziţiilor art.7 alin.1 din Legea nr.85/2006 comunicarea notificărilor se efectuează prin Buletinul procedurilor de insolvenţă, iar conform alin.3 al aceluiaşi articol, se vor realiza, conform Codului de procedură civilă, comunicarea actelor anterioare deschiderii procedurii şi notificarea deschiderii procedurii. Pentru creditorii care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută la art.28 alin.1 lit.c din lege, procedura notificării prevăzute la art.61 va fi considerată îndeplinită dacă a fost efectuată prin Buletinul procedurilor de insolvenţă.

În cauză lichidatorul judiciar a efectuat notificările privind deschiderea procedurii  atât prin Buletinul procedurilor de insolvenţă (fila 38), cât şi într-un ziar de largă circulaţie (fila 40), iar conform susţinerilor lichidatorului întrucât debitorul nu i-a pus la dispoziţie lista creditorilor, .....nu a fost notificat  individual conform Codului de procedură civilă.

Prin adresa nr. .....din .....lichidatorul judiciar a solicitat .....înscrierea în evidenţele fiscale a imobilului situat în Poiana Braşov identificat în patrimoniul debitorului ....., dobândit prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. .....din ......

Urmare a acestei solicitări, la data de ....., ..... a emis decizii de impunere pentru suma de 2.860,02 lei reprezentând impozit clădiri şi teren calculate până la data de 04.03.2013, data deschiderii procedurii şi a  solicitat repunerea în termen şi înscrierea în tabelul definitiv  al creanţelor cu această sumă.

Potrivit art.186 C.pr.civ. partea care a pierdut un termen procedural poate fi repusă în termen numai dacă dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate. În acest scop, partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând, totodată, repunerea sa în termen.

În cauză creditorul a aflat de existenţa bunului la data 12.10.2016, când lichidatorul judiciar i-a solicitat înscrierea în evidenţele fiscale a imobilului situat în Poiana Braşov identificat în patrimoniul debitorului, astfel că motivul pentru care creditorul nu a  formulat declaraţie de creanţă în termenul peremptoriu exclude culpa sa.

Având în vedere că cererea de repunere în termen a fost formulată la data de 21.10.2016 (în 9 zile de la data încetării împiedicării), iar împrejurarea care a împiedicat partea să formuleze declaraţie de creanţă şi să aibă cunoştinţă de calitatea de creditor a debitorului pentru impozitele locale s-a produs înăuntrul termenului în care trebuia exercitat dreptul procedural, instanţa apreciază întemeiată cererea de repunere în termen.

În consecinţă,  va admite cererea de repunere în termen formulată de creditorul ..... şi va dispune verificarea pe fond a cererii de creanţă formulată de acest creditor.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de repunere în termen formulată de creditorul .....,  în contradictoriu cu debitorul ......

Dispune verificarea pe fond a cererii de creanţă formulată de creditor, de către lichidatorul judiciar.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Tribunalul Dolj.

Domenii speta