Săvârsirea infractiunii de tentativă la omor. Neîntrunirea elementelor constitutive ale infractiunii de vătămare corporală. Recunoasterea faptei.

Decizie 1028/P din 26.10.2017


În condiţiile în care inculpatul a înţepat-o pe persoana vătămată cu un cuţit, în abdomen, cu intensitate cauzându-i o leziune traumatică gravă necesitând o intervenţie chirurgicală, 25 de zile îngrijiri medicale pentru vindecare şi punându-i viaţa în primejdie prin hemoragie internă, rezultă că inculpatul a acţionat cel puţin cu intenţia indirectă de a ucide deoarece chiar dacă nu a urmărit moartea persoanei vătămate a acceptat producerea acesteia, ceea ce constituie latura subiectivă a tentativei la infracţiunea de omor, neurmărind o simplă corecţie a persoanei vătămate şi, pe cale de consecinţă, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de „vătămare corporală” prev. de art. 194 Cod penal.

Art. 32  raportat la art.188 alin.(1) Cod penal

cu aplicarea art.199 alin.(1) Cod penal

Art.396 alin.(10) Cod procedură penală

1. Sesizarea Curţii

În termenul legal, inculpatul [...] a declarat apel împotriva sentinţei penale nr. 336/11.07.2017 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. …/118/2017, fiind trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la „omor” prev. de art.32 cod penal rap. la art. 188 alin.(1) cod penal în referire la art.199 alin.(1) cod penal.

2. Circumstanţele cauzei

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa nr. 453/P/2017 din data de 18.04.2017, inculpatul [...] a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşiriea infracţiunii de tentativă la „omor” prev. de art.32 cod penal rap. la art.188 alin.(1) cod penal în referire la art.199 alin.(1) cod penal, prin aceea că, la data de 1 aprilie 2017, în jurul orei 0900,  pe fondul unei stări conflictuale spontane şi al consumului de alcool, a înjunghiat-o cu un cuţit de bucătărie pe concubina sa [...], în locuinţa comună, cauzându-i o leziune traumatică (plagă penetrată) epigastrică, hematom hepatic, hemiperitoneu ce i-a pus viaţa în primejdie prin hemoragie internă, necesitând aproximativ 25 de zile îngrijiri medico-legale pentru vindecare, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale.

3. judecata în primă instanţă

31. procedura în camera preliminară

Dosarul s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa sub nr. …/118/2017.

Prin încheierea penală din camera de consiliu nr. 191/18.05.2017, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.

32. procedura în fond

În şedinţa de judecată din data de 14.06.2017, instanţa a admis cererea inculpatului de a fi judecat potrivit art.374 alin.(4) şi art.375 cod procedură penală, acesta recunoscând în totalitate fapta reţinută în sarcina sa prin rechizitoriu, solicitând ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a eventualelor înscrisuri prezentate de părţi.

33. Hotărârea primei instanţe

Prin sentinţa penală nr. 336 pronunţată la data de 11.07.2017 în dosarul penal nr. …/118/2017, Tribunalul Constanţa a hotărât:

 „În baza art.386 cod procedură penală, respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată  de inculpatul [...] din infracţiunea de tentativă la „omor” prev. de art.32 cod penal rap. la art. 188 alin. (1) cod penal în referire la art.199 alin.(1) cod penal în tentativă la infracţiunea de „vătămare corporală” prevăzută de art.32 rap. la art.194 alin.(1) lit.e) cod penal, ca nefondată.

În baza art.32 cod penal rap. la art.188 alin.(1) cod penal în referire la art.199 alin.(1) cod penal. cu aplicarea art.396 alin.(10) cod procedură penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la „omor”, condamnă pe inculpatul [...] la pedeapsa de 4 (patru) ani 6 (şase) luni închisoare.

În baza art.67 alin.(1) şi alin.(2) cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.(1)  lit.a, b, h) cod penal, pe o perioadă de 4 ani.

În baza art.65 alin.(1) cod penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.66 alin.(1)  lit.a, b, h) cod penal, ca pedepse accesorii.

Pedeapsa principală se va executa in regim de detenţie conform art.60 cod penal.

În baza art.399 alin.(1) cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive.

În baza art.72 cod penal, deduce din pedeapsa închisorii perioada reţinerii şi arestării preventive, cu începere de la 02.04.2017 la zi.

In baza art.7 din Legea nr.76/2008 dispune prelevarea de la inculpatul [...], la eliberarea din penitenciar a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic in S.N.D.G.J.

În baza art. 397 alin. 1 coroborat cu art.19 şi art.25 cod procedură penală rap. la art.1357, art.1381şi art.1391 Cod civil:

Admite în parte acţiunea civilă şi obligă pe inculpatul [...] către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa la plata sumei de  4923 lei, plus dobânda legală calculată până la data plăţii efective despăgubiri civile - reprezentând daune materiale, respectiv cheltuieli medicale cu victima [...].

Ia act că partea vătămată [...] nu a formulat pretenţii civile.

În baza art.112 alin.(1) lit. b) cod penal, dispune confiscarea specială în vederea distrugerii a unui cuţit de bucătărie cu mâner din plastic de culoare neagră, cu o lungime totală de 24 cm, lungimea lamei de 13 cm–coletul nr.2, conform procesului-verbal nr. 453/P/2017-7/2017 din 12.04.2017(f.31 dosar de urmărire penală).

În baza  art.275 alin. 2 cod procedură penală, obligă inculpatul [...] la plata sumei de 1580 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.”

Pentru pronunţarea hotărârii, instanţa de fond a stabilit în fapt şi în drept:

La data de 1 aprilie 2014, în jurul orei 0900, pe fondul unei stări conflictuale spontane şi al consumului de alcool, inculpatul [...] a înjunghiat-o cu un cuţit de bucătărie pe concubina sa [...], în locuinţa comună.

Conform Raportului de Constatare Medico-Legală nr. 1386/90/a1 Agresiuni, s-a stabilit, conform documentaţiei medicale şi examenelor obiective medico – legale, că persoana vătămată [...] a prezentat leziuni traumatice şi semne restante post-traumatice care au putut fi produse astfel: plaga înţepat-tăiată, prin lovire cu corp înţepător-tăietor, posibil cuţit în o1.o4.2o17; excoriaţia şi echimozele, prin lovire cu corpuri dure în 3o.o3.2o17; zonele depigmentate şi cicatriciale gambiere restant unor leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu şi de corpuri dure în urmă cu 3-5 luni, necesită circa 25 de zile îngrijiri medicale din punct de vedere medico-legal;i-a fost pusă viaţa în primejdie prin anemie acută, post-hemoragie internă masivă urmare a plăgii penetrante abdominale cu interesare hepatică. Poziţia relativă victimă-agresor faţă-în-faţă, agresorul mânuind cuţitul dinapoi – înainte, de jos în sus şi de la stânga la dreapta (în raport cu victima), apreciindu-se că nu survin alte consecinţe prev. de art.194 cod penal”.

Situaţia de fapt s-a dovedit cu mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale: proces-verbal de cercetare la faţa locului şi planşe foto, proces-verbal de predare şi ridicare de la persoana vătămată [...] a unor obiecte de îmbrăcăminte şi planşe foto, proces-verbal de concluzii provizorii medico-legale, raport de constatare medico-legală, declaraţii persoană vătămată [...], declaraţia martorilor [...], [...] şi [...], declaraţiile inculpatului [...] de recunoaştere în totalitate a învinuirii.

În ceea ce priveşte cererea de schimbare a încadrării juridice, formulată de inculpat din infracţiunea de tentativă la „omor” prev. de art.32 cod penal rap. la art.188 alin.(1) cod penal în referire la art.199 alin.(1) cod penal în infracţiunea de „vătămare corporală” prevăzută de art.32 rap. la art.194 alin.(1) lit.e) cod penal este nefondată, pentru următoarele motive: inculpatul a săvârşit fapta cel puţin cu intenţie indirectă, fiind clar, la experienţa de viaţă a inculpatului, la înarmarea cu un cuţit, pe care l-a mânuit cu fermitate, că a putut să-şi dea seama de faptul că pune în pericol viaţa concubinei sale, având în vedere atât instrumentul tanato-vătămător folosit - un cuţit - care este de notorietate că poate fi folosit ca o armă cu pericol letal, acel cuţit având o lungime totală de 24 cm, o lungime a lamei de 13 cm, inculpatul se afla la o mică distanţă de persoana vătămată, i-a aplicat o lovitură dinspre înapoi spre înainte, prin împungere, înjunghiind-o cu întreaga lamă a cuţitului în zona abdominală, deci acţiunea sa a fost bine focalizată, apoi violenţele nu au încetat, acesta a apucat-o pe concubină cu braţele, a trântit-o, nu a aruncat arma din mână (deci era furios) ba chiar i-a pus acelaşi cuţit la gât şi a ameninţat-o că o omoară, conform recunoaşterii făcută de către inculpat. Acţiunile conjugate ale inculpatului, existenţa mai multor acte de violenţă într-o desfăşurare bine focalizată, aceea de a-i da o ”lecţie” victimei care bea şi nu face treabă, au dovedit cu evidenţă şi fără dubiu că inculpatul a încercat să omoare victima, prin înjunghierea în abdomen.

Raportul medico-legal este edificator; în acesta se arată că: „Sus-numitei i-a fost pusă viaţa în primejdie prin anemie acută, post-hemoragie internă masivă urmare a plăgii penetrante abdominale cu interesare hepatică. Poziţia relativă victimă-agresor faţă-în-faţă, agresorul mânuind cuţitul dinapoi – înainte, de jos în sus şi de la stânga la dreapta (în raport cu victima).”

Nu poate fi vorba de infracţiunea de „vătămare corporală”, remarcând clar instrumentul vătămător folosit-un cuţit - şi zona vizată – abdomenul - unde se află organe vitale: ficatul, chiar mai sus şi inima (unde nu era exclus să ajungă vârful cuţitului, lungimea lamei fiind de 13 cm, chiar dacă nu s-a întâmplat în cauza de faţă), zonă ce este prin rănire, supusă hemoragiei (inculpatul nu a vizat un picior, o mână, zone mai puţin periculoase).

În drept, fapta inculpatului [...] care la data de 1 aprilie 2017, în jurul orei 0900,  pe fondul unei stări conflictuale spontane şi al consumului de alcool, a înjunghiat-o cu un cuţit de bucătărie, în locuinţa comună, pe concubina sa [...], cauzându-i o leziune traumatică (plagă penetrată) epigastrică, hematom hepatic, hemiperitoneu ce i-a pus viaţa în primejdie prin hemoragie internă, necesitând aproximativ 25 de zile de îngrijiri medico-legale, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la „omor” prevăzută de art.32  raportat la art.188 alin.(1) cod penal cu aplicarea art.199 alin.(1) cod penal.

4. Apelul,  cale de atac exercitată împotriva sentinţei instanţei de fond

Apelul formulat de către inculpatul [...] a vizat încadrarea juridică a faptei, solicitând schimbarea acesteia din tentativă la infracţiunea de „omor” în infracţiunea de „vătămare corporală” şi, pe cale de consecinţă, reindividualizarea pedepsei şi faţă de circumstanţele personale -  a recunoscut şi regretat fapta,  nu este recidivist şi faţă de modalitatea în care s-a produs evenimentul.

5. Aprecierea Curţii

Examinând legalitatea şi temeinicia hotărârii atacate, prin prisma criticilor formulate de apărare şi din oficiu în limitele art.417 cod procedură penală, luând şi concluziile procurorului, Curtea constată apelul nefondat pentru considerentele expuse în continuare.

Conform art.396 alin.(2) cod procedură penală, instanţa pronunţă condamnarea când constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, existenţa faptei, că aceasta constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.

În cauză, inculpatul [...] a dispus de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, respectându-i-se garanţiile şi drepturile procesuale, la cererea sa aplicându-se procedura simplificată prev. de art.396 alin.(10) cod procedură penală); în apel, inculpatul a uzat de dreptul la tăcere, arătând în ultimul cuvânt că nu a intenţionat uciderea persoanei vătămate şi că îi pare rău.

Sub aspectul acţiunii penale necriticată (de către apelant, procuror), pe baza probelor administrate numai în cursul urmăririi penale, având în vedere recunoaşterea vinovăţiei de către apelantul inculpat, solicitând judecata conform art. 396 alin.(10) cu ref. la art. 375 şi art. 374 alin.(4) cod procedură penală - proces-verbal de cercetare la faţa locului cu planşa foto, procesul-verbal de concluzii provizorii medico-legale şi raportul de constatare medico-legală privind leziunile prezentate de persoana vătămată [...], declaraţiile persoanei vătămate [...], declaraţiile martorilor …, declaraţiile inculpatului, rezultă că, la data de 1 aprilie 2017, în jurul orei 0900, pe fondul consumului de alcool, între inculpat şi persoana vătămată a intervenit o stare conflictuală în locuinţa comună, cu care ocazie, inculpatul [...] a înjunghiat-o cu un cuţit de bucătărie pe persoana vătămată [...], concubina sa, cauzându-i o leziune traumatică (plagă penetrată) epigastrică, hematom hepatic, hemiperitoneu care a necesitat 25 de zile îngrijiri medicale pentru vindecare şi i-a pus viaţa în primejdie prin hemoragie internă, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la „omor” prevăzută de art.32  raportat la art.188 alin.(1) cod penal cu aplicarea art.199 alin.(1) cod penal, fiind stabilite în mod corect de către prima instanţă situaţia de fapt şi încadrarea juridică corespunzătoare.

Referitor la încadrarea juridică a faptei de „lovire a persoanei vătămate cu cuţitul”, pentru delimitarea infracţiunii de „vătămare corporală” de tentativa la infracţiunea de „omor” este esenţială definirea laturii subiective, respectiv a intenţiei cu care s-a acţionat şi, pentru aceasta, se au în vedere toate împrejurările în care inculpatul a săvârşit fapta, cum sunt natura obiectului vulnerant folosit, intensitatea şi efectele loviturilor, zona corpului vizată ca şi urmările produse;ori, în condiţiile în care inculpatul a înţepat-o pe persoana vătămată cu un cuţit, în abdomen, cu intensitate cauzându-i o leziune traumatică gravă necesitând o intervenţie chirurgicală, 25 de zile îngrijiri medicale pentru vindecare şi punându-i viaţa în primejdie prin hemoragie internă, rezultă că inculpatul a acţionat cel puţin cu intenţia indirectă de a ucide deoarece chiar dacă nu a urmărit moartea persoanei vătămate a acceptat producerea acesteia ceea ce constituie latura subiectivă a tentativei la infracţiunea de omor, neurmărind o simplă corecţie a persoanei vătămate şi, pe cale de consecinţă, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de „vătămare corporală” prev. de art.194 cod penal, cererea apărării de schimbare a încadrării juridice fiind neîntemeiată.

Referitor la individualizarea pedepsei, potrivit criteriilor prevăzute de art.74 cod penal printre care periculozitatea faptei şi inculpatului date de manifestarea violentă a inculpatului, lovirea victimei cu cuţitul, în zonă vitală, cu intensitate, producându-i  o leziune gravă ce i-a  pus viaţa în primejdie, pedeapsa de 4 ani 6 luni închisoare este de natură să asigure prevenţia generală, reeducarea sa, să dea o minimă satisfacţie şi protecţie victimei, precum şi opiniei publice profund marcată de asemenea fapte violente; la determinarea cuantumului pedepsei, instanţa a avut în vedere limitele prevăzute de art.396 alin.(10) cod procedură penală faţă de recunoaşterea faptei şi recurgerea la procedura simplificată.

Cum nu s-au invocat date care să atenueze periculozitatea faptei sau inculpatului, nu s-au relevat împrejurări care să constituie circumstanţe atenuante conform art.75 cod penal în favoarea sa, nu se poate da o eficienţă mai accentuată art.396 alin.(10) cod procedură penală şi, pe cale de consecinţă, nu se impune reindividualizarea pedepsei în sensul reducerii cuantumului.

Prin urmare, în lipsa vreunui caz de nulitate a hotărârii atacate, criticile formulate de inculpat fiind neîntemeiate, apelul este nefondat şi, în baza art.421 pct.1. lit.b) cod procedură penală, va fi respins.

În baza art.275 alin.(2) din codul  de procedură penală, respingându-i-se calea de atac, apelantul inculpat va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 300 lei.

În temeiul art.422 cod procedură penală, adăugându-se timpul scurs de la pronunţarea sentinţei, se va deduce din pedeapsă şi perioada arestării preventive a inculpatului de la 11 iulie 2017 la 26 octombrie 2017, inclusiv.

În temeiul art. 424 alin 2 cod procedură penală, rap. la art. 241 alin 1 lit. c cod procedură penală, soluţionând apelul, se va constata încetată de drept măsura arestării preventive a inculpatului [...], emiţându-se formele de executare.