Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 1633 din 16.06.2018


I N S T A N Ţ A

Prin contestaţia la executare înregistrată la data de ….. pe rolul Judecătoriei Tulcea sub nr. ……, contestatorul ……. a solicitat în contradictoriu cu intimata ........., anularea formelor de executare efectuate în dosarul de executare nr. …. din ….. respectiv: somaţia nr. …. din ….. pentru suma totală de …. lei; titlul executoriu nr. …… din ….. pentru suma de ….. lei şi procesul-verbal nr. ….. din …… pentru suma de ….. lei, ca netemeinice şi nelegale, precum şi suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiei la executare.

În motivarea în fapt, contestatorul a arătat că a fost căsătorit cu numita ….. din anul ….. şi până în anul ……, când aceasta l-a părăsit şi plecat să lucreze în Spania. De atunci şi până în prezent aceasta nu s-a mai întors în România, sens în care a deschis acţiune de divorţ – dosarul nr. ….. al Judecătoriei Tulcea.

A mai arătat contestatorul că din somaţie rezultă că este obligat la plata sumei de ….. lei, din care suma de ….. lei sunt creanţe din insolvenţa firmei pe care a deţinut-o fosta soţie, în care el nu a avut nicio calitate, dar cu toate acestea sumele sunt trecute pe rolul său, iar intimata refuză împărţirea acestui rol nominal unic ….. în două părţi distincte pentru fiecare persoană în parte.

A mai arătat contestatorul faptul că aceste sume sunt total eronate având în vedere că toate taxele au fost achitate la zi în momentul în care a procedat la înmatricularea unor autoturisme proprietate personală.

Cu toate că în perioada ….. a achitat taxa de habitat, pârâta îi calculează penalităţi în valoare de …..De asemenea se poate observa că amenzile A.N.A.F. sunt din ….. iar cele de circulaţie din ……., fără să se mai facă vreo operare conform modificărilor legislative survenite de-a lungul timpului inclusiv ştergerea acestora datorită prescripţiei.

A invocat contestatorul că din punctul său de vedere nu are de plată nicio sumă de bani, intimata fiind cea care în mod abuziv a încălcat obligaţiile care îi reveneau calculându-i atât contribuţia sa dar şi unele debite care nu îi aparţin, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi, deci această creanţă nu este una certă, lichidă şi exigibilă.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 711 şi următoarele Cod procedură civilă.

În susţinerea contestaţiei au fost anexate înscrisuri în copie certificată pentru conformitate.

Intimata a formulat în termen procedural întâmpinare, prin care a solicitat respingerea contestaţiei la executare, ca nefondată.

A susţinut intimata că, deşi se solicită anularea actelor de executare silită emise la data de ..... în dosarul de executare nr. ...... (respectiv a somaţiei nr. ....., a titlului executoriu nr. ..... şi a procesului-verbal nr. ..... privind calculul majorărilor de întârziere), motivele contestaţiei vizează acte de executare emise la data de ......

A solicitat intimata să se observe că sunt contestate obligaţii fiscale reprezentând creanţe din insolvenţă, amenzi circulaţie şi amenzi A.N.A.F., care sunt cuprinse numai în actele de executare din anul ....., fară a mai fi evidenţiate şi în actele de executare din data de ......

A mai precizat intimata că somaţia nr. .... şi titlul executoriu nr. ...... au fost contestate în cadrul acţiunii ce a format obiectul dosarului nr. .... al Judecătoriei Tulcea. Prin încheierea din data de ....., rămasă definitivă prin neapelare, cererea de chemare în judecată susmenţionată a fost anulată ca netimbrată, motiv pentru care invocă excepţia autorităţii de lucru judecat.

Sub un alt aspect, a arătat intimata că obligaţiile fiscale stabilite în sarcina contestatorului sunt datorate bugetului local, acestea fiind calculate în conformitate cu prevederile legale în materie.

În conformitate cu datele deţinute de instituţie, contribuabilii ..... şi ..... (fostă .....) figurează înregistraţi în evidenţa analitică pe plătitori la rolul nominal unic ....., cu următoarele bunuri imobile şi mobile supuse impozitării: imobil cu destinaţia de locuinţă, situat în municipiul ......, compus din construcţie în suprafaţă de 47,22 m.p. şi teren în cotă indiviză în suprafaţă de 11 m.p., dobândit la data de ....; autoturism marca ....., serie şasiu ......, capacitate cilindrică ......cm3, dobândit la data de .......

Conform art. 249 alin. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 455 din Legea nr. 227/2015 Noul Cod fiscal, în vigoare începând cu data de ....., orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire.

De asemenea, potrivit art. 256 din Legea nr. 571/2003 şi art. 463 din Noul Cod fiscal, orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual.

Potrivit art. 261 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi art. 468 din Noul Cod fiscal, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, ce se plăteşte la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde persoana îşi are domiciliul.

Din interpretarea prevederilor legale în materie fiscală, rezultă că legiuitorul a stabilit că bunurile imobile şi mobile deţinute în proprietate se impozitează, impozitul pe clădire şi/sau teren constituind venit la bugetul local al comunei, oraşului sau al municipiului în care acestea sunt situate sau, în cazul mijloacelor de transport, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul proprietarul.

În ceea ce priveşte taxa de habitat – taxă specială reglementată de art. 282 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, şi ulterior, de art. 484 din Legea nr. 227/2015 Noul Cod fiscal – constituie un venit cu destinaţie specială, fiind fundamentată pe necesitatea asigurării curăţeniei municipiului, utilizată în scopul asigurării colectării şi transportului reziduurilor menajere, precum şi pentru depozitarea şi neutralizarea acestora la rampa ecologică.

A precizat intimata că taxa de habitat pentru persoanele fizice din municipiu este stabilită anual prin hotărâri ale Consiliului Local ....... Întrucât contestatorul beneficiază în mod direct de acest serviciu, are obligativitatea de a plăti anual taxa de habitat. Însă, motivat de faptul că petentul a ignorat obligaţiile ce îi incumbă, la rolul fiscal comun ...... s-au înregistrat debite restante, la care s-au calculat majorări de întârziere, în conformitate cu prevederile O.G, nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, respectiv prevederile Legii nr. 207/2015 Noul Cod de procedură fiscală în vigoare începând cu data de 01.01.2016.

Întrucât numiţii ..... şi ...... (în prezent .....) nu şi-au plătit de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate, organul fiscal a procedat la acţiuni de executare silită împotriva lor, respectând dispoziţiile legale în materie fiscală.

Astfel, au fost emise periodic acte de executare, penultimul dosar de exectare silită fiind întocmit în anul ....... În somaţia nr. ...... emisă la data de ..... sunt cuprinse toate creanţele fiscale restante înregistrate de contestator până la acea data, în cuantum total de ..... lei, în dosarul nr. ..... fiind preluate toate debitele fiscale restante cuprinse în dosarele de executare întocmite anterior pentru contribuabilii .... şi ..... De asemenea, au fost emise acte de executare la data de .... şi la data de ..... Actele de executare au fost comunicate în mod legal, în conformitate cu prevederile art. 44 din O.G. nr. 92/2003, conform cărora actul administrativ fiscal se comunică prin remiterea acestuia contribuabilului sau împuternicitului, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal sau prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, iar în cazul în care comunicarea nu a fost astfel posibilă, aceasta se realizează prin publicitate. Creanţa fiscală datorată bugetului local nu este prescrisă, motivat de faptul că, potrivit art. 217 lit. c) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pe data îndeplinirii unui act de executare, termenul de prescripţie se întrerupe. Mai mult, prin adresa nr. ..... s-a instituit poprirea asupra venitului cu titlu de pensie obţinut de numitul ..... Debitorul a fost înştiinţat despre instituirea popririi prin adresa nr. ....., comunicată la data de ......, însă nu a înţeles să conteste respectivul act de executare, acesta producând efecte juridice.

Potrivit pct. 229 din Normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, rolul nominal unic reprezintă fişa unică a contribuabilului care conţine elementele de identificare, precum şi creanţele bugetare ale acestuia la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, individualizată printr-un număr de rol, începând cu nr. 1 şi până la numărul care asigură înregistrarea tuturor contribuabililor, iar conform pct. 230, contribuabulilor coindivizari li se deschide un singur rol nominal unic.

Întrucât deţin în proprietate un bun imobil cu detinaţia de locuinţă şi un mijloc de transport, sus-numiţii sunt înscrişi în evidenţa fiscală la rolul comun ......; prin urmare toate obligaţiile fiscale sunt înregistrate la acest rol.

Intimata a solicitat judecata chiar şi în lipsă şi a înaintat la dosar în copie certificată pentru conformitate actele dosarului de executare.

În baza art. 255 şi art. 258 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri, apreciind că aceasta este admisibilă şi poate duce la soluţionarea procesului.

La termenul de judecată din data de ….. contestatorul a arătat în mod expres, la solicitarea instanţei, că înţelege să conteste somaţia nr. …., titlul executoriu nr. …..şi procesul-verbal nr……. privind calculul majorărilor de întârziere.

La acelaşi termen de judecată intimata, faţă de precizările făcute de contestator privind obiectul contestaţiei sale, a arătat că nu mai susţine excepţia autorităţii de lucru judecat.

Analizând actele şi lucrările dosarului se constată următoarele:

Contestaţia la executare reprezintă mijlocul procesual prin care  părţile sau terţele persoane vătămate prin executare invocă în faţa instanţei competente nereguli referitoare la actele de executare săvârşite în cauză, în vederea anulării, îndreptării actului de executare contestat sau pentru a se obţine anularea ori încetarea executării silite înseşi sau, atunci când este cazul, pentru a se lămuri titlul executoriu.

Debitorul are la dispoziţie un mijloc procedural prin care poate contesta legalitatea executării silite ca atare, în cadrul acesteia putând invoca impedimente la însăşi începerea executării silite şi un mijloc procedural prin care poate contesta un anume act de executare, pentru motive ce ţin exclusiv de legalitatea acestuia.

În cel de-al doilea caz, contestatorul nu mai poate invoca motive în legătură cu executarea silită însăşi, pentru că legea prevede o cale de atac separată, ce trebuie formulată cu respectarea unui anumit termen. Or, a admite o altă concluzie, ar însemna să se dea posibilitatea eludării unui termen stabilit cu scopul de a nu menţine incertitudinea părţilor cu privire la raportul de drept în discuţie un timp prea îndelungat. 

În speţă, deşi contestatorul a solicitat anularea actelor de executare silită emise la data de .... în dosarul de executare nr. .... (respectiv a somaţiei nr. ....., a titlului executoriu nr. ...... şi a procesului-verbal nr. ..... privind calculul majorărilor de întârziere), motivele relevate în cuprinsul contestaţiei sale nu vizează aceste acte de executare.

 Astfel, se constată că în cuprinsul actelor de executare susmenţionate se regăsesc doar creanţe constând în impozit pe mijloace transport, impozit clădiri, impozit teren, taxă habitat şi accesorii aferente în cuantum total de ….. lei, iar nu creanţe din insolvenţă, amenzi circulaţie şi/sau amenzi A.N.A.F.

Prin urmare orice critici cu privire la aceste din urmă creanţe puteau fi valorificate doar într-o eventuală contestaţie promovată în termenul legal împotriva acelor acte de executare care le cuprind.

În speţa de faţă, instanţa este învestită doar cu analizarea somaţiei nr. ....., a titlului executoriu nr. ..... şi a procesului-verbal nr. ..... privind calculul majorărilor de întârziere, nefiind constatate încălcări ale unor cerinţe de ordin formal care să poată fi sancţionate cu nulitatea. Raportat la aceste acte de executare, contestatorul nu a adus niciun argument cu privire la vătămarea ce i s-a produs sau i s-ar fi putut produce şi care să nu poată fi acoperită decât prin anularea actelor de executare contestate.

Astfel, faţă de toate cele ce preced, urmează a se respinge prezenta contestaţie la executare, ca nefondată.

Se va respinge cererea de suspendare a executării silite, ca fiind rămasă fără obiect.

Se va respinge cererea de restituire a taxei judiciare de timbru, ca nefondată.

Se va respinge cererea de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată.