Contestaţie la executare

Sentinţă civilă FN din 22.01.2019


Rezumat: cum procedurile  execuţionale sunt aferente litigiilor dintre cele două autorităţi publice – în calitate de persoane juridice de drept public care participă la raporturi juridice civile în nume propriu, raporturi vizând predarea unor suprafeţe de teren pe calea unei acţiuni în revendicare ca urmare a stabilirii liniei de hotar dintre cele două unităţi administrativ teritoriale, conform art. 223 alin. 2 Cod civil, cererea aferentă nu poate fi calificată ca fiind de fond funciar cu consecinţa scutirii de taxe de timbru pentru executarea silită, astfel că cererea de reexaminare nu este întemeiată iar dispoziţiile vizând timbrarea sunt legale şi temeinice.

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA LIPOVA  OPERATOR …

DOSAR NR. …

ÎNCHEIERE

Şedinţa camerei de consiliu din 22 ianuarie 2019

Preşedinte: ..

Grefier: ….

Se procedează la soluţionarea cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru în cuantum de … lei stabilită prin Rezoluția judecătorului cauzei din data de … 2019, cerere formulată de petentele … şi Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate ….., în cauza având ca obiect contestaţie la executare.

Fără citarea părţilor, procedură completă.

Grefierul de şedinţă efectuează referatul cauzei, după care instanţa procedează la soluţionarea cererii.

INSTANŢA:

Constată că, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei ……. la data de … 2019, petentele … şi Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate …i, au formulat cerere de reexaminare a taxei judiciare de timbru în cuantum de .. lei, pentru contestaţia la executare şi de 50 lei, pentru capătul de cerere vizând suspendarea executării silite, stabilită prin Rezoluția judecătorului cauzei din data de … …, solicitând admiterea cererii de reexaminare şi scutirea de la plata taxei judiciare de timbru.

Petentele au precizat că obligarea acestora la plata taxei judiciare de timbru este stabilită  fără respectarea art. 29 alin. 1, lit. 1 din OUG nr. 80/2013, raportat la art. 42 din Legea nr. 1/200 şi art. 5 alin. 3 Titlul XIII a Legii nr. 247/2005. De asemenea, petentele au mai precizat că obiectul contestaţiei la executare este constituit din acte de executare emise în temeiul titlului executoriu reprezentat de o hotărâre judecătorească pronunţată în materia fondului funciar, cu obiect anularea titlului de proprietate.

În drept, petentele  au  invocat art. 39 din OUG nr. 80/2013.

Examinând cererea formulată de petente prin raportare la prevederile OUG nr. 80/2013, republicată, instanţa constată următoarele:

Petentele contestă obligaţia achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 1000 lei, pentru contestaţia la executare şi de 50 lei, pentru capătul de cerere vizând suspendarea executării silite, stabilită prin Rezoluția judecătorului cauzei din data de 14 ianuarie 2019, susţinând că sunt scutite de taxa de timbru, conform art. 29 alin. 1, lit. 1 din OUG nr. 80/2013, raportat la art. 42 din Legea nr. 1/200 şi art. 5 alin. 3 Titlul XIII a Legii nr. 247/2005.

În aceste condiţii, trebuie stabilit în ce măsură este incident în etapa executării silite conţinutul art. 42 din  Legea nr. 1/2000 - ,,Cererile sau acţiunile în justiţie, cererile accesorii şi incidente, precum şi intabularea titlurilor de proprietate rezultate din aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a prezentei legi sunt scutite de taxa de timbru şi de timbru judiciar." Însă aşa cum sunt definite cererile accesorii şi incidente în Codul de procedură civilă, ele nu vizează executarea silită;

 ,, (1) Oricine are o pretenţie împotriva unei alte persoane ori urmăreşte soluţionarea în justiţie a unei situaţii juridice are dreptul să facă o cerere înaintea instanţei competente.

(2) Cererile în justiţie sunt principale, accesorii, adiţionale şi incidentale.

(3) Cererea principală este cererea introductivă de instanţă. Ea poate cuprinde atât capete de cerere principale, cât şi capete de cerere accesorii.

 (4) Cererile accesorii sunt acele cereri a căror soluţionare depinde de soluţia dată unui capăt de cerere principal.

(5) Constituie cerere adiţională acea cerere prin care o parte modifică pretenţiile sale anterioare.

(6) Cererile incidentale sunt cele formulate în cadrul unui proces aflat în curs de desfăşurare” – art. 30 Cod procedură civilă.

Contestaţia la executare nu vizează un proces  aflat în curs de desfăşurare deoarece o cerere incidentală trebuie să aibă legătură cu un proces aflat în curs de desfăşurare, legiuitorul nevizând prin această sintagmă faza a II-a a procesului civil, executarea silită ea având caractere diferite de cea a judecăţii, aceasta din urmă finalizându-se prin dezinvestirea instanţei de judecarea cererii cu care a fost sesizată. Conform considerentelor ce preced, doar cererea de chemare în judecată este susceptibilă de capete de cerere principale accesorii şi incidentale, aşa cum sunt ele definite de art. 30 Cod de procedură civilă.

Un alt argument pentru teza timbrării în atare situaţii, identificabil tot de legislaţia în materie, este oferit de art. 29 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013; ,,Sunt scutite de taxa judiciară de timbru cererile, acţiunile şi căile de atac formulate de către prefect sau primar pentru anularea actelor juridice făcute ori emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”. Or, cum procedurile  execuţionale sunt aferente litigiilor dintre cele două autorităţi publice – în calitate de persoane juridice de drept public care participă la raporturi juridice civile în nume propriu, raporturi vizând predarea unor suprafeţe de teren pe calea unei acţiuni în revendicare ca urmare a stabilirii liniei de hotar dintre cele două unităţi administrativ teritoriale, conform art. 223 alin. 2 Cod civil, chiar dacă prin cererea respectivă s-a solicitat iar prin hotărârea titlu executoriu s-a obţinut anularea unui titlu de proprietate – în plus, textele antemenţionate nereglementând ipoteza scutirii de taxe de timbru pentru executarea silită, cererea de reexaminare nu este întemeiată iar dispoziţiile vizând timbrarea sunt legale şi temeinice.

Instanţa de reexaminare apreciază în consecinţă că cererea petentelor  trebuie încadrată la art. 10 din OUG nr. 80/2013, care prevede:

(1)  în materia executării silite, următoarele cereri se taxează astfel:

a) cereri pentru încuviinţarea executării silite, pentru fiecare titlu executoriu — 20 lei;

b) cereri de suspendare a executării silite, inclusiv a executării provizorii — 50 lei.

(2) în cazul contestaţiei la executarea silita, taxa se calculează la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite. Taxa aferenta acestei contestaţii nu poate depăşi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestată. În cazul În care obiectul executării silite nu este evaluabil în bani, contestaţia la executare se taxează cu 100 lei.

(3) In cazul în care prin contestaţia la executare silita se invoca, în condiţiile art. 712 alin. (2) din Codul de procedura civila, si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului, taxa de timbru se stabileşte potrivit art. 3 alin. (1).

 Pentru aceste considerente, nefiind întemeiată  cererea de reexaminare, instanţa, în temeiul art. 39  din OUG  nr. 80/2013, republicată, va respinge cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru, stabilită prin Rezoluția judecătorului cauzei din data de … 2019, cerere formulată de petentele … şi Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate …., ambele cu sediul în …,  în cauza având ca obiect contestaţie la executare.

Va menține Rezoluţia judecătorului din data de … …vizând obligaţia petentelor de a plăti taxa judiciară de timbru în cuantum de .. lei, pentru contestaţia la executare, precum şi suma de … lei, pentru capătul de cerere vizând suspendarea executării silite.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE:

Respinge cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru, stabilită prin Rezoluția judecătorului cauzei din data de … 2019, cerere formulată de petentele ….. şi Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate …, ambele cu sediul în …,  în cauza având ca obiect contestaţie la executare.

Menține Rezoluţia judecătorului din data de … .. vizând obligaţia petentelor de a plăti taxa judiciară de timbru în cuantum de .. lei, pentru contestaţia la executare, precum şi suma de … lei, pentru capătul de cerere vizând suspendarea executării silite.

Fără cale de atac.

Pronunţată la data de 22 ianuarie 2019.

 Preşedinte, Grefier,

 

Red/tehnored

…/..

4 Ex./2 com./ .. 2019

Se comunică cu petentele:

1...

2. ….