Cadre didactice, Salarizare

Sentinţă civilă 45 din 01.02.2018


-Plata indemnizației de 10% pentru activitatea de dirigenţie începând cu 15.11.2014 şi pentru viitor, conform  anexei 5 alin.2 lit. E din Legea nr.63/2011, respectiv art.33 alin.4 lit.c) din OUG nr.20/2016.

Art. 247 din Legea nr.1/2011 reglementează funcțiile didactice în învățământul preuniversitar, respectiv în învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul liceal, etc, inclusiv în învățământul special, dispoziția legală enumerând distinct funcțiile didactice pe niveluri de învățământ.

În art. 247 lit. a) - n) din aceeaşi lege, sunt enumerate funcţiile didactice în învăţământul preuniversitar, la lit. f) prevăzându-se funcţiile în învăţământul special: educatoare/educator, educatoare/educator de sprijin, învăţător-educator, învăţător itinerant şi de sprijin, învăţător, maistru-instructor, institutor, profesor itinerant şi de sprijin, profesor educator, profesor-psihopedagog, profesor-psiholog şcolar, profesor-logoped, psiholog, psihopedagog, logoped, profesor de psihodiagnoză şi kinetoterapeut - se normează câte un post la fiecare grupă/clasă; profesor, profesor de educaţie specială şi profesor preparator nevăzător.

Reclamantele desfăşoară activitate ca învăţători-educatori la clase/grupe de elevi cu cerinţe educative speciale.

Legea nr. 63/2011 şi OUG nr.20/2016, aplicabile în perioada în litigiu, reglementează încadrarea şi salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.

În acest sens se prevede că pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, la salariul de bază se acordă următoarele sporuri şi indemnizaţii, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de lege, astfel:  ...... indemnizaţie pentru activitatea de dirigenţie, respectiv indemnizaţie pentru învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar, care se determină prin aplicarea procentului de 10%  la salariul de bază.

Dispozițiile invocate ca temei juridic pentru indemnizaţia de 10% prevăd expres şi limitativ categoriile de personal didactic care beneficiază de acest drept, motiv pentru care nu se poate extinde aplicarea prevederilor legale şi acordarea acestei indemnizații şi la alte categorii de personal didactic, necuprinse în textul de lege. -

Tribunalul Mehedinţi  - sentinţa din 01.02.2018

 

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 15.11.2017, reclamantele PC şi PB au chemat în judecată pe pârâtul CSEI „CP” DTS, solicitând ca prin hotărâre judecătorească să fie obligat la plata indemnizaţiei de 10% ce se acordă pentru educatori începând cu 15.11.2014 şi pentru viitor, conform anexei 5 alin.2 lit. E din Legea nr. 63/2011, respectiv art.33 alin. 4 lit.c) din OUG 20/2016.

În fapt, reclamantele au arătat că îndeplinesc funcţia de învăţător-educator din anul 2006/reclamanta PC, respectiv din anul 1998/reclamanta PG, în cadrul pârâtului care este unitate de învățământ preuniversitar pentru învățământul special, conform art.48 din Legea nr.1/2011.

Art.247 din Legea nr.1/2011 enumeră funcţiile didactice din învăţământul preuniversitar, iar la lit. f) se menţionează şi funcţia de învăţător-educator, dar şi profesor-educator, funcţii didactice specifice învăţământului special.

Potrivit anexei 5 alin.2 lit.E din Legea nr.63/2011 şi art.33 alin. 4 lit.c) din OUG 20/2016, reclamantele au arătat că pentru personalul didactic care îndeplineşte funcţia de învăţător, diriginte, educator se acordă o indemnizaţie care se determină prin aplicarea procentului de 10% asupra valorii rezultate din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special şi cu gradaţia de merit.

Ambele texte legale fac referire la personalul didactic, fără a menţiona dacă se aplică personalului didactic din învăţământ, cu excepţia personalului didactic din învăţământul special.

Prin acţiune s-a susținut că legea nu exclude de la acordarea acestei indemnizaţii de 10% educatorul din învăţământul special,  apreciind că se încadrează în enumerarea personalului didactic beneficiar, enumerarea care  nu este exhaustivă, ci este cu titlu  orientativ, cu atât mai mult cu cât personalul didactic care îndeplineşte funcţia de învăţător, diriginte, educator din învăţământul  comun primeşte această indemnizaţie, deşi desfăşoară aceeaşi activitate.

În accepţiunea legiuitorului, indemnizaţia de 10% se acordă pentru activitatea desfăşurată cu o clasă întreagă, respectiv cu mai mulţi copii deodată, activitate prevăzută şi în atribuţiile de serviciu ale reclamantelor, invocându-se în acest sens invocat Ordinele MEC nr.4928/2005, nr.4927/2005 şi nr.5239/2008.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.194 Cod proc.civ., anexa 5 alin.2 lit.E din Legea nr.63/2011, respectiv  art.33 alin.4 lit.c) din OUG nr. 20/2016.

În baza art. 201 alin.1 Cod proc. civilă acţiunea a fost comunicată pârâtului, care nu a formulat întâmpinare.

La solicitarea reclamantelor a fost administrată proba cu interogatoriul pârâtului şi faţă de disp. art. 355 Cod procedură s-a comunicat acestuia un exemplar, răspunsurile fiind depuse la dosar.

Faţă de faptul că pârâtul nu a formulat întâmpinare, din oficiu, s-au solicitat relaţii de la unitatea şcolară pentru a comunica data de la care reclamantele sunt angajate, dacă începând cu data de  15.11.2014 acestea au  avut ore de dirigenție şi dacă li s-a acordat sporul de 10%;  dacă anterior datei de 15.11.2014 au avut ore de dirigenție şi dacă li s-a acordat sporul de 10% pentru aceste ore.

Relaţiile solicitate au fost comunicate cu adresele nr.239/2018  şi nr.243/2018 la care s-au anexat fişele de post ale reclamantelor.

Analizând acţiunea în raport de materialul probator administrat în cauză şi de dispoziţiile legale incidente în materie, Tribunalul constată şi reţine următoarele:

Reclamantele PC şi PG desfăşoară activitate ca învăţători-educatori în cadrul CSEI „CP” DTS din 01.09.2011, respectiv 01.09.1995.

Potrivit încadrării, reclamantele desfăşoară activităţi instructiv-educative de predare-învățare la clase/grupe de elevi cu cerinţe educative speciale.

Prin acţiunea dedusă judecăţii se solicită să fie obligat pârâtul CSEI „CP” DTS  la plata indemnizației de 10% începând cu 15.11.2014 şi pentru viitor, conform  anexei 5 alin.2 lit. E din Legea nr.63/2011, respectiv art.33 alin.4 lit.c) din OUG nr.20/2016.

Examinând solicitarea reclamantelor, Tribunalul reţine că Legea nr.1/2011 reglementează educaţia naţională, iar în art. 88 alin. 1, 2 se prevede că „Personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic şi personal nedidactic. Personalul didactic este format din personalul didactic de predare, personal didactic auxiliar şi personal didactic de conducere, de îndrumare şi control. ”

În art. 247 lit. a) - n) din aceeaşi lege, sunt enumerate funcţiile didactice în învăţământul preuniversitar, la lit. f) prevăzându-se funcţiile în învăţământul special şi în comisiile de expertiză complexă, respectiv: educatoare/educator, educatoare/educator de sprijin, învăţător-educator, învăţător itinerant şi de sprijin, învăţător, maistru-instructor, institutor, profesor itinerant şi de sprijin, profesor educator, profesor-psihopedagog, profesor-psiholog şcolar, profesor-logoped, psiholog, psihopedagog, logoped, profesor de psihodiagnoză şi kinetoterapeut - se normează câte un post la fiecare grupă/clasă; profesor, profesor de educaţie specială şi profesor preparator nevăzător.

Prin Legea nr.63/2011 a fost reglementată încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.

În anexa 5 la lege s-a prevăzut metodologia de calcul al drepturilor salariale care se acordă personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din învăţământ, iar la art.3 lit. E.1 s-a prevăzut că „Personalul didactic care îndeplineşte activitatea de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii şi profesorii pentru învăţământul preşcolar şi primar beneficiază de o indemnizaţie de 10% aplicată salariului de bază, calculat ca sumă între lit. A, B, C, D, care devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi drepturi salariale.”

Legea nr.63/2011 a fost abrogată la data de 01.08.2016 - art. VI din OUG nr.20/2016.

OUG nr.20/2016 a modificat şi completat OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, iar în anexa 2 a fost reglementată salarizarea personalului din învățământ.

În art.33 alin.4  din OUG nr.20/2016 s-a prevăzut că „Pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, la salariul de bază stabilit potrivit anexei nr.2, se acordă următoarele sporuri şi indemnizaţii, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de lege, astfel:  ......c) indemnizaţie pentru activitatea de dirigenţie, respectiv indemnizaţie pentru învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar, care se determină prin aplicarea procentului de 10% asupra valorii rezultate din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special prevăzută la lit. a) şi cu gradaţia de merit prevăzută la lit. b)”.

Din interpretarea art.3 lit. E.1 din anexa 5 la Legea nr.63/2011 şi art.33 alin.4 lit.c) din OUG nr.20/2016, rezultă că textele de lege menţionează în concret personalul didactic care beneficiază de indemnizaţia de 10% pentru activitatea de dirigenţie.

Astfel, în Legea nr.63/2011 se prevede că „personalul didactic care îndeplineşte activitatea de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii şi profesorii pentru învăţământul preşcolar şi primar ……”.

De asemenea, art.33 alin.4 lit. c) din OUG nr.20/2016 prevede acordarea indemnizaţiei pentru activitatea de dirigenţie, respectiv indemnizaţie pentru învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar....

Din formularea dispoziţiilor legale anterior enunţate, rezultă că enumerarea este limitativă, deoarece se arată în concret categoriile de personal didactic cărora li se acordă indemnizaţia de 10% pentru activitatea de dirigenţie, ci nu exemplificativă/orientativă, aşa cum se susţine prin acţiune.

Se mai reţine că pârâtul CSEI „CP” DTS prin adresele nr.239/2018 şi nr.243/2018 a comunicat că reclamantelor  nu li s-a acordat sporul de 10%, deoarece activitatea desfăşurată de acestea nu este prevăzută în programa şcolară ca dirigenţie.

De altfel, aşa cum menționat, în art.247 din Legea nr.1/2011 sunt reglementate funcțiile didactice în învățământul preuniversitar, respectiv în învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul liceal, etc, inclusiv în învățământul special, dispoziția legală enumerând distinct funcțiile didactice pe niveluri de învățământ.

Faţă de faptul că dispozițiile invocate ca temei juridic pentru indemnizaţia de 10% prevăd expres şi limitativ categoriile de personal didactic care beneficiază de acest drept, se apreciază că nu se poate extinde aplicarea prevederilor legale şi acordarea acestei indemnizaţii şi altor categorii de personal didactic, necuprinse în textul de lege.

Având în vedere considerentele în fapt şi în drept anterior expuse, s-a apreciat  acţiunea ca neîntemeiată, fiind respinsă.