Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 750 din 03.10.2018


La data de 21.09.2018 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sinaia, sub număr de dosar 1792/310/2018, cererea de chemare în judecată, având ca obiect ordonanţă preşedinţială. formulată de reclamantul NM, având CNP...domiciliat în ..., în contradictoriu cu pârâţii EC şi EN, ambii domiciliaţi în ..., prin care a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună ca până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia, pârâţii să fie obligaţi să procedeze la rebranşarea imobilului situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsă nr. 2C, judeţul Prahova, respectiv construcţia notată cu simbolul CI având destinaţia de locuinţă, ce a făcut obiectul Promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare  autentificată la SPN " DURNESCU ŞI ASOCIAŢII " din municipiul Bucureşti, la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, iar în caz de refuz din partea pârâţilor să fie abilitat să facă acest lucru, pe cheltuiala lor. S-a mai solicitat ca executarea să se facă fără somaţie sau trecerea unui termen. Cu obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu acest proces.

În fapt, reclamantul a arătat că potrivit Promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare autentificata la SPN " DURNESCU ŞI ASOCIAŢII" din municipiul Bucureşti, pârâţii EC SI EN, în calitate de promitenţi-vânzători, s-au obligat să-i vândă dreptul de proprietate asupra imobilului (teren şi construcţii), situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsă nr. 2C, judeţul Prahova, compus din teren intravilan, în suprafaţă de 562,06 m.p. şi construcţia edificată pe acesta (CI), cu destinaţia de locuinţă, reprezentând Lotul 1.

Potrivit promisiunii menţionate anterior, ele, părţile, au stabilit de comun acord ca până la înstrăinarea dreptului de proprietate prin contract de vânzare, să nu se aducă nicio modificare care să contravină stării imobilului, constatate la data vizionarii lui." Dar cu toate acestea, pârâţii au procedat, în mod unilateral, la sistarea alimentării imobilului cu energie electrică şi gaze naturale ceea ce contravine obligaţiei asumate de către aceştia prin promisiunea menţionată.

Astfel, la data de 04 iunie 2018, a introdus la Judecătoriei Sinaia, acţiunea de drept comun în obligaţie de a face, obiect al dosarului nr.1047/310/2018, cu termen de judecata la 25.09.2018 prin care a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâţilor să procedeze la rebranşarea imobilului situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsă nr. 2C judeţul Prahova, respectiv construcţia notată cu simbolul CI, având destinaţia de locuinţă, ce a făcut obiectul Promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare autentificată la SPN "DURNESCU ŞI ASOCIAŢII" din mun. Bucureşti, la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, iar în caz de refuz din partea pârâţilor să fie abilitat să facă acest lucru, pe cheltuiala lor.

Având în vedere că pârâţii au refuzat să dea curs cererii sale şi că apropierea iernii impune, de urgenţă, alimentarea imobilului cu energie electrică şi gaze naturale, a formulat prezenta cerere de alimentare a imobilului cu energie electrică şi gaze naturale până la soluţionarea definitivă a litigiului obiect al dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia.

Reclamantul a precizat că prezenta acţiune întruneşte cerinţele ordonanţei preşedinţiale sub aspectul vremelniciei - până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia; urgenţei - prin prisma apropierii iernii şi riscului cauzat de îngheţ, cu degradări majore pentru imobil; neprejudecării fondului - rebranşarea nu este o măsura care rezolvă fondul, acesta lucru făcând obiectul dosarului nr.1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia.

Pe cale de consecinţă, a solicitat admiterea cererii de ordonanţă preşedinţială şi să se dispună obligarea pârâţilor să procedeze la rebranşarea provizorie, respectiv până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia, a imobilului situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsă nr. 2C, judeţul Prahova, respectiv construcţia notată cu simbolul CI având destinaţia de locuinţă, ce a făcut obiectul Promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare autentificată la SPN " DURNESCU ŞI ASOCIAŢII " din mun. Bucureşti, la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, iar în caz de refuz din partea pârâţilor, să fie abilitat să facă acest lucru, pe cheltuiala lor.

A precizat că solicită ca executarea să se facă fără somaţie sau trecerea unui termen. Cu  obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu acest proces.

În drept, acţiunea s-a întemeiat pe disp. art. 997 şi urm. din Codul de procedură civilă.

În dovedirea acţiunii, a solicitat încuviinţarea probelor cu înscrisuri şi interogatoriul pârâţilor.

Prin rezoluţia din data de 24.09.2018, instanţa a dispus comunicarea cererii de chemare în judecată şi a actelor anexă către pârâţi, pentru a formula întâmpinare în termen legal de 25 de zile de la comunicare. 

Prin aceeaşi rezoluţie a stabilit termen de judecată la data de 26.09.2018, cu citarea părţilor, dar aceştia nu s-au prezentat în instanţă, fiind lipsă de procedură cu părţile, având în vedere că nu au fost citate pentru termenul de astăzi, datorită termenului scurt dintre înregistrarea dosarului şi termenul de judecată şi nici nu au formulat apărări în cauză.

Astfel, faţă de lipsa de procedură cu părţile, instanţa a acordat un nou termen de judecată la data de 02.10.2018, cu citarea părţilor.

La termenul de judecată din data de 02.10.2018, instanţa a încuviinţat reclamantului doar proba cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei, întrucât a renunţat la proba cu interogatoriu.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele: 

In baza  Promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare autentificata la SPN " DURNESCU ŞI ASOCIAŢII" din municipiul Bucureşti, pârâţii EC SI EN, în calitate de promitenţi-vânzători, s-au obligat faţă de reclamantul NM  să-i vândă dreptul de proprietate asupra imobilului (teren şi construcţii), situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsă nr. 2C, judeţul Prahova, compus din teren intravilan, în suprafaţă de 562,06 m.p. şi construcţia edificată pe acesta (CI), cu destinaţia de locuinţă, reprezentând Lotul 1.

Părţile din prezenta pricină, au stabilit de comun acord ca până la înstrăinarea dreptului de proprietate prin contract de vânzare, să nu se aducă nicio modificare care să contravină stării imobilului, constatate la data vizionarii lui." Dar cu toate acestea, pârâţii au procedat, în mod unilateral, la sistarea alimentării imobilului cu energie electrică şi gaze naturale ceea ce contravine obligaţiei asumate de către aceştia prin promisiunea menţionată.

Reclamantul NM  la data de 04 iunie 2018, a introdus la Judecătoriei Sinaia, acţiunea de drept comun în obligaţie de a face, obiect al dosarului nr.1047/310/2018, cu termen de judecata la 25.09.2018 prin care a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâţilor să procedeze la rebranşarea imobilului situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsă nr. 2C judeţul Prahova, respectiv construcţia notată cu simbolul CI, având destinaţia de locuinţă, ce a făcut obiectul Promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare autentificată la SPN "DURNESCU ŞI ASOCIAŢII" din mun. Bucureşti, la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, iar în caz de refuz din partea pârâţilor să fie abilitat să facă acest lucru, pe cheltuiala lor.

Deoarece pârâţii au refuzat să dea curs cererii sale şi că apropierea iernii impune, de urgenţă, alimentarea imobilului cu energie electrică şi gaze naturale, a formulat prezenta cerere de alimentare a imobilului cu energie electrică şi gaze naturale până la soluţionarea definitivă a litigiului obiect al dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia.

Potrivit art. 997  din Codul de  procedură civilă instanţa de judecata stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Desigur, pe calea Ordonanţei preşedinţiale se pot lua anumite măsuri urgente dar trebuie sa fie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: urgenţa apreciată în funcţie de situaţia de fapt invocată, caracterul vremelnic, în sensul ca nu se pot lua masuri cu caracter definitiv ci doar limitate in timp, neprejudecarea fondului, adică se va cerceta aparenta dreptului şi nicidecum fondul dreptului invocat.

În principiu, o obligaţie de a face nu poate fi dispusă prin ordonanţă preşedinţială decât în cazurile în care se tinde la încetarea unor acte abuzive, deoarece numai în felul acesta se păstrează caracterul vremelnic al măsurilor luate. În caz contrar, s-ar ajunge la rezolvarea fondului procesului, trecând peste caracterul provizoriu şi de protecţie a dreptului pe care îl are această procedură.

Problema aceasta nu a scăpat atenţiei fostului Tribunal Suprem, care a decis ca, în anumite împrejurări, în special în caz de abuz, asemenea acte să poată fi ordonate pe cale de ordonanţă preşedinţială. Ele îşi păstrează caracterul vremelnic, nu sunt definitive şi nu duc la rezolvarea fondului. Altfel, ar însemna să se restrângă aproape până la inutilitate câmpul de aplicare al acestei proceduri şi să se încurajeze abuzurile.

Neprejudecarea fondului rezultă din faptul că instanţa nu statuează asupra existenţei sau inexistenţei dreptului  de proprietate disputat între părţi, ci numai procedează la o examinare sumară a aparenţei acestuia.

În ceea ce priveşte condiţia urgenţei, instanţa constată că prin atitudinea pasivă a pârâţilor  şi odată cu venirea  iernii impune, de urgenţă, alimentarea imobilului cu energie electrică şi gaze naturale, până la soluţionarea definitivă a litigiului obiect al dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia .se creează  prejudicii reclamantului care sunt de natura sa afecteze si sa pericliteze grav şi ireversibil valoarea imobilului, spargerea ţevilor cu apă şi a conductelor pe timp de îngheţ., făcând imobilul nelocuibil.

Vremelnicia rezultă atât din natura măsurii care se solicită a fi luată, cât şi din faptul că această măsură urmează a-şi produce efectele numai un anumit timp, neputând depăşi momentul soluţionării  definitive a litigiului  ce face obiectul dosarului nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia. şi în urma căruia urmează a se stabili situaţia juridică a acestui imobil.

 Având în vedere obiectul cererii formulate în cadrul procedurii speciale prevăzute de art. 997-998 C .proc. civ, instanţa va admite cererea formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială de

reclamantul NMîn contradictoriu cu pârâţii EC SI EN si va  dispune obligarea pârâţilor să procedeze la rebranşarea imobilului situat în oraşul Buşteni, strada Piatra Arsa nr.2C, judeţul Prahova, respectiv construcţia notată cu simbolul CI având destinaţia de locuinţa, ce a făcut obiectul Promisiunii bilaterale de vânzare - cumpărare – autentificat la SPN "DURNESCU SI ASOCIAŢII " din municipiul Bucureşti, la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale, iar in caz de refuz din partea paraţilor reclamantul este abilitat sa fac acest lucru pe cheltuiala pârâţilor "-  până la soluţionarea definitivă a dosarului  având  ca obiect acţiune reziliere contract  fiind  înregistrat sub nr. 1047/310/2018 al Judecătoriei Sinaia.