Legea nr. 85/2014. Interpretarea și aplicarea art. 104. Noțiunea de „documente suplimentare”, din art. 106 alineat (3)

Hotărâre 253 din 16.04.2018


Potrivit art. 104 din Legea nr. 85/2014: „(1) Cererea va cuprinde: numele/denumirea creditorului, domiciliul/sediul, suma datorată, temeiul creanţei, precum şi menţiuni cu privire la eventualele cauze de preferinţă. (2) La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de cauze de preferinţă, cel mai târziu în termenul stabilit pentru depunerea cererii de admitere a creanţei”.

Instanța de control judiciar notează că alineatul (2) citat instituie - în termeni fără echivoc - sancțiunea decăderii, care intervine pentru nedepunerea în termen a actelor de constituire a cauzei de preferință.

Curtea de apel consideră că este eronată recurgerea la prevederile articolului 106 din același act normativ, pentru eludarea sancțiunii decăderii.

Se observă că articolul 106 dispune: „(1) Administratorul judiciar va proceda de îndată la verificarea fiecărei cereri şi a documentelor depuse şi va efectua o cercetare amănunţită pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe. …(3) În vederea îndeplinirii atribuţiei prevăzute la alin. (1), administratorul judiciar va putea solicita explicaţii de la debitor, va putea să poarte discuţii cu fiecare debitor, solicitându-i, dacă consideră necesar, informaţii şi documente suplimentare”.

Se cuvine a sublinia că noțiunea de „documente suplimentare” utilizată în alineatul (3) al art. 106, în sensul curent al termenului (care nu este diferit în materie juridică) nu se poate referi la documentul primar reprezentat de actul de constituire a cauzei de preferință, cum greșit a statuat judecătorul sindic.